GODASTE FRÖKNÄCKET

Tips inför helgen! Baka dessa.


Du behöver :
Kallt vatten
2- 2 1/2 dl linfrön
1 1/2- 2 dl  pumpakärnor ( jag valde rostade och saltade pumpakärnor )
1 dl sesamfrön
1 dl rostade solrosfrön
Salt ( efter egen smak och tycke)

Gör så här:
Rör ihop alla frön / kärnor och i en bunke och täck med vatten.
Vattnet gör att fröna / kärnorna blir ”degiga”, de ska stå i kylskåpet över natten ( minst 10 timmar )
Ställ ugnen på ca 125 grader. täck en bakplåt med bakplåtspapper och fördela smeten över plåten.
Strö över lite flingsalt och ställ in i ugnen, i ca 1 1/2 – 2 timmar. ( beroende på hur mycket vätska som hälldes upp i bunken)Öppna då och då ugnsluckan så att den fuktiga luften släpps ut.
När brödet nästan torkat helt så tog jag ut brödet och skar det i fina portionsbitar.
Plus att jag bytte till ett nytt bakplåtspapper , till ett torrt. Och la alla bitar upp och ner – så att de torkar på bägge sidor.
När brödet är torkat, stäng av ugnen och låt stå en liten stund på eftervärmen, håll ugnsluckan öppen lite.

11
Kommentera
INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

FESTKLÄNNINGAR TILL JUL & NYÅR

Godmorgon raringar,
Fick en fråga på instagram om jag inte kunde tipsa om snygga klänningar till jul & Nyår, Så här kommer mina 10 snyggaste klänningar jag sprungit på. Klicka här, och glöm inte ange koden 455721 för att få 30 % RABATT på dyraste varan,
Klicka här

Klicka här

Klicka här

Klicka här

Klicka här

Klicka här

Klicka här

Klicka här

Klicka här

Sist men inte minst, denna! Klicka här

10
Kommentera
INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

VECKOMATSEDEL

Tjena raringar,
Då var det dags för veckomatsedel.
Varsågoda

Måndag: Pannbiffar med potatis & brunsås
Tisdag Panerad rödspätta med krämig äggsås
Onsdag Vegetarisk Burgare
Torsdag : Cowboysoppa med champinjoner
Fredag : Laxsida med citron och dill

Till middag skjutsade vi in en laxsida i ugnen,
med flingsalt, citronpeppar, färsk citron och dill.
180- 200 grader i cirka 20 minuter.

Så himla gott och enkelt.
Till detta serverade vi couscous & en sallad. Som innehöll blandade bladgrönsaker,
tomat, gurka, rödlök, ruccola, fetaost, kidneybönor.

Såsen är också så lätt att göra.

Det här behöver du:
1 dl gräddfil
1  dl creme fraiche
1 burk med röd kaviar
1 burk med rensade kräftstjärtar
Salt, peppar

Gör så här :

Låt kräftstjärtarna rinna av lite innan du blandar alla ingredienser i en skål.
Ställ kallt ett par timmar innan servering.

* * * * * * * * * *

Och å har jag ett litet söndagstips ,
För nu är det 50 % RABATT på Hemtex, kanske nu ni ska passa på att köpa julklapparna.
Klicka här



Och imorgon är det kladdkakans dag, då borde ni testa denna godingen:


Det här behöver du till denna godingen:

3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 burk med karamelliserad mjölk
( eller kondenserad sötad mjölk som kokat i tre timmar )

Topping : Rice crispies + 120 gram mjölkchoklad

 Gör så här:
Den karamelliserade mjölken hittar ni i vissa affärer vid bakprodukterna , annars går det bra att koka egen. Om du anv dig av kondenserad mjölk så ta bort pappret runt och koka den oöppnade konservburken i en stor gryta med mycket vatten , vattnet ska hela tiden täcka burken. Efter att den kokat i tre timmar kyler du ner burken.  Detta  moment kan förberedas redan dagen innan, förvara den kokta burken i kylskåp sen.
Nu kan du börja med kladdkakan : Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter,   Börja med att breda på ut hälften av kladdkakssmeten  i den, och  klicka ut kolakrämen i smeten och toppa sist med resten kladdkakesmeten. Ställ in i ugnen i cirka 20-30 minuter. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet. Smält mjölkchokladen över vattenbad och rör ner ett par dl rice crispies och bred över den crispiga chokladtoppingen över kladdkakan och ställ svalt fram till servering.

