Välkommen Tisdag
Det är en gnistrande krispig vinterdag idag, kallt som bara den. Men så vackert!
En frukost bestående av turkisk yougurt musli och söt torkad frukt fick starta min dag.
Och Nomi är hemma idag, så vi ska åka ner till blomsteraffären och se om vi hittar lite nya växter och vårlökar hem. Sen ska vi passa på att uträtta andra ärenden, och kanske hinna med en fika på stan. Men innan dess måste jag gratulera vinnaren av Coop´s Matkasse.
Med tävlingsbidraget om bästa schlagermaten sa Anneli Berggren : Tilltugg:små dinkel kex som man doppar i fikonmarmelad och sen i riven parmesanost, det är super gott
Stort grattis Anneli 🙂 Maila dina adressuppgifter till mig på : jennysmatblogg@hotmail.se Så är din vinst snart på väg!
Och till er andra – en ny tävling drar igångHÄRunder morgondagen.
Så håll utkik 🙂
Lax är både gott och nyttigt! Och med den här enkla romsåsen blir laxmiddagen ännu godare 🙂
Och vill du äta LCHF-vänlig kost så kan du servera detta med blomkåls/broccoli mos eller kokt brysselkål
Det här behöver du till 4 personer:
Kokt potatis
4 portionsbitar lax
smör
salt
Toppa med färsk dill Och citron
Romsåsen detta behöver du :
4 dl gräddfil
( kan bytas mot creme fraiche )
1 dl majonäs
1 burk röd rom
Salt
Gör så här:
Rör ihop såsen och ställ kallt. Skala och koka potatisen. Smörstek laxen och salta , bryn den tills den är genomstekt.Servera sedan alltsammans med en god sallad.
Jag och Molly var hurtiga och startade dagen med vår 8,3 km runda efter att barnen vart lämnade på skola / förskola. Nu när man ger sig ut för att gå klockan åtta på morgonen så är det ju inte mörkt längre , härligt att det går mot ljusare tider nu. Och så snart snön har töat bort så ska jag börja snöra på mig skorna och ge mig ut och springa istället. Middagen som vi lagade igår tänkte jag skriva om, det blev en kycklingpaj med spenat som vi hade en fetaostkräm till.
Det var evigheter sedan vi lagade paj tycker jag, inte för att det är särskilt krångligt. Mest att jag glömmer att lägga in det i veckomatsedeln när jag matplanerar. Men nu var det alltså tid igen för att fortsätta öka ut kategorin matpajer på bloggen 😉
Det här behöver du :
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
150 gram smör
3 msk kallt vatten
Fyllning:
400 gram kycklingfile
2 dl babyspenat
1 tsk tomatpure
1 tsk röd pesto( valfri)
salt och peppar
Stanning :
2 1/2 dl creme fraiche
1 dl riven ost
3 ägg
salt och peppar
Gör så här : Börja att blanda ihop såsen genom att smula ner fetaosten i en skål och sedan rör i resten av ingredienserna, ställ kallt.Ställ ugnen på 225 grader, arbeta ihop degen och tryck ut i formen. Nagga med en gaffel och förgräddda i 10 minuter, ibland sjunker pajdegen ner något på sidorna. Då brukar jag trycka ut den när den precis har kommit ut från ugnen med hjälp av en sked tillexempel. Tärna / strimla kycklingen och fräs färdig med olivolja, när den är klar vänder du ner tomatpure, pesto salt och peppar. Vänd ner blad spenaten och fräs runt några minuter innan du häller upp allt i pajdegen.Vispa ihop stanningen, och häll över kycklingen, hacka över tomat och strö över ost och grädda i ugnen i cirka 20- 30 minuter tills pajen fått fin färg. Jag hade även en stor grönsallad till och massor av ramslök, denna pajen blir det även idag till lunch.
Det var inte länge sedan vi gjorde choklad rocks. De är verkligen försvinnande goda
Och sedan är de riktigt enkla att förnya i smak.
Nu sist så ”bakade” jag en plåt med Digestiv Rocks, och en med Mint Rocks- oich även Daimrocks är supergoda.
Det du behöver är : 200 gram mjölkchoklad med valfri smak ( Digestiv var grymt gott )
1 1/2 – 2 dl cornflakes ( ta lite i taget )
Gör så här :
Smält mjölkchokladen över ett vattenbad,smula ner cornflakes lite i taget, tills du får en “lagom fast choklad smet.Klicka ut små högar på ett bakplåtspapper,ställ svalt så att de stelnar.
