LÖRDAGSHÄNG

Älskar lata lördagar… Lång sovmorgon, sen frukost och en kaffe på trappen innan man kickar igång dagen. Bästa starten på en helgdag om ni frågar mig. Fick bli en långpromenad med Charlie, hon blir så lycklig av snö att det var svårt att ha henne i kopplet. Hon höll på att dra omkull mig på vägarna som är blanka av is. Nog dags att köpa isdobbar minsann.

Nu bär det av att handla mat. Och det blir köttbullar med mos, pressgurka och rårörda lingon. Gissa om jag längtar till middagen 😉

Kram på er,

7
3 kommentarer

FREDAGSKVÄLL

God kväll,
Nyss hemkommen från en långpromenad med vovven. Men hjälp vad kallt det vart. Så nu har jag hoppat i pyjamasen och raggsockorna och tänt en brasa.

Liljorna börjar slå ut nu. En stor bukett blommor från mig till mig.
Valde mellan dessa och krispiga tulpaner.

Tips för att undvika att liljorna skräpar ner är att klippa bort pistillerna / stängerna på dem. De är ju nästan omöjligt att få bort det där stoftet annars från bordet.


En tänd brasa, massa ljus. Ja nu är fredagsmyset här för mig och Charlie.
I morgon får vi sällskap av en tjejkompis, då ska vi laga mat och skvallra i kapp.

Ville bara kika förbi och önska er en riktigt fin kväll.



36
Kommentera

FRÅGESTUND OM SMÅTT OCH GOTT

Vi kör en liten frågestund just nu på Instastory, så jag tänker att jag publicerar svaren här allt eftersom under dagen. Kan passa bra då jag ändå ska sitta framför skärmen resten av dagen och redigera bilder.
Då börjar vi.

Fråga 1 lyder. Kommer det mer böcker?
Ja, det gör det. Fick precis ett meddelade idag från mitt bok-team att alla bilderna nu är på plats och klara. Så jag är sååå förväntansfull. Har inte tjuvkollat alls på den.

Kommer du släppa någon ny receptbok ? Det är så inspirerande att följa dina recept. Du är bäst.
Men hallå, gulle du. Ja jag kommer i allafall släppa 2 böcker till. En släpps om några månader. Och nästa till hösten 2022.

När kommer nästa bok ? ( Det blir många liknade frågor – ska försöka klumpa ihop dem flesta )

April.

Ingen fråga med du bor makalöst vackert.
Tack, ja det gör jag och jag trivs så himla bra här. Denna platsen gör mig lugn.


Vad är din favorit maträtt?
Ja kroppkakor pg.a att man äter det så sällan. Men just nu går jag mest omkring och är sugen på hemtrillade köttbullar med potatismos å brunsås. Med massor av rårörda lingon till och pressgurka. *dreglar*

Varför så få bilder från Åre ?
Min kamera strulade där uppe, så jag valde att istället bara vara ledig och åka skidor och umgås med mina barn.



Vad väger du? Jag behöver gå ner 5 kilo, snälla ge mig tips ?
Denna frågan får jag alltid. Jag vet faktiskt inte vad jag väger, jag kastade ut vågen för många år sedan. Många bloggare pratar vikt & jagar kalorier hit och dit. Så denna plats vill jag ska få vara fri från sådant, det finns så många som blir triggade av att läsa om vad andra väger. Och vet du…. fem kilo ? Vad är det för trams, du är lika fin nu. Så dagens tips köp en storlek större i dina kläder så de sitter skönt.

Det spekulerades i att du börjat dejta ditt ex igen ? Så jag är lite nyfiken träffar du honom?
Nej, vi träffas inte.

Hur hinner du med allt ? Ensamstående, med hus, barn och trädgård ?
Jag hinner verkligen inte med allt. Det som syns i sociala medier är ju oftast bara det där lilla extra. har jag ett städat vardagsrum så lovar jag att det är kaos på hela övervåningen. För att inte prata om garaget.

