Öländska kroppkakor

Det finns nästan inget godare än hemkokta kroppkakor….Men tänk att något som ser ganska trist och smaklöst kan vara så gott ?? 🙂

Nu har ju inte jag  kokat egna kroppkakor speciellt många gånger.Men resultatet blir bättre och bättre för varje gång !
Min mormor däremot, hon kokar världens godaste kroppkakor!  Så gott , så gott  😀

Du behöver :

1 kilo potatis ( okokt )
250 gram kokt potatis 
1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
200- 240  gram rimmat sidfläsk
2 tsk mald kryddpeppar
1 riven gullök

Att göra dagen innan :  Skärfläsket och krydda det med  kryddpeppar och lök, låt stå i kylskåp över natten.   Samt koka  250 gram potatis

Gör så här : 
Skärfläsket i mindre fyrkantiga bitar, och hacka löken, rör ihop detta och krydda med kryddpeppar.

Finriv den okokta potatisen och lägg det i ett durkslag, sedan ska det mesta av vätskan pressas ut.
I en handduk eller nät-duk.
Lägg den färdigpressade potatisen i en skål, och pressa ner den kokta potatisen med en potatispress, och tillsätt mjölet.
Rör ihop till en slät deg.
Koka sedan upp lättsaltat vatten i en rymlig kastrull .

Rulla sedan degen till en rund längd , och skär sedan upp den i bitar.
Forma varje bit till en boll, och tryck ut en grop i mitten, där då placerar den kryddade fläskblandningen ( ca 1 1/2 msk ) .
Nyp ihop knytet och forma till en boll.
Lägg dem sedan i vattnet med en stor hålslev :

och låt dem sjuda i 45- 60 minuter. Sedan är de färdiga att serveras.

Servera sedan med skirat smör, lingonsylt och grädde. 

Gillar du kroppkakor ?

0
Prenumerera
Notis om
0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Vårstädning i trädgården

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x