Veckomatsedel

Hej från Sverige.

Äntligen är vi på väg hem efter denna något omtumlande flygresan. Vi har precis lämnat Danmark, och kör mot växjö. Nu saknar vi barnen och vill bara hem och krama dem. Jonathan kör så jag hinner jobba ikapp, jag har inte haft datorn tillgänglig på flera dagar. Då allt bagage stannade kvar i flyget.
Så här kommer en något sen veckomatsedel, men bättre sent än aldrig.
Så sant som det är sagt.

Måndag Saftiga vegetariska halloumibiffar
Tisdag Torsk i currysås
Onsdag Ugnspannkaka med bacon
Torsdag Falukorv i ugn med mozzarella 
Fredag Baconinlindad fylld köttfärslimpa

Godaste köttfärslimpanDet här behöver du till köttfärslimpan 5-6 personer:
1 kilo nötfärs
2 msk oxfond
salt & peppar
1 paket bacon

Fyllning:
150 gram valfri färskost ( jag valde smaksatt med paprika)
1 pkt knaperstekt bacon

Serveras med klyftpotatis / Morötter
Smörstekta champinjoner

Brunsås:
ev steksky från köttfärslimpan
4 dl vatten
1 dl grädde
2 msk oxfond
1 msk  kinesisk soya
salt och peppar
1 tsk rödvinbärsgele
maizena

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Rör ihop smeten till köttfärslimpan. Platta ut degen på ett bakplåtspapper alternativ på platfolie. Rör ihop den knaperstekta baconen med färskosten & fördela ut fyllningen i mitten, och forma ihop till en limpa. Klä in med bacon, och lägg sedan i ugnsfast form och ställ in i mitten av ugnen i cirka 40-50 minuter  tills köttfärslimpan är 70 grader.

Under tiden limpan är i ugnen gör du brunsåsen:
Häll i vatten i stekpannan och skeda ur ev steksky från limpa i ugnen, häll i grädde,soya och fond i stekpanna och låt sjuda ett par minuter. Sila sedan såsen och häll tillbaka den i den rena stekpannan, och låt sjuda upp igen. Smaka av såsen med salt och peppar, och vinbärsgelen. Önskar ni en tjockare sky red av den med maizena ( eller färskost är också gott  ) önskar ni en mörkare sås droppa ner ett par droppa soyakulör i såsen.

* * * * * * * * * * * * * *

Baka något gott: Nougatsnitt.

img_5362

Det här behöver du till cirka 40 st kalaskakor:
220 gram smör
5 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
5 msk kakao
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3 dubbelnougat

Gör dina kalaskakor så här:

Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela och rulla ut till 3 längder och halvera dubbelnougaten på längden. Gör en grop på längden och lägg ner guldnougaten.

Nyp ihop & baka in dubbelnougaten i chokladrullarna och ställ in i mitten och grädda i cirka 10-12 minuter. Efter halva tiden plattar du till dem något med en gaffel. Låt längderna svalna något, men inte kallna helt, innan du skär dem i snittar.

Serveras med fördel ljumna så nougaten är så där härligt krämig.
Även goda kalla också såklart.

0
Prenumerera
Notis om

8 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Birgitta
7 år sedan

Hejhej, usch så otäckt med nödlandningen. Visst blir man väl lite skakig efter en sådan upplevelse! Tack snälla för dina härliga inlägg under eran resa, så gulligt att du tar dig tid till det. Hoppas bilresan hem blir lugn och går smidigt. Ser fram emot nya smaskiga recept från dig, liksom ”braiga” tips om inköp!
Kram

Rosa
7 år sedan

Så skönt för er att vara på hemmaplan igen. Tur att allt gick bra trots allt. Ni verkar haft en heeelt fantastisk resa (innan hemresan) helt otroligt fina bilder som ni delat med er av. Ta det lugnt nu o bara mys med era nära o kära. Tack för en fin, intressant o bra blogg med lite ditten o datten. Gillar blandningen?
Kram

Amanda
7 år sedan

Läste om flygdramat i tidningen, hoppas ni mår ok! Tack för att du delar med dig av resan och såklart alla bra recept! Ha en fin kväll! 🙂

7 år sedan

Hallomibiffarna lät ju ur goda. Jag älskar Hallomiost. För några veckor sedan gjorde jag en hallomistroganoff. Jättegod!
http://nouw.com/gourmettjejen/vegetarisk-stroganoff-29583021
Kram

Linda
7 år sedan

Lagade köttfärslimpan samt tillbehör idag, så himla gott!! Är så glad att jag ”har dig”! Alla recept och tips du kommer med är ju bara så himla bra, passar helt i vår smak! Tack för det! 🙂

jennysmatblogg
Reply to  Linda
7 år sedan

❤️

Mia L
7 år sedan

Är du/ni aldrig rädda att det skall hända er något då ni reser så mycket utan era barn? Jag veta att det kan hända en olycka då man åker till matbutiken, men tex nu med era otäcka flygresa, är ni aldrig oroliga för era barn? Inget illa menat, funderar bara, eftersom jag själv funderar mycket på riskerna att mina barn skulle bli ensamma.

jennysmatblogg
Reply to  Mia L
7 år sedan

Vi har bara rest ett par ggr utan våra barn… är det 3:dje gången vi flyger själva?
De andra 100 ggr är barnen med oss på resorna. Jag är inte speciellt flygrädd, och statistiskt sätt kommer aldrig en nödlandning med flygplan drabba oss igen.
Så tänker jag ❤️

Kram

Nästa inlägg

Nödlandat i Canada & inväntar nytt flyg

8
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x