Ska man förbereda kalas så är dessa wienerstänger ett måste. Älskar älskar älskar.
Det här behöver du till ca 60 stycken småbröd : 250 gram smör 1 1/2 dl socker 2 ägg 6 dl vetemjöl 1/2 tsk hjorthornsalt
Fyllning: 3-4 msk fast sylt ( jag gjorde gjorde med hallon & blåbär )
Glasyr 2 dl florsocker 1 1/2 – 2 msk vatten
Gör så här : Ställ ugnen på 175 – 200 grader Rör matfett och socker. tillsätt äggen, ett i taget, och mjölet blandat med hjorthornsaltet. Arbeta till en smidig deg. Dela degen på 4 och forma ca 40 cm långa längder. Lägg dem på en plåt , med bakplåtspapper. Gör en fördjupning och full med sylt. Grädda mitt i ugnen i ca 12- 15 minuter. Blanda sedan ingredineserna till glasyren. Och bred detta på de varma längderna. Skär sedan snitt medan de är varma.
Detta behöver du till en form cirka 22-24 cm : 4 ägg 4 dl strösocker 1 tsk vaniljsocker 5 msk kakao 2 dl vetemjöl 150 gram smält smör 1 nypa med flingsalt 1 påse Polly
Serveras med lättvispad grädde
Gör din Pollykladdkaka så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr. Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter. Vänd ner alla Polly, och rör om. Fördela ut smeten i formen. Ställ in i ugnen i cirka 25-30 minuter . Den ska fortfarande vara lite lös i mitten. Ta ut den från ugnen och ställ svalt i minst 4 timmar.
Detta trodde jag aldrig att jag skulle skriva. Men var sak har sin tid mina vänner, jag har fått så många fina år här. Kommer alltid vara så tacksam för dem, minnas dem med glädje och nypa mig i armen för att jag själv har lyckats skapa detta från noll och ingenting. Det har varit balsam för själen varje dag för mig att få vakna upp till havets brus och fåglarnas sång.
Fast barnen har nu börjat flyttar ut en efter en. Det har fått mig att sakta och säkert börjar vänja mig vid tanken att huset är för stort för mig. ❤️Om några år är det bara jag kvar. Det är en trädgård att sköta , det är löv som ska räfsas det är hängrännor som ska rensas och hus som ska målas, ….listan kan göras oändligt lång. Och den går på repeat. Och jag har gjort allt detta själv i 9 år nu, jag har börjat längta bort till något enklare. Något som ger mig mer tid över, att umgås ännu mer med familjen och mina vänner, och inte känna pressen att hinna med allt.
Men det känns såklart helt overkligt att papprena är påskrivna …, och att nu huset är sålt till en lika förväntansfull barnfamilj som vi oxå var där 2017 . Förhoppningsvis kommer de trivas här minst lika bra som vi har gjort. Det tvivlar jag inte på en sekund ☺️
Detta är inget plötsligt beslut, utan något som har grott som ett litet frö hos mig de senaste 3 åren. Men jag har inte vågat ta steget tidigare.Men nu så, en ren tillfällighet och troligtvis ödet om du frågar mig.
Och raringar resan slutar absolut inte här, nu börjar ju nästa kapitel…. Följ med mig när jag ska leta efter vårt nya boende och även jakten på vårt kommande ställe i Spanien. 🇪🇸 Hur underbart att ha något utomlands?! Det har jag drömt om sedan jag var liten.
Livet ändå. Fantastiskt , spännande och alldeles alldeles oförutsägbart. Med det sagt: glöm inte att det bara är DU som kan bestämma vilken väg du ska välja på livets resa. Så sikta mot stjärnorna och dröm så stort du bara vågar. Man lever bara en gång , och livet går inte på repris. Så lev livet fullt ut och ta de där chanserna som står på glänt. Ingen minns en fegis 😉
All kärlek och puss på er ❤️ Låt oss säga så här…. att 2025 kommer bli ett minst sagt spännande år 🥰
Dekokrera med ballerinakex, oreon, center ( eller annan passande choklad ) citronmeliss
Gör så här: Mixa oreos i en mixer, eller krossa för hand tills du har smulor. Smält smöret och blanda det med smulorna. Tryck ut botten i en form med löstagbar kant ca 22 cm. Vispa ihop philadelphiaosten, florsocker och grädde till en fluffig smet. Bred ut cheesecakefyllning på över botten. Grovhacka ballerinan och strö över cheesecakelagret. Ställ in i kylskåpet i minst 30 minuter, och under tiden gör du chokladmoussen. Smält chokladen, vispa sedan ihop äggulorna lite lätt med en halv deciliter grädde, vispa ihop resten av grädden i en annan bunke, till ett hårt skum. Häll ner den smälta chokladen i äggblandningen under omrörning. Vänd därefter ner den vispade grädden försiktigt. Bred moussen ovanpå cheesecakelagret och låt stå i kylskåpet i ett par timmar. Ta fram tårtan och vispa ihop grädde och florsocker till toppingen. Bred ut vispgrädden på toppen och dekorera med kakor, godis & bär.
