Laxmacka

Välkommen söndag och tredje advent!
Denna advent startades med en smörstekt toast med blandannat ,ägg. räkor och lax och lite annat gott. Jag fick hem lite fina nyheter från Ica selection för ett par dagar sedan och i paketet var det tre stycken gravad lax,
med smak av apelsin, ingefära och najadlax.

Så imorse passade vi på att smaka på en utav dessa, och det blev apelsinlaxen till frukosten,
på ett smörstekt toast bröd med ägg, räkor, majonäs, lök, lite sallad och toppade såklart med en apelsinskiva.

Och här luktar det just nu jul i hela köket, för jag håller på att torka apelsin i ugnen. Det doftar så gott!

Önskar er alla en riktigt fin tredje advent 🙂

0
Kommentera

Tunna polkabräck


Hos oss är det tradition att baka polkabräck till julens godis.
Och dessa bakades till förra helgens adventsfika. 🙂

polka

Du behöver :
300 gram vit choklad
1 1/2 dl polkagrisar
Skalet av en halv citron ( kan uteslutas )
2 msk kokos

Gör så här :
Smält chokladen över ett vatten bad.
Under tiden ska du få polkagrisarna till lagom stort kross ( jag rekommenderar en hammare, och låt polkagrisarna vara kvar i påsen under tiden du hammrar på en skärbräda)
När chokladen är smält så rör du i kokos , och riven skal där i.
Bred sedan ut på ett bakplåtspapper på en plåt så att det blir ett tunt lager över nästan hela pappret.
Strö sedan polkakrosset över chokladen, och ställ in i kyl i ca 30 minuter, innan du bryter lagom stora bitar.

Förvara polkabräcket svalt.

0
Kommentera

Thelmas knäckiga kanelsnitt


Idag är det dags för lite baktips….

Knäckiga kanelsnitt som jag varmt kan rekommendera nu när det snart nalkas advents fikat
Lätta att göra , och goda som bara den.

Det här behöver du:

100 gram rumstempurerat smör
1 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk sirap
1/2 msk kanel
1 msk vaniljsocker
1 kryddmått salt

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Rör ihop smöret och sockret.
Blanda mjöl, bakpulver , vaniljsocker, kanel och salt i en skål. Rör sedan ner alltsammans i smörblandningen.
Till sist rör du ner sirapen.
Knåda till en deg.
Dela degen i 3 delar. Och rulla ut dem till längder.
Platta meden gaffel på ytan för att platta till längderna.
Grädda sedan i mitten på ugnen i ca 8-10 minuter. Låt svalna något innan du skär dem i snitt.

Klara att serveras

0
1 kommentar

Lite nytt till julgranspyntet

Efter två år med svarta och vita julgranskulor så tyckte vi det var dags att byta ut julgranspyntet, eller åtminstonde förnya det lite granna 😀 Och vi hittade massa fint till pyntet i år, och inköpt blev blandannat dessa krispiga glaskulor i vintagestil.


några stjärnor


och några snöflingor

 

Och så blev det äntligen en riktig julgransfot (i gjutjärn) till årets gran- för den tidigare gröna julgransfoten- (mestadels i plast)-
hade verkligen gjort sitt nu.

0
Kommentera

Bästa receptet på Julköttbullar !

Några önskade receptet på maten vi lagade igår. Och vi gjorde den lite mer juliga versionen av köttbullar, hemligheten med de godaste julköttbullarna är att ha malen kryddpeppar i. För att slippa matoset & när man gör många köttbullar brukar jag göra mina i ugnen.

