MIDSOMMARTÅRTA

För fler tips följ mig på instagram:
@jennysmatblogg 

Detta är en klassiker på våra skolavslutningar & midsommarfikor: 

2 stycken marängbottnar ( finns att köpa färdiga i butik)
1 liter jordgubbar
citronmeliss
4 dl vispgrädde

Lemoncurd

Gör så här :

Börja med att skära hälften ( 1/2 liter)  av jordgubbarna smått. Vispa grädden vänd ner hälften av de hackade jordgubbarna där.  När det är dags att göra tårtan, lägg en marängbotten på ett fat och varva lemoncurd med grädde.  Strö över resten av de hackade jordgubbarna



På med maränglocket och toppa det med resten av grädden,
massa färska jordgubbar och citronmeliss

Detta är så enkelt och farligt gott! 

9
Kommentera

ETT MÅSTE TILL MIDSOMMAR

Nästa vecka är det midsommar och denna är ett MÅSTE till midsommar ( ….och påsk och jul )
Så enkel och löjligt god!


Passar lika bra till påsk som till jul eller varför inte midsommar. 
Mitt bidrag blev denna gamla godingen. Räck upp en hand om ni har bakat denna någon gång. 

Det här behöver du till denna räkcheesecake :
250 gram Kavring ( eller annat mörkare bröd)
100 gram smält smör

Fyllning till räktårta : 
5 gelatinblad
400 gram phialdelphiaost
3 dl creme fraiche 34 %
1 rödlök finhackad
1 burk med röd kaviar / stenbitsrom
500 gram räkor med skal
2- 3 msk finhackad färsk dill
1 – 2 msk nypressad citronsaft
salt & peppar

Dekorera med ägg räkor dill eller lite vad du tycker passar fint.

Gör din räkcheesecake så här :
Mixa brödet i mixer – det funkade lika bra med stavmixer- smält smöret i en kastrull och blanda i brödsmulorna. Rör tills det det blir lite degigt, fördela ut i en form med avtagbara kanter ( cirka 24 cm) platta till och ställ kallt. Lägg sedan gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. Under tiden rör du ihop creme fraiche, philadelphiaost, Finhacka löken ( en halv om det är en större lök ) och skala och hacka räkorna. Rör ner detta i creme fraiche smeten, och vänd sedan ner finhackad dill, citron och romen. Smaka av med salt & peppar.  Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält på svag svag värme – tills alla har smält samman. Vänd ner och rör om i smeten tills de är väl blandat.  Fyll på smeten över kavringsbotten och ställ kallt i minst fem timmar eller gärna över natten.

Precis innan servering dekorera den med räkor, ägg eller vad ni tycker om.

Perfekt krämig och med massor utan smaker.

16
5 kommentarer
REKLAM FÖR MINA BÖCKER

REA PÅ MINA BÖCKER

Det är rea på några av mina böcker just nu. Såsom Middagstipset blir din för bara 72 :-
Beställer du Jennys Sommar, eller några av de andra böckerna så skickas de redan imorgon.
KLICKA HÄR

Kraaaam

10
Kommentera

SILL TILL MIDSOMMAR

Samlar ihop lite goda förslag på midsommarsillar.
Varsågoda.


Dill- & senapssill

Det här behöver du : 
1 förpackning 5 minuters sill
2 dl creme fraiche
3 msk stark senap
5 msk finhackad dill

Gör så här:
Låt vätskan rinna av sillen, skär den i mindre bitar. Blanda sedan alla ingredienser i en skål och ställ kallt fram till servering.

Parmesansill

Det här behöver du: 
5 minuters sill
2 dl creme fraiche
100 gram riven parmesan
1 lime

Gör så här:

Låt vätskan rinna av sillen, skär den i mindre bitar
Blanda créme fraiche med riven parmesan. Riv skalet av en lime, och tillsätt sedan saften. Rör runt och blanda ihop.

Lingonsill ( lika god till jul som till midsommar )

IMG_9074

Du behöver :
En förpackning med Abbas ”gör din egen sill på 5 minuter”
1/2 dl creme fraiche
1/2  dl gräddfil
1 dl lingonsylt
2 msk finhackad rödlök
2 tsk grovkrossad rosepeppar

Gör så här:
Skölj filerna i kallt vatten och skär dem i lagom stora bitar.
Vänd ihop creme fraiche, gräddfil , lingonsylt,finhackad  rödlök , och grovkrossad rosepeppar. Vänd ihop detta med den skurna sillen och häll upp i en burk.
Ställ in i kylskåpet- gärna ett dygn innan severing.

Klart!

Krämig curry – och dillsill

Inlagd sill recept

Du behöver:
1 förpackning med Abbas ”gör din egen sill på 5 minuter”
1/2 dl gräddfil
1/2 dl creme fraiche
1 tsk med currykrydda
10 gram finhackad färsk dill
2 msk med finhackad rödlök

Gör så här :
Skölj fileerna i kallt vatten till lagom stora bitar. Rör ihop creme fraiche, gräddfil, curry, finhackad dill och finhackad rödlök till en sås.Vänd ihop detta med sillen och häll upp i en burk med lock. Ställ in i kylskåpet, gärna ett dygn innan det är dags att servera.

Klart!

3
Kommentera
REKLAM FÖR IDEAL OF SWEDEN

IDEAL OF SWEDEN


Men snälla någon… hur fint väder har vi inte haft den senaste tiden?
Helt underbart om du frågar mig! Helst hade man bara velat vara ute och njuta av solen hela tiden. Och på tal om sommar och sommarkänsla, så tänkte jag kika förbi med en superduperbra rabattkod till er tillsammans med lite somriga produkter. Ideal Of Sweden har just nu deras stora ”Flash Sale”- rea och den börjar idag och pågår till söndag. Och det vill säja, UPP till 70 % rea, endast denna vecka, och med min kod : JENNYSMATBLOGG får ni ytterligare 15 %

KLICKA HÄR

Först ut denna necessär, älskar den skrikrosa färgen.
Snygg och perfekt storlek när man ska ut och resa.

En vit mindre axelväska med snygga gulddetaljer.
Denna kommer lätt bli min nya sommarväska. Sååå söt.

Detta mobilskalet använder jag just nu.
Hur gulligt när det även matchar mina naglar 😉

Denna lilla färgklick är perfekt till airpodsen



Även denna lilla miniväska har snyggelisnygga gulddetaljer.


Sedan finns massa nya snygga nyheter på sidan.

KLICKA HÄR

Och glöm inte ange koden: JENNYSMATBLOGG

7
Kommentera

VECKOMATSEDEL

Måndag Grekisk sallad (veg)
Tisdag Teriyakilax med nudelwok
Onsdag Pasta med bacon & krispiga grönsaker 
Torsdag Korvstroganoff a la taco 
Fredag Tacofrallor


Till 4 portioner behöver du: 
4 frallor
3 dl färdigstekt tacofärs
1/2 dl creme fraiche
1 msk kethup
körsbärstomater
2 dl riven ost
tacochips

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader. Skär av toppen på frallan och gröp ur det mjukaste av brödet. Placera alla frallor i en ugnssäker form.  Värm upp en kastrull med färsen tillsammans med crème fraiche & ketchup. Fyll upp bröden med färsen. Skiva körsbärstomater och lägg på, riv över ost och krossa lite tacochips.

Wisch in i ugnen på 15 minuter, sedan är det klart att serveras med en sallad.

* * * * * * * * * *

Kärleksmumskakor till kaffet <3

Det här behöver du till 40 snittar:220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
4-5 msk kakao

Det här behöver du till glasyren:
125 g smält smör
1/2 dl kaffe
3/4 dl kakao
5 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
Toppa med Kokos

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg.
Dela degen och rulla ut 4 länger.  Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg. Direkt när de kommer ut, trycker du ut en skåra längst mitten ( så fyllningen lättare stannar kvar. Rör sedan ihop tryffeln. Smält smöret och rör ihop med de torra ingredienserna. Fördela ut glasyren och toppa med kokos
Låt dem svalna i kylen, skär dem sedan i lagom stora snitt.