Ha dem i rumstemperatur tio minuter innan de ska ätas.
* * * * * * * * * *
För att lättare hitta bland alla ( snart 3000 olika mat- & bakrecept) härpå bloggen kolla in kategorierna och bläddra er fram Klicka här för att komma dit. Och för att inte missa uppdateringarna med nya recept så kan ni följa bloggen på facebook eller instagram :@jennysmatblogg
Vispa smör och socker pösigt med elvisp.
Vispa ner ett ägg i taget. Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke.
Smält 100 gram chokladi ett vattenbad.
Vispa ner den smältachokladen, och de torra ingredienserna i smörsmeten.
Men vispa inte mer än nödvändigt.
Vänd ner de krossade mariannekaramellerna. Smörj och bröa en form ( 20 cm ) . Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 40 – 45 minuter.
Smält chokladen till glasyren i ett vattenbad. och ringla detta över kakan.
Strö över krossade polkagrisar.
En god långfrukost startade denna dagen.Och här skiner solen och det är härligt med en riktig vinter – men brrrrr så väldigt kallt det är ute.
Tillbaka till schlagerkvällen igår – den var jättespännande.
Och jag tyckte också att Looren var bäst , helt klart värdig en finalplats i globen!
Schlagersnacksen som jag hade gjort efter Coops schlagermeny var dessa parmesansnacks,
salamichips med en fänkålsdipp
Salamichipsen : Skivad tunn salami
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader,
Lägg upp den skivade salamin på en plåt med bakplåtspapper och in i ugnen i 8 – 10 minuter
Låt svalna tills de är krispiga.
Pamesansnacks ca 30 stycken:
4 dl grovt riven parmesan
1 dl torkade tranbär ( kan uteslutas om man är äter strikt LCHF )
1 dl pistagenötter
Gör så här :
Hacka tranbären och pistagenötterna grovt.
Blanda dem med osten i en skål.
Fördela blandningen på 2 plåtar med bakplåtspapper.
Platta ut högarna något och ställ in i ugnen i ca 8 minuter.
Låt svalna till de blir krispiga
Dipp med fänkål 3 msk fänkålsfrön hela
2 dl creme fraiche
1/2 tsk salt
Gör så här :
Rosta fänkålsfröna i en torr och het platta.
Var försiktig, för de bränns lätt.
Mortla fröna grovt och rör ihop med creme fraiche och salt.
Låt stå svalt innan servering.
God kväll i stugorna! Tänkte bara kika förbi bloggen som snabbast och önska er en trevlig schlagerkväll – innan det är dags att stänga ner datorn för dagen. Nu är det inte många minuter kvar tills första deltävlingen drar igång 🙂 Och i kvällens första deltävlingen är de dessa åtta tävlande : The Moniker, Sean Banan, Abalone Dots, Afro-Dite, Dead By April, Marie Serneholt, Loreen samt Thorsten Flinck och Revolutionsorkestern.
Har du någon förtippad favorit ?
Här blir det lite plock och snacks framför tv:n.
Blandannat är det snacks från Coops schlagermeny, som vi ska äta.
Goda Parmesan/pistage- och tranbärskex, och torkad salamichips serverade med en
hemmagjord fänkålsdipp.
Sen har vi även massa goda ostar & kex, melonbitar och fyllda oliver, nötter, Gott gott! Och sedan för den som orkar så har vi ju den chokladiga kladdmint-tårtan.
Den ska serveras med en klick vispad grädde, eller vaniljglass.
Receptet på tårtan kommer under morgondagen.
Lax med kokt brysselkål ,
och denna maträtt kan serveras med potatis om man önskar, och laxen är riktigt god! Så testa !!
Det här behöver du :
1 portionslax per person
salt
Till gräslökstäcket :
ca 50 gram philadelphiaost / per bit
Mycket klippt färsk gräslök
salt
Serveras med nykokt brysselkål
Gör så här :
Ställ ugnen på 180 – 200 grader,
Salta den tinade laxfilen och lägg i smord ungsform.
Ställ in i ugnen, rör ihop philadelphiaröran med gräslök och smaka av med salt.
När laxen ärklar tar du ut den och brer ett lager med gräslöksröran och ställer tillbaka in i ugnen. Den ska bara bli varm – sedan är den klar att serveras,
med nykokt brysselkål.