Bästa receptet på köttfärssås

Jag har under åren fått massa frågor om mitt bästa recept på köttfärsås, och detta är ju en vardagsklassiker hos oss, och säkert hos de flesta barnfamiljer. Och ofta lagar vi den olika varje gång, ibland grädde i eller creme fraiche. Numera föredrar jag helst uten, tycker smakerna kommer fram bättre.

Och bäst blir köttfärsåsen när den fått stå och puttra länge på svag värme, med massa goa kryddor.

Godaste köttfärsåsen

Det här behöver du : 
1 kilo blandfärs
1 finhackad gul lök
2 st pressade vitlöksklyftor
2 finrivna morötter
1 burk med små champinjoner
1/2- 3/4  dl chilisås
2 msk tomatpure
1 1/2 dl vatten
3 msk oxfond
salt + peppar
1 nypa socker
1 tsk sambal oelek
1 tsk torkad oregano
10 blad med finhackad basilika

Gör så här:
Hetta upp en gryta / panna med olja och fräs finrivna morötter, hackad lök, och vitlök glansigt. Vänd ner lök och försen färsen och bryn den klar, mät upp vatten,fond, tomatpure, chilisås, sambal oelek och låt detta sjuda upp. Låt puttra på svag värme och rör ner oreganon och lite färsk hackad basilika gärna enlänge under lock, tillsätt ev mer vätska om det kokar bort. Vill om man vill kan man runda av köttfärsåsen med 1/2 dl grädde.  Smaka tillsist av med salt, peppar.

Serveras med pasta och god sallad

1
3 kommentarer

Att förbereda

 

Mat och efterrätter som går att förbereda är toppen  tycker jag! Man vill ju inte stå och laga mat i köket hela kvällen , när man har gäster. Så till efterrätterna ikväll blir små söta hallonpajer.  Och dessa går som sagt alldeles utmärkt att förbereda och bara ställa in i kylen,  och så gräddar man bara dem precis innan servering.

IMG_9670

Varmrätten som först skulle bli kalvfilé  med potatispure, blev istället fylld fläskfile med potatisgratäng. Kalvfilen var slut…. vilken otur!  Så  det fick bli en liten hastig ändring i lilla middagsmenyn.  Men Fläskfilen går bra att förbereda , det är bara att putsa och fylla den med valfri ost/ färskost  och sedan bara ställa  in i kylen tills det är dags att  bryna den.

IMG_9659
Och nu är tänkte jag ställa mig och skala räkorna till förrätten.
Vi har planerat en klassiker till förrätt : nämligen räksoppa.

IMG_9697

Bilder och recept på maten kommer dyka upp.

Och nu önskar jag er en riktigt fin Fredag.

1
6 kommentarer

Lite mera tapeter och så middagsplanering

God morgon Fredag!
Idag väntar vi finbesök från Öland, så här planeras en  god middagsmeny tills i kväll.
Men innan jag ska åka ner till affären så tänkte jag bara lite snabbt kika förbi bloggen och önska er en riktigt fin Fredag.
Och så har vi hunnit kika igenom tapetkatalogerna vi fick hem i veckan. Mycket fint fanns det och en av de som vi fastnade  lite extra för var denna …

 Är inte denna tapeten bara ursöt?

IMG_9281

0
13 kommentarer

Köttfärssås

Hejsan…
Vilket härligt väder vi haft idag – solen har visat sig hela dagen och det känns som det redan är vår i luften.
Igår blev det spagetti och köttfärsås till middag hos oss -det blir gärna det när barnen ska rösta fram maten 🙂 
Och köttfärsås är en vardagsfavorit här hemma, sen är det är alltid roligt att variera med nya smaker och kryddor. Igår så hjälpte Nomi  mig med matlagningen,  hon börjar må bättre efter sin förkylning och öroninflammation.

IMG_9454-1
IMG_9476

I denna köttfärsås blandade Nomi i mycket krossade tomater, en burk med champinjoner …..
chilisås och lite  cayennepeppar.

