Fläskytterfile i pepparsås

 

fläskytterfile

Det här behöver du till 4 personer: 
1 putsad  fläskytterfile
smörSåsen:
2,5 dl grädde
2,5 dl creme fraiche
2 1/2 msk kalvfond (koncentrerad)
1 msk kinesisk soja
2 tsk svartvinbärsgele
Nymalen peppar
salt
Maizena eller mjölredning
Serveringstips : Kokt potatis ( ris ) och kokta grönsaker.

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Skala och koka potatisen.Putsa fläskytterfilen och skär i medaljonger, salta och peppra med svartpeppar.
Bryn dem sedan i rikligt med smör, tills medaljongbitarna nästan är helt genomstekta.
Ställ sedan in köttet i ugnen i en djup ugnsfast form. Sedan använder du stekskyn till att göra sås, tillsätt en msk smör i stekpannan du redan stekt fläskytterfilen i. Häll ner grädden, cremefraichen,  & kalvfond och låt sedan sjuda upp. Vänd ner soja & gele och smaka av med salt, och ev. lite mer peppar om ni vill ha mer smak.

Sedan tar ni ut kötter ut ugnen och häller över såsen innan ni ställer tillbaka formen i ugnen igen.
Sedan ska det stå och småputtra en ca 10-15 minuter tills köttet är riktigt färdigt.
Serveras sedan med den nykokta potatisen och kokta grönsaker.

 

1
10 kommentarer

Chokladbiskvier

Dessa är väldigt goda att baka med ljusare choklad också, då blir det mildare i smaken.

Receptet på chokladbiskvierna kommer här, jag har bakat efter Leilas recept  :
Biskvibottnar:
250 g mandelmassa
1.5 dl strösocker
2 st ekologiska äggvitor

Smörkräm
1 st ekologisk äggvita
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 st nypa salt
0.5 st citron, saften
250 g smör
125 g mörk kvalitetschoklad 70 %
1 msk kallt espressokaffe ( går bra med vanligt kaffe )
Till doppning
150 g mörk kvalitetschoklad 70 %

Gör så här : 

 Botten :
Sätt ugnen på 180 grader.
Riv mandelmassan och blanda samman ingredienserna till bottnarna. Spritsa ut / eller klicka ut 20 stycken rundlar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda biskvibottnarna tills det är gyllene i cirka 13 minuter.
Smörkräm och doppning: Blanda äggvita, strösocker, vaniljsocker, salt och citronsaft i en ren rostfri bunke. Rör till sockret har löst upp sig. Vispa till maräng över ett vattenbad (i bunke över kokande vatten) till cirka 65 grader.
Tag av bunken från värmen och vispa med elvisp tills marängen blivit helt kall.
Klicka ner rumstempererat mjukt smör lite i taget och vispa krämen luftig i cirka 15 minuter. Smält chokladen och låt den svalna, rör ner den i krämen. Rör ner kallt kaffe Bred krämen på undersidan av biskvierna med en palett eller slickepott.
Låt stelna i kyl eller frys. Smält sedan choklad till doppning i ett vattenbad. Doppa biskvierna så att smörkrämen täcks i choklad och låt dem stelna på ett bakplåtspapper.

1
1 kommentar

Bästa nutellaglassen

3 dl grädde
3 ägggulor
1 msk vaniljsocker
3 msk florsocker
( 2 dl ) Nutella ( Går bra med mindre  )

Gör så här:
Vispa äggulor och florsocker poröst.
Vispa grädde och vaniljsocker i en annan skål, så att grädden blir fluffig och fast.
Värm upp/ smält nutellan över ett vattenbad så att den blir ljummen.
Vänd ner grädden i äggulesmeten och vänd sist i den ljumna nutellan, och lägg sedan smeten i en form.

Glassen ska frysas i minst 4 timmar innan servering.

