Citron & chilitoppad lax

 

För 4 personer:
4 Lax-bitar
flingsalt
2 msk Olivolja
1 chilifrukt
1 citron

Potatismoset:
1 kilo potatis
ca 2 – 2 1/2 dl  grädde ( eller gräddmjölk)
en rejl klick med smör
1 tsk salt
1 krm peppar
TIPS : gott att finhacka i dill / gräslök när fisk serveras till moset.

Gör så här :
Ställ ugnen på 180 grader.
Placera ut laxen på en ugnsäkerform. Ringla över olivolja, och salta.
Finhacka chili och skär citronen  i  bitar, fördela bitarna över laxen och ställ in i ugnen. De ska stå i ugnen i ca 20-25 minuter, eller tills den är klar.
Skala potatisen . och skär i små bitar och koka den mjuk i ca 2o minuter. Värm upp grädden och smöret i en kastrull.
Stöt potatisen med en stöt eller visp. Stöt / Vispa ner gräddblandningen bland potatisen, smaka av med salt och peppar.

Serveras sedan direkt.

Gjorde en kall sås till detta:
2 dl turkisk yougurt
1/2 dl chilisås
en skvätt citronsaft
salt och peppar

Rör ihop och servera.

Smaklig Spis!

0
Kommentera

Chokladfyllda minipajer

minipaj
Till  6- 8 personer
Tarteletter
Fyllning :
140 -150 gram choklad  Mjölkchoklad eller mörkchoklad jag hade 50 / 50
1/2 tsk kakao
50 gram smör
1/2 msk maizena
2 ägg
3 msk strösocker
Toppa med hackade nötter  / salta eller osaltade
Serveringstips:
Vispad creme fraiche / eller grädde och florsocker
Gör så här:
Smält choklad och smör över ett vattenbad.
Vispa ägg och socker i en annan skål även den över vattenbad. Och vispa fluffigt.
När smeten börjar tjockna ( ca 82 grader ) så tar du bort den från kastrullen.
Men fortsätt att vispa tills smeten svalar.
Ställ ugnen på 150- 180 grader.
Vänd ner chokladsmeten i äggsmeten, bara lite i taget och vänd försiktigt ( blanda inte för mkt! )
Rör ihop maizena och kakao i ett litet glas och pudra till sist ner detta i smeten och vänd om försiktigt.
Grädda minipajerna tills chokladen har stelnat och tjocknat till.
Under tiden så hackar du nötterna.
När minipajerna är klara så pudra över lite florsocker och strö över nötterna.

Servera dem tillsammans med uppvispad creme fraiche eller grädde

minipaj2

0
Kommentera

Frisk / syrlig mangopaj

mangopaj (1)

mango2

En fräsch paj, som inte är så söt som “vanliga” efterrättspajer.
Detta behöver du :
Pajdegen :
150 gram rumstempurerat smör
1 äggula
3 dl vetemjöl
3 msk strösocker
Till fyllningen :
3 dl vispgrädde
4 st gelatinblad
4 st färska mango
1 1/2 dl strösocker
2 msk pressad citron saft + lite rivet skal av citron

Garnering 3 stycken grovhackad kiwi

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Rör ihop smör med alla övriga ingredienser till pajdegen, tryck ut i en form ( ca 22-26 cm )
Nagga med en gaffel och grädda i ca 25 – 30 minuter i mitten på ugnen tills den har fått fin färg.Under tiden gör du fyllningen.Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter.
Skala, kärna ur mangon och mosa den. Ta fram en sil och tryck ut så mycket av vätskan från mangon som du kan.
Rör ihop vätskan från mango , med citron saft, skal och socker på en kastrull och låt detta koka upp under omrörning.
Ta upp gelatinbladen och krama ur vattnet, och rör ner dessa i mango/gräddblandningen så att det blandar sig .
Häll sedan upp vätskan i pajskalet och ställ in i kylen över natten, innan det är dags att servera med massa god kiwi,
och gärna en klick med god gräddglass

0
1 kommentar

Kyckling & nudelsoppa

soppa

soppa32

För 6 personer :
4 kycklingfileer
Smör
1 röd paprika
1 orange paprika
1 purjolök
12 dl vatten )
3 1/2 hönsbuljong tärningar ( eller motsvarande koncentrerad fond )
100 gram äggnudlar
Salt
Cayennepeppar efter smak och tycke

Serveras med en rejäl klick creme fraiche

Gör så här :
Stimla kycklingen och bryn den i smör,
Tillsätt sedan vatten och buljong.
Tillsätt den strimlade purjolök och paprikan.
Bryt ner nudlarna i vattnet och Smaka av med cayenne och salt.

Serveras så fort nudlarna är klara.

0
Kommentera

Chokladkakor / Cookies med vit choklad

chokladkakor recept

Detta behöver du :
200 gram smör
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
4 msk kakao
1/2 dl sirap
1tsk vaniljsocker
1 1/2  tsk bikarbonat
100 gram vit blockchoklad ( eller 100 gram vit choklad , tex. Marabou )

Gör så här:

 Starta ugnen och sätt den på ca 175 grader

Tärna ner margarinet och blanda de torra ingredienserna innan du rör i dem bland margarinet och tillsätt sirapen och den hackade chokladen .
Knåda ihop till en deg,och rulla denna till en längd.
Skär mynt av degrullen och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda i 8-12 minuter , beroende på ugn.

