JULBORD MED FAMILJEN

.
Hej där raringar,
Hoppas ni har det bra i julmyset ( eller julkaoset ).
Här kickade jag igång advent med ett härligt julbord på Stufvenäs tillsammans med alla barnen + respektive, barnbarn kusinvitamin och farmor & Thomas. Funderar ni att boka julbord här så rekommenderar jag det verkligen. Vi åker hit nästan varje år,
det är på prick så där julmysigt som det ska vara.

Aaron var dessutom så duktig och satt still i sin stol och backade om på maten och godiset flera omgångar. Hans första riktiga julbord, och det fick helt klart mer än godkänt.

Efter 2 1/2 timmes ätande så tackade vi för oss och begav oss hemåt.


Och denna veckan har rusat förbi, tiden går snabbt när man har roligt. Och imorgonbitti är det flyget upp till Stockholm. Ännu ett härligt julbord inbokat och sedan blir det spa med Totto på lördagen.
Så lyxigt!

Ni kan följa med mig på Stockholmtripen via Instagram, och till er andra önskar jag er en härlig helg.
Kram på er,

15
Kommentera
REKLAM FÖR MINA BÖCKER

VECKOMATSEDEL

Bättre sent än aldrig. Här kommer tips inför kommande matvecka 🙂

Måndag Godaste linssoppan
Tisdag Fiskarfruns gryta
Onsdag Omelett med pizzatopping
Torsdag Fylld chorizo med mos
Fredag Kebabkryddad kyckling med pommes

Och hemmagjordsås, som smakar precis som på pizzerians. 

Det här behöver du för att göra kebabsås:
2 1/2 dl creme fraiche
2 msk chilisås
1 tsk italiensk salladskrydda
2 1/2 msk koncentrerad apelsinjuice
3 msk kallt vatten
1/2 tsk paprikapulver
1 presssad vitlöksklyfta
cayennepeppar ( efter smak & tycke )
salt

Gör din kebabsås så här:
Blanda samman allt och ställ kallt.
Klar att servera efter en till två timmar i kylskåp.

* * * * * * * * * * * * * * *

Det här behöver du till 5- 6 personer:
1 kilo kycklingfile
Rapsolja
hemmagjord kebabkrydda
salt

Tillbehör : Pommes och en god sallad

Gör så här: 
Strimla den tinade kycklingen i lagom stora strimlor. Hetta upp en stekpanna med rapsolja och vänd ner kycklingen.
Krydda den med kryddmixen under tiden, och när kycklings nästan är färdig salta & smaka av med mer krydda.

❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️


Och så ett litet julklappstips eller varför inte en present till paketleken.
Ni hittar mina böcker HÄR

https://bit.ly/2OCcWyW

❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️

Något gott till adventsfikat : Vaniljfyllda saffransbullar

Det här hade vi i vetedegen, cirka 45 lussebullar : 

1 pkt jäst
150 gram smör
5 dl mjölk
2 kuvert med saffran
1 1/2 dl socker
1 burk ( 250 g) kvarg
1/2 tsk salt
1 ägg
cirka 15- 16 dl vetemjöl

Vaniljfyllningen:

200 gram rumsvarmt smör
5 msk vaniljsocker
1 1/2 dl socker

Garnering : Vispat ägg och pärlsocker

Gör saffransbullarna här :

Smula ner jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite a sockret.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffran och mjölk och värm upp till fingervarmt 37 grader.
Rör ut lite av degvätskan med jästen, rör tills det löst sig. Tillsätt resten av vätskan, sockret kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt mjöl , gärna med bakmaskin.
Pudra över lite mjöl och täck med bakhanduk, låt jäsa i 40 minuter. Under tiden kan du göra fyllningen : Rör ihop samtliga ingredienser.
När degen jäst färdig , dela i två delar och kavla ut på mjölat bord. Cirka 30* 60 cm Bred över fyllningen och rulla ihop och skär lagom stora bitar och lägg i bullformarna. Täck över med en bakhandduk och låt jäsa i ytterligare 40 minuter.
Sätt ugnen på 225- 250 grader, och vispa upp ett ägg. Pensla bullarna försiktigt innan de ska gräddas och strö över pärlsocker,

Grädda i cirka 8- 10 minuter tills bullarna fått en fin färg.


4
Kommentera

SISTA DAGEN I ISRAEL

Hej där raringar,
I dag är min sista dag här borta, i natt börja resan hemåt Sverige och Kalmar igen.
I går blev det middag nere vid Genesarets sjö, så vackert när solen försvinner ner bakom horisonten.

Jag beställde in helgrillad fisk till mig som var bakad i vitlök och örter,
och det var jättegott. Min Lördagsmiddag….

