Före och efter

Hej hej,
Idag planeras det smörgåsbakelser, till lunch. Ungefär som smörgåstårta, men portionsvis. Och blir det så bra som jag hoppas på –  så kommer bilder och recept under dagen. 
 Nu tänkte jag visa lite före och efterbilder på vardagsrummet på övervåningen.  Egentligen inga stora förändringar utan vi bytte äntligen ut den gröna mattan mot en vit. 

vardagsrum

Ny matta, och fin bokförvaring ( från Gekås ) och sedan ett vitt ljushus/ zinkhus i fönstret.
 
 
IMG_5993-2
 
   
Det känns mycket luftigare och ljusare  i vardagsrummet nu.
 
 
0
9 kommentarer

Kycklingrullader i god brunsås – LCHF

God kväll!
Hoppas ni haft en jättebra onsdag alla bloggisar. Vi har haft en fin eftermiddag här med fikagäster efter lunch och Nomi har lekt med sin kompis Ludde. När Jonathan kom hem efter jobbet, så åkte jag och Jacob till Grand Samarkand ( ett köpcenter ) där han  hade klipptid – sen vi åt grillade kycklingmackor på Subway ( Med kyckling , bacon och majonnäs. Gott! )  innan vi gick vidare och kollade i butikerna.

Och är det dags att sätta sig en stund framför tv:n …. men  innan dess blir det ett litet kycklingrecept.

Kycklingrullader i god brunsås

IMG_1800

4 personer

4 kycklingfiléer
Smör
salt och vitpeppar
Bra att ha : Tandpetare

Fyllning:
150 Mozzarella / eller god lagrad ost
1 / 2 dl creme fraiche
3 msk röd pesto

Sås :
3 dl vatten
1 1/2 msk kycklingfond
3 dl grädde
1 msk kinesisk soya
Maizena
1 tsk rödvinbärsgele

Gör så här :
Ställ ugnen på 80- 100 grader.
Skär kycklingfileerna på mitten så att det blir tunna kycklingfileer – och banka dem platta.( lägg plastfolie över och banka/ rulla ut  med en brödkavel ) Salta & peppra kycklingen – och värm en stekpanna med smör.Rör ihop västerbottenost, creme fraiche och pesto och rulla in röran i rulladerna.  Fäst rulladerna med tandpetare.Bryn rulladerna klara i stekpannan- och ställ sedan i ugnen, medan du gör såsen på stekskyn du har kvar i pannan.
Vispa ner vatten , fond, grädde och låt sjuda upp. Red av med maizena, smaka av med salt , peppar och gele och låt puttra i några minuter innan du lägger tillbaka kycklingrulladerna. Efter ytterligare några minuter så är det klart att servera med ris, eller kokt potatis.

Vill du äta LCHF så kan du utesluta gelée och Maizena,
och servera till broccolimos eller kokt brysselkål.

0
12 kommentarer

Daimrocks

Måste tipsa om detta superenkla chokladgodis som jag bakade häromdagen. Dessa Daim Rocks  är verkligen försvinnande goda!

IMG_6177

Det du behöver är :
200 gram mjölkchoklad med Daim
1 1/2 – 2 dl cornflakes ( ta lite i taget )
Gör så här :
Smält mjölkchokladen över ett vattenbad, smula ner cornflakes lite i taget, tills  du får en ”lagom fast choklad smet.
Klicka ut  små högar på ett bakplåtspapper, ställ svalt  så att de stelnar. Ha dem i  rumstemperatur tio minuter innan de ska ätas.
( Går alldeles utmärkt att frysa )
Ät och njut
 

IMG_6183

5
10 kommentarer

Schackrutor

 

Vi ska få fikagäster i eftermiddag-  av Ingela och hennes barn,
så Nomi och jag passade på att baka lite kakor igår efter dagis  – blandannat bakade vi schackrutor.

IMG_6448
Det här behöver du till ca 20 stycken schackrutor :
100 gram smör
2 1/2 – 3  dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
1 /2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 msk kakao

 Gör så här :
Rör ihop alla torra ingredienserna först – förutom kakao & vanlijsockretTärna ner smöret och arbeta ihop till en deg.Dela degen i två olika skålar, och rör ner kakaon i den ena skålen och vaniljsockret i den andra.Låt stå kallt i tjugominuter. Och ställ ugnen på 175 grader. Dela sedan var deg i två delar , så att du har två vanilj- och två kakaorullar.Lägg dem sedan i ett schackmönster en vit och en mörk i botten, och sedan varvat med en vanilj och en kakao ovan.Rulla ihop dem, och skär centimeter tjocka kakor, och lägg ut på en plåt med bakplåtspapper.Grädda i 7- 10 minuter, tills kakorna är färdiggräddade.
Allra godast att äta nygräddade med ett glas mjölk till.
Våra kakor flöt ut något när vi gräddade dem, så det ser ju inte riktigt ut som schackrutor. .. Men de var jättegoda iallafall 🙂
 

IMG_6470

 

1
11 kommentarer

Kall vitlökssås

Det finns hur många recept som helst på olika kalla  goda vitlökssåser,
men detta receptet tycker jag är bäst.

IMG_6135

 

Vill du ha såsen krämig kan man använda Creme fraiche 34 % 
mer lätt creme fraiche blir den mer såsig. Gott vilket som.
  

Detta behöver du :
2 dl creme fraiche
1/2 dl majonnäs
3 små vitlöksklyftor
1/2 – 1 msk flytande honung
salt och peppar

Garnering : Lite färska örter

Gör så här:
Rör ihop samtliga ingredienser ,
Och ställ kallt ett par timmar innan servering.

Och allra godast om den stått i kylskåpet över natten!
Så kan absolut förberedas dagen före.