Det här behöver du :

500 gram blandfärs
3/4 dl ströbröd
1/2 riven gullök
1 msk oxfond konc.
1 1/2 dl grädde
1 ägg
1 tsk salt
1 – 2 kryddmått malen kryddpeppar

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader.
Rör ihop ströbröd med grädde, och låt svälla i 10 minuter.
Blanda köttfärsen ,med salt,ägg, lök, fond och kryddpeppar. Rör om tills allt är riktigt blandat.
Rör sedan ner gräddblandningen och rör om ordentligt..
Smöra en ugnsplåt, och börja forma köttbullarna och lägg på plåten.
När alla är färdiga så gräddar du dem tills de fått en vacker gyllene färg och är ordentligt genomstekta.
Rör om då och då på plåten, så det blir en jämn färg på alla köttbullar,
(ca 20 minuter – det beror på hur stora köttbullarna är )

Potatismos:
1 kilo potatis
ca 2 – 2 1/2 dl uppvärmd gräddmjölk
en rejäl klick med smör
1 tsk salt
1 krm peppar

Gör så här:
Skala potatisen, och skär i små bitar och koka den mjuk i saltat vatten i ca 2o minuter. Värm upp grädd/mjölken och smöret i en kastrull.
Stöt potatisen med en stöt eller visp. Stöt/vispa ner gräddblandningen bland potatisen, smaka av med salt och peppar.

Servera genast.

Smaklig måltid

0
3 kommentarer

Kärleksmums

Godaste kärleksmumsen = dubbel glasyr

Dessa chokladiga kakor, med glasyr bakas i långpanna och är den perfekta kalaskakan.

kärleksmums

Det här behöver du till en långplåt / ugnsplåt :
4 ägg
6 dl strösocker
3 dl mjölk
6 dl vetemjöl
4 tsk  bakpulver
4 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
300 gram smält avsvalnat smör

Glasyren  :
6 1/2 dl florsocker
2 msk kakao
3 tsk vaniljsocker
1-2 msk kallt kaffe
150 gram smält smör

Garnering : strössel, kokos eller hackade nötter

 

Gör så här :

Ställ ugnen på 225 grader.  Lägg ut ett bakpapper som täcker hela plåten. Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker poröst , Blanda de torra ingredienserna i en skål och rör ner mjölk och svsvalnat smör. Häll ut på plåten och fördela jämnt – ställ in i nedre delen av ugnen i cirka 20 – 25 minuter.  Låt svalna. Blanda ihop alla ingredienser till toppingen och bred ut över kakan när den svalnat något. Skär sedan upp i lagom stora fikabitar.

0
4 kommentarer

Promenad i ett vackert vinterland

Det är bara så fint när det är vitt på marken, och snö i alla trädtoppar.
Och när barnen kommit iväg till skolan, och förskolan så gav vi oss ut på en liten promenad tidig förmiddag- jag nomi och liten vovve- i det vita vinterlandet (… som tyvärr redan nu har börjat töa bort )

Vanliga promenaden, brukar inte vara så här fin.

För det blir ju bara så mycket ljusare med alla snö.

Och vi hann även med att åka snowracer och bygga
en snögubbe innan det var dags att gå in och laga lunchen…

Och lunchen blev: hemlagade köttbullar med potatismos och lingonsylt…

Enkel och god husmanskost.

Toppade med lite timjan innan servering.

0
Kommentera

Krämigaste pastagratängen med kassler

Här snöar det massor nu i växjö och den riktiga julstämningen börjar infinna sig. Det är helt vitt på marken,så fint!
Och ett litet middagstips denna snöiga måndagen blir denna snabba och goda kasslergratängen, som vi ofta lagar hemma hos oss.

Innan gratinering:

Till 4- 5 personer: 
400 gram pasta
400-500 gram kassler

Ostsås :
2 msk smör
6 dl grädd/mjölk ( jag använde 50 / 50 )
2 1/2 msk mjöl
3 dl västerbottenost el. liknande
salt & svartpeppar

Toppa med körsbärstomater

Gör så här :
Ställ ugnen på 200 – 225 graderStrimla kasslerbiten till tunna bitar.Koka pastan liten kortare tid än ”al denté”, under tiden gör du ostsåsen.
Värm upp en kastrull, smält smöret rör ner grädd/mjölken – spara lite till att vispa ut mjölet med.
Vispa sist ner mjölredningen och låt sjuda, rör sedan ner den finstrimlade kasslern, och låt sjuda i tio minuter. Tag bort den kokande såsen från plattan och rör ner osten under omrörning, det ska inte koka igen. Lägg i pastan i en smörad ugnsform – häll i pastan, och varva med ost & kasslersåsen.
Garnera med söta körsbärstomater och gratinera i 20 – 25 minuter eller tills gratängen fått fin färg.