På kvällen blev det en liten promenad i stan för att kolla lite souvenirer, men jag hittade inte något speciellt så där.
Tänkte köpa på mig lite kryddor idag innan jag åker hem, det är alltid kul att experimentera med.
Sista frullen på hotellet såg ut så här, inte fy skam.

Det har varit en fantastisk vecka där jag fått se och uppleva massor, ätit god mat, tankat med D-vitamin.
Men nu längtar jag hem till barn och barnbarn, så det ska bli mysigt att få komma hem. Borta bra men hemma bäst.

Stor kram på er. Och på återseende hemma i Sverige.

28
1 kommentar

UTFLYKTSDAG

Godkväll på er,
Hoppas att ni haft en fin dag. Hörde att det snöande hemma i Småland.
Här njuter vi av solen och en 25-27 grader. Jag hade varit lite snabb när jag beskrev restaurangkostnaderna insåg jag, det är inte ”rätt dyrt”….. Det är jättedyrt – skulle jag säga.

Hur som helst så blev det en utflyktsdag igår direkt efter frukosten. Vi styrde kosan mot Döda havet,
Dom ligger cirka en 2 1/2 timme från där vi bor.

Vi åkte in på ett litet område som hade både lite restauranger , barer och bra ramper att gå ner till vattnet i. Och så häftigt det var! Vi flöt verkligen omkring som små korkar allihopa. Vattnet var så salt, så att fick du lite på läppen så var det som att äta den saltaste godisen du kan tänka dig. Bävade för att någon skulle råka skvätta så att man hade fått en droppe i ögat, inte kul kan jag med säkerhet lova.


Resan och stoppet vid Döda havet tog något längre än vi hade räknat med så vi landade i Jerusalem lite senare än planerat. Men vad gjorde det, vi strövade omkring och det är verkligen så vackert här.
Vi gick såklart för att se ”Klagomuren” eller som ”The Western Wall” som den heter på engelska.

Efter att ha strövat omkring så var det dags att stanna till för mat.
Japp det var dyrt här med, man får räkna med att det är en bra bit dyrare än hemma i Sverige.

Vi landade hemma på hotellet strax innan klockan 23 på kvällen så det blev en dusch för att skölja bort allt saltvatten, och sedan krypa ner i sängen och somna tidigt.

Vaknade tidigt och åt en makalöst god frukost, njöt av gott kaffe och sedan blev det lite häng vid poolen.

Ingen dålig Fredag och nu blir det lite jobb med att redigera bilder och skicka iväg utkast innan det är dags att krypa ner i bingen igen. Klockan är ju en timme framför er, så här blir det kväller lite tidigare.
Önskar er en fortsatt fin kväll och det är roligt att no är så många som uppskattar reseberättelserna.
Missa inte att följa mig på Instagram också för ännu fler uppdateringar. Heter Jennysmatblogg även där.
Kraaaam

16
Kommentera

ONSDAG I ISRAEL

Hej där finingar,
Hoppas allt är bra hemma i Sverige.
Dagarna går fort här borta, och jag hinner inte ladda upp alla bilder som jag tar, men försöker uppdatera så gott jag kan. Jag vill ju visa er allt vi är med om här borta.
Frukosten på hotellet är super!


Jag som älskar ost skulle ju kunna leva på bara det. Men här fanns både omeletter, bröd, juicer, frukt och goda tillbehör. Hälften av lyx:et med att bo på hotell är väl ändå frullen.

Förutom frukosten så har vi upptäckt staden,
varit ute och gått på gator och gränder och kikat in på mysiga marknader.
Det är ju precis så här man vill köpa sin frukt. Både fräscht och mysigt.

Efter massa steg på stan så blir man ju hungrig.
Idag blev det en god skaldjurstallrik, med gott och blandat. Fick en fråga om priset, och det är rätt dyrt här. Två portioner plus två glas vin kostar cirka 1500 kronor.

Nu är vi tillbaka på hotellet,
jag ska jobba ett par timmar och ta lite telefonsamtal. Men första skicka lite fakturor och kolla av mailen.
Önskar er en fin kväll. På återseende raringar.



11
12 kommentarer

PÅ PLATS I TIBERIAS

Vi anlände till Tel Aviv igår natt, och hade en taxiresa på ett par timmar från flygplatsen så vi landade i sängarna efter 02 någongång. Trötta men med lite resekittel i magen, det är alltid lika spännande att komma till en ny plats. Vi bor i en mindre stad som heter Tiberias, som ligger precis vid Genesarets sjö och har planer att under veckan ta oss till både Jerusalem och Döda havet.

En liten promenad i byn och kikat över den magiska sjön, det var dock så disigt så jag hoppas få bra bilder senare i veckan…. men iallafall inom kristendomen har ju denna sjön en stor betydelse, många av de mirakel som Jesus ska ha gjort, enligt nya testamentet, har skett i och runt Genesarets sjö. Bland annat är det här som Jesus ska ha gått på vattnet. Coolt att besöka denna plats.


