Brie- och salamipaj

Idag bär det av mot Skara sommarland, hela familjen plus en kompis till Jacob. Det var ett par år sedan vi var där sist- och ungarna har tjatat om att åka tillbaka, Det ska bli jätteroligt att åka karuseller och äta popcorn och sockervadd!  Så idag hoppas vi på fint väder!

Och även idag blir det ett pajrecept :

Till pajen behöver du:

Pajdegen:
3 dl vetemjöl
125 gram rumsvarmt smör
2 msk kallt vatten

Fyllningen:
200-250 gram god salami
250-300 gram brieost
1 rödlök skivad i ringar
2 dl vispgrädde
3 ägg
salt och peppar
färsk persilja

Garnering : riven ost

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Arbeta i hop samtliga ingredienser till pajdegen och platta ut degen i pajformen ( ca 22-24 cm )
Picka pajskalet en gaffel och förgrädda i ca 10 minuter.
Skiva salamin i lagom stora bitar och skär brieosten i skivor (jag tog även bort de hårda kanterna på brieosten- men det där är kanske en smaksak )
Fyll sedan pajsaklet med salami och varva med brie och löken.
vispa sedan lätt ihop grädde och ägg , samt lite salt,peppar och persilja i en skål och häll över alltsammans.
strö över lite ost innan du gräddar pajen i ca 20- 25 minuter i ugnen.

Serveras med en god sallad.

4
Kommentera

Kolapaj

Du behöver :
Digestivbotten:
10 krossade digestivkex
25 gram smält smör
( ev. något digestivkex till, eller lite mer smält smör. Testa er fram)

1 burk med inlagda mandariner
1 burk karamelliserade mjölk.
3 dl vispgrädde
50 gram grovhackad mörk kvalitetschoklad.

Gör så här:
rör ihop till en pajbotten och platta ut i formen ( ca 22-24 cm )
Bred den karamelliserade över digestivbotten :

Öppna mandarinerna och låt dem rinna av så att pajen inte blir fylld med vätska.
Lägg sedan dem över kolatäcket:

Vispa sedan grädden tjock och fluffig, och lägg den över mandarinerna,
grochacka sedan den mörkachokladen, och strö över.

Klart att serveras !

0
11 kommentarer

Pizzabullar

Vilken underbar värme som vi äntligen har fått. . . . Men det är alldeles varmt för att stanna kvar här hemma i stan!!  Så nu åker vi till Öland ett par dagar och solar och badar.

Och här kommer ett recept på Pizzabullar, som passar perfekt att ha med sig till stranden som ett mellanmål eller fika:

Det här behöver du ( till ca 30-35 små pizzabullar)  :
50 gram jäst
75 gram smör / olja
5 dl mjölk
1 tsk salt
13 dl vetemjöl ( alternativt lite olika blandade mjölsorter )

Fyllning
1 dl Tomatpure
Oregano
200 gram Strimlad rökt skinka
3 dl riven ost

Garnering:
Uppvispat ägg
ost

Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull, och tillsätt mjölken – och värm upp till fingervarmt.
Häll lite av spadet över jästen och rör tills jästen helt har löst upp sig, och tillsätt resten av degspadet under omrörning.
Rör sedan ner  nästan allt mjöl och  även saltet . Spara lite mjöl till du ska baka ut.
Låt sedan degen jäsa i 30 minuter , under bakhandduk.

Sedan är det dags att baka ut – dela degen i 4 delar.
Och rulla ut dem till rektanglar.
Smöra sedan på tomatpuren på degen :

Och sedan även ost, skinka och oreganokrydda :

Ställ ugnen på 225 grader.

Sedan rullar du ihop detta till en längd och skär i lagom stora skivor och lägger ”bullarna” i formar:

Låt sedan jäsa i ytterligare 30 minuter underbakhandduk, och sedan penslar du bullarna med uppvispat ägg och strör

över riktligt med ost innan de ska gräddas i ugnen :

När de sedanhar fått en gyllene färg , så är de klara att serveras :

Går alldeles utmärkt att frysa.

3
8 kommentarer

En krämig röra med file, svamp och pepparost

 

Här kommer ett litet tips på Nomis favoritmat:

För 4-5 personer

800 gram fläskytterfile / fläskfile
500 gram pasta
10 champinjoner
2,5 dl grädde
2 dl creme fraiche
1 ask Cantadou 4 peppar
1/2 dl riven valfri ost
2 msk kalvfond
soya
salt och ev. peppar

Serveringstips: En god grönsallad och plommontomater

Gör så här:
Värm upp vatten och koka pastan enligt anvisningar på förpackningen.
Putsa och skär fläskfilen i lagom stora grytbitar, bryn fläskfilen först  och sedan bryner du lätt de skivade champinjonerna,  låt detta sedan sjuda upp tillsammans med grädden. Rör sedan ner osten, cantadou och creme fraichen,  och sedan smakar du av med kalvfonden & salt & peppar. ( och ev. lite soya, för färgens skull )

Låt sjuda, och serveras med pastan och en god sallad.

 

1
2 kommentarer

Vitchoklad-pannacotta med citronmarinerade jordgubbar

 


Efterrätten räcker till ca 6-8 personer .

