Hembakade Bagels

 

Nu har jag har bakat bagel för första gången i mitt liv, men det var absolut inte sista gången. Det var faktiskt både roligt att baka , och väldigt goda sen att äta.

Receptet är Leilas

Detta här behöver du till ca 12 bagels :
( jag bakade dubbelsats och fick ca 20 bagels )

25 g jäst
5  dl ljummet vatten
2  tsk salt
2  msk flytande honung
13 1/2 dl vetemjöl special
Vatten till kokning

Pensling och garnering:
1 st Uppvispad äggvita
1 dl vallmofrön
Gör så här :
Sätt ugnen på 175  grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös upp med 37 gradigt ( fingervarmt )vatten, salt, honung.
Tillsätt lite mjöl i taget, under omrörning.
Arbeta degen i maskin i cirka 5 minuter. Degen skall vara ganska hård.
Låt den jäsa i bunken till cirka dubbel storlek under en ren bakduk i cirka 60 minuter.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela upp den till ca 10 – 12 delar.
Rulla varje bit till en rund bulle och tryck ut ett hål i mitten med hjälp av pekfingret.
Snurra degbiten runt fingret så att en större ring bildas i bageln.
Jäs sedan under bakduk på en plåt med bakplåtspapper i cirka 45 minuter.

Mot slutet av jästiden så kan du koka upp vatten i en stor kastrull. Koka degringarna i vattnet, några i taget, i cirka 2-3 minuter på varje sida.Lyft upp dem och låt den torka på en ren kökshandduk. Lägg över dem på plåten med bakplåtspapper och pensla med uppvispad äggvita och strö över vallmofrön.

Grädda till sist bröden gyllene mitt i ugnen i 20-25 minuter.
* När jag gräddade mina bagels fick jag skruva upp till 200 grader efter halva gräddningstiden, för att få fin färg på dem.
 


0
Prenumerera
Notis om
1 Comment
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
britta köfl
5 år sedan

Älskar bagels så enkelt trodde att det skulle vara svårare. Testa med lite kanel i degen ljuvligt gott

Nästa inlägg

Nominerad till Izabellas bloggpris

1
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x