Gör så här : Smält smöret och låt svalna. Rör ihop alla torra ingredienser. Vispa lätt ihop äggen , och blanda ner det kolsyrade vattnet i smeten. Rör ner de torra ingredienserna och vispa för hand tills du fått en fin klumpfri smet. Sedan kan du börja grädda våfflorna.
Hemligheten för att få dem frasiga är att använda MYCKET smör när man gräddar dem . Och låta våfflorna gräddas länge. Då blir de riktigt spröda.
Det här behöver du: 150 gram smör 1/2 dl mjölk 2 msk sirap 2 dl strösocker 2 1/2 dl vetemjöl 1/2 dl kakao 1 tsk vaniljsocker 1 nypa salt
Karamelliserad mjölk ( dulce de leche )
Gör så här: Ställ ugnen på 175 grader. Och klä en rund form med bakplåtspapper ( 20 – 22 cm ) Smält smöret och rör ner alla ingredienser ( förutom karamelliserade mjölken ) i kastrullen. Vänd ner i den klädda formen. Klicka ut dulce de leche i valfritt mönster och mängd. Grädda i mitten på ugnen i 20-25 minuter.
Det här hade jag i min älggryta: 1 kilo grytbitar av älg smör salt & peppar 2 gula lökar 2 morötter 1 msk tomatpure 8 dl vatten 4 msk konc. viltfond 2 msk kinesisk soja 200 gram trattkantareller 2 1/2 dl vispgrädde 1 tsk torkad timjan 1 msk svartvinbärsgele 2- 3 msk messmör ev. lite maizenaredning salt, peppar
Toppa med lingon
Gör så här: Hetta upp en gryta med smör & fräs grytbitarna med salt & peppar tills de får vacker färg. Slanta ner morötterna & klyfta ner löken & vänd om så att de blir glansiga. Pressa ner tomatpuren och mät i vatten, fond & soja och låt allt sjuda upp. Låt stå och småputtra länge under lock ( gärna 4- 5 timmar tills köttet är mört och fint) Mot slutet är fräser du upp kantarellerna i en annan stekpanna och tillsätter smör när vätskan kokat bort. Och fräs tills du fått en fin färg på dem. Vänd ner i din gryta, och runda av med gelé, messmör & grädde och smaka av med timjan salt och peppar ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ Och så något gott till kaffet : Brownies deluxe
Det här behöver du: 200 gram choklad 100 gram smör 3 1/2 dl socker 4 ägg 1 3/4 dl vetemjöl 1 tsk vaniljsocker 1/2 tsk salt ett par nävar mini marshmallows
Gör så här : Ställ ugnen på 175 grader. Smält choklade och smöret till kakan över ett vattenbad på svag värme. När det har smält så kan du vända ner det i sockret och låt svalna. Knäck sedan äggen däri och blanda till en slät smet, och vänd sedan ner mjöl, salt, vaniljsocker. Grädda kakan i en form med bakplåtspapper 20 * 30 cm i mitten på ugnen i cirka 25- 30 minuter, ta ut fem minuter innan och strö över marshmallows:en. ( Jag klippte dem ytterligare lite mindre, tyckte det kändes lite för stora. Så varje marshmallows klippte jag på mitten ) Ställ sedan in i ugnen i gen i cirka 5 minuter. Så att marshmallows: en smälter något. Under tiden gör du toppingen.
Chokladen tog jag hälften mörk och hälften ljus i både kakan och toppingen.
Smält smör och choklad över vattenbad och vänd ner ricecrisp till du får en perfekt topping. Fördela ut toppingen över kakan och ställ sedan svalt, Jag tyckte det blev rejält med topping- så man behöver inte använda allt.
Skär i bitar när kakan har kallnat.Fungerar bra att frysa. Micra den gärna lite på svag värme- supergott !!
Detta är hennes favorit, och vi lagar den minst en gång per barnvecka. Dessutom lagade vi en galet god kladdkaka igår …. Recept på den kommer snart.
