Idag blev det en ”lättlunch” både nyttigt och gott. En god kräftsallad, med extra mycket av allt.
Vem har sagt att sallader måste tråkiga!?
Extra mycket av kräftor , ruccola, krämig getost och söta körsbärstomater är ju jättegott 😀 Och hacka över lite dill och rödlök sen så är det klart.
Jag får många mail från er, och det är roligt! 🙂 och med mailen kommer också ganska många önskemål. Något som efterfrågas just nu är ”billig snabbmat”
Och vad kan då passa bättre än denna korvgrytan, det blir mycket – och går alldeles utmärkt att frysa resterna.
Detta behöver du :
1 msk Olivolja
3 burkar med fyllig tomatkross
1 gullök
2 vitlök
1 kruka med persilja ( mer eller mindre efter egen smak )
1- 2 röda chilifrukter ( beroende på hur starkt du vill ha )
4 – 6 dl dl vatten
2 msk koncentrerad fond
1 pkt vanlig hotdog
Salt och peppar
Så här gör man:
Fin hacka löken och chilin. Värm upp olivolja i en stekpanna, vänd ner lök , pressad vitlök och den hackade chilin.
De ska hettas upp men inte brännas, rör ner de krossade tomaterna, vatten och fond. Skär lagom stora bitar av korvarna och vänd ner i tomatröran
Smaka av med salt, peppar de sista minuterna av koktiden blandar du ner den finhackad persilja.
Låt sjuda i en kvart tjugo minuter.
Hej på er! Vilket väder vi har idag, verkligen höstrusk med blåst och regn. Brrr!! Men det är perfekt att baka när det är trist väder, så de blev blandannat dessa små söta hallonrutor, som dessutom går alldeles utmärkt att frysa in.
Gör så här : Ställ ugnen på 175 grader. Börja med att smälta smöret, låt svalan något. Smörj långpannan och bröa. Rör sedan ner ägg, mjöl , socker och vaniljsocker. Häll ut smeten i pannan, strö över bären och mandelspånen.
Grädda i ca 30- 45 minuter ( beroende på ugn ), tills kakan är gyllene.
Kan med fördel serveras med fluffig marsansås eller en skopa gräddglass.
Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader
Blanda samman vetemjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
Tärna ner smöret och arbeta ihop till en deg.
Forma sedan till små runda bollar och placera dem i muffinsformen
och gör en liten grop i mitten på bollen – och fyll denna grop med sylten.
Grädda sedan i ca 10 minuter , eller tills de fått lite fin färg.
Perfekt brytbröd till soppan, buffen eller middagsbjudningen.
Det här behöver du:
225 g jalapeño, inlagd
ca 10 stycken inlagd pepparoni
50 g jäst
5 dl vatten
0,5 dl olivolja
2 dl riven ost, välj ost efter en smak och tycke
1 msk strösocker
2 tsk salt
16 dl vetemjöl
Pensling:
matolja
Garnering:
Ost och flingsalt
Låt jalapenon och pepparonin rinna av, hacka den.
Smula jästen i en bunke och häll över det fingervarma vattnet, lite i taget till jästen löst sig. Rör i mjölet, oljan och jalapenjon & pepparonin, ost, socker och saltet.
Arbeta sedan degen så att den blir smidig. Låt jäsa i ca 40 minuter under bakduk.
Smörj med rikligt ned matolja i en långpanna/ Ugnsplåt. Platta ut degen och dela den i lagom stora brytdelar.
Pensla med olja och strö över flingsaltet och osten. Picka sedan brödet med en gaffel.
Låt jäsa ytterligare 20 minuter.
Sedan ska det in i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter.
Och denna Mozzarellagratinerade kycklingen tycker jag var riktigt god,
så dagens lilla tips blir just denna :
För 4 personer :
4 stora kycklingfileér
Smör
200 gram Mozzarella
Grillad paprika
basilika
Salt och peppar
Pinjenötter
Serveringstips Couscous sallad , eller potatisgratäng.
Gör så här:
Ställ ugnen på 200-225 grader.
Dela fileerna, salta och peppra , och bryn dem i smör tills de är genomstekta.
Lägg dem i en ugnssäkerform, skiva mozzarellan i tunna bitar och täck kycklingen,
Strö över färsk basilika och grillad paprika.
Ställ in i ugnen.
Servera när osten har smält och fått fin färg.
Strö över rostade pinjenötter innan servering ( Pinjenötter rostas i en torr panna – tills de fått lite gyllene färg )
Klart att serveras!
Kyckling är alltid gott och går variera i det oändliga.
Och nu såg jag här bland kommentarerna att jag missade att lägga ut receptet på den hemmagjorda majonäsen,
så här kommer den :
Det här behöver du :
2 äggulor
4 dl matolja/solrosolja / rapsolja
1 msk dijonsenap
1 kryddmått salt och peppar
Och förutom grunden till majonäsen,
så kan såklart smaksätta din majonäs med tillexempel vinäger, citron, cayenne eller vad du tycker är gott.
Gör så här :
Ta fram äggen och oljan så att de hinner bli rumstempurerade, ( eller ska de vara kalla bägge två )
för har de inte samma temperatur så finns det en risk att majonäsen skär sig.
Lägg äggulorna i en skål och , häll över senap , salt och peppar och vispa det fluffigt.
Tillsätt sedan sakta, till en början droppvis oljan. Men när du ser att oljan och ägget binder samman och
blir tjockare så kan du hälla i mer åt gången, viktigt att vispa hela tiden med elvispen.
När all olja är i så är den färdig.
Klar att servera. Och mycket godare en den färdiga majonnäsen!! 🙂
Detta ska blandas i smeten :
100 gram grovhackad mörk choklad
100 gram grovhackad vit choklad
50 gram pinjenötter
1 dl grovhackade nötter
1/2 dl grovhackade valnötter
1/2 dl mandelspån.
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull på spisen, när det har smält så drar du av den från plattan och
bryter ner 100 gram mörkchoklad och rör tills allt smälter.
Vispa sedan ägg och socker poröst.
Blanda mjölet , bakpulvret , vaniljsocker en nypa salt i en skål , innan du sedan vänder ner det i äggsmeten.
Vänd även ner smör- och choklad blandningen i äggsmeten.
Till sist så rör du ner choklad och grovhackade nötter i smeten. Men spara mandelspånen n
till dekoreringen.
Häll upp chokladsmeten i en smörjd och bröad ungsfast form.
Strö sedan över mandelspånen innan du till sist gräddar kakan i mitten på ugnen i 25- 30 minuter.
Kakan ska vara lite ”lös ” i mitten. Ställ sedan kallt, över natten.
Och skär upp i lagom stora delar när kakan svalnat.
Detta behöver du till 6- 8 portioner :
1 kg kycklingfile
olivolja
2 rödlökar
Chilifrukter ( jag hade 3 stycken Piri-piri- chili )
1 bukett med färsk broccoli
1 stor röd paprika
1 burk med vattenkastanj
4- 5 dl vatten
3 / 4 dl sweet chilisås
1 skvätt kycklingfond
3 /4 dl kinesisk soya
samal oelek
Valfritt med cashewnötter
( Något som också är gott att ha i är morötter och minimajs. )
Gör så här:
Skiva kycklingen i tunna skivor. Bryn den färdig i olivolja.
ta upp kycklingen och bryn lök, chili och grönsakerna ( vattenkastanjen brukar jag spara och lägga i senare ) bryn dem lagom mjuka /Krispiga.
Lägg tillbaka kycklingen och mät upp vatten, soja, sweetchilisås och fond.
Vänd i vattenkastanjerna. Och smaka av med samal oelek och ev. om det behövs mer sweetchili, soya ,vatten eller fond..
Vänd allra sist ner nötterna och låt hela grytan / woken bli genomvarm innan servering.
Dagens lunchtips denna här tisdagen . . . blir en lätt kycklingsallad. Gott, nyttigt och enkelt att förbereda. 🙂
Jag hade blandade bladgrönsaker , mache, ruccola och krispig isbergssallad. Lite fetaost, rödlök , tomater och köttet av en färdiggrillad kyckling. Toppa med cashewnötter.
Testade även Erik Lallerstedts färdigdressing med smak av curry och lime – helt okej. Även om jag hade lite högre förväntningar…..