Stannade och åt god mat längst vägen, jag har blivit tipsad att äta Falafel här, de ska tydligen vara så goda. Men överlag tycker jag att de är de duktiga på att servera fräscha grönsaker till middagarna, även så frukosten. Frukosten på hotellet är magisk.

Avslutade vid poolen en stund, det har varit varmt men inte den där pressade värmen. Men det var trevligt och hänga där efter en dag på spång och när man fortfarande är lite trött efter den långa redan.


Här är klockan en timme framför Sverige, så snart ska jag stänga ner datorn och ta en dusch och hoppa ner i sängen. Så jag är lite piggare imorgon, det finns ju massor att se uppleva här, för att inte prata om hur mycket gott det finns att äta .

Men nu önskar jag er alla en riktigt god kväll

25
Kommentera

NU BÄR DET AV MOT ISRAEL

.

Godmorgon bloggisar.
Hoppas ni får en fantastisk start på veckan. Jag har precis överlämnat huset till kattvakterna, och när ni läser detta så är jag på väg till Israel. Förutom massa jobb så hoppas jag komma iväg och få se både Jerusalem och Döda havet. Har länge velat se landet, så det sak bli ett spännande äventyr.
Hoppas ni vill följa med på det. Missa inte att följa mig på Instagram @jennysmatblogg

Vi hörs när jag landat!
Kraaaam

13
Kommentera
INLÄGGET INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

VECKOMATSEDELN

Kikar förbi med middagstips för kommande veckan.
Hoppas ni hittar lite ni gillar.

Måndag Pestolax med pinjenötter
Tisdag: Baconinlindad kyckling med fetaost & cashewnötter
Onsdag : Krämig pasta- & köttfärsgratäng
Torsdag: Köttfärssoppa med vitkål och paprika
Fredag: Räktacos deluxe

IMG_2435


Vad behöver man till räktacos, jo med det där gamla vanliga:
Hårda bröd
Mjuka bröd
blandad sallad
gurka
paprika i olika färger
rödlök
sockerärter
avokado
tomat
jalapenos

Istället för vanlig kall sås hade vi chiliaioli till
recept finns HÄR

Själva räkorna gjorde jag så här: 
1 kilo stora räkor med skal
1 liten finhackad lök
1 finhackad röd chilifrukt
2 msk olivolja
1/2 kruka med koriander
citronsaft
flingsalt

Skala räkorna hacka lök, chilifrukt & koriander och rör ihop med olivolja och lite citronsaft.
Jag hade rätt mycket citron, jag gillar det syrligt. Men prova er fram till vad ni gillar.

❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Och söndagstipset är just nu att du kam fynda snyggaste sammetsgardinerna på Hemtex,
Köp 2 betala för 1. Klicka här för att komma till erbjudandet.

Och sist men inte minst vill jag tispa pm något gott till kaffet: Chokladiga lakritstryfflar

lakritstryffel

Till dessa lakritstryfflar behöver du :
200 gram mjölkchoklad med lakrits-smak
1/2 dl grädde
1 msk smör

Garnering : kakao eller krossad turkisk peppar

Gör julgodiset så här :

Värm upp grädden tills den är ordenligt varm.
Bryt ner chokladen och rör tills den har smält, rör ner en klick med smör och rör tills den är blank.
Ställ svalt tills det går att forma kulor av den. Rulla sedan i kakao.  Jag brukar även använda turkisk peppar ( karamellkross ) att rulla i , det blir också bra.


2
Kommentera

GODASTE FRÖKNÄCKET

Tips inför helgen! Baka dessa.


Du behöver :
Kallt vatten
2- 2 1/2 dl linfrön
1 1/2- 2 dl  pumpakärnor ( jag valde rostade och saltade pumpakärnor )
1 dl sesamfrön
1 dl rostade solrosfrön
Salt ( efter egen smak och tycke)

Gör så här:
Rör ihop alla frön / kärnor och i en bunke och täck med vatten.
Vattnet gör att fröna / kärnorna blir ”degiga”, de ska stå i kylskåpet över natten ( minst 10 timmar )
Ställ ugnen på ca 125 grader. täck en bakplåt med bakplåtspapper och fördela smeten över plåten.
Strö över lite flingsalt och ställ in i ugnen, i ca 1 1/2 – 2 timmar. ( beroende på hur mycket vätska som hälldes upp i bunken)Öppna då och då ugnsluckan så att den fuktiga luften släpps ut.
När brödet nästan torkat helt så tog jag ut brödet och skar det i fina portionsbitar.
Plus att jag bytte till ett nytt bakplåtspapper , till ett torrt. Och la alla bitar upp och ner – så att de torkar på bägge sidor.
När brödet är torkat, stäng av ugnen och låt stå en liten stund på eftervärmen, håll ugnsluckan öppen lite.

11
Kommentera