Vilken är din högsta dröm ?
Oj, jag vet faktiskt inte. Men en drömresa är väl att få resa runt i söderhavet.

Kan du inte visa din tv? Har barnen tv på sina rum.
Min kamera ligger på laddning, men jag har en vanlig 45 tum tror jag.
Ja både Nomi och Melvin har tv på rummen.

Har du stuga på Öland?
Nej den såldes när vi köpte Kalmarhuset.

Är du rik?
Jag är rik på så vis att jag har 4 fina barn, en stor familj och goa vänner som alltid finns där.Rik på kärlek kan man väl kalla det.

Recept på semmelkladdkakan ?
Här hittar du den.

Vad var bäst med att resa norr ut?
All snö, de vackra landskapen, naturen och alla häftiga boenden.

Vilket ställe var bäst ?
Ishotellet var så jäkla coolt, en upplevelse. Och även att få sova i en glas igloo. De får nog bli en delad första plats på dem.

När ska du föda ?
Typ aldrig. Haha… Det är inte jag som är gravid- utan det är min son och hans sambo som väntar barn.

Vilken rouge använder du?
Vet du jag är jättedålig på smink har typ bara foundation, eyeliner och mascara. Så jag har faktiskt ingen rouge i min necessär.

Bästa tvserie ? Följer du någon serie nu?
Vår tid är nu! Alltså woow, så bra. Annars tittar jag extremt lite på tv, råkade fastna framför de sista avsnitten av ”Bonde söker fru” igår. Men alltså var hände där när bonden ändrade sig dagen efter att ha valt Emmy!!! Jag typ blev tårögd å hennes vägnar. Usch, vilket sätt att bli dumpad så. <3 Emmy du är värd någon som är såååå mycket bättre.

Tackar du nej till samarbeten?
Självklart, jag har idag turen att kunna välja ut vilka jag vill jobba med.

Får du elaka kommentarer ?
Ja det händer, men inte så ofta. Nu menar jag elaka kommentarer där de skriver väldigt fula saker eller hot.

Katt eller hund-människa?
Jag har ju båda så det är svårt att säga. Men jag måste ha ett hem med djur, annars hade jag känt mig alldeles för ensam varannan vecka.

Är inte dina vänner lite nervösa på att bjuda dej på mat?
Till en början kanske vissa var det, men de vet att jag uppskattar en Felix pytt i panna också. Saken är ju att det bara är trevligt att sätta sig till dukat bord.

Om du skulle flytta utomlands, vilket land skulle du vilja bo i då?
Amerikat så klart 😉 Älskar USA.

Jobbar du med annat än din blogg?
Denna sajten och skriva kokböcker, tiden räcker inte med till annat.

Ingen fråga men vill bara säga att du är min förebild när det gäller Girl Power. Har följt dig i många år och blir imponerad över framgången och att du är jordnära. Keep it up.
Men du vad fint skrivet. Jag växte en meter av stolthet här nu.

Nämn något som gör dig glad?
När barnen städar sina rum utan att jag behöva tjata. Eller när man inser att man har glömt bort en Ben & Jerry i frysen *lycka* Eller att få sova tills man vaknar utan någon väckarklocka. Kolla på söta djurklipp på Instagram. Och att träffa mina vänner, sitta och skratta & skvallra tills vi får ont i magen.

Nämn något vi inte vet om dej?
Jag är grym på att brodera. Broderade massvis när jag var gravid.
Det är lite mysigt och tantvarning på den.

Bästa baktipset ?
Gör dubbla satser med kaksmet, rulla ut hälften till en längd och plasta in. Och frys in, sedan är det bara ta ut skiva ut och grädda. Perfekt när man får oväntat besök.

Finaste namnet du vet ?
Aron <3 Det ska mitt lilla barnbarn troligtvis heta. Så sött så man får hål i tänderna.

