Skagensnittar till förrätt

IMG_7650

Det här behöver du till 10 stycken snittar:
20 rostbröd
Skagenröra ( recept nedan)
finhackad gräslök
1/2 dl cremefraiche + philadelphiaost ( 50 / 50 )
Stenbitsrom
citron

Skagenröra:
3/4 dl creme fraiche
1/2 dl majonäs
600 gram oskalade räkor
2 msk hackad dill
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk pressad citronsaft
knappt en 1/2 burk med röd stenbitsrom

Gör så här:
Skala och grovhacka räkorna, låt rinna av.
Rör ihop de övriga ingredienserna och till sist vänder du ner räkorna. Ställ kallt, till servering.
Stamla ut de runda snittarna med hjälp av en rund form kanske pepparkaksform eller ett glas. Fördela ut fyllningen på 10 av snittarna, spara lite till dekoreringen ovan snittarna. Blanda ihop creme fraiche & pjiladelphiaost ochbred runt och ovan på snittarna. Hacka gräslöken och vänd runt den runt snittarnas kanter. Dekorera sedan snittarna med lite stenbitsrom, en bit citron och den goda skagenröran

Ställ kallt fram till servering.

0
1 kommentar

Godförmiddag

Godmorgon till er!
Här vaknade vi strax innan sju idag,  och åt frukost under största möjliga tystnad –
då Jonathan förhoppningsfullt lyssnade på radion.
Han vart ju nominerad till Rix megapols pappa / barn – plan.
Som så många andra pappor 🙂
Jonathan hade nästan redan packat väskan,beredd att åka till flygplatsen på söndag……
Tyvärr var det inte hans tur denna gången.
Disneyland i Paris är riktigt bra – så vad roligt för alla pappor som har vunnit !!

Liten Nomi på väg till förskolan

Busungen

 

Jag återkommer under dagen med recept.

0
Kommentera

Knäckklubbor

Knäckklubborna är ett tips att baka till julgodiset.
Tar lite tid att göra med är ganska lätta att lyckas med !


Det här behöver du till 8 klubbor :
1 msk smör
3 dl grädde
3 dl socker
3 dl sirap
Ev. 1 dl hackad mandel eller hackade nötter i smeten precis innan den är klar.
2 bakplåtspapper
8 klubbpinnar eller avklippta grillpinnar

Bra att ha: En kartongbit.

Gör så här :
Har man digital termometer så går det bra. Annars så går det bra med kulprovet också, .kolla av hur hård / seg du vill ha kolan genom att droppa ner lite kola i ett glas med kallt vatten. Mät upp grädde, smör, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Välj en större / bredare kastrull om du vill korta ner koktiden.
Koka upp samtliga ingredienser under omrörning då och då. Sänk värmen något när de börjat koka.
Under tiden gör du ”strutarna” till klubborna, klipp ett bakplåtspapper i 4 lika stora delar.
Gör strutar av dessa med hjälp av tejp , och viktigt att man får till botten av struten så att inte knäcken rinner ut!

Sedan klippte jag håll i en kartongbit 8 lika stora hål. Denna ställde jag sedan över lite högre glas, så att klubborna hänger fritt.
Placera sedan placera strutarna där. När smeten kokat tills det visar : 130- 155 ( knäckklubban ska vara ngt hårdare en den vanliga knäcken) grader på termometern eller tills du klarar kulprovet är den färdig.
Och rör då ner ev. mandel och häll försiktigt i strutarna.
Låt svalna och placera ut pinnarna i strutarna,

Sedan när de kallnat är klubbor klara att servera. 🙂

0
2 kommentarer

Griljerad julskinka

Vill man kan man ju alltid tjuvstarta med julskinka redan nu. För det går att köpa helgskinka i butikerna- jag köpte min på WILLYS. Och när jag griljerar julskinkan eller helgskinka , så gör jag oftast bara det som står på förpackningen.

Detta:
1 ägg
5 msk söt stark senap

Garnering : Ströbröd och kryddnejlikor

Gör så här:
Vispa ihop ägg och senap för hand.
Pensla skinkan med äggröran och strö ströbröd över.
Ställ sedan in julskinkan i ugnen på 200- 225 grader, i ca 15 minuter.
Tills griljeringen fått lite lite färg.
Dekorera med kryddnejlikor

Sen kan man ha vilken senap man vill såklart.
Tidigare har jag haft ”Johnnys senap” , men nu testade jag denna.

Gott vilket som 🙂

0
Kommentera

Kesofrukost

Igårkväll tjuvstartade vi….. 😀
Vi griljerade årets första julskinka (helgskinka) och den hamnade på den goda kvällssmörgåsen, med mycket senap. Jag är tokig i julmat, tycker att det är så gott!! Och nu har jag även påbörjat inläggningen av julsillen, så roligt att göra egna smaker, och väldigt enkelt. Inte för att jag tror att det kommer kunna finns något kvar av just dessa till jul, utan förhoppningsvis kommer jag hinna med flera inläggningar innan dess

 

Men till frukost idag blev det inte julmacka. Utan ett par snabba Finn crisp med smaksatt keso, körsbärstomater och lite timjan plus ett par koppar kaffe, så man vaknar till

Dessa med sesamfrön är kanon!!

