Extra god mintmousse

IMG_3298
För 6 portioner: 

3 dl vispgrädde
75  gram mjölkchoklad
50  gram mörkchoklad
8 stycken mintchoklad ( after eight )
+ 8 stycken after eight att hacka ner

( Mer eller mindre mint efter egen smak och eget tycke)

Garnering : Vitchoklad och hallon

Gör så här :
Lägg den ena delen av mintchokladen i frysen. Dv.s 8 stycken.
Koka upp 1 dl grädde, och ta bort från plattan.
Rör ner chokladen/och den ena delen av mintchokladen.
Vispa sedan grädden, och låt gräddblandningen svalna.
Ta ut mintchoklenden från frysen och finhacka den.
Rör ner den krossade minten med grädden.
Rör ihop grädden och den avsvalnade chokladgrädden och lägg sedan upp i fina serveringsglas.
Ställ kallt i kylskåp minst en timme innan servering.

Riv över vit choklad och toppa med färska hallon
innan servering

IMG_3303

0
7 kommentarer

Kräftsallad med citrondressing

IMG_3539

 

Förrätt till 4- 5 personer.

400 gram rensade kräftor
2 avokado
2 mango
1 stor rödlök
 
Dressing :
6 msk olivolja
4 msk pressad citron
1 1/2 tsk flingsalt
Kryddmått svartpeppar
 

 

Gör så här:
Rör ihop dressingen först.
Skala kräftorna och tärna skalad mango och avokado i en bunke.
Rör om med den finhackade rödlöken och droppa över dressingen innan du häller upp i fina serveringsglas.
Toppa med en liten bit dill.
 
 

 

IMG_3523

 

 

0
5 kommentarer

Välkommen 2012

Hejdå år 2011 och välkommen 2012 🙂
Förra året var ett bra år, hoppas att år 2012 blir ännu bättre.
Hoppas ni alla hade en jättetrevlig nyårsafton igår. Vi hade en väldigt trevlig kväll.
Min syster och hennes familj var här med oss, och vi lagade massa god mat och spelade spel. Och kusinerna som är nästan jämngamla lekte jättebra, och hann titta på flera disneyfilmer innan middagen.Lite bilder från igår …..

 

 

 

IMG_3329
Det var omöjligt att få alla kusinerna att titta in i kameran samtidigt : Melvin, Nea , Nomi och Lova 🙂

IMG_3310

Och till nyårsmiddag blev det en trerättersmeny.
Vi åt en räksallad till förrätt med en citrondressing.

IMG_3523

Varmrätten blev helstekt oxfile / fläskfile med duchessepotatis och pepparsås / bearneisesås.

IMG_3561

Och efterrätten vet ni redan – en mintmousse med vit choklad och färska hallon

IMG_3298
Recept kommer snart . . .

Nu har vi vinkat av min syster och hennes man som ska köra hem till Öland igen. Och Nea och Lova ska stanna hos oss några dagar. Snart kommer också Jacob och Thelma hem, de firade nyår hos sin pappa. Så vi ska rösta på middagsmaten idag…..
Gissar dock på lasagne eller hämtpizza  🙂

Vad ska ni äta idag ?

0
11 kommentarer

Tacosoppa

Tänkte tipsa om vad  man kan göra om man får lite tacos över, nämligen en riktigt god soppa.
Barnens favoritsoppa

350- 400 gram färdig tacofärs
Olivolja
3 potatisar
2 morötter
1 gullök
1 vitlök
1 burk med fin tomatkross
1 liter vatten
1/2 dl chilisås
salt och peppar

Toppa med en klick vispad creme fraiche och salladslök

Gör så här :
Värm upp en kastrull med olja.
Skala och hacka potatis , morötter , lök och vitlök tunt och fräs detta sedan i oljan. De ska bara bli mjuka och glansiga.
Rör ner tacofärsen och häll över vattnet, tomatkrossen och chilisåsen.
Låt sjuda en kvart eller tills potatisen är mjuk  innan du servera – gärna med en bit gott bröd till.
Smaklig måltid!

