Godaste saffransbullarna

Morgonens avsnitt av julkalendern är nu avklarat och barnen tyckte att det var jättespännande! Så det ska bli roligt att följa årets nya avsnitt….

Och sedan var det ju saffransbaket igår. Det är ju inte bara gott att baka med saffran – det luktar ju helt fantastiskt också!
Vanligtvis brukar vi baka de vanliga lussekatterna med russin – som ingen här hemma egentligen är direkt stormförtjusta i.
Så årets mitt lilla bidrag till saffransbaket, är dessa onödigt goda saffransbullar ( med inspiration från Leila ) . De är mjuka, saftiga och smakar ljuvligt – kan vara de godaste lussebullarna jag har bakat 😀

Jag gjorde lite ändringar från Orginalreceptet som är det här :

5 dl mjölk
4 påsar (2 g) saffran
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 dl strösocker
250 g kesella 10 % ( jag bytte mot creme fraiche 34 % )
100 g mjukt smör
16-17 dl vetemjöl special

Fyllning:
200 g mandelmassa
200 g mjukt smör
1 dl råsocker
1 msk malen kanel ( Jag valde bort kanelen då jag gillar saffransmaken alldeles för mycket ) 🙂

Pensling:
1 ägg
1 msk mjölk
råsocker och mandelsplitter till garnering – jag garnerade bara med pärlsocker

Gör så här

Värm mjölk och saffran till max 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan.
Tillsätt salt, strösocker och kesella.
Tillsätt mjukt smör och vetemjöl lite i taget. Knåda degen väl.
Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Riv mandelmassan. Vispa mandelmassa, smör och råsocker till en slät massa.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela den i två lika stora delar

Kavla ut varje degbit till en rektangel, 45 x 20 cm, cirka 1 cm tjock.
Bred fyllningen över degen och rulla ihop till en tajt rulle från långsida till långsida. Skiva varje rulle i cirka 2-3 cm breda bitar.
Lägg bitarna i pappersformar i en muffinsplåt eller på en bakplåt. Jäs under bakduk i cirka 30 minuter.
Vispa upp ägg och mjölk till penslingen. Pensla bullarna, strö över mandelsplitter och råsocker och grädda i 10-13 minuter.

Klara att servera. Godast med ett stort glas kallt mjölk!

2
1 kommentar

Bali

Satt och bläddrade i bildarkivet, och hittade dessa från när vi var ute och reste i Januari.
Kan knappt tro att det snart har gått ett år sedan vi var där.

Och så här turkost var havet i Indonesien….

 

Thelma plockar snäckor..

Snart ett år sedan Jacob och Melvin jagade vågorna.
Och till höger på bilden står badvakten på en planka(!!) 🙂

Långa vite stränder,
Dock var denna stranden mest för ”surfare” då det var väldigt mycket vågor…
Men det var lätt en av de finaste stränderna på Bali…


Men nu har jag inte tid att sitta här framför datorn….
Nu ropar barnen…. vi ska titta på film. En tecknad film som heter ”Gnomeo och Julia” – tror jag

Hörs snart!

0
Kommentera

Nu är vi på väg. . .

Hej hej…
Vi firade morfars 75års dag i går här på öland, och de bjöd på en riktigt god smörgåstårta, och frukttårta till kaffet. 🙂 Så gissa om vi var mätta när vi åkte därifrån. Och nu är vi på väg hemåt från Öland, men ska först stanna till i Kalmar hos barnens farmor & farfar på lite lunch.

Och lite hemmagjorda praliner har jag tagit med till advetsfikat 🙂


Så roligt det är att göra sina egna praliner.!!

Nya recept och bilder, kommer under dagen

0
Kommentera

Första advent

Nu är äntligen första advent här,
och nedräkningen till julafton har börjat.
( Även om jag har börjat räkna ner för länge sedan 🙂 )

Här är min nya adventsljusstaken för i år,
en ”silver”bricka med stora blockljus med siffror på.

Nu vill jag också passa på att önskar jag er en riktigt fin 1:a advent

0
1 kommentar

Kyckling- & paprikasoppa

IMG_0002IMG_0015

 

Kyckling & paprikasoppa till 4 personer:
4 kycklingfileer
olivolja
1 gul lök
2 paprikor ( valfria färger)
1 pressad vitlöksklyfta
3 msk med tomatpure
1 burk med fylliga tomater
2 1/2 dl kallt vatten
2 msk koncentrerad kycklingfond
1/2 msk socker
2 tsk sambal oelek
salt & peppar

Gör så här:
Skär fileerna i lagom stora bitar , Hetta upp en kastrull med olivolja, och fräs kycklingen, den klyftade löken och den pressade vitlöksklyftan. Den sista minuten vänder du ner paprikan , den ska inte stekas för länge så att den blir mjuk. Mät upp puren och blanda runt i stek pannan , vänd sedan över tomatkross, vatten, fond, sambal oelek, socker och låt detta sjuda i en kvart. Smaka av med salt och peppar.

