Thelmas ostscones

Thelmas hembakade ostscones , bakade i muffinsform :

Det här behöver du :

75 gram smör
8-9 dl vetemjöl ( ett par dl kan bytas mot grahamsmjöl )
4 tsk bakpulver
3 dl mjölk
1- 2 dl riven ost
1 tsk salt

Olja till pensling av muffinsformen

Gör så här:
Ställ ugnen på 200- 225 grader
Blanda alla torra ingredienser i en bunke, och rör ner osten.
Tärna sedan ner smöret, och arbeta ihop till en deg , samtidigt som du då och då tillsätter mjölken.
Pensla muffinsformen  ( en sådan muffinsbricka ) eller lägg muffinsformar i brickan , innan du fördelar ut degen i formarna.

Grädda i ca 15 minuter eller tills de har fått en fin färg.

Ska ätas varma med smör, ost och hemlagad marmelad 🙂

0
1 kommentar

Hembakade Bagels

 

Nu har jag har bakat bagel för första gången i mitt liv, men det var absolut inte sista gången. Det var faktiskt både roligt att baka , och väldigt goda sen att äta.

Receptet är Leilas

Detta här behöver du till ca 12 bagels :
( jag bakade dubbelsats och fick ca 20 bagels )

25 g jäst
5  dl ljummet vatten
2  tsk salt
2  msk flytande honung
13 1/2 dl vetemjöl special
Vatten till kokning

Pensling och garnering:
1 st Uppvispad äggvita
1 dl vallmofrön
Gör så här :
Sätt ugnen på 175  grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös upp med 37 gradigt ( fingervarmt )vatten, salt, honung.
Tillsätt lite mjöl i taget, under omrörning.
Arbeta degen i maskin i cirka 5 minuter. Degen skall vara ganska hård.
Låt den jäsa i bunken till cirka dubbel storlek under en ren bakduk i cirka 60 minuter.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela upp den till ca 10 – 12 delar.
Rulla varje bit till en rund bulle och tryck ut ett hål i mitten med hjälp av pekfingret.
Snurra degbiten runt fingret så att en större ring bildas i bageln.
Jäs sedan under bakduk på en plåt med bakplåtspapper i cirka 45 minuter.

Mot slutet av jästiden så kan du koka upp vatten i en stor kastrull. Koka degringarna i vattnet, några i taget, i cirka 2-3 minuter på varje sida.Lyft upp dem och låt den torka på en ren kökshandduk. Lägg över dem på plåten med bakplåtspapper och pensla med uppvispad äggvita och strö över vallmofrön.

Grädda till sist bröden gyllene mitt i ugnen i 20-25 minuter.
* När jag gräddade mina bagels fick jag skruva upp till 200 grader efter halva gräddningstiden, för att få fin färg på dem.
 


0
1 kommentar

Nominerad till Izabellas bloggpris

Oj vad glad jag blev när det trillade in ett litet mail från Isabellas redaktion
i mailet stod det att jag hade blivit nominerad till Isabellas Bloggpris.
Isabellas är ett nytt magasin som handlar om det goda vardagslivet – trädgården, inredningen och maten!

   Och nu är jag en av tio stolta nominerade matbloggar , tack tack- snälla Ni.
Här kan ni rösta på mig, och Ni har samtidigt chansen att vinna en prenumeration av tidningen ISABELLAS.

Rösta kan man göra fram till den 23:e Maj.

Och som för att fira detta kommer jag ställa mig och baka min favorit kladdkaka imorgon

Till en form på 26 – 28 cm har jag detta (det är en dubbelsats )  :

Detta behöver du:

ströbröd och smör till smörjning av form

4 ägg
6 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
8 msk kakao
3 dl vetemjöl
200 gram smält smör
1 center/plopp förpackning

Garnering : 2 dl salta jordnötter +  200 gram mjölkchoklad

vispgrädde till servering

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smöret till smeten. Låt svalna.
Rör ihop ägg, socker, vaniljsocker, kakao, mjöl och smöret.
Bred ut i den smorda och bröade formen   , tryck sedan i alla plopp-
och grädda sedan  i mitten på ugnen i ca 30 minuter
( halverar ni receptet så blir det kortare gräddningstid , den ska vara lite lös i mitten )

Under tiden smälter du mjölkchokladen över ett vattenbad och rör ner jordnötterna.
Fördela sedan detta på kladdkakan, och ställ den kallt minst  2 timmar innan servering.


Och så till sist…. men inte minst viktigt för det. 😀
Ni glömmer väl inte att släcka ljuset !

Lördag den 26 mars kl 20.30-21.30 är det Earth Hour,
som är världens största och kanske viktigaste klimatkampanj med över 4600 städer i 128 länder som deltar.