 

 

Och nu är det bara två dagar kvar tills nyårsafton och här är det lite planering av den kommande middagsmenyn.
Är ni klara med eran meny, vad ska ni äta för gott?

 

0
8 kommentarer

Chokladig cheesecake med tryffeltäcke

Godkväll i stugan. . .

Roligt att ni är så många som hittat hit till nya bloggen nu. Ni vet att ni kan följa bloggen även via instagram : @jennysmatblogg gör det vetja ♥ Och så närmar sig ju nyårsafton med stormsteg, och jag tänkte att jag kunde passa på att tipsa om en riktigt god efterrätt tills dess, som passar bra om man är många. Och denna har bakats många gånger hemma hos oss och är ett recept som jag prövat fram själv 🙂


Chokladig cheesecake med tryffeltäcke :
Du behöver:

200 gram färskost te.x Philadelphia
3 äggulor
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
3 stycken äggvitor
3 dl grädde
200 gram riven mjölkchoklad
3 / 4 pkt digestiv ( eller efter smak och tycke)
25-50 gram smält smör

Chokladtryffel :
200 gram mjölkchoklad
1/2 dl grädde
3 msk smör

Gör så här :

Mixa eller smula digestiven och rör ihop med det smälta smöret.
Tryck ut i en rund form, med avtagbara kanter. ( ca 20- 22 cm. )
Riv mjölkchokladen grovt på ett rivjärn. Separera äggulor från äggvitor i olika bunkar. Viktigt att äggviteskålen är riktigt ren och torr. Annars går det inte vispa dem tillräckligt fluffigt. Blanda äggulorna med färskost, vaniljsocker och strösocker – vispa tillsammans till en slät smet. Vispa grädden i en annan skål och vispa den till ett ganska hårt skum.

Vispa sedan äggvitor i en till skål och vispa till ett hårt skum (du ska kunna hålla bunken upp och ner, och äggvitorna ska inte rinna ut ) och vänd sedan ner äggsmet  & grädde där i.  Rör även ner den rivna chokladen, och vänd om tills det blandat sig. Häll upp smeten i en rund form med avtagbara kanter och täck med plastfolie och ställ i frysen. Låt stå ett par timmar innan du gör tryfflen.

Då kan du börja med chokladtryfflen: Bryt chokladen, i mindre delar.
Låt grädden och smöret sjuda upp i en kastrull, häll sedan den heta grädden över chokladen och rör tills tryfflen är slät.
låt detta svalna i kylskåp innan du brer detta över cheesecaken.

Sedan ska den stå i frysen i minst 6 timmar, men gärna över natten innan du serverar.
Ta fram den en kvart  innan den ska serveras.

 


6
48 kommentarer

Godaste pannacottan

 Den absolut godaste pannacottan tycker jag är denna här lingon-pannacottan. Lagom söt och len och mild i smaken, till nyår så tänkte vi göra pannacotta-  men tänkte prova en ny kombo.

Lingonpannacotta

IMG_2581

Det här behöver du :

4 dl grädde
1 dl strösocker
1 vaniljstång
2 gelatinblad
1 dl lingon (Spara några till garnering )

Gör så här:

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka fem minuter. Under tiden börjar du med gräddblaningen. Häll i grädde i en kastrull tillsammans med socker, och en skuren vaniljstång. Skrapa gärna ur vaniljen”fröna” direkt ner i grädde + själva vaniljstången. Låt koka upp på svag värme, när det kokat – ta bort från värmen och vispa ner gelatinbladen tills de löst sig helt. Häll i lingonen och mixa med stavmixer till en rosa slät smet.  Sila det innan du häller upp det i vackra glas. Låt stå kallt i minst 4 timmar innan servering.

Dekorera med lingon innan de serveras.