Servera sedan med en klick creme fracihe,

IMG_9959

0
3 kommentarer

Lax- och tomatsoppa

Soppa lax

Det här behöver du till 6 personer
4 bitar lax  ( lax till 4 pers)
2 burk med krossade tomater
1 vårlök / gul lök
olivolja
1 röd  paprika
1/2 – 1  1/2 tsk sambal oelek  ( beroende på hur stark mat du gillar )
2 1/2 dl creme fraiche
1 dl grädde
4  dl vatten ( eller mer )
2 msk hummerfond eller fiskfond
2 msk gräslök
salt & peppar

Gör din soppa så här:
Hetta upp en kastrull med lite olivolja fräs den hackade löken och paprikan mjuk. Häll i vatten, krossade tomater, fond, grädde och låt sjuda upp.
Skär laxen i 2 * 2 cm bitar och lägg ner i soppan, låt koka i 5- 10 minuter tills laxen är klar. Runda av med creme fraichen och kryddorna.
Den är klar när den har sjudit upp.

1
Kommentera

Frasig och god råraka som förrätt

 

Råraka med löjrom , en riktigt god klassiker till förrätt!

till 4 personer:

8 medelstora potatisar
salt
Smör

Tillbehör :
1 Rödlök
1 / 2 burk Löjrom
1 dl creme fraiche 34 %
1 knippe dill

Gör så här :

Riv potatisen grovt i en bunke, och rör i saltet. Värm upp en stekpanna med smör och
dela upp smeten på fyra , och forma varje del till en boll.
Lägg ut en på stekpannan och platta till med stekspaden- tills den blir platt – och stek ett par plättar åt gången.
När rårakorna är färdigstekta, lite gyllene och krispiga. Låt svalna något innan du lägger upp på tallrikar.
Vispa creme fraichen i en skål ( först blir den lite lös innan den tjocknar igen )
Garnera sedan rårakorna med creme fraiche, lite löjrom hackad rödlök och toppa med en dillkvist.

klart att serveras.

Nu ska vi göra oss klara, för Jonathan kommer och hämtar oss när som helst.
Vi ska iväg på trevlig Drop-in fika till Melvins förskoleklass.

0
Kommentera

Färdkost

 

Här packas det för fullt för vi åker en sväng,
till min syster och hennes familj på Öland idag.

Som lite färdkost blir det Marabous Daim Rocks.

Cornflakes godis med en twist av daim. Gott!
( Men inte speciellt svåra att göra själv) Det är bara smält mjölkchoklad ,
krossade cornflakes, fint finhackad daim som man rör ihop och klickar ut på bakplåtspapper och sedan låter svalna.

0
Kommentera

Äppellyktor

Godkväll i stugan…

Lite pysseltips till köket nu innan advent , är sådana här röda  små söta äppellyktor,som är lätta att göra och blir jättefina.

Lyser så fint på kvällen

Och ett annat litet pysseltips är de  torkade apelsinerna som vi gjorde förra året. De kommer vi även att göra  i år innan jul. Det är så enkelt  att göra och doftar ljuvligt !  Och att knyta ihop kanelstänger med ett snöre är fint att dekorera med och luktar gott.

Ja, annars har vi mest städat och fixat här hemma till första advent.
Dammat av stjärnorna och kollat över  ljusslingor och ljusstakar, och gjort lite fint i fönstrerna.Så på tal om första advent! 🙂 
En del tar ju in granen då, och pyntar den inför julen. 

Och då blev jag nyfiken….När plockar du in julgranen ?

0
Kommentera

Godaste kycklingwrapsen

 

 

För 2 personer

2 kycklingfileer
3- 4 dl Creme fraiche 34 %
1Paprika
1 lök
1/2 dl Sweet chilisås
salt peppar
1/2 tsk cayenne / chili-krydda
(gillar ni inte stark mat så välj bort Cayenne/ chilikryddan) 

Tillbehör :
4 Tortillasbröd
Sallad
Rödlök
Stora Oliver
Feffaroni
 

Gör så här: 
Skär kycklingen i fina strimlor – och bryn den tills den inte längre är rosa.
Bryn även paprikan och löken lätt , tillsätt creme fraiche , sweet chilisås & en halv tsk cayennepeppar . Låt koka upp och smaka sedan av med salt och peppar.

Serveras i tortillabröd med en god sallad.

0
Kommentera