IMG_6130

2
9 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

Inbakade köttfärsknyten

Häromdagen så lagade vi smördegsinbakade köttfärsknyten, vi toppade dem med massa sesamfrön  –  och serverade dem med en grönsallad och MYCKET vitlökssås!

IMG_6175

Detta är en perfekt maträtt att göra om du redan har färdig köttfärsröra / tacos över.
Annars så gör du en fast (den ska inte vara för såsig) och kryddig köttfärsröra med :

500 Köttfärs
smör
1 finhackad lök
2 msk oxfond
3 msk chilisås
en skvätt soya
Sambal oelek – efter eget tycke
1 tsk Paprika pulver
Salt och peppar

Smördegsplattor
Mozzarellaost
1 ägg
Sesamfrön

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader,
ta fram smördegen ( om den är fryst )
värm upp en gryta med smör och fräs lök glansig,
rör ner köttfärsen och bryn klart.
Tillsätt kryddor, chilisås , sambal oelek, soya och smaka av med salt och peppar.
Kavla ut smördegen lite och fördela lite mozzarella i mitten på smördegen,
och en klick med den kryddiga köttärsröran.
Vik i hop till ett knyte och lägg på en bakplåtsklädd ugnsform.
Pensla ovansidan med vispat ägg och strö över rikligt med sesamfrön.

Grädda i ugnen tills de  är krispiga och har fått gyllene färg.

IMG_6152

Jättegott!  Och går relativt snabbt att tillaga,

Ska även serveras med grönsallad och en god kall sås – tillexempel hemmagjord krämig vitlökssås (!!) Receptet på vitlökssåsen hittar du HÄR

IMG_6130

Smaklig måltid!

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️
Och missa inte att det idag är 25% RABATT på massa snygga kläder. KLICKA HÄR

2
21 kommentarer

Snart frukost

Hej och godmorgon ! Hoppas du har sovit gott. 🙂
Jag tänkte bara kika  förbi bloggen som snabbast nu medan
jag dricker dagens första kopp kaffe. Det är alltid lika roligt att läsa era kommentarer !

Ska snart väcka resten av familjen och duka fram frukosten,
och i köket står just nu dessa pärlhyacinter på bordet och påminner oss om att det snart är vår!

IMG_6112

De vita krispiga pärlhyacinterna tycker jag är snäppet finare,
de fanns inte i butik sist jag var där – men dessa blåa är ju faktiskt  ursöta också !

0
3 kommentarer

Jacobs köttfärssås


Idag önskade Nomi att Jacob skulle göra sin köttfärsås till middag-
och snälla storebror fixade då den här goda middagsmaten! 🙂


IMG_5095

Jacobs köttfärsås:
600-700  gram Köttfärs
1 klyfta vitlök
Smör
2 msk oxfond
1 dl vatten
3 dl creme fraiche
Ganska mycket ketchup
2 msk chilisås
salt och peppar

Gör så här :
Bryn färsen klart i smör pressa ner en vitlök och låt brynas under tiden, rör ner oxfond , vatten , chilisås
creme fraiche, och ganska mycket ketchup.
Salt och peppar.

Låt sjuda i 20 minuter medan du kokar pastan.

Servera detta med en grönsallad.

 

Klart!

IMG_5092


0
13 kommentarer

Hallonpaj med crisptopping

Hallonpaj med crisptopping

img_8124-1024x682

Hur mycket eller lite du behöver sockra fyllningen beror på hur söta dina hallon är.

Till pajbotten behöver du:
4 dl vetemjöl
150 gram smör
1 dl socker

Fyllningen:
400 gram hallon ( jag hade frysta)
1 1/2 dl fast hallonsylt
1 1/2 dl strösocker
2 msk potatismjöl

Crisptopping:
50 gram smör
1 1/2 dl havregryn
3/4 dl socker
1 msk vetemjöl

Gör din hallonpaj så här: 
Ställ ugnen på 180-200 grader. Nyp ihop ingredienserna till pajdegen och tryck ut i formen ( 22-24 cm) . Ställ sedan kallt i 20 minuter, ta ut och nagga den lätt med en gaffel och förgrädda den i 15 minuter. Under tiden gör du fyllningen, mosa ihop alla ingredienser till den i en skål. Om ditt skal har sjunkit ihop något i kanterna kan du nu pressa upp det igen med hjälp av en sked, Sedan  fördelar du ut fyllningen i det förgräddade pajskalet.
När du gör crispet så smälter du bara smöret i en kastrull, och när det börjar dofta härligt nötigt tar du bort det från plattan. Rör ner havregryn,socker och mjöl och fördela ut över pajen.

Ställ in pajen i mitten på ugnen och grädda i cirka 30- 40 minuter.Fyllningen ska bubbla och pajdegen ska få lite färg innan den är färdiggräddad.

Servera sedan med vaniljsås eller lättvispad grädde.

0
1 kommentar

Gulaschsoppa

IMG_4999

Detta behöver du :

400 gram nötfärs
Smör
1 finhackad gullök
( 1 röd paprika )
3 fasta potatisar
2 vitlöksklyftor
5oo gram krossade tomater
1 msk konc. oxfond
6 dl vatten
1- 1/2 tsk paprika pulver
Lite kummin + salt och peppar

Servera med en klick vispad creme fraiche

Gör så här:
Skala och finhacka löken , fräs den i smör.  Skala potatisen och skär i mindre bitar.
Brym lökrn glansig – pressa ner vitlök och rör ner färsen och bryn den färdigt.
Häll i vatten, tomatkross, fond , och fint tärnad potatis. Jag skippade paprikan .
Låt sjuda upp  och smaka av med kryddorna.

Serveras med en klick creme fraiche.

0
8 kommentarer