Vad väljer du helst vintersemester / solsemester / storstadssemester ?
Jag gillar alla, men helst en solsemester. Och då menar jag inget all inclusive där man bara hänger på hotellet. Utan jag vill se en massa, och uppleva nya kulturer.

Finns det någon chans att du säger ja om jag bjuder ut dej?
Nej, jag är rätt nöjd med min tillvaro som den är just nu. Men tack ändå.

Du får välja en maträtt som du skulle äta resten av ditt liv, vad väljer du?
Jag tror tacos. Det känns väl mest varierande.



28
4 kommentarer

RIKTIGT GODA KÖTTBULLAR

Husmanskost är väl alltid gott! Hemgjorda köttbullar med mos, de är grejer det. Vill man göra dem LCHF- vänliga så skippa ströbröds-blandningen men personligen tycker jag att de blir bäst med den.

Det här behöver du till köttbullarna :
2 ägg
1 dl vispgrädde
3 msk senap ( valfri sort )
1 dl ströbröd
2 tsk lökpulver
1 kg fläskfärs
1 tsk salt

Gör så här :
Rör ihop ägg och grädde och senap och låt det sedan svälla cirka 10 minuter tillsammans med ströbröd, rör under tiden.  Blanda lökpulver med färs & kryddor i ströbrödsblandningen. Jag rullade lite större köttbullar, för att vinna tid – och de blir saftigare.  Stek köttbullarna i mycket smör så de får fin yta. 

Moset gjorde jag genom att koka 1 kilo mandelpotatis.
När potatisen är färdig, häll bort allt vatten. Värm upp 2 dl vispgrädde, stompa moset med så mycket grädde så att moset får den konsistens du vill ha. Rör ner några klicka smör.  Smaka av med salt, muskotnöt, vitpeppar och aromat.
Såsen kommer här:

Kryddig brunsås:
2 dl vispgrädde
2 dl vatten ( plus ev. steksky)
3 msk kinesisk soja
2 msk oxfond
1/2 msk rödavinbärs gelé
ev. maizena
salt & peppar

Gör såsen så här: 
Låt allt sjuda upp och smaka av med salt & peppar.
Vill du ha såsen tjockare, red av med lite maizena.

9
2 kommentarer
REKLAM FÖR TRENDRUM

MITT NYA SOVRUM

Äääääntligen har det blivit klar. Men den som väntar på något gott… Nu är det klart. Ny färg, nytt golv ( på grund av vattenskadan ) och ny glasvägg.
Så va? Kan det bli mer nytt och fräscht än så här undrar ni nu. 😉



Och jodå det kan det, för med mina nya snyggelisnygga möbler, så känns mitt nya sovrum nu som ett litet lyxigt hotellrum.
Kontinentalsängen är en Superior T6000 – navyblue. Den är uppbyggd med 2 stycken breda sängbottnar. Man kan välja mellan Medium och Fasta madrasser, jag valde medium och är supernöjd.

Det som skiljer Superior T6000 från dess tidigare modell är att det finns ett 7-zonat pocketsystem i mellanmadrassen som förstärker formföljningen efter kroppen. Vilket gör att den inte bara är skön att sova i, den hjälper även till att avlasta ryggen och resten av kroppen. Och hur snygg är inte den stoppade sänggavlen? Älskar´t.

Och just nu är det rabatt på hela detta sängpaket.
KLICKA HÄR

Mattan ville jag ha något som matchade väggarna, så den går i grått.
Modellen heter Toby och är en handvävd ullmatta med klassiskt gåsöga-mönster. Den är inte bara snygg utan är även slitstark och lätt att rengöra, eftersom ull är ett material som är naturligt smutsavvisande. Jag tycker det är super att mattan är vändbar och går att använda på båda sidor. Det ger den lång livstid. Eftersom alla mattor handvävs är alla mattor unika.  

