Örtmarinerad kallskuren fläskytterfile

Jag valde fläskytterfile för jag tycker att det blir gott och saftigt. Men det går alldeles utmärkt att ha fläskfilee till detta recept.

Gör så här:
Ställ ugnen på 175- 200 grader.
Putsa fläskytterfileen och salta och peppra.
Gnid in den i valda örter (jag valde timjan ) Och bryn den i smör tills den får en vacker färg i stekpannan.

Ställ in den i ugnen tills den är färdig. Ca 1 timme , beroende på storlek. (Innertemperatur 65-70 grader)
Ta ut den, och låt den svalna något medan du blandar marinaden:

Marinad
1 1/2 dl vatten
3-4 msk balsamvinäger
( alt. 3-4 msk vitt matlagningsvin)
Ca 1/2 dl olivolja
(tips : istället för olivolja kan du ha oljan från oliver eller soltorkade tomater är god och smakrik att ha i marinaden )
2 stycken finhackade röda chili
2-3 msk pressad citron
1 – 2 vitlök
1 tsk Salt
Lite peppar
1/2 – 1 dl timjan

Rör runt samtliga ingredienser väl.
Skär upp köttet i skivor och häll över blandningen. Låt sedan stå kallt i minst ett par timmar innan severing.
Helst ska det stå längre, under tiden är det bra om du ett par gånger vänder och penslar på mer av marinaden under tiden den står i kylskåpet.

Klart att serveras!

Häll av överflödet av marinaden då den ska serveras  🙂

3
5 kommentarer

Jordgubbs- och marängtårta


Tårta på bara några minuter

Vi gjorde en superenkel tårta till fikat igår, eftersom vi hade köpt färdiga marängbottnar.

2 stycken marängbottnar ( ett recept kommer du att finna längre ner, om du vill baka själv)
1/2 liter jordgubbar eller valfria bär
citronmeliss
4 dl vispad grädde

Lemoncurd

Gör så här :

När det är dags att göra tårtan, lägg en botten på ett fat och varva Lemoncurd med grädde. På med maränglocket och toppar med spritsad grädde, färska jordgubbar och citronmeliss

 

 

Men för den som vill göra egna marängbottnar så är detta receptet jättebra:

För 2 stycken runda marängformar:
4 äggvitor
1 kryddmått ättika
2 dl strösocker

Gör så här:
Ställ ugnen på ca 125 grader, förbered en plåt med bakplåtspapper.
Vispa sedan äggvitorna med elvisp, sakta.
Tillsätt ättikan och vispa i 2 minuter.
Tillsätt sockret, lite i taget, och börja nu att vispa lite kraftigare- tills vitorna har blivit ett fast skum.
Då smetar du ut vitorna på en plåt,  till två runda kakor. Ca 15-20 sm diameter.
Ställ in dem och grädda dem i ca 1 timme, tills de lossnar från bakplåtspappret.
Låt marängbottnarna svalna på galler.

1
7 kommentarer

Gräddstuvade makaroner med persilja

 

 

Gräddstuvade makaroner med smak av persilja serverade med köttbullar

För 4 personer

Ca 300 gram makaroner ( ej snabbmakaroner )
4 dl grädde ( går även använda mjölk )
2 msk vetemjöl
1 msk smör
riven muskot
1 tsk salt och salt
1/2 kruka finhackad persilja

Gör så här:

Koka makaronerna i vatten, i ca 6-7 minuter.
Häll sedan av vattnet och ställ tillbaka grytan med makaronerna på spisen.  Men sänk värmen, och tillsätt smöret .
Vispa ihop lite av grädden med mjölet, ochtillsättresten av grädden eftersom, och rör ner gräddblandningen till makaronerna. Riv i lite  muskot och blanda ner finhackad persilja samt salt och peppar.
Låt detta sjuda upp och rör hela tiden i grytan.
Makaronerna är färdig efter 3-5 minuter (beroende på hur lång koktid den har) 

Serveras med chili- och örtkryddade köttbullar, och receptet hittar du HÄR 

 

0
Kommentera

Ljummen Färskpotatis med dijonmarinad


Ca 4 personer

700 gram färskpotatis
10 rädisor
1 knippe salladslök

Dijonmarinad:
1-2 msk dijonsenap
1 msk vit balsamvinäger
ev. en skvätt äppelcider vinäger
1 tsk honung flytande (valfritt )
1 1/2 dl rapsolja
1 kruka med Örter efter egen smak ( tillexempel dill, persilja eller timjan)
flingsalt och svartpeppar

Gör så här:

Skrubba och tvätta potatisen, och koka i saltat vatten.
Mät upp oljan och rör ner senapen, och de hackade örterna.
Tillsätt balsamvinäger, och honungen under omrörning, smaka av med salt och peppar.
Gillar ni lite syrlig och frisk smak, så tillsätt även en lite skvätt äppelcider vinäger.
När potatisen är färdigkokt, och något svalare kan du blanda ner den hackade salladslöken och skivade rädisorna.
Sedan rör du sist ner marinaden och rör om.
Låt stå och dra sig en 10 minuter innan servering.

Tips!!!    Även gott att smula ner en god fårost, innan servering.