IMG_9557

Det här behöver du till köttfärsåsen:
600 gram blandfärs
1 gullök
1- 2 vitlök
smör
1 burk med krossade tomater
3 dl vatten
3 msk chilisås
2 msk oxfond (konc.)
1 burk med champinjoner
2 1/2  dl creme fraiche
salt,peppar och lite cayennepeppar

Gör så här:
Smält smöret och bryn den hackade löken.
Pressa ner vitlöken och fräs lite kort.
Rör ner färsen och bryn den klart. Häll i tomatkross, vatten , fond och chilisås.
Rör ner svampen och låt sjuda i 10 minuter.
Under tiden kan du börja koka pastan.
Rör ner creme fraiche i köttfärsåsen , och smaka av med salt, peppar och lite cayennepeppar.
Låt sjuda i ytterligare 5 minuter innan det är klart.

 Servera sedan med en god pasta och en god sallad.

IMG_9561

0
10 kommentarer

Havrescones med smör ost och marmelad

Morgon morgon  !
Sovit gott ?  Själv har jag sovit som en stock och vaknade efter sju av att Molly ville ut på sin lilla morgonpromenix.  Det blir inga långa promenader inte nu när det är kallt ute , Molly gillar inte snö , minusgrader eller när det är blött. Så efter ett par kvarter , morgontidning & lite kaffe, slängde vi ihop lite scones till frukost och väckte resten av sjusovar familjen.

Nybakade varma scones för att det är lördag. . . Mysigt

Det här behöver du :
3 dl mjölk
100 gram smör
7 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl havregryn
4 tsk bakpulver
1-2 tsk salt

Gör så här :
Ställ ugnen på 250 grader. Blanda först de torra ingredienserna i en skål , tärna ner smöret och arbeta ihop till en hyfsat grynig massa, blanda ner mjölken och arbeta till en deg . Dela degen i fyra högar och platta ut dem till runda bröd, skär ett kryss rätt över bröden med en kniv och nagga brödkakorna med en gaffel.  Grädda i mitten på ugnen i cirka 10 minuter, eller tills de fått en gyllene färg. Serveras genast.

1
3 kommentarer

Det blev en liten prinsessa

Den fantastiska nyhetern kan ju inte missat någon 🙂
Att Prins Daniel och Kronprinsessan Victoria har fått en liten prinsessa nu tidigt imorse. Ett stort grattis till de nyblivna föräldrarna!

Och medan radion pratade om den nyfödda prinsessan så åt vi vår frukost i vanlig ordning,
Idag blev det knäckebröd med ost och  ett stort glas apelsinjuice ( med massa is i ) och en kopp kaffe.

IMG_9227

0
5 kommentarer

Tävling

 

Nu är det dags för tävling igen!

Det ni kan vara med och tävla om denna gången är dessa  nyheter från Ballerina.
Chokladfyllda cookies i två olika smaker.

Väldigt goda, om ni frågar mig 🙂

 

IMG_9434-2

 
Denna gången så tävlar vi  direkt här på bloggen. Och allt du behöver göra är att lämna en kommentar i kommentarsfältet.
Så är du med och tävlar om ett stort Ballerinapaket på 4 paket, två av varje smak!
Det är viktigt att du lämnar en korrekt mailadress, så jag kan maila till er som har vunnit.

Och på Söndag kommer vinnarna utses !

 

Jag lottar ut 10 stycken paket med 4 ballerinaförpackningar i varje.

Lycka till nu 🙂

0
244 kommentarer

Chokladbakelser

Hej på er !

Hoppas ni fått en fin start på denna onsdag. Jag vaknade tidigt, och har  hunnit med att äta frukost och ett par koppar kaffe.
Det har töat massor här i växjö, så det är mycket snöslask längst gator och promenader. Och Molly och jag var ute på en liten morgonpromenad innan frukosten- och hon bara avskyr när det regnar och är blött på vägen – så hon vägrade att gå bland alla vattenpölar. En riktigt liten bestämd hund vi har minsann 🙂

Sedan bakade ju Thelma  och hennes kompis Tindra chokladbakelser i måndags.
Dessa tänkte jag skriva om nu. 

 

IMG_9152

Det här behöver du till ca 10 kladdkakemuffins:

100 gram smör
2 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 kryddmått salt
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver

Garnering : Vispad grädde,
choklad rosor + blad

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader
Smält smöret  och låt svalna. Ställ ut formarna på en plåt.
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt de övriga torra ingredienserna ( som du blandat innan).
Blanda sist ner  smöret. Fördela sedan i formarna – fyll dem ca 3 / 4 .
Grädda dem i mitten på ugnen i ca 10- 13  minuter.

Låt svalna på galler

Spritsa sedan grädde och dekorera dem när de svalnat.