KLICKA HÄR för att komma till mattan

Varje Toby matta är tillverkad under rättvisa förhållanden och är därför märkt med Care & Fair. Care & Fair är en organisation som kämpar mot barnarbete i Indien & fokuserar på att förbättra villkoren för familjer genom att bygga & underhålla förskolor, skolor och sjukhus. Toby uppfyller även kraven för EU:s miljödirektiv (Reach) vilket innebär att Inga hälsofarliga medel används i produkten.

Dublin chesterfield fåtölj med pall har flyttat in i min lilla läshörna.
Älskar de små nitarna i guld.
Vilket gör att den känns både snygg och lyxig.

Känslan jag ville uppnå i rummet var en lyxig känsla med få möbler men pampiga möbler. Och det tycker jag att det blev. Bort med alla vita möbler nu och satsa på brun, svart och mörkblått.



Förutom att jag under mina 12 bloggår har börjat tröttna på vit inredning så har jag också börjat lära mig att uppskatta snygga plastblommor. Finns massa fina nu för tiden ❤️ Tänk att man förändras så med tiden 😉

Snygga enkla handtag på byrån. Klicka här för att komma till Trendrum

37
3 kommentarer

VECKOMATSEDEL

It´s back, den tog lite jul och nyårsledigt precis som jag själv. Men här kommer lite tips på vad ni kan äta i veckan.

Måndag Vegetarisk pastarätt med krämig svampsås
Tisdag Sallad med varmrökt lax & kräftstjärtar
Onsdag Falukorvswok med ris
Torsdag Kyckling med fräsch couscous-sallad
Fredag  Fläskfile i gudagod sås

Till 5- 6 personer

2 putsade fläskfileer
2 1/2  dl grädde
2 1/2 dl kallt vatten
200 gram philadelphiaost eller creme fraiche
1 msk soya kinesisk
2 msk oxfond
1 tsk balsamico
salt och peppar

Potatisgratängen :
Mjölig potatis
Grädde
1/2 finhackad gul lök
200 gram färskost med örter
2 pressade vitlök
salt och peppar
1 dl ost till gratinering

Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader.
Skala och skär tunna potatisskivor, finhacka löken.
Blanda potatis, lök grädde , färskosten med vitlök salt och peppari en ugnssäkerform.
Grädden ska täcka potatisen, ställ in i ugnen i cirka 1 timme ( sista kvarten kan du ta ut gratängen och strö över osten ) Så att den inte blir bränd.
Putsa fileerna , skärlagom stora bitar, och smörstek dem i en panna. Ta bort från pannan och gör såsen på stekskyn: Häll över vatten, fond, soya och låt puttra upp.  Vispa ner grädde och red av med philadelphiaost till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar ( jag har min pepparkvarn med fyrasorters olika peppar )  och balsamico . Och lägg ner köttet igen och låt puttra  ihop.

Klart att serveras med en god sallad

* * * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet:

IMG_0666

Det här behöver du till 4-6 portioner:
1 färsk ananas
3 msk smör
3 msk farinsocker
glass
grovhackad choklad
rostad flagad mandel

Gör så här:
Skär bort skalet från ananasen och ta bort stammen i mitten. Dela sedan i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna med smöret.
Vänd ner ananasen och strö över sockret. Stek tills sockret smält och blivit som en kolasås.
Fördela ananasen i glasen och toppa med glass, choklad och rostad flagad mandel.
När du rostar mandel gör du det i en torr stekpanna.

7
Kommentera

UGNSPANNKAKA


Här kommer något som verkligen är snabbt, gott och billigt!
Varsågoda

Jag lagar alltid i min djupa ugnsform, den som medföljer till ugnen.

Det här hade jag i min ugnspannkaka:
2 pkt bacon
1 liter standardmjölk
7 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1/2- 1 tsk salt
Smör till plåten

Serveras med rårivna morötter & sylt.

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj plåten med smör. Strimla och lägg baconet på ugnsplåten, skjutsa in i ugnen i 10 minuter. Under tiden vispa ihop ägg, mjöl, mjölk till en slät smet och blanda i saltet. Häll smeten i formen och grädda i ca 25- 30 minuter, eller tills den har fått önskad fin färg på ugnspannkakan.

