Dumlekakor

.

Har ni inte provat än så gör det nu i helgen – det ska ju bli dåligt väder hela helgen = Bästa bakvädret.

dumlekakor

Det här behöver du till cirka 32- 35 kakor :
120 gram smör
1 dl brunt farinsocker
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl kakao
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg

Fyllning : 32-35 Dumlekolor

Garnering : Strösocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader ( vanlig ugn, ej varmluft )
Blanda det rumsvarma smöret och farinsockret till en jämn massa, vänd ner socker och blanda ihop.  Blanda ner ägen i sockersmeten, blanda väl. Rör ihop vetemjöl, kakao, bikarbonat vaniljsocker i en skål och vänd ner i sockersmeten, arbeta ihop till smidig deg.  Förbered Dumlen,öppna och ta bort pappret, häll upp en skål med strösocker och förbered en ugnsplåt med bakpapper. Fortstätt  med degen och rulla ihop till små chokladbollar- lite mindre storlek en studsbollar.
Baka med dumle
Platta ut och fyll dem med en hel dumle- rulla ihop till en boll igen. Lägg ner i socker och rulla till den täcks- lägg dem med lite avstånd emellan på bakplåten, det kommer behövas två plåtar.  Grädda sedan i mitten på ugnen i cirka 5- 7 minuter.  Det går snabbt de sista minuterna så ha koll.
Kakorna ska spricka och lite av Dumlen ska flyta ut innan du tar ut dem.

Låt svalna något- innan du tar fram dem till fikat.

Helt oemotståndliga – galet goda!

IMG_4419-001

4
19 kommentarer

Citronkladdkaka

Jag lovade ju ett nytt recept – och detta är en farligt god kladdkaka som jag rekommenderar alla gånger. Jag fick tipset av en bloggläsare om just citronkladdkaka,*tack tack* . Dock ändrade jag om receptet, så jag utgick från mitt ”gamla vanliga recept” – utan kakao och med citron.  Ni som läst bloggen länge vet att jag inte vispar mina kladdkakor-  ingredienserna ska bara röras ner med träslev. Jag har fått lära mig att ju mindre luft som kommer ner i smeten ju saftigare blir kakan.

Citronkladdkaka

Denna kakan räcker till cirka 8-10 personer

Till en rundform cirka 24 cm
2 citroner
4 1/2 dl trösocker
200 gram smält smör
3 ägg
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl

Servera med lättvispad grädde

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader , rör ihop ägg och socker.  Tvätta citronerna och riv av det gula skalet ner i smeten ( inte det vita – för det smakar beskt ) Pressa ner saften ur de två citronerna och rör runt med en träslev. Rör ihop mjöl, vaniljsocker och vänd ner i smeten. Vänd om tills allt har blandat sig. Vänd sist ner det smälta, avsvalnade smöret.
Smörj & bröa formen och häll i smeten. Grädda i mitten på ugnen i cirka 25-30 minuter

Låt stanna till sig i kylskåp ett par timmar innan servering.

Farligt gott!

1
38 kommentarer

Farsdag

Hej hej!

Idag var det pappan i huset som fick sovmorgon.Jag och barnen gjorde frukostbricka, fixade paket och dukade fram frukosten
Och barnen målade superfina teckningar 🙂

Istället för tårtbricka blev det en liten nyttigare fruktbricka.
Och det är väldigt gott med vattenmelon.

Lite parfym`”Mexx” var det i paketet.

Och på tal om parfym…. Jag hittade en av mina favorit parfymer på Ullared i Fredag.
Den rosa Lacoste….

Ska se om jag hinner visa upp de sista Ullaredsklippen under dagen.
Köpte en fint zink-set blandannat som jag tänkte fota, och visa er.

Vi hörs senare….

0
Kommentera

Bästa frukostplättarna

Dessa krabbelurer är och förblir en favorit på frukostschemat. Och dessa plättar smakar någonting mellan nygräddade pannkakor och nyfriterade munkar med socker. Abslut bästa helgfrukosten – ni måste prova… kanske redan i helgen.

Stek dessa godingar tre och tre i taget.

Med mycket smör

Det här behöver du :
1 1/2 dl strösocker
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 ägg
1 1/2 dl mjölk

Garnerning : strösocker

Gör så här : 

Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Jag hade en vanlig handvisp när jag vispade ner ett ägg i taget, och sedan vätskan.
Smält ganska mycket smör i en stekpanna och klicka sedan ut tre stycken krabbelurer i taget i stekpannan och stek dem på medelstark värme tills de fått en gyllene färg.
Under tiden fyller du en platt tallrik med socker och här ska du genast doppa de färdig gräddade krabbelurerna . Annars fastnar inte sockret.