Du behöver till 4 personer: 3 pkt bacon alt. motsvarande rökt skinka 2 msk tomatpure 2 dl creme fraiche 200 gram philadelphiaost med vitlökssmak 1 dl vatten salt och peppar
Gör så här: Stek baconet tills det får fin färg, vänd ner tomatpurén och låt fräsa ett par minuter. Vänd ner resten av ingredienserna och låt puttra fram tills pastan är klar. Servera med massa riven parmesanost. ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ Och så ett litet dagens tips innan jag loggar ut. För kolla in den här galet snygga vasen, lika snygg både inomhus som utomhus. Villhöver på studs. KLICKA HÄR
Till en fläskytterfile behöver du : 3 dl coca cola 3 msk soya 1 msk flytande honung 1 tsk sambal oelek 1 riven vitlöksklyfta
Serveras med klyftpotatis och balsamicosås- klicka HÄR för recept
Gör din coca cola marinad så här :
Rör ihop allt till marinaden och häll över den putsade fläskytterfilen, antingen i en skål eller i två dubbla fryspåsar. Täck eller knyt ihop och ställ in i kylen i minst fem timmar. Vänd då och då över marinaden så hela köttet täcks. Starta ugnen till 120-140 grader ej varmluft. Stek sedan ytterfilen i en stekpanna med smör tills den fått fin färg, ställ in köttet med termometer. Ta ut vid 70 grader och låt vila i ugnsfolie i 20 minuter innan du skär upp det.
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Jag tycker Polarn och pyret har de sötaste barnkläderna. Och nu har de ju dessutom en grymt bra rabatt…… KLICKA HÄR FÖR ERBJUDANDET
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Och så något gott till kaffet :
Du kan välja fritt om du vill baka med ljus eller mörkchoklad.
Det här behöver du: 1/2 pkt digestiv 60 gram smält smör ( eller mer om man vill ha botten mindre smulig ) 1 burk karamelliserad mjölk 400 gram mjölkchoklad ( jag hade salta mandlar) 1 1/2 dl vispgrädde 2 nypor flingsalt
Serveras med lättvispad grädde & färska bär.
Gör så här : Krossa kexen till smulor och rör ihop med smält smör. Och fördela ut i en rund form på 24 cm. Ställ kallt i 20 minuter, och bred ut burken med karamelliserad mjölk över digestivbotten. och ställ svalt medan du gör tryffeltäcket. Mät upp grädden i en kastrull och låt sjuda upp. Ta bort från plattan och bryt ner chokladen och låt smälta under omrörning. Rör tills allt har smält och chokladen blir slät. Fördela ut det sista lagret över chokadpajen och strö över ett par nypor flingsalt. Ställ kallt i minst 4 timmar innan servering.
Hej på er, Ja då var det Fredag igen! Jippi, ikväll kommer Thelma och hennes kille hit, vi ska laga mat och hänga. Har inte bestämt middagen än men får väl se vad jag hinner bli sugen på tills jag ska handla.
Detta lagade vi för några helger sedan, kan varmt rekommendera en fin köttbit med hemmagjorda sötpotatisstrips. Och så här gör jag mina sötpotatispommes extra crunchiga.
Du behöver : 1 stor sötpotatis 2-3 msk potatismjöl rapsolja + smör flingsalt
Gör dina sötpotatisstrips så här: Skrubba din sötpotatis och skär den i tjocka strimlor. Precis som pommesstrips. Lägg dem i kallt vatten i cirka 15 minuter, ställ ugnen på 225 grader. Ta upp dem och låt dem rinna av. Blanda dem med ett par- tre msk potatismjöl, och lägg sedan ut dem på en plåt, täckt med bakplåtspapper Ringla över matolja & lite smält smör. Lägg dem inte i en hög utan rada upp dem så att de inte nuddar varandra. Skjuts in i ugnen, och låt den bakas där i 20 minuter ( mer eller mindre beroende på hur tjocka du gör dem) Strö över flingsalt och servera. ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Och påsken närmar sig med stormsteg, och det finns massa fina påskprydnader redan nu på HEMTEX Vad tycker ni om de här söta för bara 150 :- Jag klickade hem den gröna på studs. Ni hittar dem HÄR
men oj vilket snöoväder som dragit in över Kalmar. Helst vill man bara bädda ner sig i soffan och kolla serier och dricka kaffe. Men jag måste snart göra mig klar för möte på stan.
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Men innan jag ska dra in dit har jag två tips. Ett middagstips och sedan ett supergrymt tips på REA på ELLOS då deras outlet just nu REA:ar ut massor av kläder, inredning och möbler upp till 50 % RABATT. Det vill man inte missa. KLICKA HÄR
Bechamelsås: 10 dl grädd / mjölk ( 50 / 50 ) Ca 1/2- 1 dl vetemjöl 100 gram smör Lite riven muskotnöt salt och peppar
Så här gör du:
Ställ ugnen på 175- 200 grader Stek färsen, löken och vitlökeni en stekpanna med smöret. Blanda sedan i tomatkrossen, fond chilisåsen, salta och peppra. Låt alltsammans sjuda, medan du gör Bechamelsåsen:
Smält smöret Häll i hälften av grädd/mjölkblandningen i en kastrull, och låt sjuda upp Häll upp hälften av mjölet och rör ut med lite mjölk så att det inte klumpar sig, och blanda i såsen under omrörning.Sedan blandar du ut resten av mjölet med lite mjölk, och blandar i det också, medan såsen sjuder. Andvänd så mycket mjöl tills bechamelsåsen blir perfekt krämig. Riv ner lite muskotnöt, bara några drag på rivjärnet. Salta och peppra, och låt sjuda ett par minuter.