 

IMG_9156

0
14 kommentarer

Ugnsbakad choritzo och körsbärstomater

Sportlovsvecka – och då brukar lättlagade middagstips vara extra uppskattat.
Ungsbakad choritzo & körsbärstomater och potatismos.

IMG_8902

Det här behöver du:

5- 6 st Choritzokorv
1/2 dl  creme fraiche
1/2 dl bostongurka –
eller om man så önskar är det gott att byta upt bostongurkan mot en god lagrad ost.
Salt och peppar
Toppa med riven ost
Körsbärstomater + olivolja och flingsalt

Potatismoset :

10 – 12 potatisar medelstora (mjölig sort )
3 dl gräddmjölk 50 /50
150 gram smör
salt och vitpeppar
Lite riven muskotnöt

Gör så här:Skala och koka potatisen. Ställ ugnen på 225 grader. Skär ett snitt över korven, rör ihop fyllningen.
Fyll korven och strö över rikligt med ost och  lägg i en form. Lägg även dit körsbärstomaterna, och ringla över olivolja och lite flingsalt över tomaterna.
Ställ in i ugnen och gratinera i ca 20 minuter eller tills tomaterna och korven blivit klara

IMG_8889
Och gör potatismoset så här:Skala och koka potatisen i mindre bitar.När den är mjuk ( 15- 20 minuter ) så häller du av vattnet och mosar med en potatispress,eller med hjälp av en elvisp. Värm upp gräddmjölken och smöret och rör sedan ner detta i potatismoset och rör om tills det blivit fluffigt. Smaka av med salt, peppar och lite riven muskot.

Klart att serveras.

0
8 kommentarer

Semlor

Hej hej ,
Måndag och första dagen på sportlovet idag- och vi har lite snö kvar.  Håller tummarna och hoppas att resten av snön kan få stanna sportlovet ut.   Igår fanns det inte någon tid till att sitta framför datorn.  Och inte hade jag någon dator heller för den delen, för den lånade Jacob och hans kompis för de skulle spela dataspel igårkväll 🙂 Och även Thelma har kompis kvar från igår , och idag hjälpte tjejerna mig att baka –  så medan jag gjorde semlor , så bakade de helt jättefina chokladbakelser.  Dessa ska bloggas om så fort jag hinner också…

Nu kommer receptet på semlorna! Och först tyckte jag att de blev lite platta i formen.
Men efter att ha lagt i fyllningen och spritsat grädde så blev de helt okej.

Annars var detta recepetet jag prövade toppen,
de blev lätta, luftiga och med mycket smak.

IMG_9189

Det här behöver du till degen:
50 gram jäst till söta degar
175 gram smör
5 dl standardmjölk
2 dl strösocker
1 nypa salt
2 tsk stött kardemumma
Max:  1 1/2 liter vetemjöl special

Fyllning :
Mandelmassa + några msk grädde
( den ska bli smidig – inte rinning )

8 dl vispad grädde ( +  ev. vaniljsocker )

Vill man kan man pensla bullarna med ägg innan ugnen!

Gör så här:
Smula jästen i en bunke och tillsätt kardemumman.
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm upp till 37 grader.
Rör ner lite vätska bland jästen – och rör om tills det löst sig helt – vänd ner resten av vätskan.
Blanda i socker, salt  och tillsätt lite av mjölet i taget under knådning.
Tillsätt så mycket mjölet att degen släpper och blir smidig.
Arbeta degen i 15 minuter ( Gärna i en degblandare / matberedare  )
Låt jäsa till dubbelstorlek i ca 30- 40  minuter.
Baka ut på mjölat bord och dela degen i 2 delar.
Varje del blir ca tio bullar var.  Baka ut och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper.
låt jäsa i ytterligare 50- 60 minuter ( till dubbel storlek )
Grädda sedan i ugnen i ca 10 minuter på 225 grader , eller tills de är gyllene .
Låt svalna på galler. Vispa under tiden grädden. Vill man att grädden ska bli med söt,
Så vispa med några msk socker eller vaniljsocker.   Skär lock på bullarna.
Rör ihop mandelmassan med lite grädde. Och klicka ut mandelmassefyllningen i bullarna.
Spritsa ut grädden och lägg på locken.
Pudra florsocker över …. Sedan är det klart att servera!

 Nå….. hur ska ni göra imorgon (semmeldagen) ?!
Köper ni semlor , eller ska ni baka själva?
 
 IMG_9184-1
0
16 kommentarer