Systers hembakade pizzasnurror

Hej och god morgon.
Vi har precis ätit en god frukost och ska snart ut och promenera i det fina vintervädret . Vi  var ute  även igår och  passade på att fotade lite fina kvarnar längst vägen- det finns ju ganska gott om dem  här på Öland.

IMG_8789

En av alla de fina väderkvarnar vi passerade.

Och till mellanmålet igår blev vi bjudna på Daries pizzasnurror / pizzabullar. Och självklart så har jag tjatat till mig receptet.  Jättegoda var de!  ( Går att variera fyllningen som man vill – jag brukar ha rökt skinka i dem när jag bakar )

IMG_8768-1

Det här behöver du  till ca 30-35 små pizzabullar  :
50 gram jäst
75 gram smör / olja
5 dl mjölk
1 tsk salt
13 dl vetemjöl ( alternativt lite olika blandade mjölsorter )

Fyllning
1 dl Tomatpure
Oregano
3 pkt bacon
3 dl riven ost

Garnering:
Uppvispat ägg
ost

Gör så här:
Klipp baconet smått, och fräs detta. Låt svalna.
Ställ ugnen på 225 grader. Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull, och tillsätt mjölken – och värm upp till fingervarmt.
Häll lite av spadet över jästen och rör tills jästen helt har löst upp sig, och tillsätt resten av degspadet under omrörning.
Rör sedan ner  nästan allt mjöl och  även saltet . Spara lite mjöl till du ska baka ut.
Låt sedan degen jäsa i 30 minuter , under bakhandduk.

Sedan är det dags att baka ut – dela degen i 4 delar.
Och rulla ut dem till rektanglar.
Smöra sedan på tomatpuren på degen, och strö över fyllningen.  Sedan rullar du ihop detta till en längd och skär i lagom stora skivor och lägger dy upp bullarna på bakplåten eller i formar.
åt sedan jäsa i ytterligare 30 minuter under bakhandduk, och sedan penslar du bullarna med uppvispat ägg och strör, över riktligt med ost innan de ska gräddas i mitten av ugnen .

När de sedan har fått en gyllene färg , så är de klara att serveras 🙂

0
13 kommentarer

Snart dags för mello

Vi har haft en toppendag på Öland med mycket god mat och fika!
🙂 Och nu är det snart  dags att bänka sig framför tv:n igen! Godiset är framplockat och chipsskålarna är fyllda,  ska bli så roligt att höra alla bidrag i denna deltävlingen.

IMG_6710-1


Tittar ni också på Melodifestivalen ?

0
6 kommentarer

Godaste köttbullarna – ever

Jag tror att det här kan vara det godaste köttbullereceptet- ever…..  iallafall enligt barnen här hemma och även hunden verkade minst sagt överlycklig över att Nomi tappade en köttbulle på golvet. Det blev en tidig middag idag-  just tisdagar så ska alla barnen utom minstingen på fotbollsträning strax efter fem, och då är det bra om vi hinner äta middag till klockan fyra iallafall.

Och eftersom jag hade massa mozzarella och köttfärs hemma
så fick det bli ostfyllda köttbullar.

IMG_2875

Och här kommer receptet.

Till köttbullarna behöver du :

Smör att steka i
1 kilo köttfärs
2 msk oxfond
salt och peppar
4- 5 Mozzarellabollar

Till såsen :Steksky från köttbullarna
4 dl vatten
1 dl grädde
2 msk oxfond
1 tsk kinesisk soya
salt och peppar
1 tsk rödvinbärsgele
maizena
ev. någon droppe soyakulör

Servera med kokt potatis, inlagdgruka och lingon.

Gör så här :

Ställ ugnen på 100 grader. Och skala och koka potatisen i saltat vatten.
Rör ihop ingredienserna till köttbullarna – )gärna ett par timmar innan de ska stekas ) och låt stå kallt fram tills dess.
Ta fram mozzarellabollarna och dela varje boll till fyra delar.   Ta en bit av köttfärsen och platta ut i handflatan och rulla sedan in mozzarellabitarna i köttbullarna.

