Fint till köket

 Detta fina kakfatet sprang jag på i fredags, och kunde inte motstå att köpa den.
Är den inte bara helt underbart söt ?

Recepten på lyxiga chokladbollar dyker snart upp.

0
Kommentera

Chorizosoppa / Chorizogryta

 

Soppor har vi lagat en del här hemma nu i vinter ,
och denna kryddstark Chorizosoppan har vi kokat ett flertal gånger :
 
 
     
Du behöver till 5- 6 portioner :
 
600 gram chorizokorv
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
smör
3 morötter
3-4 potatisar
ev. Palsternacka
7- 8 dl vatten
En skvätt Köttfond eller buljong
1 / 2 dl chilisås
Färsk hackad persilja
Serveringstips : en klick creme fraiche och vitlöksbröd
Gör så här :
Skär lagom grytbitar av korven. Stek dem om du vill ha lite yta på dem.
Finhacka löken , Slanta potatis och morötter och palsternacka.
Fräs dessa i smör i en djup kastrull, men de ska inte få för mycket färg.
Tillsätt vatten, chilisås och fonden.  Häll i korven.
Koka  upp och låt sjuda tills rotfrukterna är mjuka.
Toppa med färsk persilja.
Serveras tillsammans med mycket vitlöksbröd och lite creme fraiche

 

 

 
0
2 kommentarer

Vit chokladmousse

 

IMG_83561 (1) mo (1)

Det här behöver du till 6 portioner :

150 gram vitchoklad
2 dl vispgrädde
1 ägg
1 dl Kesella kvarg

1/2 tsk citronarom ( eller mer efter smak)

Serveras med färska bär och ev. någon chokladbit

Gör så här :

Börja med att smälta chokladen över ett vattenbad.
Vispa grädden fluffig i en skål. Vispa upp ägg i en annan skål och rör ner chokladen under kraftig omrörning.
Rör sedan ner kesellan och citonaromen och allra sist grädden. Fyll upp i fina portionsskålar / glas.
Och ställ in i kylskåp i minst 1 timme innan servering.

Garnera med färska bär / choklad innan servering.

0
Kommentera

Kryddig tomatsoppa toppad med chorizo

Fredagens lunchtips är Kryddig tomatsoppa toppad med chorizo
Serverad med en rejäl klick med creme fraiche…

 

Detta behöver du till 4-5 portioner

1 msk Olivolja
3 burkar med fyllig tomatkross
1 gullök
2 vitlök
1 kruka med persilja ( mer eller mindre efter egen smak )
1- 2 röda chilifrukter ( beroende på hur starkt du vill ha )
6 – 7 dl vatten
2 msk koncentrerad fond
Salt och peppar

 

Toppa med vårlök och slantad stekt chorizo

 

Så här gör man:
Fin hacka löken och chilin. Värm upp olivolja i en stekpanna, vänd ner lök , pressad vitlök och den hackade chilin.
De ska hettas upp men inte brännas, rör ner de krossade tomaterna, vatten och fond. Vill du ha soppan mindre fyllig , så spä ut med mer vatten.
Smaka av med salt, peppat och de sista minuterna av koktiden blandar du ner den finhackad persilja.
Låt sjuda i en kvart tjugo minuter.

Toppa med vårlök och slantad stekt chorizo

 

 

0
Kommentera

Hemmagjord chokladmousse – med vit choklad

Efterrätter är alltid roligt att variera – och denna är både enkel och god!
Hemmagjord chokladmousse – med vit choklad

Du behöver till 4-6 portioner :
3 dl vispgrädde
75-100 gram vit choklad
1 ägg
Serveras med chokladpinnar och färska hallon.

Gör så här :
Smält chokladen över ett vattenbad  – och rör hela tiden så atatt du får en slät smet, och så fort den smält tar du bort den från värmen.
Den får inte bli för varm, utan ska bara vara ljummen då den blandas med ägg och grädde.
Vispa grädden hårt, sedan vispar du ägget i en annan skål.
Rör sedan ner ägget i chokladsmeten.
Och sedan vänder du försiktigt i grädden. Häll upp i fina serveringsglas.
Låt stå i kylskåp i tre timmar innan servering.
Går alldelese utmärkt att förbereda dagen innan.

0
Kommentera

Fajitaslasagne

Jag gjorde en liknade lasagne för ett tag sedan och den var riktigt god 🙂 då var den med tex mex -smak.
Men denna lasagnen är nog ändå snäppet godare.

Detta behöver du :
Lasagneplattor
smör
500 gram kycklingfile
Fajitas- krydda / Tacokrydda
Mozarella
Bechamelsås:
5 dl grädde ( kan bytas mot bara mjölk , om man vill )
4 dl mjölk
1 dl vetemjöl
100 gram smör
salt och peppar
Gör så här: Ställ ugnen på 180 grader.
Skär kycklingen i lagom små tärningar, och smörstek dem så att de blir genomstekta.
Under tiden gör du Bechamelsåsen:

Smält smöret Häll i hälften av grädd/mjölkblandningen i en kastrull, och låt sjuda upp
Häll upp hälften av mjölet och rör ut med lite mjölk så att det inte klumpar sig, och blanda i såsen under omrörning.
Sedan blandar du ut resten av mjölet med lite mjölk, och blandar i det också, medan såsen sjuder.
Smaka av med salta och peppar och tillsist valfri mängd fajitaskrydda- smaka av. ( jag valde att ha en påse i )
och låt alltsammans sjuda ett par minuter.

