Torskgratäng med dill & citron

Något som jag gärna äter är torsk. Och denna gratäng blev så god, jag gillar kombon citron och torsk. Jag letar alltid nya recept så har Du lite andra goda fiskrecept provar jag dem gärna. Tipsa i kommentarerna. Här kommer lite andra finfina torskrecept ifall att ni inte hunnit prova:

Panerad torsk, smörstekt torsk med dillsås, torsk i currysås, torsk- & kräftgratäng, torskgryta med dill,

torsk ugn

Det här behöver du :
400 gram torsk ( ett block )
15 små körsbärstomater
2 dl vispgrädde
1 1/2 dl creme fraiche
2 msk dill / persilja ( går bra med fryst )
1 msk chilisås
1-2 msk citronsaft
1 msk fisk eller hummerfond
salt & citronpeppar
1 dl riven lagrad ost

Gör så här: 
Ställ ugnen på 225 grader
Tärna ner den halvtinade fisken i formen, jag tärnade min i lite större bitar. Fördela ut ett gäng körsbärstomater. Rör ihop grädde, crème fraiche, dill, chilisås, fond + citronsaft. Salta & peppra fisken innan du häller över röran. Riv över lite ost och skjuts in i ugnen. När gratängen fått vacker färg, så där efter 20 minuter så är den klar att serveras.

IMG_1016

2

20 responses to “Torskgratäng med dill & citron

  1. Malin skriver:

    Hej,

    Tycker du har jättegoda recept, och gillar verkligen att de ofta också är väldigt lätta 🙂
    Ett annat recept med torsk som jag provade förra veckan var detta, och det var också supergott. Kändes som att det var lite i samma stil som dina recept 🙂 Enkelt och gott!
    https://gourmetmorsan.com/2010/04/22/sillahallens-torskrygg-med-bacon-och-graslok/

    1. jennysmatblogg skriver:

      Mums så gott det låter. Och precis min stil, enkelt och gräddigt 🙂

  2. Cecilia skriver:

    Kokt torsk med senapssås och potatis, supergott!

    1. jennysmatblogg skriver:

      Senapssås ? Är det dijonsenap då kanske? 🙂

      1. Cecilia Carlsson skriver:

        Har missat ditt svar 🙂 Nej såsen innehåller colmans senapspulver som blandas ut med vatten, slotts starka senap, lite socker, matlagningsgrädde, smör, mjöl, salt 🙂

  3. Andrea skriver:

    Tack för alla trevliga recept du delar med dig av Jenny. Alltid lika spännande att kika in hos dig 🙂 Fiskfavoriten hemma hos oss är en jätteenkel torskgryta som vi serverar med potatis. Använder torskrygg som jag först bryner och låter sen puttra i grädde blandat med dijonsenap, coctailtomater, gräslök, persilja och salt. Det går snabbt att tillaga och barnen älskar denna torskrätt. http://hemmahosandrea.se/2016/01/25/torsk-i-senapssas-med-tomat-graslok-persilja/

  4. Tina skriver:

    Jag brukar fräsa på en purjo med 3-5 grovt rivna morötter, sedan slänga på en skvätt vitt vin eller citron. Ös sedan på med grädde och en fisk- och/eller grönsaksbuljongtärning och låt det puttra ihop. Kryddar sen med lite salt, vitpeppar och citronpeppar innan jag lägger ner halvtinad torsk (torskblock) skuren i bitar, låt sedan puttra tills fisken är klar. Servera med pressad potatis.