 


Ingen kan göra allt ,
men alla kan göra något !

0
Kommentera

Thelmas och Jacobs hembakade pizzor

Igår kväll bakade Thelma och Jacob pizzor till middag.
Vi bakade en plåt med ”vesuvio-pizza ” och en plåt med ”kyckling-pizza”  :

 


 

Barnens vesuviopizza, med ost och skinka :

 



Du behöver till pizzadegen ( 1 plåt ) :
1/2 pkt jäst
2 1/2 dl fingervarmt  vatten
2 msk olja
1/2 tsk salt
7-8 dl vetemjöl.

 

Gör så här :
Smula ner jästen i en bunke. Värm upp vätska och olja i en kastrull till fingervarmt.
Häll över lite i taget av vätska ner bland jästen och rör tills den har löst sig.
Rör ner salt, och vetemjöl och arbeta kraftigt tills du fått en smidig deg.
Täck sedan över med en ren bakhandduk och låt jäsa till ungefär den dubbla storleken.
Sedan är det bara att baka ut den på plåten, och lägga på god fyllning.

Förslag på fyllning :
Tomatpure
Oregano
Smörstekt kyckling i chilikryddor
Banan
Skinka
Oliver
Mozzarellaost / Valfri ost
Färskost ( blir som sås på pizzan )  GOTT!! 😀
Lök
Feffaroni
Jalapenos
Ruccola

 

Vad brukar Ni ha på era hembakade pizzor ?   😀

 

Idag så har barnen sovkompisar,så vi ska snart åka ner och hyra film och köpa lite godis här.

Ha en riktigt trevlig Fredag.

0
Kommentera

Söndagsmiddag

Jag fick ett smaksatt salt av min syster för ett tag sedan som hon rekommenderade.
och nu var det dags att testa detta, till denna picknickbog-steken.

Och för att få den godaste steken, sänk temperaturen på ugnen och låt steken stå längre i ugnen.
Det gjorde vi när vi lagade denna goda Picknickbogen

Lägg picknickbogen i marinad kvällen innan

Marinad :
1/2 dl ljus soya
1 dl olivolja
Salt
4 sorters peppar- ganska mycket.

Rör ihop samtliga ingredienser till marinaden och häll upp i en fryspåse,
lägg ner den putsade picknickbogen där och gnugga in marinaden och ställ sedan i kylskåp över natten.

Ställ ugnen på 120 grader, och lägg upp bogen med marinad i en ugnssäker form.
Sätt i en termometer i köttet och ställ in i ugnen.
När köttet närmar sig en temperatur på 80 grader, så är det klart.  Cirka fyra timmar senare.

Gör en sky på stekskyn som blir av köttet. Ungefärliga mått
Steksky
5 dl vatten
1 1/2 dl grädde
en skvätt kalv fond
2 msk kinesisk soya
Salt
4 sorters pepparkorn ( malda)
Mjölredning  ( 1/2 – 1 dl vatten med 1-2 msk mjöl )

Gör så här:
Häll upp stekskyn i en varm stekpanna, rör ner vatten, grädde,
och soya. Låt sjuda upp. Rör ner kalvfond, salt och peppar och rör sedan ner en mjölredning
Låt detta sjuda upp och små puttra en  tjugo minuter innan det är dags att servera.

Servera med kokt potatis och kokta grönsaker,
såå gott!!

0
2 kommentarer

Trandagen

Idag den 25:e mars så är det ju inte bara våffeldagen – utan det är ju också Trandagen,
och precis som vi hoppats på så har vi haft besök här… Och den lille tranan har lämnat spår efter sig från hallen och in i huset   :

 

Och han lämnade godispåsarna i barnens upphängda strumpor :

 



Godispåsar med färgglatt godis

 

Melvin och Nomi tyckte såklart att det var jättespännande att följa fjädrarna och se vart för någonstans som tranan hade kommit in. Som tur var så hade vi lämnat ett fönster lite på glänt, så tranan hade kunnat ta sig in där   😀

 

Firar Ni också Trandagen ?

Och visst blir det även våfflor idag,
Det hör ju till när det är våffeldagen 🙂

 


 

0
Kommentera

Broccoli – och bacongratäng

Denna gratängen är jättegod , och passar även utmärkt för Er som äter LCHF.En god lunch – med lite kolhyderater.