Sedan täcker du botten med lite Bechamelsås, varva med lasagneplattor, kyckling , sås och mozzarella.

Ställ in i mitten på ugnen och grädda i ca 45- 60 minuter. Tills plattorna är lagom mjuka.
Serveras med en krispig grönsallad.

 

2
15 kommentarer

Avokado och Melonsallad med kräftor & dill

 Avokado och Melonsallad med kräftor & dill :

 

 

Till 4 portioner behöver du :
1/2 galiamelon
2  Avokado
1 rödlök
Valfri mängd kräftor
1 Lime
Färsk dill

Gör så här :
Skär fina kuber av melonen ( använd bara det mjuka fruktköttet )
Skala avokadon och skär fina kuber även av den.
Hacka ner rödlök, pressa en lime över salladen och rör om.
Lägg upp i vackra serveringsskålar och toppa med kräftor och färsk dill.

Klart att serveras.

0
Kommentera

Mozzarella – och tomatpaj

 

Du behöver till en paj :

3 dl vetemjöl
125 gram rumsvarmt smör
2 msk kallt vatten

Äggstanning:
3 ägg
1 1/2 dl creme fraiche
1 1/2- 2 dl grädde
Salt och peppar

200- 250 gram  Mozzarella
babyspenat
Körsbärstomater
Soltorkade tomater
Färsk basilika

Pinjenötter

Gör så här :
Ställ ugnen på ca 200 -225 grader.
Rör ihop alla ingredienser till pajdegen och platta ut i pajformen ( ca 22- 24 cm )
Förgrädda i  ca 10 minuter.

Vispa ihop äggstanningen för hand, krydda med salt och peppar.
Riv ner Mozzarellan i äggstanningen.
Lägg i babyspenat och färsk basilika i pajskalet.
Häll mozzarellasmeten över detta, och placera ut tomater och soltorkade tomater.
Grädda sedan tills pajen fått en fin gyllene färg. Cirka 30 minuter beroende på ugn

Servera med en god ruccolasallad och rostade Pinjenötter.

Smaklig Måltid!

1
4 kommentarer

Bullar med mandelmassa

 

Ca 60- 70 bullar.
ugn: 200- 225 grader

Dubbelsats:
100 gram jäst för söta degar
350 gram smör
10 dl standardmjölk
4 dl strösocker
2 tsk äkta vaniljsocker
1 kryddmått salt
2,5 – 3 liter vetemjöl

Fyllning:
Ett lager med smör
400 gram kylskåpskall mandelmassa

Pensla med vispat ägg och strö över pärlsocker.

Gör så här:
Smula jästen i en stor bunke.
Smält smör, och häll mjölken i samma kastrull och värm upp till fingervarmt. ( 37 grader)
Häll över lite av mjölkblandningen över jästen och rör om tills det har löst upp sig ordentligt.
Sedan blandar du i mjölet, sockret, saltet och vaniljsockret.Arbeta degen väl  , och låt den sedan jäsa tills den blir nästan dubbelt så stor.  Ca 1 timme ( om du väljer att göra enkelt sats , så räcker det med 30 minuter .) När degen har jäst klart, så dela den i 4 – 6 delar, kavla ut den till lagom stora delar.Smöra den kavlade degen och skiva den kylskåpskalla madelmassan.Snåla inte med fyllningen, för det är det som gör bullarna saftiga. Och så även jästiden.

Rulla sedan ihop den platta degen till längder, och dela med en degskrapa ,till  lagom stora bullar.
Placera ut dessa bullar i formar
Låt jäsa under bakduk i 30 minuter till.
Pensla med ägg och strö över pärlsocker och mandelspån

Grädda i mitten på ugnen i 10- 12 minuter ( tills bullarna är gyllene )

Låt svalan på galler, innan servering.

1
Kommentera

Daimkladdkaka

Kladdkaksrecept kan man aldrig få för många av.  Och det verkar som om det blir regn även idag- en perfekt bakdag. Detta orginalreceptet håller jag mig till, sedan varierar jag därefter gärna toppingen / fyllningar. Då tycker jag att kladdkakan blir som godast 🙂

Gör den gärna kvällen innan, för den ska stå i kylskåp ett par timmar innan servering.

För fler tips på mat & efterrätter följ mig på insta : @jennysmatblogg

 

( vill du ha toppingen lite mjukare så värm upp kladdkakan lite innan servering )
Det här behöver du , till en stor rund form ca 26 cm.

Detta behöver du :
4 ägg
4 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
8 msk kakao
3 dl vetemjöl
200 gram smält smör

Garnering : 200 gram mjölkchoklad ”Daim”

ströbröd och matfett till smörjning av form

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smöret till smeten. Låt svalna.
Rör ihop ägg, socker, vaniljsocker, kakao, mjöl och smöret.
Bred ut i den smorda och bröade formen och grädda den i 30 minuter. Ställ in i kylskåp i 3-4 timmar.
Under tiden smälter du chokladen ( ev. rör ner lite grädde i chokladen , sa att chokladen blir lite mjukare) detta över ett vattenbad och bred över kladdkakan.

Ställ in ett par timmar i kylskåpet. Vill du att toppingen ska vara mjukare, ta fram en stund innan servering

Servera med grädde och gärna färska hallon. Onödigt gott 😎

0
3 kommentarer