Under tiden jag gjorde rullade köttbullarna såg det ut så här

IMG_2878

Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör och stek sedan köttbullarna tills de är genomstekta.
Lägg upp dem på en ugnsfastform och ställ in i dem i ugnen. Dags för att börja med såsen.
Häll i vatten i stekpannan och vispa ur all steksky, häll i grädde,soya och  fond och låt sjuda ett par minuter.
Sila sedan såsen och häll tillbaka den i den rena stekpannan, och låt sjuda upp igen. Smaka av såsen med salt och peppar, och vinbärsgelen.
Önskar ni en tjockare sky red av den med maizena ( eller färskost är också gott  ) önskar ni en mörkare sås droppa ner ett par droppa soyakulör i såsen.

Klart att serveras.

Mozzarellafyllda köttbullar med brunsås, kokt potatis och lingon.

IMG_2921

Jag gjorde köttbullar på 1 kilo köttfärs – och jag kan säga att varenda köttbulle blev uppäten. Det är ett ett bra betyg det 😀

1
8 kommentarer

Vi packar

Hej hej!

Vi håller på att packa ihop och städar här hemma, vi ska åka  till min syster och hennes familj alldeles snart. Och det är  pulkaåkning, korvgrillning och en god middag som står på schemat idag. Och självklart även melodifestivalen.  Det ska bli riktigt roligt.

Och Lelias bakbok har verkligen fantastiska bilder… Man vill knappt sluta bläddra i den .

IMG_8388

IMG_8385

IMG_8382

 

På återseende

0
7 kommentarer

Fredagskväll

God kväll vänner.
Tänkte bara kika in lite som snabbast och önska er en riktigt trevlig fredagskväll 🙂
Idag har jag inte haft tid att sitta vid datorn – här har rensats, kastats och sorterats inför flytten – tänk att man sparar på så mycket?!  Och egentligen är jag ingen samlare tycker jag – utan jag försöker verkligen rensa ur garage, förråd och lådor med jämna mellanrum.   Men nu -så känns det iallfall mycket mer välordnat här hemma.

Den söta vita rosväxten på köksbordet.

IMG_8378
Och nu är dags för middag!
Trevlig fredagskväll till er alla!
 
0
8 kommentarer

Cheesecake brownies

Godmorgon alla bloggisar  🙂
Hoppas ni fått en bra start på denna fredagen

Första tipset för dagen blir dessa bakverk i choklad. Kanske något att baka för er till helgen?  Jag har väldigt  länge velat baka dessa, och receptet hade legat i receptlådan alldeles för länge nu. Så häromdagen dammade jag av recepet gjorde några mindre ändringar.
Och så här blev det :

IMG_8009

Det här behöver du till browniesen :
120 gram smör
100 gram valfri choklad  ( Jag valde en mörk choklad )
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl vetemjöl
2 tsk kakao
Pyttelite salt

Till toppingen :
200 gram philadelphiaost (naturell)
1 dl strösocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 180 grader.
Klä en form på 20 * 20  cm med bakplåtspapper.
Smält choklad och smör försiktigt i en kastrull, rör om under tiden till en slät smet, och låt sedan svalna.
Vispa ihop socker , ägg och vaniljsocker, Tillsätt chokladblandningen och vispa den tills det blandat sig.
Sikta i resten av de torra ingredienserna till brownien och vänd ner tills allt har blandat sig.
Häll smeten i formen , och börja nu med cheesecake fyllningen.
Mät upp samtliga ingredienser till toppingen i en skål – vispa tills smeten är slät.
Och häll sedan jämnt över kakan. bred ut med hjälp av en slev.
Gör sedna gärna fina mönster, genom att skära med en vass kniv i kakan flera gånger så att det blandar sig lite grann.
Ställ i n i  ugnen och grädda i ca 35 minuter eller tills den är färdig.

Låt stå kallt – den ska svalna innan den skärs upp.

IMG_8027

0
24 kommentarer

Smakrik kyckling i ugn

Hej svejs!
Redan torsdag idag, tänk var tiden går snabbt  🙂
I eftermiddag får vi fikagäster  – så idag tänkte jag baka efter ett nytt recept jag hittat nämligen en  kolapaj  med olika sorters nötter.