7
Kommentera
ALKOHOLREKLAM TILL DIG ÖVER 25 ÅR

EN MUSTIG HÖSTGRYTA

Godkväll raringar,
Jag vet att ni uppskattar vintips. Så här kommer ett sådant inför helgen. Detta tipset är till er över 25 år.
Är det inte precis det man behöver nu i mörkret, en härlig gryta med massa göttigheter. Och till detta ett gott glas vin. Till en sådan här rätt så krävs ett kraftigare & fylligare vin , vad av jag rekommenderar Villa Puccini Chanti Riserva. Det passar till höstens grytor, en smakrik pasta rätt eller varför inte en nybakad pizza.

Så här står det på systembolagets hemsida om vinet:
Kryddig, nyanserad, utvecklad smak med fatkaraktär, inslag av torkade körsbär, kanel, kakao, kardemumma, nötter, nypon och pomerans. 
Pris: 157 kronor
Alkohol: 13 %
Nr 22328
KLICKA HÄR för att komma till systembolagets hemsida och läsa mer om vinet.
Och tänk på att dricka måttligt.


Det här behöver du:
600 gram grytbitar av högrev
salt & svartpeppar
5 dl vatten
1 1/2 – 2 dl Villa Puccini Chanti Riserva
3 msk kalvfond
2 små gul lökar
2 morötter
2 palsternackor ( små )
1 bit med rotselleri
Några vitpepparkorn
5 lagerblad


Gör så här:
Börja med att bryta upp köttet i en het gryta med lite smör.
När de fått fin färg så häll på vatten, fond och vin. Låt sjuda i 45 minuter, och ta bort eventuellt skum.
Skala och hacka upp grönsakerna och vänd ner i grytan. Låt allt sjuda ihop i en halvtimme , sedan är det klart att serveras.
Yummi Yummi

14
Kommentera
INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

HÖSTLOVSFRULLE

Höstlov och extra goda frukostar, vad tror ni om att äta en våffelfrulle i veckan.
Sååå gott


Så här gör jag mina våfflor : 
4 ägg
6 dl kolsyratvatten ( naturell)
5 1/2 – 6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
3/4 tsk salt
200 gram smält smör

Gör våfflorna så här :
Smält smöret och låt svalna.
Rör ihop alla torra ingredienser.
Vispa lätt ihop äggen , och blanda ner det kolsyrade vattnet i smeten samt nästan allt smör, restren använder till gräddningen.
Rör ner de torra ingredienserna och vispa för hand tills du fått en fin klumpfri smet.
Sedan kan du börja grädda våfflorna.

Servera dem genast med lättvispad grädde och färska bär.

Och förutom för tips på god frulle så vill jag tipsa om upp till 50% RABATT just nu på massa fina kläder på Ellos

Hur fin klänning ? Kolla in den här

Gillar verkligen dessa fina stickade klänningar,
Ni hittar dem här

Ännu en till goding.
Du hittar den Rabatterad här

Denna skjortan gillade jag också jättemycket.
Du hittar den här.

8
1 kommentar

VECKOMATSEDEL

Här kommer veckomatsedlen för veckan, hoppas Ni gillar.

Måndag : Korv- & pastasoppa
Tisdag: Pankopanerad snitzel med päroncoleslaw
Onsdag: Laxpytt med couscoussallad
Torsdag : Jennys Herrgårdskyckling
Fredag : Biff Stroganoff

Det här behöver du till 4 personer:
smör
800 gram lövbiff
4 msk tomatpure
3 dl vatten
3 msk oxfond
2 msk kinesisk soja
1 dl vispgrädde
3 dl creme fraiche

Gör så här:
Strimla lövbiffen i cm långa längder.
Hetta upp en stekpanna och fräs köttet tills det får färg. Rör ner tomatpure och fräs runt.
Vänd i vattnet och låt sjuda på svag värme i 1 1/2 – 2 timmar med lock. Nästan allt vattnen ska ångats bort.
Då vänder du i oxfond, soja grädde och crème fraîche.
Låt allt sjuda ihop servera sedan med kokt potatis och en god sallad.

