TISDAG DEN 7:E DECEMBER

.

Gomorron,

Hoppas dagen börjat bra. Här startade Nomi och jag morgonen med julfrulle framför julkalendern. Tänker varje år att detta kanske är sista året som hon vill kika på kalendern med mig. Har gjort det i alla år med barnen och det är tradition, så det kommer kännas lite lätt sorgset när hon blivit för stor för det.  ❤️


I går kväll julstökades det med julpynt och julgran. Det är kanske i sådana här fall det hade varit behändigt med en stark karl i huset. Men nu står 100 kilo gran (typ) i vår hall och tindrar. Det tog lite tid, men nu är det klart. Sedan startade vi med vårt julpussel, även det en tradition sedan barnen var små. Vi lägger alltid ett 1000- bitars, både avkopplande och mysigt. Antingen kan man sitta i timmar, eller går man bara förbi och lägger en bit då och då.
Snart kommer Jacob, Thelma, Klara & Aaron  ❤️ vi ska julbaka och koka julgodis för glatta livet idag.
Hur myyyyys!

1
Kommentera

THE WINERY HOTELL

Godmorgon,

från ett vitt och krispigt kallt Kalmar.
Härligt att snön har fått vara kvar, mindre härligt att mina stora olivträd står kvar utomhus. Ska försöka få in dem i poolhuset under dagen, och håller tummarna för att de inte dött.

I helgen besökte vi ”The Winery Hotel” för första gången, ett härligt hotell i Industri-stil.

Vi provade på takpoolen först när vi checkat in,
Då hade poolens värmetäcke legat på , så den var riktigt varm och skön.


Efter badet gjorde vi oss i ordning för att prova Hotellets ”Italienska julbord”,
Trevligt med de otraditionella julborden också. Ni såg säkert filmerna på all god mat vi åt på min Instastory.

Sen till det bästa! Hotellfrullen.
Mums- minns inte när jag åt tunna pannkakor till frukost sist.
Magiskt gott med massa grädde och sylt.

I går blev det en tur till IKEA och Växjö för att hjälpa Thelma komma i ordning det sista i lägenheten.
Vi skruvade köksbord och köksstolar för glatta livet. Blev superfint.

Idag ska jag ge mig iväg ner till stan och hämta gran och handla till julgodiskok. I morgon kommer Thelma, Klara & Aaron hit så då ska vi baka godis som aldrig förr.

Huuuur mysigt?

15
1 kommentar

VECKOMATSEDEL

Här kommer lite tips inför kommande vecka,

Måndag :  Kycklingenchiladas med grönsallad
Tisdag : Pasta med bacon & krispiga grönsaker
Onsdag : Bakad potatis med kräftröra
Torsdag :  Krämig champinjonsoppa med vitlöksbröd
Fredag : Italiensk file

Italiensk fläskfile

Det här behöver du till 5-6 personer
2 putsade fläskfileer
smör
salt och peppar

Till italienska täcket:
2 mozzarella bollar
1/2 burk med soltorkade tomater i olja
2 finhackade vitlökssklyftor
en bunt med ruccola

Såsen :
Sky + vatten 4 dl
2 dl creme fraiche
2 tsk med soya
3 msk med konc. kalvfond
salt och peppar
1-2 msk maizena mjölredning

Serveras med kokt potatis eller mos.

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Hetta upp en stekpanna och bryn den putsade filen i smör och med lite salt och peppar. Fräs på den tills den får bra färg. Skär sedan centimeter tjocka bitar och lägg dem omlott i en ugnsform. Dela mozzarella i småbitar, rör ner den tunt skivade vitlöken och hacka även ner de soltorkade tomaterna. Bred ut täcket över filemedaljongerna och ställ in i mitten på ugnen i cirka 15-20 minuter, tills filen är klar. Vispa ur stekpannan med ett par dl vatten, och sila ner i en gryta,
Vänd ner ytterligare 2 dl vatten, soyan, fonden , creme fraiche , låt sjuda upp och smaka av med salt och peppar. Red skyn till önskad konsistens.
Innan servering strö över ruccola över gratängen.

Servera genast!

