Är det något som Nomi & jag uppskattar till helgfrukosten så är det just dessa nattjästa frallor. Så smidiga dessutom, nybakat bröd på nolltid.
Det här behöver du: 25 gram jäst 5 dl kallt vatten 2 msk olivolja 2 msk honung 2 tsk salt 10-11 dl siktad vetemjöl
Soltorsfrön till topping
Gör så här: Smula jästen i en bunke. Blanda ned vattnet, oljan, honung och salt. Rör med en trägaffel tills jästen löst sig. Arbeta in mjölet. Degen ska vara ganska lös. Plasta och ställ in bunken i kylen över natten eller minst 8 timmar. Sätt ugnen på 225 grader. Ta fram degen och stjälp ut den på ett mjölat bakbord. Knåda inte. Dela degen snabbt i 12 bitar med en kniv eller en degskrapa. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper, gärna med mjölsidan lite uppåt. Toppa med frön och skjuts in i ugnen. Grädda i 15-20 min.
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ Sedan har Bubbleroom precis släppt deras höstkollektion. In och kolla på alla dessa fina kläderna! Klicka här
Detta är en goding som jag sett på Tik-Tok, och jag bjöd på den nu i somras när jag hade vänninorna över. Busenkelt att göra och riktigt gott för att vara slutresultatet av en helt vanlig potatisbulle 😉
Du behöver bara en helt vanlig potatisbulle ( antingen hemgjord eller köpt i halvfabrikat i frysdisken ) Pensla ett våffeljärn med smör och grilla den lilla bullen däri. Toppa sedan med smetana, rom, dill och massor med handskalade räkor. Servera med en citron.
…. med hämtpizza. Och ska man unna sig så ska man göra det ordentligt. Eller hur?
Kebabpizza med extra allt och ett stort glas med Pepsi Max. Efter det så blir det matkoma. Pizzan på bilden är en av de flytt-pizzor som intagits under tiden möbellasset har gått från Dunö in till stan. Mums-
Hej där raringar. Som jag saknat er! Här har det hänt så mycket i sommar, och nu äntligen börjar vi komma iordning i nya lägenheten. Vi har packat, varit stammisar på återvinningen och monterat möbler i veckor. Ska visa er en rundvisning på Instagram nästa vecka, nu när allting börjar landa. Men nu kickar snart skolorna igång igen, och vad passar då bättre än lite rutiner och veckomatsedlar varje söndag igen. Hoppas ni gillar
Det här behöver du: 3 dl vetemjöl 125 gram smör 3 tsk kallt vatten 1/2 tsk salt
Fyllning : 500- 600 gram köttfärs 1 finriven gul lök 1 burk med krossade fylliga tomater 1 msk chilisås 50 gram philadelphiaost 1 vitlöksklyfta salt och peppar
Topping : skivade tomater och riven ost Soya kulör- för färgens skull
Gör så här : Arbeta ihop alla ingredienser till pajdegen, och tryck ut den i formen, nagga den lätt med en gaffel. Låt vila i kylskåpet i cirka 30 minuter, detta för att förhindra att kanterna ska skjunka ner under gräddning. Ställ sedan ugnen på cirka 200 grader. Värm upp en stekpanna med smör och fräs löken , och den pressade vitlöken utan att den får färg. Lägg ner färsen och bryn den klart. Lägg ner resten av ingredienserna till köttfärsröran och låt sjuda i fem minuter. Under tiden förgräddar du pajskalet i mitten på ugnen i cirka 10 minuter. Häll i fyllningen i skalet, blir köttfärsröran för såsig – undvik att lägga ner den sista vätskan i pajen och toppa med riven ost och skivade tomater. Grädda i cirka 30 minuter, eller tills pajen fått en fin färg.
Klar att serveras med en krispig grönsallad.
Något gott till kaffet : Sega chokladsnitt
Det här behöver du: 220 gram smör 6 msk ljus sirap 5 dl vetemjöl 5 msk kakao 2 dl strösocker 1 1/2 tsk bakpulver 1 msk vaniljsocker
Garnering 1 uppvispad äggula pärlsocker
Gör dina kalaskakor så här:
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela till tre delar & rulla ut till längder. Platta ut något och pensla med uppvispat ägg, strö över pärlsocker. Grädda i mitten på ugnen i cirka 10-12 minuter.
Låt längderna svalna något, men inte kallna helt, innan du skär dem i snittar. Fungerar finfint att frysa in om det blir något över.
Detta behöver du : 100 gram smör 100 gram vitchoklad 2 ägg 3 dl strösocker 2 dl mjöl
Garnering : Vispad Grädde + bär
Gör så här: Ställ ugnen på 200 grader Bryt ner chokladen i en bunke, smält smöret och häll över. Rör om tills chokladen smält. Blanda strösocker, mjöl och ägg – och rör sedan ner i choklad blandningen. Klicka ut smeten i muffins formar ( ca 2/3 -delar ) Och grädda i mitten på ugnen 8-12 minuter. Eller tills de fått lite färg. Toppa dem när de svalnat med grädde och bär.
Nu har vi två veckor på oss att flytta, det känns så spännande att få påbörja detta nya kapitel. Så roligt att ni vill följa med, och självklart så firade vi in nya lyan med lite rött och en chark- & ostbricka Kommer visa nya lägenhet & inredningen på Instagram så missa inte att följa mig där. På återseende snart igen.