Serveras med kall mjölk

4
Kommentera
I SAMARBETE MED WRÅGÅRDEN

WRÅGÅRDEN

Hej där,

En helt fantastik helg börjar lida mot sitt slut. Jag har lyckliga och trötta barn idag. Snacka om att fira in sommarlovet ordentligt. Jag har tillsammans med min syster och hennes familj plus en gemensam vän och hennes familj varit i Falköping hela helgen. Och vi har haft det hur bra som helst.

Vi bodde på Wrågården på deras fantastiska älghotell. Ni som följt med oss på Instastories har ju sett så härligt vi haft det.


Precis utanför går det fria älgar och hjortar.
Det är verkligen som mitt i naturen, man blir så lugn och rofylld här.

På lördagen tog vi en heldag på Skara Sommarland. Det ligger 25 minuter ifrån Wrågården.
Det var inget folk där, vi hade bra väder och barnen var lyriska då ALLA vann storvinster i form av choklad och gosedjur. Sedan raka vägen hem för att sätta oss och äta en pizzabuffe.


Vi fick även vara med och mata kalvarna i helgen.

Hur myyyysigt?

Vi avslutade söndagen med att åka på Bisonsafari, jättespännande. Och vilka mäktiga djur va?


Nu är vi hemma igen, Lova följde med oss hem till Kalmar för att stanna tills imorgon och nu är de ute och badar i poolen med lite kompisar medan jag ska försöka jobba i kapp.

Så om ett ögonblick har ni även veckomatsdeln på bloggen.
Håll utkik

7
2 kommentarer

SOMMARLOV


Underbart sommarväder idag minsann.
Jag har till och med haft turen att kunna jobba utomhus nästan hela dagen. Ljuvligt.
Höjde värmen i poolen några grader eftersom Aaron ( farmors gullegris ) kommer, och kanske att han vill bada lite då. Jag å Nomi drar vidare mot Falköping och Älghotellet efter Melvin har haft sin skolavslutning, och i Falköping möter vi möter upp min syster med hennes familj plus gemensamma kompisar.

Men tillbaka till idag, så är det viktigaste ju att Nomi nu ääääääntligen har fått sommarlov. Vi firade stort med saft å tårta och sommarpaket. Tänk …. nu har jag inte längre barn i mellanstadiet, utan min yngsta ska börja högstadiet. Jag fattar typ ingenting… vad hände!


Men nu har jag precis lämnat av henne och några kompisar i stan, de skulle käka middag på restaurang. Sedan har jag lyckats jaga ifatt grannen så han ska få hjälpa Melvin med hans slipsknut tills imorgon… haha. Sedan blir det att packa väskorna och stuva in i bilen, innan jag tar en tidig kväll.

Hoppas ni får en fortsatt fin torsdagkväll.

Kram på er.

25
Kommentera

FÖRE- & EFTERBILDER

I dag har jag mest suttit framför datorn och jobbat, redigerat bilder, skickat iväg utkast och svarat på mail-intervjuer för den norska lanseringen. Så jag har inte så mycket roliga bilder att visa er från dagen som passerat.
Och ni brukar gilla att se vad jag sysslar med om dagarna / kvällarna. Och eftersom det varit mycket trädgårdsarbete den senaste tiden så får ni hålla tillgodo med det.

Vad tycks… syns någon skillnad här 😉


Äntligen ett örtland igen.

19
Kommentera

Tre tårtor till skolavslutningen

Hej hej
Hoppas ni haft en riktigt fin dag, jag har fått massa jobb gjort. Sedan har Nomi och några av hennes kompisar badat här, vi käkade fruktsallad och sedan blev det en grillning innan det var dags att köra dem till fotbollen. En mysigare tisdag, men nu väntar pappersjobb några timmar innan det är dags att krama kudden.

Ville bara innan dess kika förbi med tips på 3 smaskiga och lättbakade tårtor till skolavslutningen.

15 minuterstårtan.

tarta

Det här behöver du till en tårta för 8- 10 personer  : 
2 färdiga marängbottnar
1/4 dels dl vispgrädde
150 gram mjölkchoklad
4 dl vispad vispgrädde
250 gram hallon ( frysta el färska)
( florsocker efter egen smak & tycke )

Dekorera med jordgubbar & blåbär + 50 gram hackad choklad.

