VECKOMATSEDEL

Hoppsansa,
Höll ju på att missa veckomatsedlen. Här kommer den.

Måndag : Vegetarisk pastasallad
Tisdag : Kokospanerad torskfile 
Onsdag : Kycklingenchiladas med sallad
Torsdag : Pasta & köttfärsgratäng 
Fredag : Pizza

 

Kan både grillas & tillagas i ugnen.  ( Glöm inte läsa på om eldförbudet )
Pizzadegen: 
50 gram jäst
5 dl standardmjölk
200 gram smör
1 nypa strösocker
1 1/2 tsk salt
13 dl vetemjöl special + ett par till utbakning

Pizzasås:
1 burk med tomatkross med smak av vitlök
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
1 nypa socker

Gör så här :
Koka upp alla ingredineser och mixa krosset
med en stavmixer om det behövs. Låt det småputtra i fem minuter på svag värme innan du brer på den.


Gör så här:
Smält smöret & häll ner mjölken i kastrullen och värm upp till 37 gradigt. Smula jästen i en bunke och rör ut den lite i taget med den ljumna mjölkblandningen, till allt löst sig. Blanda ner resten av den ljumna mjölken i jästen med socker & saltet och nästan allt mjöl. Arbeta tills degen är smidig och släpper från kanterna. Låt sedan degen jäsa under en handduk i 45 minuter.  Under tiden kan du förbereda fyllningen : Riv ost, strimla skinka och förbered resten av ingredienserna.


Sen bakade vi ut degen, i lagom stora degar och bakade ut.
Bred ut pizzasås strö över osten och toppa med allt möjligt gott
innan du lägger den på den redan varma pizzastenen som ligger på grillgallret.

Pizzan får så där perfekt frasig & hård botten som den ska få. Servera sedan med hemmagjord pizzasallad
Sist hackade jag ner ett rejält dillknippe. Mycket gott.

IMG_7007

Godaste pizzasalladen : 
1 litet huvud med vitkål
1 kastrull med kokhett vatten
3 korkar med ättika ( te.x perstorp)
1 dl rapsolja
1 1/2 tsk med salt
grovmalen svartpeppar
1 kruka finhackad dill

Gör så här:
Hyvla kålen med en osthyvel eller i en matberedare. Lägg i ett durkslag och häll över det kokande vattnet över den strimlade kålen. Skölj sedan med iskallt vatten tills kålen svalnat. Låt rinna av medan du blandar ihop ättika, rapsolja salt & svartpeppar.
Häll ner och vänd om både vitkål & ättikssåsen blanda väl. Klipp ner dillen och smaka ev av med mera ättika eller kryddor.

Klarar sig fint i 5- 6 dagar i kylskåp.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Och så något gott till kaffet: Blåbärspaj

IMG_5839 (1)

Det här behöver du: 
Bär som täcker botten
2 msk potatismjöl
socker ( hur mkt beror på hur sura bären är)

Knäckiga toppingen:
150 gram smör
1 1/2 dl strösocker
3 dl havregryn
1 1/2 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
1 / 2 dl ljus sirap
2 msk mjölk

Gör så här: 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull , och dra bort frän värmen när den har smält -rör ner mjölk och sirap. Blanda de torra ingredienserna i en skål och rör sedan ner i smörblandningen och rör om väl. Sprid ut bären och pudra över potatismjöl och strö över socker. Klicka sedan ut smeten över bären och ställ in i mitten på ugnen i ca 25-30 minuter, eller tills pajen är knäckigt / gyllenen.

Severa med glass eller vaniljsås.

 

 

0
Prenumerera
Notis om
4 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
3 år sedan

Åhh ser jättegott ut!! =)

Pernilla
3 år sedan

Hej.
Vill bara tala om att i söndagsbilagan på en jättestor kvällstidning, ligger din bok på 3:e plats på adlibris, över mest sålda böcker, inte dåligt då den inte ens är släppt än!! Alltså jättemånga som förbokat, stort grattis.
P

jennysmatblogg
Reply to  Pernilla
3 år sedan

Va? 😍😍

Helen
3 år sedan

Ska du sälja ditt gamla kök nu när du ska byta ut det gamla?

Nästa inlägg

Frågestund del 2

4
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x