* * * * * * * * * * *

Och söndagstipset från mig till dig är att just nu får alla nya medlemmar 40% RABATT på valfri vara på Hemtex. Är det någon gång man kan unna sig något är det väl nu 😉 KLICKA HÄR



Och något gott till kaffet: Kolapannacotta med lingon

img_4582-001 (1)

Det här behöver du till 8- 10 stycken portioner: 
1 dl nutella + 3 msk grädde
1 burk med kondenserad mjölk sötad (cirka 400 gram)
5 dl vispgrädde
4  gelatinblad

Karamelliserade pecannötter:
1 påse pecannötter
4 msk sirap
2 msk strösocker
2 nypor flingsalt

Dekorera med lingon eller andra bär.

Gör så här:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter.
Värm upp grädde & kondenserad mjölk tillsammans i en kastrull – den ska inte koka men bli het. Krama ut gelatinbladen och vänd ner i grädd/mjölken rör ner den så att den blandas väl och löses upp. Ställ av från plattan och ta fram glasen du ska fylla efterrätten med. Rör ihop nutella med grädde ( fungerar också med lite philadelphiaost om du inte har grädde ) Nutellan blir väldigt hård i kylskået om man inte blandar ut den med något. Fyll glasen med en msk eller par av nutellan, höll försiktigt ner pannacottan i glasen och ställ kallt i fyra timmar. Under tiden kan du göra de karamelliserade pecannötterna. Grovhacka nötterna , typ dela dem tre gånger. Hetta upp en panna och häll i sirap, socker och salt och låt detta bubbla några minuter under omrörning. Vänd ner nötterna och blanda om så det fördelas över alla nötter.  Ta fram en bakplåtsklädd plåt och fördela ut pecannötterna där med hjälp av två gafflar ( detta är super varmt) ställ in i ugnen i cirka 5- 10 minuter. De ska bara få fin färg och dofta nötigt – låt svalna.

Servera sedan pannacottan med de goda nötterna och lite färska syrliga bär.

4
Kommentera
INNEHÅLLER REKLAMLÄNKAR

Saffranssockerkaka

 

Saffranssockerkaka det är ju bara så himlans gott- sen doftar det ljuvligt i hela huset också. För att följa bloggen och uppdateringarna så finns den även på Facebook och instagram: @jennysmatblogg

Här kommer receptet på Nomis juliga sockerkaka.

Det här behöver du :

200 gram smör
2 ägg
3 dl strösocker
1 påse saffran ( stött )
1 1/2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver


Gör så här :

Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna, nu kanske ni kan tycka att 200 gram smör låter mycket. Och ni kan minska om ni vill, men vill ni ha en riktigt saftig sockerkaka- snåla inte på smöret. Vispa ägg och socker pösigt / fluffigt. Och blanda i de avsvalnade smöret och mjölken i bunken. Tillsätt saffranet ( stött ) och rör ihop mjöl och bakpulver innan du även rör ner det i blandningen. Häll upp i en smord och bröad form, och ställ in i ugnen i nedre delen av ugnen. Grädda i 40 – 45 minuter och låt svalna innan du stjälper upp den på ett fat.

Klar att serveras.

Sen måste jag ju också tipsa om hösten/ julen på Jotex, Just nu får du 30 % RABATT på den dyraste varan. Ange koden FALL30  Koden gäller fram till den 30:e Oktober 

17
23 kommentarer

PRESSGURKA & RÅRÖRDA LINGON

Goda tillbehör till köttbullar eller en mustig gryta.
Idag har jag lovat barnen köttbullar så det är vad som serveras hemma hos oss.

