SOMMAR OCH SOL


Har ni börjat planera semestern ännu ?
Känner att vi inte har vågat planera någonting inför sommarlovet tidigare, med tanke på situationen. Utomlands tror jag definitivt inte att vi kommer än på länge, men däremot kommer vi tuffa runt i Sverige med husbilen.
Ställa upp vid någon sjö, fiska och grilla marshmallows. Det är det jag drömmer om just nu.

Husbilslivet är underbart, och väldigt Coronasäkert med tanke på att man hela tiden har sitt hus med sig. Jag förstår att både husbilar / husvagnar har sålt slut det senaste året. Jag vet att ni är många som vill ha tips på ställplatser, campingar och små guldkorn, därför blir det extra roligt att ni ska få följa med oss på denna resan,

Nu ska jag hoppa ur pyjamasen och kamma till mig. Har möte inbokat i stan om tjugo minuter.
På återseende raringar.

11
Kommentera

ONSDAGSBUKETTEN

Har ni det bra där ute? Alltså jag går omkring med lyckorus i hela kroppen. Älskar ju våren. För känns det inte som om våren gjorde entre på riktigt igår. Underbart.
Och något annat som också är underbart är ju denna buketten, för doftande hyacinter skojar man inte bort.

I dag kan jag dock inte vara ute och njuta av det fina vädret för jag har massor med fotojobb att beta av. Det känns pepp ändå, det är riktigt roliga samarbete och jag vet att ni kommer gilla dem. Hörs senare.

13
Kommentera
REKLAM FÖR MIN BOK

MISSA INTE BOKREA:N

Hörrni, nu har ni bara en endaste vecka kvar på er att göra detta klipp.
Om ni vill köpa ”Snabbt, gott och billigt” för bara 139 :- Så här billigt tror jag inte att det kommer bli igen.

Köpa en till sonen / dottern eller varför inte till svärfar ? Eller kanske ge bort som sommarpresent?
Ni beställer boken HÄR


Pannkaksmuffins med sylt. Korvgrytor, kasslerrätter, soppor och gratänger.
I denna boken hittar ni massa god mat som inte kostar skjortan.

KLICKA HÄR

11
2 kommentarer

VECKOMATSEDEL

Söndag igen, då blir det veckomatsedel.
Hoppas ni hittar lite ni gillar.

Måndag : Vegetarisk Broccolipaj
Tisdag : Fiskgryta med kräftor
Onsdag: Kyckling & currygratäng
Torsdag : Pulled Pork
Fredag: Chickennuggets

Recept på chicken nuggets

Det här behöver du för att laga chicken nuggets för 6 personer

1 kilo tunna kycklingfileer
1 uppvispat ägg
2 dl ströbröd
1 kryddburk med sesamfrön
lite flingsalt
rapsolja till stek eller fritering

Klyftpotatis: 
Potatis
rapsolja
örtkrydda
flingsalt

Basilikasås :
1 kruka med färsk basilika
2 1/2 dl creme fraiche orginal
3 msk olivolja
1/2 tsk örtkrydda
lite flingsalt

Gör så här :
Värm upp ugnen till 225 grader och lägg i de färdigskalade , klyftade och kryddade potatisen där med rikligt med olja. ( cirka 40- 50 minuter behöver potatisen)
Dela fileerna till lagom stora delar, jag gjorde mina cirka 3-4 cm långa.  Vispa upp ägg och häll i en djup tallrik, och blanda ströbröd, sesam och salt i en annan djup tallrik.  Hetta upp oljan, och doppa sedan kycklingen först i ägget, sedan i ströbrödsblandningen. Lägg i kycklingbitarna i tre omgångar ( så att du lägger ner varje omgång samtidigt ) annars är det svårt att veta när de är färdiga. Friteringen ska bli gyllene brun och lagom kripspig, och köttet ska inte vara rosa.
Under tiden gör du såsen , plocka bort basilika bladen och lägg i en skål tillsammans med krydda, salt, olivolja och creme fraiche. Mixa allt slätt och ställ kallt fram till servering.

Serveras de nyfriterade chicken nugget : en genast.

* * * * * * * * * * * *  *

Något gott till kaffet : Nutella & Jordnötsgrottor

IMG_2610

Det här behöver du till 12- 14 stycken
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
200 gram smör

Fyllning : Nutella & jordnötssmör

Gör så här:

Ställ ugnen på 200 grader. Tärna smöret och häll ner resten av ingredienserna, arbeta ihop för hand eller med matberedare. Forma till 12-14 bollar och lägg i muffinsformar / i muffinsjärn. Och grädda dem i cirka 11-13 minuter, eller tills de fått vacker färg. Tryck ut en grop i mitten av dem med hjälp av ett mindre glas eller kryddburk.
Pressa ut groparna försiktigt så att mördegen inte går sönder. Låt det svalna något innan du fyller upp dem.
1 msk jordnötssmör i varje och toppa med 1 msk nutella i varje grotta. Servera genast!
Så GOTT

3
Kommentera

MOT ÖLAND & SYSTERYSTER

Go morron raringar,
Hoppas ni sovit gott och vaknat upp till en härlig och solig helg. Hoppas detta är sista snön för i år, för nu vill jag ha vår.

