Rödcurrygryta med köttfärs & svamp

Detta är en perfekt vardagsrätt, och den uppskattas av alla.
Och idag blev det en köttfärssås med smak av rödcurry

Oftast lagar vi storkok – perfekt att frysa in om man får något över :

1,5 kg köttfärs
Smör
1 finhackad gullök
Rotselleri
3 morötter
2 pressade vitlökar
3 tsk rödcurrypasta ( eller mer om man vill ha stark mat )
3-4 burkar krossad tomat
ev. en skvätt chilisås
1 burk med små champinjoner
3 msk kalv- eller oxfond koncentrerad
2 dl vatten

Salt och peppar

Gör så här :
Skala, hacka , riv grönsaker , och lök.
Hetta upp en kastrull med smör och lägg i dem i smöret när det börjar lukta nötigt om smöret.
Fräs grönskakerna & löken mjuka – de ska inte få färg.
Bryn sedan färsen där i , tills den är färdig. Vänd ner champinjonerna.
Rör i krossade tomater, chilisås, vatten, fond, rödcurrypasta och smaka av med salt och peppar ( och ev. lite torkad oregano )
Låt sjuda i 20 minuter.

Servera till ris, pasta eller bara som en soppa, med ett gott bröd och en krispig sallad brevid.

0
3 kommentarer

Godaste mintfudgen

Fudge är ett populärt julgodis, och vi testade att göra en ny variant av fudge sist, mintfudge som är jättegott till en rykande kopp julkaffe. Dekorerade med några cocktailbär.

Det här behöver du :

200 gram fin kvalitetschoklad med mintsmak
2 dl grädde
100 gram smör
4 dl strösocker

Garnering : cocktail bär

Gör så här :
Ta fram en tjockbottnad kastrull och rör ner grädde, smör och socker.
Låt sjuda upp och koka på svagvärme i ca 10 minuter.
Dra av kastrullen från värmen, och bryt ner chokladen i blandningen. Rör tills allt har blandat sig.
Häll smeten i en form ca 20 * 20 klädd med bakplåtspapper.
Låt stelna ( gärna över natten) och skär sedan upp i fina bitar, och garnera med röda cocktailbär

0
Kommentera

LCHF lax

Hoppas ni haft en riktigt fin helg, och att ni fått en bra start på veckan. Dagens middagstips är en snabb och lättlagad vardagsrätt som går lika fort att laga som den är god.

Fungerar utmärkt som LCHF, men även väldigt god att servera tillsammans med ris för den som vill det.

Detta behöver du till 4 portioner:

4 laxbitar
3 dl riven lagrad ost
4 dl grädde
smör
1 scharlottenlök

2 msk koncentrerad hummerfond
salt och peppar

 

Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader.
Lägg ut fileérna i smord ugnform. värm upp en kastrull och fräs löken glansig vispa sedan ihop grädde fond
och smaka av med salt och peppar.
Häll över fisken och riv över osten .
Grädda i ca 25 – 35 minuter eller tills laxen är färdig.

Klar att servera.

Laxen på väg in i ugnen…..

Serveras, med en krispig sallad

0
1 kommentar

Söta snöbollar

Ni har väl inte missat de goda snöbollarna ?
Detta är en enkel variant av julgodis som uppskattas av de flesta 😀

snöbollar

200 gram vit choklad
2 1/2 dl kokos
1 citron ( skalet )

Garnering : Kokos eller florsocker

Gör så här :

Smält chokladen över ett vattenbad. Blanda den smälta chokladen med kokosen och citronskalet.
Ställ dem svalt en stund- men de ska inte bli för kallt. Utan bara så att det går att forma till bollar.
Forma till kulor och rulla i kokos eller florsocker.

Förvaras svalt.

1
1 kommentar

Grönaste soppan

Grön ärtsoppa är kanske den snabbaste och enklaste soppan du kan göra.

Det här behöver du för cirka 2-3 personer:
1 tsk matolja
1 st sharlottenlök
600 gram (frysta) gröna ärtor
4 dl vatten
1 1/2 dl grädde
1 msk konc. grönsaksfond/ buljongtärning

Gör så här:

Värm upp en kastrull med olja, hacka löken fint och fräs den mjuk i oljan,
men den ska inte ta färg.Tillsätt vatten/ fond och ärtor och låt koka i 10 minuter.
Mixa sedan soppan slät, tillsätt grädde och salt och peppar.
Och om man önskar en tunnare soppa, späd med lite grädde/vatten,
värm upp igen.

Serveras med creme fraiche smaksatt med pepparrot.
Och några skivor gott bröd.