  5. Petra skriver:

    Denna fiskrätt tycker vi om i vår familj, brukar göra den med torskrygg, blir godast så.
    https://tillvardagochfest.com/2016/04/24/fisk-under-tacke/

  6. Lotta skriver:

    Mitt gamla väl använda recept är; Ett fiskblock läggs i smord form. Salta o peppra. Häll över en blandning av en trea grädde (3 dl) en riven gul lök, ett rivet rött äpple, samt chillisås eller ketchup efter smak. In i ugnen 175 grader ca en timme.
    Jag brukar inte gilla frukt i mat, men detta gillar jag! Nu för tiden får man ju dubbla receptet, ett fiskblock a’ 400 gram räcker inte till min familj.
    Jag har gjort din currytorsk flera gånger, väldigt omtyckt här hemma!
    Gillar också ett recept från ICAs billiga vecka, torsk med kräftstjärtar (och lite spad), sockerärtor, cocktailtomater som får puttra med lite grädde. Tror den heter krämig torskgryta eller nåt sånt.

  7. Carina Bengtsson skriver:

    Hej!
    Tack för alla recept! Har ett gammalt recept. 400gr torsk pressar man över en halv citron o 1 tsk salt. Låt stå en stund. Blanda 3 dl grädde med 2 msk ströbröd och 4 msk finriven parmesanost(tar mer ibland). Häll över fisken o klipp över dill . In i ugnen. MVH Carina

  8. Smulan skriver:

    Stek spenat m vitlök o salt. Lägg en tomathalva på fiskblocksbitar i form. Häll över spenaten plus grädde, In i ugnen Mums!

  9. Malin skriver:

    Du måste testa detta receptet: https://www.landleyskok.se/recept/torskrygg-med-bacon.html/

    Det är enligt mig den godaste fiskrätten vi har lagat! Så enkelt men sååå gott! Funkar lika bra som vardagslyx och till fest 🙂 och potatisarna till är ju inte heller fel!

  10. Ylva skriver:

    Senapsfisk
    500 gr torskfileer
    Salt o vitpeppar
    2 dl crème fraîche
    1 msk senap
    1 1/2 dl riven ost

    Lägg torskfileerna i en form och salta och peppra. Sätt ugnen på 225 grader.
    Blanda senap och crème fraîche och bred över fisken och strö över osten. Sätt in i ugnen ca 25 minuter. Servera med kokt potatis och ärtor.

  11. Cecilia skriver:

    Kunde inte skriva ett svar på föregående kommentar där av att det har dragits ut på tiden.
    Nej inte dijon senap utan senapssås har min pappa lärt mig att göra på skånsk grovsenap, colmans senapspulver och matlagningsgrädde. Bättre senapssås med sting i kan du inte få ??

  12. Rebecka Hamberg skriver:

    Hej, Min faster gör alltid en otroligt god torsk med bacon, först steker man bacon, lägger de åt sidan, sen steker man torsken lite på varje sida, häller på grädde, i med den stekta baconen igen, häller över massa dill och lite citron, servera med potatismos. har dock inga mängder då jag alltid kör på känsla men lagom av allt 😉 hoppas det smakar!

  13. Jessica skriver:

    Min goda fiskgratäng!

    Koka torsk i ugnen med vatten och mycket salt. (Man tar så mycket fisk som man behöver, fisken krymper ju lite i ugnen) brukar ta några fileér eller 2 pkt tork i frysdisken.
    Under tiden så hackar du en purjolök i rätt tunna skivor och river lagom mycket morötter på den grövsta sidan av rivjärnet. Ska bli ungefär lika mycket morötter som purjolöksskivor. Fräs sedan på detta i smör och lägg sedan det i botten på en ugnsform. När fisken är nästan klar så silar du bort vattnet, lägger den på bädden av morötter och purjolök (eventuellt salta igen) och sedan blandar du ihop creme fraiche och citronpeppar och brer det sedan på fisken i ugnsformen. In i ugnen på 175-200° tills den fått lite färg i kanterna. Servera med kokt potatis, eller något annat om man föredrar det.

  14. Madelene skriver:

    Ser gott ut!!
    Det är inte torsk, men lax. Viltlax är så gott! ? https://www.arla.se/recept/viltlax/

  15. Kicki skriver:

    Så enkelt och supergott. Något som verkligen gick hem hos familjen 👍😀 Tack tack…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »