Pannacotta på mjölkchoklad

Denna efterrätten är en riktig höjdare för oss chokladälskare.

Till 6 personer :
4 dl vispgrädde
4 msk strösocker
200 gram mjölkchoklad
2 st gelatinblad

Vitchoklad, färska hallon och lite krossad mörkchoklad.

Gör så här:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. ( ca 5 minuter)
Och koka  upp grädde tillsammans med sockret.
Ta bort från plattan och låt stå med lock på i ca 5- 10 minuter.
Rör sedan ner gelatinbladen i den varma gräddblandningen – rör om tills bladen löst sig ordentligt.
Hacka chokladen och rör ner i gräddblandningen – rör om tills all choklad löst sig.
Häll upp i koppar eller skålar. ( Går även bra att lägga i en skål – så får man välja själv hur mycket man vill ha )

Låt stå kallt i ca 4 timmarn innan servering

Garnera med färska hallon , vitchoklad flan och lite mörk krossad choklad

Trevlig Fredag 🙂

0
2 kommentarer

Pizza

 

Hemma hos oss är hemmagjord pizza en riktig favorit.
Vi köpte en pizzamaskin för några år sedan , och den används flitigt.

Vi bakar pizzadegen ( ca 6-8 personer ) : 
10-11 dl  vetemjöl
150 gram smör
3 tsk bakpulver
1 kryddmått salt
ev. cayennepeppar
4 dl mjölk

Rör ihop de torra ingredeienserna,
tärna ner smöret, fördela till en grynig deg.
Och tillsätt till sist mjölken och arbeta ihop till en deg.

Fyllning:
 
Extra smakrik & Fyllig tomatpure
oreganokrydda
Strimlad skinka
Tacofärs
oliver
champinjoner
tunt skivad och stekt fläskfile / oxfile
skivad lök
banan + curry
Ananas

Tillbehör : 
Servera med en god tjock bearneiesås

 

 
0
1 kommentar

Brytbröd med soltorkade tomater

Det här behöver du:  

1 burk med soltorkad tomat
50 g jäst
5 dl vatten
1 dl olivolja
1 dl riven cheddarost
1 msk strösocker
2 tsk salt
1/2 – 1 tsk cayennepeppar ( om ni inte gillar allt för stark mat så räcker det med ett kryddmått Cayennepeppar  )
16 dl vetemjöl

Pensling:
matolja

Garnering:
2 dl CheddarOst och valfri mängd flingsalt

Gör så här :
Låt den soltorkade tomaten rinna av, hacka den.Smula jästen i en bunke och häll över det fingervarma vattnet, lite i taget till jästen löst sig. Rör i mjölet, oljan och tomaten och cayennepeppar, ost, socker och saltet.Arbeta sedan degen så att den blir smidig. Låt jäsa i ca 40 minuter under bakduk.Smörj med rikligt ned matolja i en långpanna/ Ugnsplåt. Platta ut degen och dela den i lagom stora brytdelar med degskrapan .Pensla med olja och strö över flingsaltet och osten. Picka sedan brödet med en gaffel.
Låt jäsa ytterligare 20 minuter.Sedan ska det in i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter.Låt svala på ett galler innan brödet bryts.

 

0
Kommentera

Minipajer – citronkrämsfyllda tarteletter

Detta var en frisk efterrätt, som gillades av alla.

Till 5-6 personer :
Tarteletter
200 gram färskost Naturell ( t.ex Philadelphiaost)
3 msk florsocker
Skalet av 1 citron
1 tsk saft av citron ( eller mer efter egen smak )
2 strimlade kiwifrukter

Gör så här :
Vispa ( går bra med elvisp ) ihop philadelhiaost , med citronskal, florsocker, och citronsaft.
Skala och strimla kiwin.
Fyll tarteletterna med citronkrämen och dekorera med kiwi.

 

Klart att servera !

0
1 kommentar

Kräftsallad

Idag blev det en ”lättlunch” både nyttigt och gott. En god kräftsallad, med extra mycket av allt.

Vem har sagt att sallader måste tråkiga!?
Extra mycket av kräftor , ruccola, krämig  getost och söta körsbärstomater är ju  jättegott 😀 Och hacka över lite dill och rödlök sen så är det klart. 

 
0
Kommentera

Billig vardagsmat

Jag får många mail från er, och det är roligt! 🙂 och med mailen kommer också ganska många önskemål. Något som efterfrågas just nu är ”billig snabbmat”

Och vad kan då passa bättre än denna korvgrytan, det blir mycket – och går alldeles utmärkt att frysa resterna.

