Sesampanerad lax med potatismos och hollandaisesås


Måndagmorgon, och vi är färdiga med frukosten och Nomi & jag har vinkat av barnen till skolan. Vi ska snart ge oss ut på promenad med Molly, och Nomi är överlycklig över att det är snö idag också – så att hon kan åka pulka.

Innan dess blir det ett middagstips här på bloggen . För vi lagade en god maträtt för lite sedan då  vi panerade lax med sesamfrön och serverade detta till potatismos och hemmagjord hollandaisesås. Och det är verkligen stor skillnad på pulversåsen och egen hollandaiesås.  Lite krångligt att göra – och så mycket godare!

IMG_5847

IMG_5802

 Potatismoset :
10 – 12 potatisar medelstora (mjölig sort )
3 dl gräddmjölk 50 /50
150 gram smör
salt och vitpeppar
Lite riven muskotnöt

Laxbitar
1 ägg
Sesamfrön
salt

Hollandaisesås :
150 gram smör
3 äggulor
1 tsk pressad citronsaft
2-3 msk vatten
salt
Vitpeppar
eller lite cayennekrydda

Gör potatismoset så här:
Skala och koka potatisen i mindre bitar.När den är mjuk ( 15- 20 minuter ) så häller du av vattnet och mosar med en potatispress,eller med hjälp av en elvisp.  Värm upp gräddmjölken och smöret och rör sedan ner detta i potatismoset och rör om tills det blivit fluffigt. Smaka av med salt, peppar och lite riven muskot

Gör laxen så här :
Häll upp sesamfröna på en tallrik
Vispa upp ägget, och vänd laxen däri, och sedan i sesamfröna. Salta med lite salt. Smörstek laxen tills den är genomstekt.

Gör hollandaisesåsen så här :
Smält smöret på svag värme, den ska inte brynas.Blanda sedan  äggulor, citron och vatten i en kastrull ( ej aluminium- gryta) Vispa ihop i en minut.Ställ den på spisen och vispa – tills strax innan kokpunkten.   Ta då av kastrullen och ställ i vattenbad  under tiden du vispar och såsen tjocknar.Det är viktigt att du tar bort kastrullen precis när såsen börjar tjocknar  -annars  blir det äggröra av såsen.Vispa sedan ner smöret lite i taget i såsen, vispa kraftigt.Vispa till en fin slät sås.  Smaka av med vitpeppar eller lite cayennepeppar. Såsen ska serveras ljummen.

 

0
Prenumerera
Notis om

8 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Linda
12 år sedan

Mums, många nya recept ser jag. Har haft en intensiv jobbhelg och då passar det ju utmärkt att få nya recept o mkt inspiration, tack : ) Hoppas ni får en fin o skön vinterdag, visst är det underbart o alla barn är ju så glada : )

Minna
12 år sedan

Så roligt med din blogg . För den är väldigt varierande 🙂
Ser jättegott ut med laxen. Och hemmagjord sås är jag tyvärr kass på. Men jag kanske borde testa igen.
Kram

12 år sedan

Låter gott att panera laxen i sesamfrön!

Ha en fin vecka:-)

Marianne
12 år sedan

Tack för bra tips till vår fiskdag denna vecka.

Önskar dig en bra vecka. Här i Stockholm har vi också fått lite snö på marken.

12 år sedan

Vad gott det låter,lax med sesamfrö:-) ska absolut prova med en dag!

12 år sedan

Den såsen måste jag testa! Testa denna bearnaisen nästa gång, lät som ganska lik at göra. Bara så god! / Lisa

http://lisasgodbitar.wordpress.com/2012/01/24/bea-med-sting/

12 år sedan

God så gott!

12 år sedan

Det skulle man kunna göra en dag 🙂

Nästa inlägg

Kolapaj med choklad

8
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x