21
13 kommentarer

Helglyx

Har ni kanske lust att laga något lite extra gott i helgen ? Då har jag ett smarrigt recept på till er, och framför allt portvinssåsen blev så bra till detta.

Det här behöver du till 2 1/2 dl sås :
1/2 rödlök
1 tomat
1 krm torkad timjan
olja att steka i
1 msk socker
1 dl balsamvinäger
2 dl portvin
2 msk konc kalvfond
3 – 3 1/2 dl vatten
1 – 1 1/2 msk mörk maizenaredning
salt och peppar

Så här gör du:
Skala och grovhacka morot, vitlök och lök. Tärna tomaten. Bryn grönsaker och timjan i en kastrull med olja. Tillsätt socker och balsamvinäger. Koka tills 1/3 av vätskan återstår; till en tjock ”limmig” konsistens. Häll på vinet och låt även detta koka ner på samma sätt som vinägern. Tillsätt fond och vatten och låt koka ihop 5-10 minuter. Rör ner maizenaredningen och låt koka i 1 minut. Smaka av med salt och peppar. Sila ev av såsen. Varmhåll på låg värme fram till serveringen.

14
Kommentera

VARM SMÖRGÅSTÅRTA

Ursäkta tystnaden med jag är iväg med barnen denna vecka, och vi åker skidor, myser och bara umgås. Det är såååå vackert här uppe, vitt, kristalligt och klarblå himmel. Men tyvärr strular min kamera så ni får hålla till godo med filmer och videos på min Instagram istället <3

Här kommer middagstipset för dagen.

Det här behöver du till 5-6 personer: 
3 stycken cirklar med halvmånebröd
smör

Fyllning: 
1 purjolök
smör till stekning
1 burk med små champinjoner
5 dl creme fracihe
svartpeppar
300 gram tunt strimlad rökt skinka

Toppingen: 
Riven ost
tomater
oregano
.

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader. Hacka purjolöken, och skär champinjonerna i skivor.
Hetta upp en stekpanna med smör, och fräs löken mjuk. Ta bort från plattan och rör ner svamp, crème fraîche och smaka av med svart peppar. Lägg ut första cirkeln med bröd, på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Fördela hälften av fyllning på brödet. Strimla skinkan och lägg hälften av den på brödet. Lägg cirkel nummer två på och gör samma sak. På cirkel nummer tre brer du ett lager med smör. Toppa med ost lite skivade tomater och lite oreganokrydda. Och skjuts in i ugnen på i 15 minuter
.

15
12 kommentarer

MINA GODASTE PANNBIFFAR

Det här behöver du:
1 ägg
1 1/2 dl grädde
3/4 dl ströbröd
1/2 msk kinesisk soja
1/2 tsk salt
lökpulver
salt & peppar
1 kg blandfärs
smör

Gör så här:
Knäck ett ägg i en skål och häll upp grädde där i, med hjälp av en gaffel vispar du ihop detta med ströbrödet.
Rör i soja, salt & eventuella kryddor. Låt stå i 10 minuter innan du rör ner detta i färsen och börjar forma till biffar.
Stek dem sedan i rikligt med smör på medelhög värme, tills de är genomstekta.

Till brunsåsen behöver du:
1 rejäl klick smör
2 msk vetemjöl
3 dl vatten
2 msk oxfond
1 dl vispgrädde
1 msk kinesisk soja
salt och peppar

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull / stekpanna och tillsätt mjölet under tiden du vispar. Värm tills redningen är ljusbrun. Tillsätt vatten, fond, grädde och soja. Koka upp under omrörning och låt sjuda i fem minuter.
Smaka av med salt och peppar.

Du hittar recept på pressgurkan HÄR
Rårörda lingon HÄR
Karamelliserad lök HÄR

10
Kommentera