Detta behöver du :

1 msk Olivolja
3 burkar med fyllig tomatkross
1 gullök
2 vitlök
1 kruka med persilja ( mer eller mindre efter egen smak )
1- 2 röda chilifrukter ( beroende på hur starkt du vill ha )
4 – 6 dl dl vatten
2 msk koncentrerad fond
1 pkt vanlig hotdog
Salt och peppar

Så här gör man:
Fin hacka löken och chilin. Värm upp olivolja i en stekpanna, vänd ner lök , pressad vitlök och den hackade chilin.
De ska hettas upp men inte brännas, rör ner de krossade tomaterna, vatten och fond. Skär lagom stora bitar av korvarna och vänd ner i tomatröran
Smaka av med salt, peppar de sista minuterna av koktiden blandar du ner den finhackad persilja.
Låt sjuda i en kvart tjugo minuter.
Klart att serveras med pasta.

 

0
Kommentera

Söta och sega hallonkakor

Hej på er!
Vilket väder vi har idag, verkligen höstrusk med blåst och regn. Brrr!!
Men det är perfekt att baka när det är trist väder, så de blev blandannat dessa små söta hallonrutor, som dessutom går alldeles utmärkt att frysa in.

Smakar som ljus kladdkaka, med söta bär i.

 

Det här behöver du :

Smör och ströbröd till långpannan( ugnsplåt) .

200 gram smält smör
4 stycken ägg
5 dl strösocker
6 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
100- 150 gram mandelspån
400 gram hallon / blåbär (frysta går bra. )

Garnering florsocker

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader.
Börja med att smälta smöret, låt svalan något. Smörj långpannan och bröa.
Rör sedan ner ägg, mjöl , socker och vaniljsocker.
Häll ut smeten i pannan, strö över bären och mandelspånen.

Grädda i ca 30- 45 minuter ( beroende på ugn ), tills kakan är gyllene.

Kan med fördel serveras med fluffig marsansås eller en skopa gräddglass.

 

Smaklig fika…..

1
4 kommentarer

Blåbärsgrottor

Idag har jag och Nomi bakat, vi behövde fylla på frysen med lite goda och lättbakade kakor. Perfekt att ta fram om man får  oväntat besök.

Nu bakade jag och Nomi en dubbelt så mycket med blåbärsgrottor.
Men detta behöver du till en enkel :

4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
200 gram smör

1 dl fast blåbärssylt eller marmelad

* Bra att ha – Muffinsformar

Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader
Blanda samman vetemjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
Tärna ner smöret och arbeta ihop till en deg.
Forma sedan till små runda bollar och placera dem i muffinsformen
och gör en liten grop i mitten på bollen –  och fyll denna grop med sylten.

Grädda sedan i ca 10 minuter , eller tills de fått lite fin färg.

0
2 kommentarer

Jalapeno och Fefferonibröd

 

Perfekt brytbröd till soppan, buffen eller middagsbjudningen.

Det här behöver du:

225 g jalapeño, inlagd
ca 10 stycken inlagd pepparoni
50 g jäst
5 dl vatten
0,5 dl olivolja
2 dl riven ost, välj ost efter en smak och tycke
1 msk strösocker
2 tsk salt
16 dl vetemjöl

Pensling:
matolja

Garnering:
Ost och flingsalt
Låt jalapenon och pepparonin rinna av, hacka den.
Smula jästen i en bunke och häll över det fingervarma vattnet, lite i taget till jästen löst sig. Rör i mjölet, oljan och jalapenjon & pepparonin, ost, socker och saltet.
Arbeta sedan degen så att den blir smidig. Låt jäsa i ca 40 minuter under bakduk.
Smörj med rikligt ned matolja i en långpanna/ Ugnsplåt. Platta ut degen och dela den i lagom stora brytdelar.
Pensla med olja och strö över flingsaltet och osten. Picka sedan brödet med en gaffel.
Låt jäsa ytterligare 20 minuter.
Sedan ska det in i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter.

Låt svala på ett galler innan brödet bryts.

 

 

0
Kommentera

Mozzarellagratinerad kyckling med grillad paprika

Och denna Mozzarellagratinerade kycklingen tycker jag var riktigt god,
så dagens lilla tips blir just denna :

För 4 personer :
4 stora kycklingfileér
Smör
200 gram Mozzarella
Grillad paprika
basilika
Salt och peppar
Pinjenötter
   Serveringstips Couscous sallad , eller potatisgratäng.

Gör så här:
Ställ ugnen på 200-225 grader.
Dela fileerna, salta och peppra ,  och bryn dem i smör tills de är genomstekta.
Lägg dem i en ugnssäkerform, skiva mozzarellan i tunna bitar och täck kycklingen,
Strö över färsk basilika och grillad paprika.
Ställ in i ugnen.
Servera när osten har smält och fått fin färg.
Strö över rostade pinjenötter innan servering ( Pinjenötter rostas i en torr panna – tills de fått lite gyllene färg )

Klart att serveras!

Kyckling är alltid gott och går variera i det oändliga.

0
3 kommentarer