Filmjölk med citronmarinerade färska jordgubbar.
Allt du behöver göra är att rensa jordgubbarna , och sedan pressa färsk citron över dem, innan de serveras med filmjölk eller turkisk yougurt
Sommarfräscht och supergott.
Filmjölk med citronmarinerade färska jordgubbar.
Allt du behöver göra är att rensa jordgubbarna , och sedan pressa färsk citron över dem, innan de serveras med filmjölk eller turkisk yougurt
Sommarfräscht och supergott.
För att lättare följa matbloggens uppdateringar följ den gärna på facebook här. Eller på instagram @jennysmatblogg
Bör stå kallt ett par timmar innan servering
ströbröd och smör till form
Garnering : 200 gram Marabou-chokladkaka med Dajm
Vispad grädde och färska hallon
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.Smält smöret. Låt svalna. Smörj och bröa formen. Rör ihop ägg, socker, vaniljsocker, kakao, mjöl och till sist smöret.Bred ut i form ( ca 24-26 cm) och grädda i mitten på ugnen i ca 25 minuter. Dock ska inte vara helt fast och färdiggräddad när du tar ut den- då den kommer stanna till sig efter ett par timmar i kylskåpet.
Under tiden som kakan står i ugnen så smälter du chokladen över ett vattenbad. Som du sedan snabbt brer ut över kladdkakan, så fort den svalnat något.
Jag gillar när chokladen stelnar lite, tips för er som gärna vill ha den mjukare är att blanda ner ett par msk ovispad grädde när ni smälter chokladen.
Plockmat, mingelmat eller bara lite gott att ha framför tv:n
Vill du ha vegetariskt – så är de precis lika goda utan bacon eller skinka.
Hemmagjord Pizzadeg eller köp en färdigmix.
Rulla sedan ”studsbolls-stora” bollar som du plattar ut till små fina minpizzor.
Fyllningsförslag :
Pesto ( jag valde soltorkadtomat och chili
Fetaost
Hackade oliver
Jalapeno
Soltorkade tomater
Hackad Feffaroni
Finhackad lök
Lätt brynt finklippt bacon
Strimlad skinka.
Och strö sedan finriven ost över och grädda dem i ugnen på 200- 225 grader tills de fått fin färg.
Hur gott är det inte med varmt nybakat bröd på helgen?
Dessa frallor är både lättbakade och otroligt goda :
Det här behöver du :
25 g jäst
50 g smör
5 dl kallt vatten
1 tsk salt
ca 1 1/4 liter vetemjöl
Garnering : vatten & sesamfrön
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke , och rör om med det uppvärmda vattnet.
Tillsätt med resten av ingredienserna, och avsluta med det smälta smöret.
Arbeta degen kraftigt i 8-12 minuter. Pudra lite vetemjöl över degen, och låt jäsa i ca 1- 1 1/2 timme.
Forma sedan 10 – 15 fralle-bullar av degen , och låt dem ljäsa ytterligare under bakduk i 15-30 minuter ( till nästan dubbel storlek )
Pensla dem sedan med vatten och strö sesam frön över:
Grädda dem i 200 grader, i ca 5- 10 minuter tills de är färdiga.
Låt svalna på galler.
Till 4 personer:
Jasminris ( läs på förpackning hur mycket)
4 laxbitar
250 gram brieost
soltorkade tomater
olivolja
Kräftröra :
1 burk med kräftstjärtar
1/2- 1 dl creme fraiche
lite flingsalt
ev. lite färsk dill
Gör så här.
Ställ ugen på 200 grader. Lägg laxbitarna i en smörad ugssäkerform,
Skär ett snitt i mitten och fyll med brieost och toppa med soltorkade tomater ( för den som tycker det är gott)
ringla lite olivolja över laxen.
Ställ in i mitten på ugnen.Koka riset enligt anvisningar på förpackning.
Rör ihop kräftröran. Tips! Gör gärna små fina ristorn till serveringen.
När vi var i Thailand så serverades det ofta olika risfigurer på barnens tallrikar,
och det tyckte de var jätte festligt. Det går att ha små mindre koppar/ skålar /äggkoppar m.m för att skapa små ristorn:
När laxen är klar, så servera den tillsammans med riset och kräftröran.