0
Kommentera

Dumle-kladdkaka

 

Dumle-kladdkaka

** Har du den vanliga formen ca 22 cm , så halvera receptet och grädda kortare tid.
Dock ska inte vara helt fast och färdiggräddad när du tar ut den- då den kommer stanna till sig efter ett par timmar i kylskåpet 😀

Detta är en dubbelsats, så att kladdkakan räcker till fler 🙂
Till detta behövs en form på ca 26-28 cm Dumle-kladdkaka

4 ägg
6 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
8 msk kakao
3 dl vetemjöl
200 gram smält smör
Ca 170 gram Dumle ( Går naturligtvis bra med Dumle Orginal också.)

ströbröd och matfett till smörjning av form

 

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smöret till smeten. Låt svalna.
Smörj och bröa formen. Lägg ut Dumlekolorna över botten, jag hade köpt en ny Dumle-sort, men det går bra med Dumle-orginal också.


Rör ihop ägg, socker, vaniljsocker, kakao, mjöl och till sist smöret.
Bred ut i form , och grädda i mitten på ugnen i ca 30 minuter. ( Minska gräddningstiden om du halverar smeten ) Låt svalna i kylskåp ca 2 timme innan servering.

Serveras med nyvispad grädde och inlagda mandariner.

0
Kommentera

Tacopaj

 TACOPAJ till en stor form

Pajdegen:
5 dl vetemjöl
250 gram tärnat smör
1 tsk salt
4 msk kallt vatten
Cayennepeppar ( valfritt )

400 gram blandfärs
3 chilifrukter ( piri-piri)
1 gullök
1 tacokrydd-påse
2 dl cremefraice
majs
1/2 dl (sweet) chilisås
1 pressad vitlök
2 dl riven ost
tacochips / nachos
salt och peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Rör ihop mjölet, tärnat smör, och salt i en bunke. Smaksätt med cayennepeppar om du vill ha lite hätta i pajdegen.
Tryck ut i pajformen och låt stå kallt medan du gör tacofärsen.  Och skär chilifrukter, och fördela över pajdegen: 
Sedan bryner du färsen och den finhackade gullöken. Blanda taco-påsen med creme fraiche
och chilisås innan du rör ner den i färsen.
Tillsätt vitlök, och salta och peppra.
Bred ut färsen över pajdegen och strö ut majs över.

Fyll upp med nacho-chips och sedan rikligt med ost.

Låt stå i ugnen  tills pajen fått vacker färg och är färdig ( 30 – 40 minuter )

Serveras med en god sallad

0
Kommentera

Ost- och skinkpaj

Pajdeg  ( pajform ca 24 cm)
125 gram tärnat rumstempurerat smör
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
2 msk kallt vatten

Fyllning
300  gram rökt strimlad skinka
Smör
1 fin hackad gullök
1 dl mjukost med mild ostsmak ( på tub )
2 dl riven valfri ost
1 dl grädde
1 dl creme fraice
2 ägg
salt och peppar
färsk timjan

Serveringstips: En gönsallad, med körsbärstomater och smulad fårost.

Gör så här:
Ställ ugnen på 200-225 grader.
Arbeta ihop samtliga ingredienser till pajdegen och platta ut i pajformen.
Bryn skinkan lite lätt med smör och den finhackade löken.
Vispa ut äggen lätt tillsammans med grädden, och häll ner i kastrullen, och rör även ner 1 dl riven ost, mjukost och creme fraiche.
Låt detta sjuda upp, och smaka av med salt, peppar och färsk timjan.
Och när det fått sjuda en 5-10 minuter så fyller du pajskalet med skink och ost- röran.
Grädda i ugnen i ca 35- 40 minuter. Ta dock ut pajen en 10 minuter innan och strö över ca 1 dl riven ost.
När pajen & osten  sedan har fått en vacker färg  är den färdig att serveras med en god  grönsallad.

Smaklig måltid!

0
1 kommentar

Kyckling / tacopaj

 

Pajdegen:
5 dl vetemjöl
250 gram tärnat smör
1 tsk salt
4 msk kallt vatten
Cayennepeppar ( valfritt )

Fyllningen:

3-4 kycklingfileé
1 gullök
1 vitlöksklyfta
3-4 dl creme fraiche
1/ 2 påse med tacokrydda
inlagd Jalapeno
3 msk chilisås
salt

Gör så här:

Ställ ugnen på 200  grader.
Blanda ihop samtliga ingredienser till pajdegen , och platta ut i en form ( ca 24- 26 cm )
Strö över valfri mängd jalapeno, och låt sedan stå kallt.