Sedan ringlar du över lite olivolja i en ugnssäkerform, och täck botten bechamelsås, och sedan med lasagneplattor. Varva sedan med, sås, köttfärsröra , lasagneplattor. Avsluta och börja med såsen. Toppa med riven ost innan gratinering Sedan ska lasagnen vara inne i ugnen i ca 25-30 minuter eller tills den är klar .
Det här behöver du : 700 gram fläskfile / ytterfile 1 msk tomatpure 1/2 msk kinesisk soya 1 msk balsamico 1 msk oxfond 1 vitlöksklyfta 1/2 msk sambal oelek 200 gram philadelphia 5 dl creme fraiche 1 burk med små champinjoner
Så här gör du : Putsa filen, skär upp den i lagom stora bitar , och stek upp den i smör. Rör ner tomatpure, soya, oxfond, balsamico, sambal oelek, philadelphiaost, creme fraiche och pressa ner vitlöken. Låt sjuda upp och vänd i svampen låt koka upp på svag värme och smaka ev. av med lite salt och peppar.
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
På min villhöverlista står denna söta grill / eldkorg Ni hittar den HÄR
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Och så något gott till kaffet : Chokladbollar fyllda med center
Det här behöver du till 20-25 chokladbollar 200 gram smör 7-8 dl havregryn 3 dl florsocker 1 nypa salt 2 msk kallt kaffe ( eller kall mjölk) 2 1/2 msk kakao 1/2 dl oboy
20-25 stycken center/plopp
Garnering: kokosflingor
Gör så här: Mixa havregrynen med en mixer till mindre bitar. Vispa smör med florsocker till en jämnsmet, rör ner salt, kaffe, kakao & oboy. Vänd ner havregrynen vispa till en slät smet och ställ kallt i 1 timme. Rulla sedan chokladbollar och tryck ut en grop i mitten för ploppen och rulla ihop till bollar. Rulla dem sedan i kokosflingor och ställ svalt till servering.
Hoppas ni haft en riktigt fin dag. Insåg att det snart har passerat ett år sedan jag var på resa i Dubai med dessa fina tjejer, det var en fantastisk upplevelse som gick i matens tecken, med så mycket spännande smaker, trevliga utflykter och såååå roligt sällskap.
Vi bodde på två hotell under vår vistelse, först ut var Anantara The Palm (se bild nedan från deras stora pool) och resten av dagarna provade vi på ett designhotell mer centralt som heter Canopy by Hilton Al Seef. Båda hotellen var superbra!
Jag och Åse svalkar oss i poolen en av de varmaste dagarna.
Vi fick ett par timmars ledigt under andra dagen, och då passade vi såklart på att sola, bada och dricka en god drink.
Det var Åse,jag, Viktoria och Marika som representerade Sverige, sedan kom Louise från Danmark. Vi var på denna resan för att prova massa nya rätter & smaker och sedan ta fram nya recept till en kokbok som nu finns HÄR digitalt.
Vi besökte så många trevliga, roliga och annorlunda matställen. Och min absoluta favorit av dessa var Hakkasan. All mat höll verkligen toppklass.
Här kommer ett litet smakprov på lite av allt gott vi blivit serverade.
Hur vackra färger ?
Glass med popcorn = oväntat gott.
Vi åt streetfood, snabbmat och åt otaliga mängder med goda avsmakningsmeyer, vi fick uppleva mängder med kulinariska smakupplevelser. Så gissa att vi kom hem med mängder av matinspiration.
Förutom mat så kikade vi in på konstuställningar och besökte färgsprakande kryddmarknader.
Dubai by Night ❤️
Dubai är ett fantastiskt spännande resmål och ett matmecka för oss som älskar mat. Det var definitivt inte sista gången som jag åkte hit.
Hej där raringar, Har ni också sportlov denna veckan? Då kanske ni behöver tips på nya middagar. Och just nu kan ni köpa den inbundna ”Middagstipset” för bara 119 :- Kanske kan det vara något att ge bort till studenten / eller den som flyger ut ur boet. Ni hittar erbjudandet genom att Klicka här
Boken innehåller lättlagad mat med få ingredienser
Grytor, pasta, soppor, kyckling, korv och annat gott och blandat.
Lättlagad festlig mat som langos, och såklart ett kapitel med sött & gott.