Men innan dess blir det ett middagstips, en kycklingrätt som serverades med ris, och nykokt sparris.

 

IMG_7872-1

Middag för 4-5 personer
Ris
4-5 kycklingfileer
2 dl vatten
2 dl grädde
2 1/2 dl creme fraiche
1 1/2 msk konc. kycklingfond
1- 2 msk kinesisk soya
Salt och peppar

Efter kycklingen kommer ut ur ugnen :
philadelphiaost eller maizena
Soya kulör
En eller ett par tsk svartvinbärsgele

Serveras med ris, nykokt sparris och toppa gärnamed goda soltorkade tomater.

Gör så här:
Ställ ugnen på 180 grader.
Smörstek kycklingen lite snabbt i en stekpanna, så att de får fin färg. Lägg kycklingfileerna i en smord form- salta och peppra lite.
Vispa ihop samtliga ingredienser- förutom gelén-  till såsen och häll över kycklingen.
Ställ in i ugnen. Tiden i ugnen beror på hur tjocka fileerna är. Kycklingköttet ska vara vitt, och köttsaften ska inte vara rosa. När kycklingen är klar så ta ut dem och sila såsen ner i en kastrull, Smaka av såsen med en eller ett par tsk gele, samt red av såsen vid behov, med philadelphiaost eller mjölrening.  Ev. några droppar soyakulör om du önskar lite mörkare sås. Låt sjuda ett par minuter och häll över kycklingen igen.

Servera kycklingen med nykokt ris och sparris.

IMG_7860

0
11 kommentarer

Tävlingsdax

Nu är det dags för tävling igen 🙂

I denna tävlingen har ni chansen att vinna ett jättefint paket från FIKAMERA.SE
Passande nog går vinsten i pastellrosa – då det snart är alla hjärtans dag!

IMG_8338
Leilas fina bakbok : Hello Cupcake!  Med helt fantastiska bilder och recept
Sedan detta ljuvligt rosa strössel, till alla fina cupcakes! Samt en superfin rosa / lila kökshandduk  från IB Laurens…

 

Tävlingsreglerna är enkla 🙂

IMG_8353-1

Kom in och tävla HÄR eller på denna länken : http://www.facebook.com/jennysmatblogg
 Skriv sedan en kommentar om vilken kaka / tårta / paj som du helst bakar!
Lämna din kommentar i
TÄVLINGSINLÄGGET  och roligt om ni gillar facebooksidan.

Tävlingen pågår fram till Lördagen, du kan lämna ditt bidrag hela lördagen också
Och vinnaren kommer att utses på söndag förmiddag.

LYCKA TILL

0
19 kommentarer

Tre sorters olika lasagne

Hej igen,
Jag fick in önskemål om lättlagade pastarätter här bland kommentarerna , och samtidigt förfrågan om lasagne.
Då kan dessa tre maträtter passa perfekt.Tre olika sorters lasagne, perfekt att maten sköter sig själv i ugnen.
Och då börjar vi ….

Första receptet  : Lasagne Orginal

Ca 4-5 pers:

10 -12 lasagneplattor (gärna färska )
600 gram blandfärs
Smör
2 pressade vitlök
1 riven gullök
1/2 dl chilisås
1 burk krossade / passerade tomater
salt och peppar
1/2 tsk paprikapulver
2-3 dl riven ost, tex. mozarella

Bechamelsås:
5 dl grädde
4 dl mjölk
1 dl vetemjöl
100 gram smör
Lite riven muskotnöt
salt och peppar

Så här gör du:

Ställ ugnen på 175- 200 grader
Stek färsen, löken och vitlökeni en stekpanna med smöret. Blanda sedan i tomatkrossen, Chilisåsen och salta och peppra. Låt alltsammans sjuda, medan du gör Bechamelsåsen:

Smält smöret Häll i hälften av grädd/mjölkblandningen i en kastrull, och låt sjuda upp Häll upp hälften av mjölet och rör ut med lite mjölk så att det inte klumpar sig, och blanda i såsen under omrörning. Sedan blandar du ut resten av mjölet med lite mjölk, och blandar i det också, medan såsen sjuder. Riv ner lite muskotnöt, bara några drag på rivjärnet.salta och peppra, och låt sjuda ett par minuter.