Skär kycklingen i lagom stora bitar , och bryn den tills den är färdig, och sedan även den finhackade löken.
Häll sedan upp i formen , och blanda ihop creme fraiche, tacokrydda, chilisås, pressad vitlök och salt i en skål.
Bred sedan över kycklingen.

 Och sedan gör du samma sak med nachochipsen ett lager som täcker fyllningen,

och strör över rikligt med ost.

 

In i ugnen med pajen, i ca 40 minuter. Eller när pajdegen är färdig.

 

Klar att serveras, gärna med en god sallad.

 

En kryddig paj – minska på kryddor och jalapeno, om ni vill ha mildare smak. . . .

0
3 kommentarer

Klassisk förrätt med avokado och kräftstjärtar

 

Det är så mycket roligare att laga mat, när det är enkelt!
Och kan det bli mycket enklare än så här?! Jag tror inte det.   Och gott är det också! 

Egentligen behöver jag nog inte skriva ut receptet på det här, för detta kan ni säker redan.
men jag kan skriva ner här hur vi brukar göra  

Till 4 förrätter:
2 avokado
1 dl creme fraiche 34 %
1 citron
1 rödlök
1/2 dl finhackad dill
125 gram med skalade kräftor.
Flingsalt

Dela avokadon, och ta bort kärnan. Smörj insidan av avokadon med citron,annars är det lätt att den blir lte missfärgad och brun.
Rör ihop creme fraiche, och nästan alla grovahackade kräftor – spar några till garnering.
Finhacka nästan hela löken, och rör ner i fyllningen tillsammans med dill, en skvätt citronsaft och lite flingsalt.
Lägg sedan upp vackert på en tallrik, fyll avokadon med röran gärna med ett par kräftor, en citronskiva och strö lite
nyklippt dill över.

Klart att serveras.

 

0
Kommentera

Brie- och salamipaj

Idag bär det av mot Skara sommarland, hela familjen plus en kompis till Jacob. Det var ett par år sedan vi var där sist- och ungarna har tjatat om att åka tillbaka, Det ska bli jätteroligt att åka karuseller och äta popcorn och sockervadd!  Så idag hoppas vi på fint väder!

Och även idag blir det ett pajrecept :

Till pajen behöver du:

Pajdegen:
3 dl vetemjöl
125 gram rumsvarmt smör
2 msk kallt vatten

Fyllningen:
200-250 gram god salami
250-300 gram brieost
1 rödlök skivad i ringar
2 dl vispgrädde
3 ägg
salt och peppar
färsk persilja

Garnering : riven ost

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Arbeta i hop samtliga ingredienser till pajdegen och platta ut degen i pajformen ( ca 22-24 cm )
Picka pajskalet en gaffel och förgrädda i ca 10 minuter.
Skiva salamin i lagom stora bitar och skär brieosten i skivor (jag tog även bort de hårda kanterna på brieosten- men det där är kanske en smaksak )
Fyll sedan pajsaklet med salami och varva med brie och löken.
vispa sedan lätt ihop grädde och ägg , samt lite salt,peppar och persilja i en skål och häll över alltsammans.
strö över lite ost innan du gräddar pajen i ca 20- 25 minuter i ugnen.

Serveras med en god sallad.

1
Kommentera

Kolapaj

Du behöver :
Digestivbotten:
10 krossade digestivkex
25 gram smält smör
( ev. något digestivkex till, eller lite mer smält smör. Testa er fram)

1 burk med inlagda mandariner
1 burk karamelliserade mjölk.
3 dl vispgrädde
50 gram grovhackad mörk kvalitetschoklad.

Gör så här:
rör ihop till en pajbotten och platta ut i formen ( ca 22-24 cm )
Bred den karamelliserade över digestivbotten :

Öppna mandarinerna och låt dem rinna av så att pajen inte blir fylld med vätska.
Lägg sedan dem över kolatäcket:

Vispa sedan grädden tjock och fluffig, och lägg den över mandarinerna,
grochacka sedan den mörkachokladen, och strö över.

Klart att serveras !

0
11 kommentarer