* * * * * * * * * * * *

Och så något gott till kaffet : Polkabräck

IMG_7232-002

Du behöver till detta adventsgodis:

100 gram vit choklad
100 gram mörk choklad
1/2 påse med polkagrisar

Bra att ha : hammare

Så här gör du polkabräck:

Smält chokladen över vattenbad eller micro ( på svagaste effekt )
Ta fram i en bakplåtsklädd form cirka 15*20 cm, lägg första lagret med chokladen i botten och ställ svalt med an du smälter choklad nummer två.
under tiden hammrar du polkagrisarna till karamellströssel. Låt dem ligga kvar i påsen, så skvätter det inte så mycket. Häll på lager två av chokladen och strö polagrisarna över, och ställ svalt tills du kan skära upp lagom stora bitar av godiset.

Förvaras framme i rumstemperatur en stund innan servering.

3
Kommentera

RÄKMACKA PÅ MRCAKE

God morgon Lördag,
Förutom att jobba så har jag inte gjort mycket annat än att äta här i huvudstaden.
Men eftersom utbudet är mycket större än i Kalmar så vill man ju passa på att prova.
Självklart blev det en tur till Roy Fares ställe, och förutom ett par bakverk så föll valet på hans räksmörgåsar.
Maaaaj gadda så goda. Dessa måste ni prova om ni är i närheten.

Men nu är det faktiskt dags för oss att packa igen, och resa hemåt.
Tiden går fort när man har roligt, men nu ska det bli skönt att komma hem igen och bara skrota runt i pyjamasen resten av veckan.

Kram på er,

21
Kommentera

I STOCKHOLM

Hej där bloggisar
Hoppas allt är bra denna fredagskvällen, eller kväll och kväll. Men det känns som klockan är tio , fast den knappt är fem än. Blir ju mörkt så tidigt numera. Här kommer massa bilder från vårt boende som vi bodde på först här under vår stockholmsvisit.

I Onsdags checkade vi in på vårt mysiga hotell, julpyntat var det på innergården och på hela hotellet.
Så rogivande här med alla renfällar, ljus och granar.


I går vaknade vi upp till snö….
som om det kunde bli mysigare liksom.

Badrummet på hotellet var så fint. Var tvungen att fota för att spara i min inspirationsmapp.
Om jag någon gång ska göra om badrummet.


Vi åt en liten härlig avsmakningsmeny på kvällen , innan vi smet upp på rummet och kollade på en serie som ni hade rekommenderat på Instagram. ”Gränsland” en norsk kriminalserier som än så länge verkar lovande.

Detta är ett litet urplock på allt gott vi fick.
Ostron är något som jag inte ätit så många gånger, men jag gillar det mer och mer för varje gång jag provar.

Den hemgjorda pastan var fylld med getost, och smälte i munnen. Yummi.

Så egentligen vaknade vi mätta som ni säkert förstår. Men ändå har man alltid plats för en härlig frukostbuffé, inte sant? Nybakat bröd & saffransknutar, färskpressad juice, egen granola och vispat smör. Oj oj oj… kan vara den godaste starten på dagen jag vet.


Ja sen har jag inte bara roat mig som ni vet , jag har ju signerat massor av böcker som ni är på väg till er.
Så det har blivit ett gäng med timmar på lagret. Men det är ju också härligt, känslan att det är så många av er som förbeställt alla dessa böcker. Lite overklig känsla faktiskt.
Så trots min lite halvkassa handstil så är de iallafall signerade med kärlek ❤️ Glöm inte det.

11
1 kommentar

ONSDAGSMYS


Godmorgon raringar,
Nu sitter vi i bilen på väg upp till Stockholom. Temeraturvisaren säger – 8 grader, iskallt med andra ord.
Uppe i huvudstaden ska det signeras böcker i rasande fart denna veckan. Och kvällarna blir lite trevliga restaurangbesök, men sedan seriemaraton för hela slanten.

Men jag behöver mer tips på bra serier. Såg färdigt våra senaste igår ( dv. Knutby och The Rain )
Knutby var verkligen så bra, The rain ballade lite ur efter första säsongen men jag tycker att Alba är en så bra skådis, så vi var ändå tvungna att se klart den.

Men nu står vi utan serier så bombardera oss med bra tips.

Kram

9
5 kommentarer
REKLAM FÖR MINA BÖCKER

SIGNERINGSVECKA

Godmorgon,
Då kickar vi snart igång signeringen för mina böcker, imorgon kör vi upp till stockholm för att starta upp.
Så har ni beställt så vet ni att chi snart har böckerna hos er. Annars har ni ett par dagar till på er att beställa nu. Sista chansen för i år att beställa signerade böcker.

Jennys Jul är fullproppad med godsaker till advent. 
Saffransbullar, julgodis och julmat. 