I dag efter skolan åker Nomi och jag över till Öland för att hälsa på Systeryster och kusinerna. Laga massa god mat och skvallra i kapp lite, det är välbehövligt. Annars har ju denna veckan har ju gått i ett med både jobb, boksläpp, uppskrivning för husbil ( jag klarade det – jaaaaaay ) filmat samarbete och inte minst träffat Klara. Det är ju bara två veckor kvar tills Lilleman är beräknad. Vi längtar nu.


Med detta ville jag bara önska er en riktigt fin fredag.

Kram på er.


18
2 kommentarer

GAMBAS A PIL PIL RÄKOR

Ännu en smarrig rätt jag åt på Gotland.
Så gott!

Det här behöver du:
1 påse stora råa räkor
5 msk olivolja
1 nypa flingsalt
1 finhackad chili ( gärna het ) + chiliflakes
2 vitlöksklyftor
paprikapulver

Serveras med bröd

Gör så här:
Skala räkorna. Hacka vitlök.
Hetta upp olja i en stekpanna på medelvärme. Tillsätt salt, hackad chili, chiliflakes, rör sedan ner hackad vitlök. Fräs snabbt. Pudra över lite paprikapulver. Fräs igen. 
Lägg i räkorna och tillaga dem tills de är rosa. Servera genast med gott lantbröd.

5
1 kommentar

KASSLER GRATINERAD MED MJUKOST

Vardagsmat när den är som enklast & godast.

Det här behöver du:
700 gram kassler
1 tub med mjukost ( te.x paprikasmak )
2 1/2 dl vispgrädde
1 tsk sambal oelek
salt & peppar
riven ost

Servera med ris & sallad

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Skiva kasslern och lägg i en ugnssäker form.
Kläm ut mjukost mellan varje skiva. Rör ihop grädde med sambal oelek & salt + peppar och slå över i formen. Riv över ost och skjuts in i ugnen tills det blivit gratinerat

Servera genast,

6
Kommentera
REKLAM FÖR MIN BOK

JENNYS SOMMAR

Nu tycker jag att det är dags att lägga vintern bakom oss och börja blicka mot sommaren och alla ljumna sommarkvällar. Låt mig presentera min nya stolthet, bok nummer fem.

KLICKA HÄR FÖR ATT BESTÄLLA

En kokbok fullproppad med sommarens middagar. Grill, picknick , kall mat, röror, bakning och safta & sylta.
Hoppas att ni kommer gilla den <3

54
12 kommentarer

KRÄMIGASTE POTATISGRATÄNGEN MED OXFILE & HEMSLUNGAD BEA

Jamen ni hör ju!
Hur bortskämd har inte jag blivit på Gotland ?

Potatisgratängen är svårt att ge i exakta mått. Men vi skivade potatisen tunt med mandolin. Kokte den mjuk i hälften grädde, och hälften mjölk. Smakade av den med kalvfond, salt & peppar. Slängde upp den i en ugnsform och rev över ost och swish in i ugnen på 250 grader tills den blivit gratinerad.

Till detta serverade vi en mör och god oxfilé. Rödvinsåsen hittar ni här

Det här behöver du till bearnaisesås:
150 gram smör
2 schalottenlökar
2 msk vitvinsvinäger
4 vit pepparkorn
3 msk vatten
2 äggulor
1/2 msk torkad dragon
1 nypa salt


Så här gjorde vi bea:n:
Skala och hacka schalottenlöken så fint du kan. Krossa vitpepparkorn i en mortel. Koka upp vitvinsvinäger, vatten, krossade vitpepparkorn och schalottenlök i en kastrull tills det kokat ner till hälften. Sätt åt sidan att svalna. Smält smör i en kastrull på låg värme. Låt stå smält vid sidan och svalna till runt 40-50 grader. Smöret får inte vara för varmt när du blandar det med äggen då spricker bearnaisen direkt. Värm vatten i en bredbottnad panna eller kastrull till vattenbad. Börja med låg värme runt 50 grader. Sila över vinägern i en liten såskastrull. Tillsätt äggulorna till vinägern. Vispa ihop. Sätt kastrullen eller bunken med äggulorna och vinägerblandningen i vattenbadet. Vispa äggulorna fluffiga för hand eller med elvisp ca 30 sekunder. Obs börja med låg värme – blir det för varmt då koagulerar äggen och såsen spricker direkt. Droppa i smöret under kraftig vispning. Tillsätt smöret lite i taget under vispning. Obs börja med låg värme som sagt annars spricker såsen. Tillsätt salt och dragon.
När du vispat i allt smör med äggen så fortsätt vispa och öka värmen försiktigt på vattenbadet så kommer såsen att börja tjockna. Vispa och värm såsen till en majonnäs-liknande konsistens. Det kan ta några minuter. Obs chansa ej och värm för länge – den ska ej bli för varm (över 60 grader) då spricker såsen då äggen koagulerar.
Smaka av Bearnaisesåsen med salt och vitpeppar samt ev. mer dragon.

1
Kommentera