Låt svalna något innan servering.

cookies

16
2 kommentarer

Pannacotta med mörk choklad

pannacotta

Detta behöver du till 6-8 personer :
200 gram mörkchoklad
2 stycken gelatinblad
4 dl vispgrädde
4 msk strösocker

Gör så här :
Blötlägg gelatinbladen i ca 10 minuter i kallt vatten.
Låt grädde och socker sjuda upp i en kastrull.
Bryt sönder chokladen i en skål och häll sedan den varma grädden över ,
Och rör om tills allt har löst sig.
Rör sedan i gelatinbladen och rör om tills allt har löst sig.
Häll sedan upp i fina glas skålar,
och låt stå i kylskåpet i minst 4 timmar innan de serveras.

Servera med goda färska hallon.

0
Kommentera

Kyckling och baconpaj

För fler mat- & baktips följ mig gärna på instagram
@jennysmatblogg

paj

Detta behöver du till pajen :

3 dl vetemjöl
125 gram rumsvarmt smör
2 msk kallt vatten

Fyllningen :
400- 450 gram kycklingfile
2 pkt bacon
3-4 dl creme fraiche ( fetthalt 34 % )
2 msk chilisås
100 gram valfri creme bounjour ost
Salt & peppar

1 dl riven ost

Gör så här :
Ställ ugnen på ca 200 grader.
Rör ihop alla ingredienser till pajdegen och platta ut i pajformen ( ca 22- 24 cm )
Förgrädda i 10 – 15 minuter, i nedre delen av ugnen.
Stimla kycklingen, och bryn den , klipp ner baconet och  bryn även den.
Rör ner creme fraiche, creme bonjour, chilisås.
Och smaka av med salt och peppar.
Låt det sjuda upp tillsammans innan du lägger det i pajformen, strö ost över och grädda i ca 20- 30 minuter
Eller tills pajen är gyllene brun.

Serveras tillsammans med en god sallad.

paje

10
32 kommentarer

Smörstekta toast med krämig kräftröra

smörstekt

fyllning

300 gram skalade kräftstjärtar
5 stycken tvättade och skivade rädisor
2 finhackade salladslökar
1/2 kruka dill
1/2 kruka gräslök
1/2 dl creme fraiche ( 34%)
några droppar tabasco
ev. citronpeppar
salt och peppar

Finhacka lök, gräslök och dill.
Blanda samman samtliga ingredienser och smaka av med salt och peppar (citronpeppar) ,
och låt stå kallt ett par timmar innan servering.

Gott att ha till bakad potatis och även gott att ha på mackan.

 

0
Kommentera

Sötsur kycklinggryta

sötsur

Du behöver till 5-6 portioner :
Ris
800 gram kycklingfile
6-8 ananasringar
2 dl ananas-spad
3 msk vitvinsvinäger
4-5 dl vatten
2 msk honung
5 msk sweet chilisås
4 msk chilipure / tomatpúre
1  paprika
2 gullök
3 morötter
lite riven färsk ingefära
Maizena

Gör så här :
Koka riset enligt anvisningar på förpackning.
Strimla och bryn kycklingen så att den är genomstekt.
Skala och skär upp morötterna i tunna skivor, klyfta upp paprikan, löken och dela ananasen.
I en annan stekpanna häller du upp vatten, ananasspad, vitvinsvinäger ,sweetchilisås, honung och chilipure
låt detta sjuda upp och rör sedan ner maizena, så att du får en slät och lagom tjock sås.

sötsur gryta

Häll då i alla grönsaker  och låt detta sjuda i 10 minuter- eller tills grönsakerna mjuknat upp. Rör  sedan ner såsen /grönsakerna i kycklingen och till sist tillsätter du ananasen och ev. ingefära  – detta ska sjuda upp tillsammans i 2- 3 minuter.

sötsur kyckling

0
3 kommentarer

Kräftpasta

Denna rätten går variera mycket med kryddor och smaker.Sist när jag gjorde denna rätten , så hade jag dessa ingredienser  :

kräfta

Detta behöver du :

Pasta
170 gram kräftor / räkor
1 röd strimlad paprika
1 pressad vitlök
saften av 1/2 citron ( Kan uteslutas om man inte gillar syrlig-smak)
1 tsk chili-pesto  ( kan ersättas av lite cayennepeppar )
1  dl vatten eller grädde
2 msk konc hummerfond
200 gram philadelphiaost / kan bytas mot creme fraiche
Ev. Maizena för redning. , salt och peppar.

Gör så här :
koka pastan enligt anvisningar på förpackning,
Lägg rensade kräftor och räkor på ett fat och pressa en halv citron över detta.
Värm upp en stekpann och häll i philadelphiaosten, pressad vitlök, pesto och grädde.
När detta börjar sjuda så smaka av med hummerfond, salt och peppar.
Till sist rör du ner skaldjuren som bara ska bli varma innan de serveras med pastan.

Som Ni ser i receptet så går ju denna maträtt att variera jättemycket,
och många ingredienser kan bytas ut efter egen smak.

kräftor

0
1 kommentar