Det här behöver du till ca 30-35 små pizzabullar : 50 gram jäst 75 gram smör / olja 5 dl mjölk 1 tsk salt 13 dl vetemjöl ( alternativt lite olika blandade mjölsorter )
Gör så här: Klipp baconet smått, och fräs detta. Låt svalna. Ställ ugnen på 225 grader. Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, och tillsätt mjölken – och värm upp till fingervarmt. Häll lite av spadet över jästen och rör tills jästen helt har löst upp sig, och tillsätt resten av degspadet under omrörning. Rör sedan ner nästan allt mjöl och även saltet . Spara lite mjöl till du ska baka ut. Låt sedan degen jäsa i 30 minuter , under bakhandduk.
Sedan är det dags att baka ut – dela degen i 4 delar. Och rulla ut dem till rektanglar. Smöra sedan på tomatpuren på degen, och strö över fyllningen. Sedan rullar du ihop detta till en längd och skär i lagom stora skivor och lägger dy upp bullarna på bakplåten eller i formar. åt sedan jäsa i ytterligare 30 minuter under bakhandduk, och sedan penslar du bullarna med uppvispat ägg och strör, över riktligt med ost innan de ska gräddas i mitten av ugnen .
Ska man förbereda kalas så är dessa wienerstänger ett måste. Älskar älskar älskar.
Det här behöver du till ca 60 stycken småbröd : 250 gram smör 1 1/2 dl socker 2 ägg 6 dl vetemjöl 1/2 tsk hjorthornsalt
Fyllning: 3-4 msk fast sylt ( jag gjorde gjorde med hallon & blåbär )
Glasyr 2 dl florsocker 1 1/2 – 2 msk vatten
Gör så här : Ställ ugnen på 175 – 200 grader Rör matfett och socker. tillsätt äggen, ett i taget, och mjölet blandat med hjorthornsaltet. Arbeta till en smidig deg. Dela degen på 4 och forma ca 40 cm långa längder. Lägg dem på en plåt , med bakplåtspapper. Gör en fördjupning och full med sylt. Grädda mitt i ugnen i ca 12- 15 minuter. Blanda sedan ingredineserna till glasyren. Och bred detta på de varma längderna. Skär sedan snitt medan de är varma.
Detta behöver du till en form cirka 22-24 cm : 4 ägg 4 dl strösocker 1 tsk vaniljsocker 5 msk kakao 2 dl vetemjöl 150 gram smält smör 1 nypa med flingsalt 1 påse Polly
Serveras med lättvispad grädde
Gör din Pollykladdkaka så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr. Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter. Vänd ner alla Polly, och rör om. Fördela ut smeten i formen. Ställ in i ugnen i cirka 25-30 minuter . Den ska fortfarande vara lite lös i mitten. Ta ut den från ugnen och ställ svalt i minst 4 timmar.
Detta trodde jag aldrig att jag skulle skriva. Men var sak har sin tid mina vänner, jag har fått så många fina år här. Kommer alltid vara så tacksam för dem, minnas dem med glädje och nypa mig i armen för att jag själv har lyckats skapa detta från noll och ingenting. Det har varit balsam för själen varje dag för mig att få vakna upp till havets brus och fåglarnas sång.
Fast barnen har nu börjat flyttar ut en efter en. Det har fått mig att sakta och säkert börjar vänja mig vid tanken att huset är för stort för mig. ❤️Om några år är det bara jag kvar. Det är en trädgård att sköta , det är löv som ska räfsas det är hängrännor som ska rensas och hus som ska målas, ….listan kan göras oändligt lång. Och den går på repeat. Och jag har gjort allt detta själv i 9 år nu, jag har börjat längta bort till något enklare. Något som ger mig mer tid över, att umgås ännu mer med familjen och mina vänner, och inte känna pressen att hinna med allt.
Men det känns såklart helt overkligt att papprena är påskrivna …, och att nu huset är sålt till en lika förväntansfull barnfamilj som vi oxå var där 2017 . Förhoppningsvis kommer de trivas här minst lika bra som vi har gjort. Det tvivlar jag inte på en sekund ☺️
Detta är inget plötsligt beslut, utan något som har grott som ett litet frö hos mig de senaste 3 åren. Men jag har inte vågat ta steget tidigare.Men nu så, en ren tillfällighet och troligtvis ödet om du frågar mig.
Och raringar resan slutar absolut inte här, nu börjar ju nästa kapitel…. Följ med mig när jag ska leta efter vårt nya boende och även jakten på vårt kommande ställe i Spanien. 🇪🇸 Hur underbart att ha något utomlands?! Det har jag drömt om sedan jag var liten.
Livet ändå. Fantastiskt , spännande och alldeles alldeles oförutsägbart. Med det sagt: glöm inte att det bara är DU som kan bestämma vilken väg du ska välja på livets resa. Så sikta mot stjärnorna och dröm så stort du bara vågar. Man lever bara en gång , och livet går inte på repris. Så lev livet fullt ut och ta de där chanserna som står på glänt. Ingen minns en fegis 😉
All kärlek och puss på er ❤️ Låt oss säga så här…. att 2025 kommer bli ett minst sagt spännande år 🥰