Servera genast.
*

0
15 kommentarer

Korvgryta med mycket smak

Det blir en smakrik gryta med blandannat choritzo :

 

Det här behöver du :

500 gram choritzokorv
olivolja
2 små gullökar
4 potatisar
2 morötter
2 vitlöksklyftor
1 burk med Champinjoner
2 burkar med krossade tomater
2 burkar med vatten / alternativ byta ut en burk mot grädde om man vill ha rundare smak.
1 msk konc. grönsaksfond
2 msk chilisås
Salt och peppar
Smaka ev. av med lite cayenne

Servera med creme fraiche och gärna lite gott bröd

Gör så här :
Skala och slanta potatis, morötter, lök , svamp och skär korven i lagom stora bitar.
Fräs detta i en gryta med olivolja, pressa ner vitlöksklyftorna också. Och fräs grönsakerna med, bränn dem inte.
Tillsätt resten av ingredienserna och låt allt puttra upp.
Låt det sjuda i 20- 30 minuter ( tills morötterna / potatisen är mjuka)

Servera med en klick creme fraiche.

Smaklig måltid

1
Kommentera

Enkel pressgurka

Denna nyligen inlagda pressgurkan ska plockas fram till frukosten idag.
Väldigt enkelt att göra själv, ändå var det första gången som jag gjorde det igår 🙂

Till en liten burk behöver du :

1 styck slanggurka
1 tsk salt
ett kryddmått vitpeppar
1 dl vatten
1/2 dl socker
1/2 dl ättika 12 %
4-5 msk finhackad fäsk dill

Gör så här:
Tvätta och skiva gurkan tunt ( med osthyvel) Lägg i en större skål.
Rör ihop övriga ingredienser och häll över gurkan.
Blanda ordentligt , och lägg en tallrik ( skål över gurkan ) med tyngd i.
Tillexempel ett fullt mjölkpaket, eller en tung lingonburk.
Ställ in i kylen i ett par timmar. Så att gurkan vätskar sig ordentligt.

Sedan är det klart att serveras.

Passar lika bra till mackan som till köttgrytan.

Nu ska jag väcka resten av alla sjusovare här hemma,
för det är frukost dags.

2
Kommentera

8 :e Oktober

Hej hej!
Redan lunchtid, och vi är på väg en sväng in till stan, för att uträtta lite ärenden.
Tänkte bara visa ett annat shoppingfynd innan dess, som jag gjorde förra veckan.

Jag hittade denna underbar ljuslykta, och det var kärlek vid första ögonkastet.


Zinkmaterial, och lite ”mjölkvit” på ytan.


Den ger ett jättefint sken på kvällen när den brinner.

Och den passade perfekt här hemma, står i allrummet på runda bordet. .

Liten Molly latar sig på soffan.


Ja, lilla Molly är snart 11 månader, tiden går så fort! 🙂
Men nu måste vi alldeles snart åka…. Återkommer med nya bilder och recept.

0
Kommentera

Godmorgon

Godmorgon allesammans !
Här har vi precis ätit frukost, och vinkat av Jacob och Thelma som cyklat till skolan.
Och nu ska jag, Nomi och Melvin ut på en skogspromenad med liten Molly. Hoppas att vi slipper mera regn nu. . . . ( Igår regnade det ju hela dagen, riktigt höstväder !! )

.
Nomi har redan paxat att hålla i Molly på promenaden, det gjorde hon redan innan frukosten 🙂

Liten busunge.


Återkommer snart med fredagens middagstips, med recept och bilder!!
Hej så länge….

0
Kommentera

Fina servetter till bra pris

Servetter är alltid roligt, och trots att jag har redan massvis så kan man aldrig få för många. Och springer man på tjusiga servetter till ett bra pris, så är man ju bara tvungen att fynda 😉 Och dessa hittade jag på Ö&B för tio kronor stycket. . Vilket klipp va?! 🙂

Blå och röda servetter med vita stjärnor på.

 


Snygg ”New England” -stil på servetterna

0
Kommentera

Curry- och kycklinggryta

Godmorgon och välkommen härliga Onsdag !

Igår blev det en hel dag med städning och fönsterputsning. Men fönsterputsning är så himla tråkigt, och jag tycker inte att jag får våra så där skinade. Har Ni något tips på hur man får fönstrena riktigt fina?

Och efter allt städande åkte jag & Thelma och handlade lite extra gott frukostbröd, pålägg och juicer till onsdagsfrukosten idag.
För idag är det 5 Oktober, och Jonathans födelsedag! Så här gick vi upp tidigt barnen och jag & fixade fikabrickan och väckte födelsedagspappan. Så efter kråksång, paket och fina teckningar blev det en god frukost i lugn och ro 🙂

Men nu till dagens middagstips, en currydoftande kycklinggryta

 

Det här ingredienserna behöver du :

Pasta
500 gram kycklingfilée
Smör
4 dl creme fraiche
1 dl grädde
1 portion med Fond du chef
1 msk curry
salt och lite peppar

Gör så här :
Skär kycklingen i lagom stora bitar, värm upp en gryta och bryn dem klart i smör.
Rör ner grädde, creme fraiche och fond. Låt sjuda på svag värme och rör ner curry och salt och peppar.
låt sjuda medan du kokar pastan.

Fond du chef

Servera med en god krispig sallad.

 

Detta är en riktigt god och smakrik gryta! Denna lagar vi gärna till vardags, går snabbt all laga och uppskattas av alla 🙂

0
Kommentera