Gör så här:
Koka upp 1/4 dels grädde och bryt ner chokladen ner i kastrullen, ta bort från värmen och rör tills du från en blank smet.
Ta fram den första marängformen och lägg på ett fat, fördela ut chokladen över marängen och ställ svalt. Vispa under tiden grädden fluffig, vänd sedan ner de frysta hallonen och vispa ihop till en härlig rosa färg. Smaka ev av med florsocker.

Ta ut den svala maräng- & chokladbotten och fördela ut hälften av hallongrädden. Lägg på en marängbotten till och fördela ut resten av hallongrädden.
Dekorera med jordgubbar, blåbär & hackad choklad.

Serveras genast och njut!

* * * * * * *

PASSIONSFRUKTCHEESECAKE

IMG_5493

Du behöver: 
15 digestivkex
75 gram smält smör

Fyllningen:
5 st gelantinblad
2 st ekologiska ägg
400 gram färskost (te.x philadelphiaost )
2 dl creme fracihe
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 st citron ( skal samt saft )

Toppingen: 
1 gelantinblad
1 msk strösocker
4 msk vatten
4 passionsfrukter

Gör så här: 
Börja med botten. Mixa digestiven så det blir smulor. Rör ihop med smält smör och tryck ut i en rund form med avtagbara kanter. Ställ sedan in i kylen. Sedan gör du fyllningen. Lägg 5 gelantinblad i kallt vatten i cirka 5 minuter. Dela äggen i två olika skålar. En för vitan och en för gulan. Blanda gulorna med färskost, crème fraîche, socker, vaniljsocker och citronskal, rör tills då har en slät fin smet. Vispa sedan äggvitorna till ett hårt skum, och vänd ner i smeten. Pressa ur citonsaften i en kastrull, och värm upp den. Ta bort kastrullen från värmen och krama ur vattnet från gelantinbladen och rör ner i saften. Rör tills de blandats väl. Låt det svalna något innan du försiktigt häller ner det i smeten, under omrörning så att allt blandar sig väl. Häll blandningen över botten och låt den stå kallt i ett par timmar.
Sedan kan du börja med glasyren.
Blötlägg gelantinbladet i en skål med kallt vatten, i cirka 5 minuter.
Värm upp vatten och socker i en liten kastrull. Krama ur gelantinbladet och låt det smälta ihop med sockerlösningen.
Skrapa ur passionsfrukterna ner i sockerlösningen och rör om. Låt det svalna innan du försiktigt häller det på kakan.
Låt sedan kakan stå kallt i minst två timmar igen ( gärna längre) innan du serverar den.

* * * * *

Moussecheesecake med mjölkchoklad & hallon 

img_4729-1

Botten:
200 gram cookies ( te.x Maryland )
80 gram smält smör

Mousse:
3 gelatinblad
400 gram mjölkchoklad
250 gram mascarpone
500 gram philadelphiaost
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk vatten
1 rulle center

Topping: 
färska hallon
1 rulle center

Gör så här:
Mixa kakorna till smulor och rör ihop med det smälta smöret.
Pressa ut blandningen i en rund springform med avtagbara kanter. ( cirka 22-24 cm) Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Smält chokladen försiktigt i micron eller över vattenbad ( den ska inte bli för varm )
Vispa ihop mascarpone& färskostmed en elvisp i en bunke. Vispa grädden tills den är ordentligt fast och bildar stadiga toppar. Vänd ner grädden tillsammans med chokladen i mascarponeblaningen, vänd försiktigt med en slickepott tills allt är väl blandat.
Krama ur gelantinbladen och värm dem tillsammans med 2 msk vatten i en kastrull, de ska precis bara smälta. Rör ner detta i smeten, och rör kraftigt så att allt blandar sig väl. Grovhacka ner centern och blanda om fördela sedan ut jämt över kakbotten.
Låt stå och svalna i kylskåpet i minst 5 timmar, men gärna över natten.

Toppa med center och hallon.

 

5
1 kommentar