Det här behöver du:
1 gurka
1 msk ättika 24 %
2 msk socker
1 kryddmått salt
finhackad persilja

Gör så här:
Skiva gurkan tunt över en tallrik.
Häll över ättika, socker och salt. Lägg press över gurkan. Jag la en annan tallrik med en mjölpåse över.
Ungefär en timme ska det stå. Men vänd om gurkan då och då.
Innan servering klipp över persilja.Klart att servera.

Rårörda lingon

.

Du behöver
250 gram frysta lingon
1 dl strösocker

Gör så här:
Rör ihop frysta lingon och socker i en skål.
Låt stå framme 30 minuter och rör om då och då tills sockret smält.
Klart att servera.

9
Kommentera
INNEHÅLLER REKLAMLÄNKAR

VECKOMATSEDEL

Du kör vi igång denna söndagseftermiddag med tips,
på vad nästa vecka kan tänkas bjuda på i matväg.

Måndag : Grekiska färsbiffar
Tisdag: Laxsoppa med koksmjölk & lime
Onsdag: Korvsoppa med potatis
Torsdag: Mozzarellagratinerad kassler med ris
Fredag: Norrländsk älggryta

Det här hade jag i min älggryta: 
1 kilo grytbitar av älg
smör
salt & peppar
2 gula lökar
2 morötter
1 msk tomatpure
8 dl vatten
4 msk konc. viltfond
2 msk kinesisk soja
200 gram trattkantareller
2 1/2 dl vispgrädde
1 tsk torkad timjan
1 msk svartvinbärsgele
2- 3 msk messmör
ev. lite maizenaredning
salt, peppar

Toppa med lingon

Gör så här:
Hetta upp en gryta med smör & fräs grytbitarna med salt & peppar tills de får vacker färg.
Slanta ner morötterna & klyfta ner löken & vänd om så att de blir glansiga. Pressa ner tomatpuren och mät i vatten, fond & soja och låt allt sjuda upp. Låt stå och småputtra länge under lock ( gärna 4- 5 timmar tills köttet är mört och fint) Mot slutet är fräser du upp kantarellerna i en annan stekpanna och tillsätter smör när vätskan kokat bort. Och fräs tills du fått en fin färg på dem. Vänd ner i din gryta, och runda av med gelé, messmör & grädde och smaka av med timjan salt och peppar

* * * * * * * * *

Och jag vet ju att ni precis som jag Äääääälskar sängkläder i flanell, så jag har letat fram bästa erbjudandet till er. Nu hittar ni massa fina olika modeller och färger för 149 : – Varför inte passa på att köpa julklappar redan nu. Klicka här för erbjudandet.


Dessa röda klickade jag själv hem
För att bädda med under advent & jul

Och nu över till något smarrigt till kaffet.
Key Lime Pie.


Till botten behöver du: 
200 gram digestiv
125 gram smör

Till fyllningen : 
2 burkar (a 397 gram) sötad kondenserad mjölk
2 dl nypressad limesaft
skalet av en lime
6 äggulor

Gör så här: 

Ställ ugnen på 170 grader.
Mixa kexen till smulor, smält smöret och rör ihop.
Tryck ut i en rund form cirka 25-26 cm, med avtagbara kanter. och grädda i mitten på ugnen i 10 minuter.
Ta ut och sänk värmen till 150 grader. Häll upp kondenserad mjölk i en skål och rör ihop den med limesaften + skal.
Vispa ihop äggulorna innan du rör ihop dem med smeten. När smeten är jämn ( rör inte onödigt mycket ) häll den över botten och ställ in i mitten på ugnen i cirka 15-20 minuter.
Ställ sedan kallt i minst 4 timmar, men gärna över natten.

Smaklig fika

6
Kommentera

MIN FAVVOSALLAD SOM MAN KAN HA TILL ALLT

Till denna salladen: 
1 1/2 st gurka
2 tomater 
1 liten rödlök 
1 dl finhackad bladpersilja 
1 citron 
1 msk olivolja 

Gör så här : 
Skölj grönsaker och bladpersilja väl. 
Finhacka gurka, lök, och tomat så smått du bara kan. 
Pressa ner citronen ner i salladen och rör sedan ner bladpersiljan. 
Ringla över lite olivolja och blanda väl. 

Klart! 

26
Kommentera