Serveras med en god krispig sallad

1
1 kommentar

Varm smörgåstårta

Följ mig gärna på instagram också: @jennysmatblogg

Tänkte skriva lite om den varma smörgåstårtan som vi gjorde i fredags som några av er var nyfikna på. Vi gjorde halva fyllningen mer barnvänlig med philadelhiaost och rökt skinka, medan vi fyllde den andra med lök, och kyckling och sambal oelek.

smörgåd

Det här behöver du till 6 personer:

6 st halvmånar Hönökaka- bröd
Fyllning på en halvan :
1 burk med philadelphiaost a´300 gram
400 gram rökt skinka
Fyllning på andra :
4 finstrimlade kycklingfileér
Lite sambaloelek
2 burkar philadelhiaost (400 gram)
1 purjolök

Toppa med skivade körsbärstomater
2-3 dl god riven ost.

Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader.
Strimla och bryn kycklingen klar, rör ner philadelphiaosten och smaka av med lite salt och sambal oelek.
I en annan gryta fräser du snabbt skinkan , och rör ner philadelphiaosten, och låter detta bli varmt.
Placera ut de två första bröden på en bakplåt med bakplåtspapper.
Fyll på med första lagret fyllning och lägg på ytterligare ett varsitt bröd ( ca halva fyllningen ) .
Fräs purjon mjuk och rör ner 1/2- 1 burk med philadelphiaost.
Bred sedan detta på smörgåstårtan ,
och sedan ett lager med bröd till och så på med det sista av fyllningen.
Och ett lager bröd till. Toppa med skivade körsbärstomater och god ost.
Gratinera i ugnen i ca 15- 20 minuter tills smörgåstårtan fått en fin färg.

Klart att serveras med en fin sallad.

Gott, enkelt och lätt att variera med olika fyllningar.
Och Philadelhiaosten är bra att ha som bas eftersom den är riktigt krämig.

0
3 kommentarer

Laxpasta

Fredag eftermiddag…
och vi ska alldeles snart åka ner till Äventyrsbadet . Åka vattenrutchkanor och Melvin ska öva simning. (Han är jätteduktig och kan redan simma en bra bit. ) 🙂 Och nu är fikakorgen med lussebullar och saft nerpackad och klar. Tänkte bara skriva ett par rader här innan vi åker.

För dagens tips på bloggen idag är en lättlagad laxpasta

Med lite creme fraiche i pastan

Det du behöver till 4 personer
Spagetti ( ca 3/4 paket )
2 chili
2 vitlök
1/2 kruka färsk persilja
Ca 1 dl god olivolja
4 laxbitar
salt och svart peppar

1/2 dl philadelhiaost / creme fraiche

Gör så här:

Koka pastan nästan helt färdig, lite kortare tid än”al dente”. Under tiden värmer du upp en wokpanna / eller högre teflonpanna.
Skär laxen i lagom bitar och steker den nästan helt klart. Och lägg den på ett fat. Hacka chili och vitlök tunt och fräs detta i olivolja, de ska inte få färg. Vill man ha mycket smak av chilin så spara så mycket som möjligt av chilins väggar, det är där styrkan sitter. Fräs den bara så de blir glansiga och mjuka.
Häll sedan ner pastan, och philadelphiaost. Salta och peppra och vänd runt så spagettin blandas med alla smaker.
Klipp ner persiljan och rör runt även den – kanske behövs det lite mer olivolja.
Ner med laxen och gör likadant.

Sedan är det klart att serveras.

Och middagsmaten som blev framröstad hos oss för ikväll är ”varm smörgåstårta”- det var länge sedan vi lagade. Det ska bli jättegott. Mer om det skriver jag vid ett senare tillfälle.

 

0
Kommentera