Det du behöver till 6 wienerbröd:
6 stycken frysta smördegsplattor
1 dl färdigkokt extra tjocka marsansås (kok)
några bitar blockchoklad + 1 msk grädde
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 – 225 grader.
Ta fram smördegsplattorna en stund innan det är dags att baka, så de hinner bli lite mjuka.
lägg plattorna på en bakplåt, med bakplåtspapper.
Klicka ut en rejälklick med marsankräm på varje platta. Ställ in i ugnen, på ca 6- 10 minuter. Håll koll på dem, för så fort de har blivit gyllene bruna och frasiga så är de klara.
Under tiden kan du smälta chokladen tillsammans med grädden över ett vattenbad.
Ringla detta över wienerbröden när de är färdiga.
Om man inte har tid att stå och göra sin egen chokladmousse,
men endå vill få den köpta moussen lite extra festlig.
Så kom Jacob på en bra ide :
Grovhacka ner favoritchokladen innan den läggs upp i fina serveringsskålar!!
Så jättegott!
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och strösocker poröst, blanda i vaniljsocker.
Rör ner smält smör och mjölk.
Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och rör ner i smeten. Hacka choklad och rör ner i smeten.
Fyll upp muffinsformarna ca 3/4 – delar.
För att få höga muffins underlättar det att lägga muffinsformarna i en muffinsplåt.
Grädda Muffinsen i ugnen i ca 10 – 18 minuter ( beroende på hur stora de är)
Låt de svalna innan du lägger på frostingen.
Citronmuffins grundrecept ( 12 stycken stora )
100 gram smör/margarin
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
1 citron ( rivet skal )
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 kryddmått salt.
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.Vispa ägg och strösocker poröst, blanda i vaniljsocker. Rör ner smältsmör, mjölk och rivet citronskal Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Fyll upp muffinsformarna ca 3/4 – delar.
För att få höga muffins underlättar det att lägga muffinsformarna i en muffinsplåt.
Grädda Muffinsen i ugnen i ca 10 – 18 minuter ( beroende på hur stora de är)
Låt de svalna innan du lägger på frostingen.
Frosting
100 gram philadelphiaost
50 gram rumsvarmt smör
3 dl florsocker ( ev. behövs lite mer)
2 msk saft från en citron
1- 2 droppar röd karamellfärg
Toppa med strössel eller Godis
Frostingen:
Rör ihop samtliga ingredienser – kan behövas mer florsocker- det ska bli en trögflytande frosting.Som går bra att spritsa, eller bre över muffinsen.
Toppa sedan med strössel:
Jag tänkte att eftersom det snart är helg , så ville jag tipsa om barnens favoritglass.
Hemmagjord citrusglass, serverad i en apelsinskål 🙂
Detta behöver du till 4 portioner :
4 apelsiner
4 äggulor
4 msk citronsaft
3 dl florsocker
4 dl vispgrädde
Garnering : Mörk chokladkross
Gör så här :
Vispa äggulor, florsocker och citronsaft, i en skål till ett fluffigt skum.
Vispa sedan grädden i en annan skål , till ett lagom fluffigt skum.
Vänd sedan ner grädden i äggsmeten.
Frys sedan in glassen i en skål / burk – och det ska frysa i minst 4 timmar.
Rör om då och då tills det har fryst ordentligt.
Under tiden kan du gröpa ur apelsinerna.
Ett tips är att ställa in de tomma apelsinerna i frysen en stund innan det r dags för servering.
Får då blir det lite lättare att skopa upp glassen i.
När du fyllt dem med glass, strö lite chokladkross över dem innan du serverar glassen.
Mums! Sååå gott det är med hemmagjord glass!! 🙂
Har du fått mat över sedan kycklinggrytan så är denna pajen perfekt att göra:
Det du behöver är:
7- 8 dl Kycklingröra
2 ägg
1 gullök
Smördeg ca : 25*25 cm
Gör så här:
ställ ugnen på 200 grader,
Vispa upp äggen och blanda ner i kycklingröran,
häll upp i en pajform , ca 22-24 cm
Skiva löken och lägg på över kycklingröran:
Lägg på smördegen som ett lock:
Grädda tills kycklingröran är genomvarm,
och tills locket blivit härligt gyllenebrunt.
Serveras med en god sallad.