 

                                                                                

0
Kommentera

Pasta Carbonara

 

Det fanns ett önskemål om recept till en liten Pasta Carbonara Det finns så oändligt många olika Och vi brukar laga lite olika varianter här  hemma av just Pasta carbonara,
idag blev det denna varianten till lunch. Och här kommer mitt grundrecepet :
För ca 4 peroner :
Pasta ( Jag brukar välja en god spagetti)
3  dl grädde
2 pkt bacon
1 gullök
(ev. en pressad vitlök)
4 äggulor
1 bit god parmesan
Salt och svartpeppar
Gör så här:
Koka upp vatten till pastan.  Jag vill att pastan ska vara al dente. Värm en stekpanna och bryn löken och baconet lätt ihop,ta bort det mesta av stekflottet.
Och  häll över grädden när baconet fått en fin färg.Krydda med salt och svartpeppar. Häll i pastan i stekpanna, och rör om, så att allt blandar sig.
Serveras på fina tallrikar. Och Riv över rikligt med god parmesanost.En annan variant som vi brukar göra hemma är att vi bryner baconet till sist och strö över,
det beror på hur man vill ha Carbonaran, om man vill ha lite krispig bacon , eller lite mjukare bacon i gräddsås.

En ”riktig” Pasta Carbonara ska man ju servera med en äggula.
Så knäck ett ägg, och behåll äggulan i en halvan av äggskalet och lägg denna på pastan innan du serverar.
( Dock äter jag inte rå äggula själv , men det ser fint ut på tallriken  )

 

I denna Pasta Carbonara på bilden har jag blandat i den mesta av den lätt brynta baconet –
men sparat lite till garnering.
 
 

Smakig Måltid

 
0
1 kommentar

Filmjölk med citronmarinerade jordgubbar

Filmjölk med citronmarinerade färska jordgubbar.

Allt du behöver göra är att rensa jordgubbarna , och sedan pressa färsk citron över dem, innan de serveras med filmjölk eller turkisk yougurt

Sommarfräscht och supergott.

0
Kommentera

Marabou – kladdkaka med färska hallon

För att lättare  följa matbloggens uppdateringar följ den gärna på facebook här. Eller på instagram @jennysmatblogg

Bör stå kallt ett par timmar innan servering

Du behöver :
4 ägg
5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
8 msk kakao
3 dl vetemjöl
200 gram smält smör

ströbröd och smör till form

Garnering : 200 gram Marabou-chokladkaka med  Dajm

Vispad grädde och färska hallon

 Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.Smält smöret. Låt svalna. Smörj och bröa formen. Rör ihop ägg, socker, vaniljsocker, kakao, mjöl och till sist smöret.Bred ut i form ( ca 24-26 cm) och grädda i mitten på ugnen i ca 25 minuter. Dock ska inte vara helt fast och färdiggräddad när du tar ut den- då den kommer stanna till sig efter ett par timmar i kylskåpet.

Under tiden som kakan står i ugnen så smälter du chokladen över ett vattenbad. Som du sedan snabbt brer ut över kladdkakan, så fort den svalnat något.

Jag gillar när chokladen stelnar lite, tips för er som gärna vill ha den mjukare är att blanda ner ett par msk ovispad grädde när ni smälter chokladen.

1
12 kommentarer

Minipizzor

Plockmat, mingelmat eller bara lite gott att ha framför tv:n
Vill du ha vegetariskt – så är de precis lika goda utan bacon eller skinka.

Hemmagjord Pizzadeg eller köp en färdigmix.

Rulla sedan ”studsbolls-stora”  bollar som du plattar ut till små fina minpizzor.

Fyllningsförslag :
Pesto ( jag valde soltorkadtomat och chili
Fetaost
Hackade oliver
Jalapeno
Soltorkade tomater
Hackad Feffaroni
Finhackad lök
Lätt brynt finklippt bacon
Strimlad skinka.

Och strö sedan finriven ost över och grädda dem i ugnen på 200- 225 grader tills de fått fin färg.

0
Kommentera

Sesamfrallor

Hur gott är det inte med varmt nybakat bröd på helgen?
Dessa frallor är både lättbakade och otroligt goda :

Det här behöver du :
25 g jäst
50 g smör
5 dl kallt vatten
1 tsk salt
ca 1 1/4 liter vetemjöl

Garnering : vatten & sesamfrön

Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke , och rör om med det uppvärmda vattnet.
Tillsätt med resten av ingredienserna, och avsluta med det smälta smöret.
Arbeta degen kraftigt i 8-12 minuter. Pudra lite vetemjöl över degen, och låt jäsa i ca 1- 1 1/2 timme.

Forma sedan 10 – 15 fralle-bullar av degen , och låt dem ljäsa ytterligare under bakduk i 15-30 minuter  ( till nästan dubbel storlek )
Pensla dem sedan med vatten och strö sesam frön över:

Grädda dem i 200 grader, i ca 5- 10  minuter tills de är färdiga.

Låt svalna på galler.

0
3 kommentarer

Briefylld lax

IMG_2696 (1) 

Till  4 personer:

Jasminris ( läs på förpackning hur mycket)

4 laxbitar
250 gram brieost
soltorkade tomater
olivolja

Kräftröra :
1 burk med kräftstjärtar
1/2- 1 dl creme fraiche
lite flingsalt
ev. lite färsk dill

Gör så här.
Ställ ugen på 200 grader. Lägg laxbitarna i en smörad ugssäkerform,
Skär ett snitt i mitten och fyll med brieost och toppa med soltorkade tomater ( för den som tycker det är gott)
ringla lite olivolja över laxen.

Ställ in i mitten på ugnen.Koka riset enligt anvisningar på förpackning.
Rör ihop kräftröran. Tips! Gör gärna små fina ristorn till serveringen.
När vi var i Thailand så serverades det ofta olika risfigurer på barnens tallrikar,
och det tyckte de var jätte festligt. Det går att ha små mindre koppar/ skålar /äggkoppar m.m för att skapa små ristorn:

När laxen är klar, så servera den tillsammans med riset och kräftröran.

0
4 kommentarer