Har ni redan ”Jennys Jul” så kanske de andra böckerna kan vara något att lägga under julgranen eller varför inte till julklappsleken? De är just nu på REA, men erbjudandet är tidsbegränsat. Så skynda att fynda. 

KLICKA HÄR 

6
Kommentera
REKLAM FÖR WRÅGÅRDEN

WRÅGRÅDEN OCH JULBORD

Godmorgon,
Eller till och med nästan god förmiddag. Vaknade upp till ett vitt kalmar, härligt! Men annars har vi haft snö hela helgen också då vi varit uppemot Falköping. Och där hade vi en fantastisk helg på Wrågården.
Vi har ätit julbord, spelat paddel och varit på ostprovning mysigt att få umgås med familj och vänner en hel helg.


Wrågården har ju även ett älghotell som ni vet, vi har ju varit där ett par gånger nu.
4 stycken supermysiga stugor med plats för stora och små familjer.


Jag tycker att det är lika mysigt att bo här på vinter som på sommaren.
Och barnen tycker att det är det bästa som finns att åka hit.

Denna gången var de 10 barn / ungdomar med på resan så de sysselsatte sig själva mest hela tiden.
Hade knappt tid för oss vuxna.


Är ni nyfikna på stugorna och vill läsa mer ?
Då hittar i deras hemsida här
Ska ni boka så hälsa så gott ifrån mig 😉

Lite av gänget som var här, och alla hade såklart jultröjor till julbordet.
Den ena blinkade mer än den andra.

Sötast var ju denna tomtenissen ändå

Julmaten var helt fantastiskt, godare får man leta efter.
Så har ni inte bokat julbord än så borde ni verkligen kika in på detta.
De hade allt man kan tänka sig och lite till.

psssst….
Ni har ju även möjlighet att vinna en vistelse här nu med julbord och övernattning.
Tävlingen sker på min Instagram ( @jennysmatblogg )

Och kära nån, kolla in gottisbordet.
Hur smarrigt? Dessvärre var jag proppmätt så jag orkade inte prova allt som jag ville. Men fudgerna och ostkakan.
Maja Gaaaad så gott!


13
Kommentera

VECKOMATSEDEL

Hej hej,
Här kommer veckomatsedeln. Hoppas ni hittar lite ni gillar

Måndag: Färgglad och mustig kålsoppa 
Tisdag Fiskgratäng toppad med handskalade räkor
Onsdag Kassler- & Potatisgratäng med doft av curry
Torsdag: Jacobs Köttfärssås
Fredag: Fläskfile, potatis och brunsås


Till 4 personer: 
1 stor putsad fläskfile
smör
salt & peppar

Kryddig brunsås:
2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
2 msk kinesisk soja
2 msk oxfond
2 tsk rödavinbärs gele

Serveras med kokt potatis och en sallad.

Gör så här: 
Skär upp filen och stek i rikligt med smör tills köttet är genomstekt.
Man steker köttet lite i taget i stekpanna, blir det för mycket kött så kokas det istället.
Vispa ihop alla ingredienser till såsen i en kastrull, och låt sjuda upp,

Serveras genast.

* * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Mjuk Pepparkaka

IMG_6997

Det här behöver du för att baka mjuk sockerkaka  : 

3 dl vetemjöl
1 1/2 dl socker
1 tsk kanel + 1 tsk malda nejlikor + 1 tsk mald ingefär + 1 tsk bikarbonat
100 gram smör
2 dl grädde / mölk
1/2 dl sirap
Ev. ett par msk färska lingon eller grovhackad choklad

Smör och pepparkakskross till formen

Så här bakar du mjuk pepparkaka : 
Ställ ugnen på 175 grader.
Krossa pepparkakor i en påse med hjälp av en kavel eller mixa. Smörj och pepparkaksbröa formen.
Smält smöret och låt svalna. Blanda alla torra ingredienser och rör sen ner smöret ( inte vispa) och rör ner mjölken/ grädden  och ev smaksättning.
Fördela smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 – 45 minuter.

Doftar verkligen juligt i hela huset.

 

0
1 kommentar

SKÖNA LÖRDAG

God morgon raringar,

Hoppas dagen börjar snällt.
Vi startade med en liten sovmorgon fortsatte med en gofrulle och ska nu packa oss iväg för en liten ostprovning. Härligt att ha alla barnen samlade och fina vänner, och inte minst lilla barnbarnet. Han är så go, alla dessa framsteg som händer varje vecka. Missa inte att hänga med oss på Instagram @jennysmatblogg

På återseende bloggisar.
Kram

9
Kommentera