Sedan ringlar du över lite olivolja i en ugnssäkerform, och täck botten bechamelsås, och sedan med lasagneplattor.Varva sedan med, sås, köttfärsröra och riven ost, lasagneplattor ca 3 lager av varje. Även gott och lägga ett lager med mozzarella, när man varvar med köttfärsen och såsen.
Sedan ska lasagnen vara inne i ugnen i ca 45- 50 minuter, men efter halva tiden kan du ta ut gratängen och toppa dem med lite ost.

Smaklig måltid!!
Andra receptet : Kycklinglasagne
Detta behöver du :
Lasagneplattor
smör
500 gram kycklingfile
tacokrydda
Mozarella
Bechamelsås:
5 dl grädde ( kan bytas mot bara mjölk , om man vill )
4 dl mjölk
1 dl vetemjöl
100 gram smör
salt och peppar
Gör så här:
Ställ ugnen på 180 – 200 grader.
Skär kycklingen i lagom små tärningar, och smörstek dem så att de blir genomstekta.
Under tiden gör du Bechamelsåsen

Smält smöret Häll i hälften av grädd/mjölkblandningen i en kastrull, och låt sjuda upp Häll upp hälften av mjölet och rör ut med lite mjölk så att det inte klumpar sig, och blanda i såsen under omrörning. Sedan blandar du ut resten av mjölet med lite mjölk, och blandar i det också, medan såsen sjuder. Smaka av med salta och peppar och tillsist valfri mängd tacokrydda – smaka av och låt sjuda ett par minuter.

Sedan täcker du botten med lite Bechamelsås, varva med lasagneplattor, kyckling , sås och mozzarella. Ställ in i mitten på ugnen och grädda i ca 45- 60 minuter. Tills plattorna är lagom mjuka. Serveras med en krispig grönsallad.
 Smaklig måltid!
Det tredje receptet : Fajitaslasagne

 

Detta behöver du :
Lasagneplattor
smör
500 gram kycklingfile
Fajitas- krydda
Mozarella
Bechamelsås:
5 dl grädde ( kan bytas mot bara mjölk , om man vill )
4 dl mjölk
1 dl vetemjöl
100 gram smör
salt och peppar
Gör så här:
Ställ ugnen på 180 – 200 grader. Skär kycklingen i lagom små tärningar, och smörstek dem så att de blir genomstekta.
Under tiden gör duBechamelsåsen:

Smält smöret Häll i hälften av grädd/mjölkblandningen i en kastrull, och låt sjuda upp Häll upp hälften av mjölet och rör ut med lite mjölk så att det inte klumpar sig, och blanda i såsen under omrörning. Sedan blandar du ut resten av mjölet med lite mjölk, och blandar i det också, medan såsen sjuder. Smaka av med salta och peppar och tillsist valfri mängd fajitaskrydda- smaka av. ( jag valde att ha nästan en hel  påse i eftersom jag gillar lite stark mat) Och låt alltsammans sjuda ett par minuter. Sedan täcker du botten med lite Bechamelsås, varva med lasagneplattor, kyckling , sås och mozzarella.Ställ in i mitten på ugnen och grädda i ca 45- 60 minuter. Tills plattorna är lagom mjuka.

Serveras med en krispig grönsallad.
1
21 kommentarer

Hej Onsdag

God morgon till er alla!
Hoppas ni fått en fin start på dagen.
Jag tycker verkligen att det är så roligt att ni är så många som kikar förbi bloggen här varje dag.  Ännu roligare är det såklart när ni lämnar en liten kommentar 😀
Jag läser alla kommentarer och uppskattar!

Vi startade med en vinterpromenad jag och Molly, och sen blev det en frukost med frallor och nybryggt kaffe när resten av familjen vaknat.  Frallorna var dessvärre inte lika nybakade, utan kom direkt från frysen, men med lite goda pålägg så blev det en god frukost.

IMG_8311

IMG_8315-1

 På återseende

0
6 kommentarer