Köttfärslimpa i krispigt franskbröd, det är gott det!
Vi lagade detta häromdagen, och denna maträtten gjorde min mamma ofta till mig och mina syskon när vi var små. Vi kallade det ” låtsas köttfärslimpa” , och maträtten blir ofta mer uppskattad än den vanliga köttfärslimpan man gör i ugn.
Denna maträtt är perfekt att göra om du har fått mycket tacos eller köttfärsås över. Det viktigaste är att köttfärsröran blir fast i konsistensen, men inte för torr. Blanda i lite tomatkross, en deciliter creme fraiche och lite chilisås i din tacofärs så brukar den bli perfekt! Och har du fått köttfärssås över så kan du göra såsen fastare genom att smula ner brödet frånlångfranskan medan du värmer upp den på spisen.
Du behöver :
En långfranska
500- 600 gram köttfärs
smör
1 gullök
1 vitlök
1/2 burk fylliga tomater
100 gram färskost ( tillexempel cantadou )
Salt och kryddor efter egen smak och tycke
Mozzarella eller annan ost till gratinering.
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 – 250 grader
Skär ett snitt längst långfranskan ( antingen sparar du brödet till köttfärsblandningen eller så kastar du det)
Värm en stekpanna med smör och bryn finhackad lök Och pressad vitlök.
Den ska bara bli glansig, vänd ner färsen och bryn klart. Rör ner tomatkross, lite chilisås och färskosten.
Smaka av med salt och valfria kryddor. När köttfärsröran är genom varm så fyller du långfranskan med färsen-
toppar med ost och gratinerar i mitten på ugnen i ca 20 minuter – eller tills den fått en fin färg.
Servera sedan genast med en god sallad.
Smaklig måltid!