0
2 kommentarer

Mjuk lakritskola doppad i choklad

Varsågoda, en mjuk lakritskola doppad i choklad…..

Det här behöver du :

3 dl grädde
3 dl strösocker
1 msk siktad kakao
80 – 90 gram turkisk peppar ( halva påsen – eller mer om så önskas)
1 dl ljus sirap
1 msk smör

Garnering : Doppas i 150 gram mörkchoklad

Gör så här:
Mät upp samtliga ingredienser i en bredbottnad gryta, och låt koka upp under omrörning.
låt koka tills temperaturen nått upp till 120 grader ( ca 12- 15 minuter brukar det ta)
Har du ingen termometer så ska kolan klarar av  * ”kulprovet” innan den är färdig.
När kolan är klar så rör ner smöret, och häll ner i en lagom stor form – klädd av bakplåtspapper.
Låt kolan stelna / och svalna innan du skär lagom stora godisbitar av kolan.
Sedan smälter du chokladen över vattenbad – och doppar dessa i chokladen.
Låt svalna.

* Kulprovet =doppa ner en tsk av kolan i ett glas med iskallt vatten- går kolakrämen att forma till en kula så har den klarat kulprovet, och är då färdig 🙂

Förvara kolan svalt , så att den inte smälter.

0
8 kommentarer

Laxmacka

Välkommen söndag och tredje advent!
Denna advent startades med en smörstekt toast med blandannat ,ägg. räkor och lax och lite annat gott. Jag fick hem lite fina nyheter från Ica selection för ett par dagar sedan och i paketet var det tre stycken gravad lax,
med smak av apelsin, ingefära och najadlax.

Så imorse passade vi på att smaka på en utav dessa, och det blev apelsinlaxen till frukosten,
på ett smörstekt toast bröd med ägg, räkor, majonäs, lök, lite sallad och toppade såklart med en apelsinskiva.

Och här luktar det just nu jul i hela köket, för jag håller på att torka apelsin i ugnen. Det doftar så gott!

Önskar er alla en riktigt fin tredje advent 🙂

0
Kommentera

Tunna polkabräck


Hos oss är det tradition att baka polkabräck till julens godis.
Och dessa bakades till förra helgens adventsfika. 🙂

polka

Du behöver :
300 gram vit choklad
1 1/2 dl polkagrisar
Skalet av en halv citron ( kan uteslutas )
2 msk kokos

Gör så här :
Smält chokladen över ett vatten bad.
Under tiden ska du få polkagrisarna till lagom stort kross ( jag rekommenderar en hammare, och låt polkagrisarna vara kvar i påsen under tiden du hammrar på en skärbräda)
När chokladen är smält så rör du i kokos , och riven skal där i.
Bred sedan ut på ett bakplåtspapper på en plåt så att det blir ett tunt lager över nästan hela pappret.
Strö sedan polkakrosset över chokladen, och ställ in i kyl i ca 30 minuter, innan du bryter lagom stora bitar.

Förvara polkabräcket svalt.

0
Kommentera

Thelmas knäckiga kanelsnitt


Idag är det dags för lite baktips….

Knäckiga kanelsnitt som jag varmt kan rekommendera nu när det snart nalkas advents fikat
Lätta att göra , och goda som bara den.

Det här behöver du:

100 gram rumstempurerat smör
1 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk sirap
1/2 msk kanel
1 msk vaniljsocker
1 kryddmått salt

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Rör ihop smöret och sockret.
Blanda mjöl, bakpulver , vaniljsocker, kanel och salt i en skål. Rör sedan ner alltsammans i smörblandningen.
Till sist rör du ner sirapen.
Knåda till en deg.
Dela degen i 3 delar. Och rulla ut dem till längder.
Platta meden gaffel på ytan för att platta till längderna.
Grädda sedan i mitten på ugnen i ca 8-10 minuter. Låt svalna något innan du skär dem i snitt.

Klara att serveras

0
1 kommentar

Lite nytt till julgranspyntet

Efter två år med svarta och vita julgranskulor så tyckte vi det var dags att byta ut julgranspyntet, eller åtminstonde förnya det lite granna 😀 Och vi hittade massa fint till pyntet i år, och inköpt blev blandannat dessa krispiga glaskulor i vintagestil.


några stjärnor


och några snöflingor

 

Och så blev det äntligen en riktig julgransfot (i gjutjärn) till årets gran- för den tidigare gröna julgransfoten- (mestadels i plast)-
hade verkligen gjort sitt nu.

0
Kommentera