Kladdkaka med snötäcke

kladd

Obs!! Denna kladdkakan ska stå kallt i ca 2 timme innan servering,
Men den får gärna stå kallt över natten !   🙂 Viktigt!

Det här behöver du :
4 dl strösocker
4 ägg
2 tsk vaniljsocker
6 msk kakao
3 dl vetemjöl
200 gram smält smör

ströbröd och matfett till smörjning av form

Garnering:
100 gram vit blockchoklad
2 msk grädde

r så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Blanda samtliga ingredienser till kladdkakan. Och rör ihop.


Häll upp i en smord och bröad form ( ca 24-26 cm)Gräddas i ugn ca 25- 30 minuter.
Under tiden smälter du blockchokladen , som du brytit och hällt över 2 msk grädde , över ett vattenbad.
Detta brer du sedan ut över kakan – när den svalnat lite.

Kladdkakan ska stå kallt innan , gärna minst två timmar innan den ska serveras

0
4 kommentarer

Pizza med mozzarella och bacon

2 stora pizzor

Pizzadeg
8dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
80-100 gram smör
2 dl mjölk

Fyllning
Tomatpureé
Lättstekt klippt bacon 2 pkt
Scarlottenlök
Mozarella
Timjan
Feffaroni
Skivad tomat

Rör ihop mjölet och bakpulvret innan du tärnar ner smöret och tillsätter mjölken. Knåda till en deg. Dela den på två och börja kavla ut pizzabotten.
Bred ut tomatpuree över pizzan, fyll på med bacon, tomat, lök , feffaroni och timjan.

In i ugnen tills pizzabotten blivit gyllenebrun och osten smält. Servera med en god sallad!

0
Kommentera

Krämig kycklingpaj

 

6 personer

Pajdegen
5 dl vetemjöl
250 gram tärnat smör
1 tsk salt
4 msk kallt vatten

Fyllningen

3 stycken kycklingfileer
5 dl creme fraiche 34 %
3 tsk sambal oelek
1/2 orange paprika
2 st charlottenlök
1/2 – 1 dl Sweet Chilisås
salt
2-3 Maizena
Mozarella
  

Sätt ugnen på 200- 225 grader

Knåda ihop till en deg, och platta ut i pajformen. Ställ kallt medan du börjar med fyllningen.
Bryn kycklingen så att det inte finns någon rosa köttsaft kvar, stek sedan den hackade löken och paprikan, Rör i creme fraichen, chilisåsen och sambal oelek. Smaka av med salt. Koka upp med ett par tre msk maizena. Låt sjuda i 10 – 15 minuter.
Fyll upp pajskalet och sedan in i ugnen i ca 30 minuter, ta ut pajen och strö riven Mozarella över. Och ställ sedan in pajen i ugnen i ca 10 minuter till.
 
Klar att servera.
18
29 kommentarer

Sega chokladrutor med nöttäcke

 

Det här behöver du: 
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
200 gram  smör
3 dl strösocker
2 ägg
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
Garnering :
ca 200 gram ( 2dl ) hackade mandel alt. nötter
 Gör så här: 
Sätt ugnen på ca 175- 200 grader.
 Blanda de torra ingredienserna förutom sockret , för du ska vispa smör och socker i en annan skål tills det blir poröst – rör sedan i äggen och de övriga ingredienserna i smör smeten.Smöra en långpanna / ugnspanna och bred ut smeten i pannan. Fördela den hackade mandeln över och in i ugnen i 15 minuter
Dela sedan i bitar ( tillexempel 5*5 cm ) innan kakan har svalnat för mycket, sedan blir det lite svårare att få fina bitar.

Gott till kaffet!

0
1 kommentar

Dillmos – extra gott till fisk

Dagens lilla tips blir, Dillmos 🙂

Jag tycker iallfall att det godaste potatismoset till stekt fisk,
är just hemmagjort Dillmos!

Du gör precis som vanligt potatismos.
Kokar potatis tills den är mjuk, en rejäl klick smör, lite grädde och ganska mycket salt.
Sedan finhackar du ner massa färsk dill.

Jättegott!! 🙂

 

 

0
Kommentera

Daimgodis

daim

Du behöver
2 dl grädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker

Garnering : 200 gram mjölkchoklad

Gör så här :
Koka upp grädde, socker,och sirap i en storbottnad kastrull.
Det ska sjuda fram tills det klarar ”kulprovet” (D.v.s att du kyler ner ca en tsk av den kokande kolan i ett glas med kallt vatten,
och denna går att forma till en kula )
För  jag vill inte att godiset ska bli jättehårt – utan föredrar att  det bara blir segt.
Och då drar du bort kastrullen från plattan.
Beroende på hur tjock du vill ha kolan så väljer du mindre / större form att hälla ut kolan på.
Lägg ett bakplåtspapper i botten-  för att underlätta när du ska ta upp kolan och skära den i bitar.
Smält mjölkchokladen över vattenbad och bred den sedan över kolan .