0
6 kommentarer

Lingongrottor med smak av saffran

Dessa goda syltgrottor har jag inte hunnit tipsa om än upptäckte jag. Men nu är det dags, och jag bakade dessa med saffran och lingon. Det är en riktigt god kombination. Så här bakar du lingongrottor med saffran i.

grottor

Detta behöver du:
Muffinsformar : ca 20 st
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 kuvert saffran
2 vaniljsocker
200 gram smör
Garnering: 1 dl lingonsylt

Gör så här:
Börja med att stöt saffran med mortel tillsammans med en tsk utav sockret. Blanda sedan samman de torra ingredienserna i en skål, tärna ner smöret där i och knåda ihop till en deg , antingen för hand eller i matberedare.
Ställ ugnen på 200 grader.
Låt degen vila i kylskåpet en stund, för då blir den lättare att arbeta med.
Forma degen till runda bollar och lägg i muffinsformar, gör en mindre grop i varje kula och fyll upp med lingonsylt.
Grädda lingongrottorna i mitten på ugnen i ca 10 minuter.

Sedan är de klara att serveras.

2
7 kommentarer

Vanilj och citronpannkakor

 
Idag fick Melvin välja mat, så det blev Vanilj och citronpannkakor till lunch 🙂 Gott.
För nu börjar to.m jag att tröttna på all julmat .

Pannkakssmet :ca 25- 30 stycken
5 dl vetemjöl
12 dl standardmjölk
5-6 st ägg
1/2 tsk salt
rivet skal av 1 citron
och pressad saft av 1/2  citron
2 msk vaniljsocker
3 msk flytande smör
( vill man bara ha citronpannkakor så utesluter man vaniljsockret och tvärtom! ) 

Serveringstips : vispad grädde, sylt och florsocker

Gör så här: 
Mät upp mjölet, och tillsätt lite av vätskan under omrörning. Vispa tills du får en slät smet, och tillsätt sedan ett ägg i taget och vispa till en slät smet innan du blandar i resten av ingredienserna och vispar – så att smeten för blir slät.
Grädda pannkakorna på medelhög värme. Ibland kan det behövas lite extra smör i stekpannan för att de inte ska brännas vid.
Pudra över lite florsocker innan de ställs fram.

Jag brukar serveras med grädde och sylt.

 

0
8 kommentarer

Vit- ischoklad


 

Så lätt att göra, och väldigt goda!
Pudra över kakao över dem , innan servering :

 

Detta behöver du :

225 gram vit choklad
125 gram kokosfett

Garnering : Kakao
Bra att ha  :  Ischokladformar

Gör så här :

Smält kokosfettet över ett vattenbad, och rör runt tills det löst sig.
Bryt sedan ner den vita chokladen i det varma kokosfettet och rör om tills det löst sig.

Och häll sedan upp chokladen i formar, med en sked .
Ställ in i kylskåp tills de stelnat.

Pudra över kakao innan servering.

0
7 kommentarer

Kladdkaka med apelsinkrokant

Välkommen Söndag! Och tänk att det redan är den fjärde advent 🙂
Idag blir det lite kladdkaketips på bloggen. En riktigt god kladdkaka med smak av apelsin….

Det här behöver du , till en stor rund form ca 25- 26 cm:

4 ägg
4 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
8 msk kakao
3 dl vetemjöl
200 gram smält smör

200 gram mjölkchoklad med smak av apelsin

Obs!! Denna kladdkakan ska stå kallt i ca 2 timme innan servering

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.Smält smöret. Låt svalna.Smörj och bröa formen.Rör ihop ägg, socker, vaniljsocker, kakao, mjöl och till sist smöret. och grädda i mitten på ugnen i ca 30 minuter. ( Halverar du smeten så korta ner gräddningstiden till hälften )
Under tiden smälter du en förpackning choklad med apelsinsmak över ett vattenbad och bred detta sedan över kladdkakan , när den svalnat

Serveras med vispad grädde och eventuellt lite färska hallon

0
7 kommentarer