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ Sedan får ni inte missa alla fina nyårsklänningar HÄR
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i en form på 35 *25 cm. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner i smeten. Rör sist ner smöret. Häll upp i formen och grädda i mitten av ugnen i 15- 20 minuter. Låt svalna medan du gör toppingen. Koka upp grädde, socker, och sirap i en kastrull. Sjud tills smeten tjocka något, vispa eller rör om under tiden. Ta bort från plattan och bryt ner chokladen. Rör till en smidig smet. Låt svalna du breder på toppingen. Pudra ev över lite kakao innan du skär i lagom stora bitar.
Gör så här: Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret & låt det svalna lite. Häll i filmjölken. Ta en tsk med sockret och mortla tillsammans med saffranet. Vispa ägg & socker vitt & pösigt. Blanda de torra ingredienserna, ink saffranet och vänd sedan ner det med äggsmeten. Rör försiktigt ner det smälta smöret + filmjölken. Skeda upp i 10 formar. jag ställer mina formar i ett muffinsjärn, för att de inte ska flyta ut. Fyll upp varje form 3/4 delar. Grädda i cirka 15-17 minuter, prova med sticka. Låt muffinsen svalna helt. Under tiden kan du röra ihop fyllningen. Ovispad grädde med mandelmassa, rör ihop till önskad konsistens. Vispa grädden luftig. När muffinsen svalnat helt så skär du av som ett lock på toppen, fyll med mandelmassan. Och spritsa sedan ut grädden. På med locket och pudra över med massa florsocker.
Det här behöver du till 30 chokladbollar: 200 gram rumsvarmt smör 8 dl havregryn 3 dl florsocker 1 nypa salt 2 msk kallt kaffe 2 1/2 msk kakao 1/2 dl oboy 50 gram smält mjölkchoklad
Garnering: 150 gram mjölkchoklad Kokosflingor eller pärlsocker
Gör så här: Mixa havregrynen med en mixer till mindre bitar. Vispa smör med florsocker till en jämnsmet, rör ner salt, kaffe, kakao & oboy. Vänd ner havregrynen & chokladen och ställ kallt i 1 timme.Rulla sedan chokladbollar och ställ in dem i kylen under tiden du smälter chokladen. Rulla dem sedan i chokladen som du låtit svalna, och sedan även i kokosflingor eller pärlsocker, vilket du tycker är godast.
Förvara chokadbollarna svalt.
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ Sedan får ni inte missa alla söta nyheter. KLICKA HÄR Denna villhöver jag till julpyntet!
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i en form, ca 20 x 30 cm. Lägg alla ingredienser till nougatrutorna i en bunke. Blanda ihop till en jämn smet. Tryck ut smeten i formen. Baka mitt i ugnen 10–15 minuter, tills den fått lite färg. Hyvla nougaten över den varma kakan, exempelvis med osthyveln. Smält chokladen över vattenbad eller i mikron. Ringla över chokladen i ett fint mönster. Strö över lite flingsalt. Låt svalna något innan du skär upp i bitar.
Gör så här Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, max 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. Häll i lite av den ljumna degvätskan och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt resten av degvätskan under omrörning. Knäck ner ägget och tillsätt mjöl och salt under omrörning. Degen ska vara lös och kladdig. Låt jäsa under bakhandduk i cirka 40 minuter. Under tiden kan du göra citronfyllningen. Vispa ihop smör och philadelphiaost. Pudra i florsocker och tillsätt citronskalet. Blanda väl. Ställ kallt. Lägg bakplåtspapper i en bakform, cirka 30 x 40 cm. Stjälp ut degen i formen och tryck till den lite lätt med mjölade händer. Låt jäsa under bakhandduk i ytterligare cirka 30 minuter. Värm ugnen till 225 grader. Tryck ut cirka 40 små gropar i degen med hjälp av tummen. Fyll dessa gropar med citronfyllningen. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter, eller tills den blivit gyllene
Gillar du kärleksmums, kommer du älska den här godingen.
Banan- & chokladrutor
150 g smör 1 ½ dl vispgrädde 1 mogen banan 3 ägg 3 dl strösocker 1 msk vaniljsocker 4 dl vetemjöl 1 dl kakao av bra kvalitet 2 tsk bakpulver
Glasyr 100 g mörk choklad 150 g smör, rumsvarmt ½ dl kakao 1 msk vaniljsocker 2 dl florsocker
Garnering 1 dl kokosflingor
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, ca 25 x 35 cm. Smält smöret och blanda i grädden. Mosa och rör i bananen. Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst med elvisp. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Rör ner bananblandningen och de torra ingredienserna i äggsmeten. Blanda försiktigt. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen 20–25 minuter. Låt svalna. Glasyr:Smält chokladen över vattenbad eller i mikro. Låt svalna något. Vispa ihop med smöret. Tillsätt kakao, vaniljsocker och florsocker. Rör till en fluffig glasyr. Bred glasyren över kakan och strö över kokos. När glasyren har satt sig, skär kakan i bitar.
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ Sedan får ni inte missa alla söta nyheter. KLICKA HÄR Denna villhöver jag till julpyntet!