Låt svalna lite innan du skär i lagom bitar. Men den ska inte hunnit bli kall!
Detta daimgodis är nästan onödigt gott !!

0
10 kommentarer

Fisksoppa med smak av saffran

 

Du behöver
400 gram torsk / sej
matolja
2 gula lökar
3 morötter
4 msk konc. hummerfond
1 liter vatten
2 dl grädde
150 gram  kräftstjärtar
1 kuvert med saffran
Gör så här :

Skiva de skalade morötterna i mynt, och klyfta löken.
Bryn detta lätt med matolja  i en stor gryta, de ska inte få färg, utan bara mjukna upp.
Häll i vatten / hummerbuljong och låt detta sjuda upp.
Stöt saffranet, och rör ner tillsammans med grädden , låt det sjuda upp igen.
Tärna upp den tinade fisken, salta lite lätt  och rör ner i soppan – låt detta sjuda på svag värmen,
tills fisken är klar ( 8-12 minuter )  Det beror på hur stora bitar du har i soppan.
När soppan sjudit färdigt, så ta av den från värmen och vänd ner kräftstjärtarna.

Serveras med vitlöksbröd

Smaklig Måltid

0
Kommentera

Fylld köttfärslimpa

Idag tänkte jag bjuda på Fylld köttfärslimpa :

 

Du behöver för 7- 8 portioner  : 

1 kg köttfärs
smör
1 pressad vitlök
1 finriven gullök
2 ägg
1 dl ströbröd
1 dl grädde
1 1/2 dl mjölk
nymalen peppar
1 tsk salt
2 askar  med creme bonjour  / alt. 1 ask philadelphiaost

Serveras med potatismos och brysselkål.

Gör så här :
Ställ ugnen på 175- 200  grader.
Blanda ströbröd, grädde, mjölk , salt och peppar i en skål.
Rör även ner bägge äggen i denna smet, och låt detta sedan stå och dra en stund.
Riv sedan ner löken , och pressa ner vitlöksklyfta innan du blandar smeten med köttfärsen.
Dela köttfärssmeten i två delar, och platta sedan ut dem på plastfolie.

Bred ut philadelphiaosten, och rulla sedan ihop detta till en fin köttfärslimpa.
Lägg i smord form och in i ugnen i ca 40- 50 minuter.

Låt stå i ugnen  i ca 40- 50 minuter, eller tills färsen är genomstekt.Servera sedan den fyllda köttfärslimpan till ett gott potatismos och lite. Färsk , nykokt brysselkål.

0
4 kommentarer

Julpyssel

Det är ju inte så många dagar kvar till advent…
Så jag har faktiskt redan börjat med att göra lite adventsfint här hemma i köket 😀
Och detta köpte jag igår,  ett stort ljusfat, som jag tyckte passade perfekt på min köksö  :

Fatet dekorerade jag  med stora blockljus torkade apelsivskivor , och kanelstänger :

Jag tycker att det är jättefint när man knyter ihop några kanelstänger med ett naturfärgat snöre :

Torkade apelsiner :
Ställ ugnen på 75 grader
Skiva tunna skivor av 1 – 2 apelsiner.
Lägg dem på ett bakplåtspapper på en plåt
Ställ in dem i ugn i ca 2- 3 timmar
( det beror på hur tjocka skivorna är )
När de är torkade kan du använda dem att dekorera med ,
både fat, paket eller julblommor du ska ge bort !  :-D´
Så det är ett enkelt och billigt julpyssel.

 

0
1 kommentar

Paj med ost, skinka och broccoli

En av de mest uppskattade pajarna här på matbloggen. Krämig, enkel & god.
Glöm inte följa mig på Instagram för fler tips : @jennysmatblogg 
.
 
 
 
6-8 personer
 Pajdegen:
5 dl vetemjöl
250 gram tärnat smör
1 tsk salt
4 msk kallt vatten

Fyllningen:

Ca 250 gram strimlad skinka / rökt kassler
färsk Broccoli
1/2 tub mjukost
1 dl lagrad riven ost
2,5 dl Creme fraiche
2 ägg
Salt och peppar

Garnering:
Riven Ost

Gör så här 

Ställ ugnen på 225 grader. Gör pajdegen och platta ut den i pajformen,( ca 22- 26 diameter )
ställ i kylskåpen medan du lagar till röran. Bryn skinkan lätt och tillsätt creme fraiche och mjukost. Vispa sedan äggen lätt innan du rör ner. Salta och peppra och rör i osten, låt alltsammans sjuda upp. Fyll upp pajskalet med röran och tillsätt önskad mängd färsk broccoli. Ställ in i ugnen, grädda pajen i mitten av ugnen. Efter ca 20 minuter tar du ut pajen och strör över ost – ställ sedan in pajen i ugnen igen i ca 20 minuter till.

Kan med fördel stå och svalna en stund innan den serveras,

Serveringstips: Sallad med ruccola körsbärstomat, fårost och en skvätt balsamvinäger.

 

 

11
21 kommentarer