Till lunch idag planeras det dock en liten silltallrik, med både ägg och julskinka.

0
Kommentera

Choklad

  Testade dessa chokladiga godisarna från Cloetta för lite sedan….

Polly Rocks ” Dregen  edition”
Består av tre olika smaker : mjölkchoklad, citron och lakrits.
Jag var lite tveksam först- men de var jättegoda och favorit är helt klart lakritspralinen!! 🙂

Sedan smakade vi Pops:en ,
Goda krispiga kuddar av mjölkchoklad, och även en liten tvist av av salt….
Gott gott gott!

 

Har du smakat någon av dessa, vad tyckte du?

0
Kommentera

Färgsprakande och smakrik förrätt

En förrätt med massa olika smaker…

Det här behöver du till 4 portioner:

150 – 200 gram fårost / getost
ruccola

Till vattenmelonsalsan:
1 bit vattenmelon ca 300 gram
1 bit gurka – ca 1/3 – del
1 salladslök
flytande honung
1 citron
ett par- tre droppar tabasco
( smaka av )
salt och ett kryddmått svart peppar

Gör så här :
Förbered salsan först.
Ta bort kärnor från vatten melon och gurka. Finhacka dessa , och löken och rör ihop i en skål.
Riv skalet på en halv citron och rör ner, även dropparna med tabasco.
Lägg ruccolan på tallrikarna, och skiva osten och lägg dit.
Toppa sedan med salsan över, lite salt och peppar. Ringla lite honung runt tallriken.

Klart att serveras.

0
Kommentera

Vår julsill

Ska du göra egen sill till jul? …. Då är detta en klassiker.

Det här behöver du :
1 burk med inläggningssill ( ca 420 gram)

Lag :
1 1 /2 dl vatten
1/2 dl ättika 12 %
2 dl socker

( Går ju även köpa färdig sill att lägga in så kallad 5 minuterssill )

1 krm salt
1 stor rödlök eller 2 små
25- 30 stycken kryddpepparkorn.

Gör så här:
Skölj sillen och låt rinna av.
koka upp Lagen på: vatten ättika, salt och socker i en kastrull. Låt kallna.
Skär sillen i portionsbitar. Och skär löken i halvmånar.
Grovkrossa kryddpepparkornen, och varva sedan sill, lök och kryddpeppar i en burk med lock.
Fyll upp lagen så att det täcker sillen. Förvara sedan i kylskåp.
Låt stå i minst 24 timmar.

Smaklig måltid

0
Kommentera

En dag på stranden

Idag så hade vi inte lika mycket sol som igår, men men… det finns ju inga dåliga väder…. 🙂

Så vi åkte ner till lekplatsen , och mötte upp ”lilla syster” efter att hon slutat jobbet.
Och alla barnen klättrade, gungade och åkte rutchkanor för fullt.

Thelma och Lova snäckor längst strandkanten…


Nea hittade dessa fina vita snäckor

Grillen hade vi också plockat in i bilen,

tillsammans med grillmaten och ketchup & senap och saft.

Efter maten när barnen lekt färdigt på stranden , så packade vi in oss i bilen igen, och åkte hemåt till växjö.
Är det något man saknar när man bor mitt i de småländska skogarna så är det just havet.

Och när jag kom hem läste jag mailen, och jag har fått flera önskemål om älggrytan.
Receptet kommer att dyka upp inom kort….. 🙂

0
Kommentera

LCHF-knäcke / Kex

LCHF-bröd , Knäckebröd eller  kex – som passar alla.
Och passar speciellt bra till de som äter LCHF, GI – kost :

 

 

Passar lika bra till frukosten, som till ostbrickan.

Du behöver :
Kallt vatten
2- 2 1/2 dl linfrön
1 1/2- 2 dl  pumpakärnor ( jag valde rostade och saltade pumpakärnor )
1 dl sesamfrön
1 dl rostade solrosfrön
Salt ( efter egen smak och tycke)

Gör så här:

Rör ihop alla frön / kärnor och i en bunke och täck med vatten.
Vattnet gör att fröna / kärnorna blir ”degiga”, de ska stå i kylskåpet över natten ( minst 10 timmar )
Ställ ugnen på ca 125 grader. täck en bakplåt med bakplåtspapper och fördela smeten över plåten.
Strö över lite flingsalt och ställ in i ugnen, i ca 1 1/2 – 2 timmar. ( beroende på hur mycket vätska som hälldes upp i bunken)
Öppna då och då ugnsluckan så att den fuktiga luften släpps ut.
När brödet nästan torkat helt så tog jag ut brödet och skar det i fina portionsbitar.
Plus att jag bytte till ett nytt bakplåtspapper , till ett torrt. Och la alla bitar upp och ner – så att de torkar på bägge sidor.
När brödet är torkat, stäng av ugnen och låt stå en liten stund på eftervärmen, håll ugnsluckan öppen lite.

Ett väldigt roligt och trevligt alternativ till Er som inte äter kolhyderater ! 🙂

När brödet har torkat och svalnat något är det klart att serveras.


0
Kommentera