När jag lagar denna gratängen,så brukar jag göra en potatis/kassler -gratäng till barnen – det tycker de är godare 🙂


 

Du behöver till 2- 3 personer  :

2 stora knippen med broccoli
smör
2 pkt bacon
2, 5 dl creme fraiche
2,5 dl grädde
2 dl ost
Gör så här:

Ställ ugnen på 225 grader.
Dela broccoli och koka den mjuk i saltat vatten med en klick smör i.
Under tiden så skär du baconet , och bryner det tills det har blivit lagom krispigt.
Häll av vattnet från broccolin, och sprid ut det i en ugnssäkerform.
Strössla över baconet.

 

Rör ihop creme fraiche, grädde och ost i  en skål och klicka sedan ut över hela gratängen.
Grädda i mitten på ugnen och tills gratängen fått en fin gyllene färg.

 

Sedan är den klar att serveras!

Smaklig måltid!

0
Kommentera

Machesallad med kyckling och knaperstekt bacon

Machesallad med kyckling och knaperstekt bacon :

Till lunch är det alltid gott med en sallad , och då med mycket kyckling och god fårost.  🙂

Ungefär så här :
Smörstekt kyckling med curry
Knaperstekt bacon
Machesallad
Rödlök
Körsbärstomater
Fårost

För den som vill ha en enkel dressing över salladen :

1 msk vinäger
3 msk olivolja / matolja
Havsalt och ev. Krydda ( beroende på sallad )

Rör ihop och ringla över salladen.

 

Nu ska Nomi och jag snart skynda oss iväg till sången på Öppna förskolan.
Hon tycker att det är så roligt att sjunga, och sedan är det ju alltid trevligt att fika lite också 😀

0
Kommentera

Pasta Bolognese

Godmorgon.

Vilken härlig vårdag vi hade igår. Hoppas detta underbara väder håller i sig!Och gårdagen innehöll förutom en långpromenad i solen med Molly och Thelma, både shopping och fika med en vän.En jättetrevlig dag med andra ord.

Dagens middagstips till er idag blir en Pasta Bolognese

Det här behöver du till 5-6 personer:
Pasta
500 gram köttfärs
Smör
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
1-2 dl vatten
1 skvätt chilisås
1 morot
1 rotselleri
1 msk koncentrerad oxfond
Oregano
Salt och malen vitpeppar

Ev. mjölredning /Maizena

Gör så här:
Skala och hacka löken.
Skala och finhacka / tärna morot och selleri.
Smält smöret i en kastull / stekpannan och fräs grönskakerna & löken mjuka.
Bryn sedan färsen där i , tills den är färdig.
Rör i krossade tomater, chilisås, vatten, fond och smaka av med salt, oregano och peppar.
Vill du ha Bolognesen tjockare så gör en mjölredning eller använd maizena.
Låt sjuda i 20 minuter, minst, innan den serveras.
Glöm inte att riva över lite god parmesanost.

Serveras sedan tillsammans med en god sallad och pastan.

 

Smaklig måltid!  🙂

0
1 kommentar

Öländska kroppkakor

Det finns nästan inget godare än hemkokta kroppkakor….Men tänk att något som ser ganska trist och smaklöst kan vara så gott ?? 🙂

Nu har ju inte jag  kokat egna kroppkakor speciellt många gånger.Men resultatet blir bättre och bättre för varje gång !
Min mormor däremot, hon kokar världens godaste kroppkakor!  Så gott , så gott  😀

Du behöver :

1 kilo potatis ( okokt )
250 gram kokt potatis 
1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
200- 240  gram rimmat sidfläsk
2 tsk mald kryddpeppar
1 riven gullök

Att göra dagen innan :  Skärfläsket och krydda det med  kryddpeppar och lök, låt stå i kylskåp över natten.   Samt koka  250 gram potatis

Gör så här : 
Skärfläsket i mindre fyrkantiga bitar, och hacka löken, rör ihop detta och krydda med kryddpeppar.

Finriv den okokta potatisen och lägg det i ett durkslag, sedan ska det mesta av vätskan pressas ut.
I en handduk eller nät-duk.
Lägg den färdigpressade potatisen i en skål, och pressa ner den kokta potatisen med en potatispress, och tillsätt mjölet.
Rör ihop till en slät deg.
Koka sedan upp lättsaltat vatten i en rymlig kastrull .

Rulla sedan degen till en rund längd , och skär sedan upp den i bitar.
Forma varje bit till en boll, och tryck ut en grop i mitten, där då placerar den kryddade fläskblandningen ( ca 1 1/2 msk ) .
Nyp ihop knytet och forma till en boll.
Lägg dem sedan i vattnet med en stor hålslev :

och låt dem sjuda i 45- 60 minuter. Sedan är de färdiga att serveras.

Servera sedan med skirat smör, lingonsylt och grädde. 

Gillar du kroppkakor ?

0
Kommentera