Kålpudding med kokt potatis och sås

Hej där, och tack för alla bra serie-tips!
Sons of Anarchy och Breaking bad har vi redan avverkat här hemma – får vänta in nya avsnitt där. Men efter alla era rekommendationer så föll valet på Homeland, så nu har vi att kolla på hela Januari. Bästa med att kolla på serier som gått ett tag, då slipper man sitta och vänta vecka efter vecka på varje avsnitt. Idag blev det blev en liten tur till mataffären  för att storhandla och nu har vi en planerad matveckan igen. Det bästa med att skriva matscheman tycker jag är att jag varierar maten mera. Så hos oss blir det denna vecka  blandannat :   Hemmagjorda chicken nuggets,  egen ärtsoppa, potatis- och köttfärsgratäng, lite thaimat, matpaj och så  en av mina 10-i top godaste efterrätter jag vet :  Friterad banan med glass och lönnsirap ( hur-gott-är-inte-det ) inplanerat tills fredagsmenyn.

Något annat som är grymt gott är kålpuddning, och nyttigt sen också.

Skippa potatisen och servera mer kokta grönsaker så har du en LCHF middag.

Det här behöver du till 4-5 portioner :
potatis
1 kg vitkål
olja/ smör
2 tsk kinesisk soya
1 msk ljus sirap

600- 700 gram nötfärs
1 ägg
3 – 4 dl grädde
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
1/2 tsk salt
lite peppar

Gör så här: 

Ställ ugnen på 200 grader. Dela vitkålen på mitten , och skär bort mittstocken, strimla sedan kålen tunt.  Har du ingen hushållsmaskin går dete minst lika bra med en osthyvel. Hetta upp en stor stekpanna med olja, gärna en med höga kanter. Fräs vitkålen mjuk utan att bränna den. Ringla över sirap och soya, stäng av värmen.  Rör ihop nötfärsen med grädde, ägg, timjan, oregano, salt och peppar. Ta fram en ugnssäkerform och täck botten med hälften av kålen, bred ut färssmeten över och avsluta med de sista av vitkålen.  Ställ in i ugnen och låt stå mellan 30- 40 minuter ( beroende på hur stor form du tagit ) Servera med kokt potatis och lingonsylt.störreformen = snabbare tid i ugnen.

Smaklig måltid

1
Prenumerera
Notis om

10 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
mallan
10 år sedan

Mmm vad gott det ser ut. Älskar kålpudding!

al68
10 år sedan

Skriver alltid matschema med, så slipper man springa och småhandlare. Ikväll blir det biffar i sås med smaker av Medelhavet men först lite slapp i soffan efter ett härligt träningspass. Ha en fortsatt bra dag

Kristina
10 år sedan

Då var det dig jag såg på Willys idag! Ville säga hej & tacka för en bra blogg men förstod att det var du när du redan hade gått förbi mig, haha. Jag får väl tacka här istället då 🙂

Kristina
Reply to  Kristina
10 år sedan

Eller igår var det ju… 🙂

Jennys_matblogg
Reply to  Kristina
10 år sedan

🙂 Tack själv, roligt att du gillar bloggen.

10 år sedan

Mmm, kålpudding! 😀

Charlotta
10 år sedan

Oj, vad gott det blev! Tack!

Charlotta
10 år sedan

Det blev en omgång till! Mums! Kålpuddingen och din platta köttfärslimpa ligger lätt på min ’topp tio’-lista över middagar som passar hela fam!

Jennys_matblogg
Reply to  Charlotta
10 år sedan

Roligt 🙂 Vi gillar de flesta köttfärsrätterna här hemma. Har alltid några paket med färs hemma i kyl eller frys 🙂

monica Danell
4 år sedan

Mums vad gott det blev tack Jenny

Nästa inlägg

På väg. . .

10
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x