Fläskfilegratäng med svamp

Denna gratäng bara måste ni prova så snart ni hinner, så gott. Detta är en rätt som med fördel serveras antingen med ris eller en krämig potatisgratäng.

IMG_7911

Detta behöver du till 6 portioner:
ris
2 putsade fläskfileer
smör
salt & peppar

Till såsen:
2 msk smör
15 små färska champinjoner
4 msk kalvfond
5 dl vispgrädde
1 tsk kinesisk soja
2 tsk svartvinbärsgele
Salt & peppar

Riven ost till toppingen

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader. Koka riset enligt anvisningar på förpackning. Skär den putsade fileen i 2 cm tjocka bitar och baka ut dem lite med handflatan. Stek dem i en panna med smör så att de nästan är helt genomstekta. Stek inte för många filebitar åt gången, för då kokar köttet, istället för att få en fin stekyta. Fördela köttet i små ugnsfasta portinsformar.

Jag hade mina vita små pajformar som jag fyndade på City gross.
IMG_7883

Då kan du börja med såsen:
Rensa svampen och dela till lagom stora bitar, fräs den i smör tills den får härligt gyllene färg, tillsätt fond, grädde & gele. Låt allt sjuda upp och smaka av med salt & peppar. Fördela sedan såsen över köttet och riv över lite av valfri ost. Och ställ in i mitten av ugnen i cirka 10-15 minuter, tills osten smält och köttet är genomstekt.

Serveras genast med ris.

IMG_7893Råkar man inte ha portionsformar så går det naturligtvis lika bra att göra i en stor gratängform.

1
Prenumerera
Notis om
18 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
eva a
6 år sedan

kan laga detta i en gryta på spisen

Jenny Warsen
Reply to  eva a
6 år sedan

Visst kan man , men svårt att gratinera osten på spisen.

6 år sedan

Det här är precis sådant vi gillar!! : )

6 år sedan

Blir lite extra trevligt med portionsformarna 🙂

Carola
6 år sedan

Brukar altinera mellan Höstgrytan, Fransk fläskfilégryta, Skogspanna mm.
Fläskfilégratängen blir ett fint tillskott!!

Jenny Warsen
Reply to  Carola
6 år sedan

Roligt att höra 🙂

Sandra
6 år sedan

Hej! Detta måste jag prova imorgon. Undrar ifall man kan använda oxfond istället för kalvfond? 🙂
Tack för bra blogg.

Jenny Warsen
Reply to  Sandra
6 år sedan

Absolut 🙂

6 år sedan

Perfekt med nytt recept till helgen. Låter jättegott!

Kajsa
6 år sedan

Är vinbärsgelén viktig? Är allergisk nämligen…

Jenny Warsen
Reply to  Kajsa
6 år sedan

Nej, byt ut mot lingonsylt eller en nya socker 🙂

Emma
6 år sedan

Oj så gott, jag bytte ut mot kycklingfilébitar och kycklingfond, det blev helt ljuvligt gott! Tack för fina recept!

Ida
6 år sedan

Och nu blev jag sugen på att köpa dem där nya portionsformarna dem har på Dollar store. Ser ut som små mini varianter av oranga Le Ceuset grytor. Tycker du det gör stor skillnad att använda fläskytterfile eller fläskfile? Priset på fläskytterfile brukar ju vara super!

emmelie
6 år sedan

Jag gjorde den rätten igår och det blev sååå gott 🙂 tack för många goda recept

Emma
6 år sedan

Hade släktkalas för barnen i helgen och bjöd då på den här med potatisgratäng. Den var bara Såå god och det tyckte verkligen alla. Helt klart en ny favorit här hemma

6 år sedan

Den här grytan måste jag prova, det är precis en sån gryta som jag gillar, mustig med mycket grädde och smak.

Marie
6 år sedan

Supergod tyckte alla åldrar i familjen 7-39 år. Tog extra mycket gelé och hade potatisgratäng till 🙂

Annika Fingal
5 år sedan

Den godaste fläskfile rätten jag ätit på länge.
Tack för receptet?

Nästa inlägg

Vegetarisk stjärnpaj

18
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x