Detta behöver du.  :
10 dl grädde
4 1/2 st gelatinblad
1/2 dl strösocker
300 gram vit blockchoklad

Garnering :
1/2 liter Jordgubbar
1 Citron
Citronmeliss

Gör så här:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, så att de blir mjuka.
Häll upp grädden och socker i en kastrull och låt sjuda upp till det kokar ihop.
Ta av från plattan, och smält i blockchokladen och sedan när det svalnat ytterligare så rör du ner gelatinbladen. Rör ihop till en jämn och slät smet. Häll upp i en fin form.
Ställ in i kylen och låt svalna i 4 timmar.
Undertiden så ansar du jordgubbarna och pressar en stor citron över dem, rör om då och då – så att citronsaften fördelar sig.

Innan servering så dekorera med jordgubbarna och citronmelissen.

0
3 kommentarer

Sega sirapskakor

Kolakakor / Sirapskakor

100 gram rumstempurerat smör
1 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 msk sirap
1 msk vaniljsocker
1 kryddmått salt

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Rör ihop smöret och sockret.
Blanda mjöl, bakpulver , vaniljsocker, och salt i en skål. Rör sedan ner alltsammans i smörblandningen.
Till sist rör du ner sirapen.
Knåda till en deg.
Dela degen i 3 delar. Och rulla ut dem till längder.
Platta meden gaffel på ytan för att platta till längderna.
Grädda sedan i mitten på ugnen i ca 8-10 minuter. Låt svalna något innan du skär dem i snitt.
Kolakakorna går alldeles utmärkt att frysa! 

 

2
5 kommentarer

Örtmarinerad kallskuren fläskytterfile

Jag valde fläskytterfile för jag tycker att det blir gott och saftigt. Men det går alldeles utmärkt att ha fläskfilee till detta recept.

Gör så här:
Ställ ugnen på 175- 200 grader.
Putsa fläskytterfileen och salta och peppra.
Gnid in den i valda örter (jag valde timjan ) Och bryn den i smör tills den får en vacker färg i stekpannan.

Ställ in den i ugnen tills den är färdig. Ca 1 timme , beroende på storlek. (Innertemperatur 65-70 grader)
Ta ut den, och låt den svalna något medan du blandar marinaden:

Marinad
1 1/2 dl vatten
3-4 msk balsamvinäger
( alt. 3-4 msk vitt matlagningsvin)
Ca 1/2 dl olivolja
(tips : istället för olivolja kan du ha oljan från oliver eller soltorkade tomater är god och smakrik att ha i marinaden )
2 stycken finhackade röda chili
2-3 msk pressad citron
1 – 2 vitlök
1 tsk Salt
Lite peppar
1/2 – 1 dl timjan

Rör runt samtliga ingredienser väl.
Skär upp köttet i skivor och häll över blandningen. Låt sedan stå kallt i minst ett par timmar innan severing.
Helst ska det stå längre, under tiden är det bra om du ett par gånger vänder och penslar på mer av marinaden under tiden den står i kylskåpet.

Klart att serveras!

Häll av överflödet av marinaden då den ska serveras  🙂

4
5 kommentarer

Jordgubbs- och marängtårta


Tårta på bara några minuter

Vi gjorde en superenkel tårta till fikat igår, eftersom vi hade köpt färdiga marängbottnar.

2 stycken marängbottnar ( ett recept kommer du att finna längre ner, om du vill baka själv)
1/2 liter jordgubbar eller valfria bär
citronmeliss
4 dl vispad grädde

Lemoncurd

Gör så här :

När det är dags att göra tårtan, lägg en botten på ett fat och varva Lemoncurd med grädde. På med maränglocket och toppar med spritsad grädde, färska jordgubbar och citronmeliss

 

 

Men för den som vill göra egna marängbottnar så är detta receptet jättebra:

För 2 stycken runda marängformar:
4 äggvitor
1 kryddmått ättika
2 dl strösocker

Gör så här:
Ställ ugnen på ca 125 grader, förbered en plåt med bakplåtspapper.
Vispa sedan äggvitorna med elvisp, sakta.
Tillsätt ättikan och vispa i 2 minuter.
Tillsätt sockret, lite i taget, och börja nu att vispa lite kraftigare- tills vitorna har blivit ett fast skum.
Då smetar du ut vitorna på en plåt,  till två runda kakor. Ca 15-20 sm diameter.
Ställ in dem och grädda dem i ca 1 timme, tills de lossnar från bakplåtspappret.
Låt marängbottnarna svalna på galler.

1
7 kommentarer

Gräddstuvade makaroner med persilja

 

 

Gräddstuvade makaroner med smak av persilja serverade med köttbullar

För 4 personer

Ca 300 gram makaroner ( ej snabbmakaroner )
4 dl grädde ( går även använda mjölk )
2 msk vetemjöl
1 msk smör
riven muskot
1 tsk salt och salt
1/2 kruka finhackad persilja

Gör så här:

Koka makaronerna i vatten, i ca 6-7 minuter.
Häll sedan av vattnet och ställ tillbaka grytan med makaronerna på spisen.  Men sänk värmen, och tillsätt smöret .
Vispa ihop lite av grädden med mjölet, ochtillsättresten av grädden eftersom, och rör ner gräddblandningen till makaronerna. Riv i lite  muskot och blanda ner finhackad persilja samt salt och peppar.
Låt detta sjuda upp och rör hela tiden i grytan.
Makaronerna är färdig efter 3-5 minuter (beroende på hur lång koktid den har) 

Serveras med chili- och örtkryddade köttbullar, och receptet hittar du HÄR 

 

0
Kommentera

Ljummen Färskpotatis med dijonmarinad


Ca 4 personer

700 gram färskpotatis
10 rädisor
1 knippe salladslök

Dijonmarinad:
1-2 msk dijonsenap
1 msk vit balsamvinäger
ev. en skvätt äppelcider vinäger
1 tsk honung flytande (valfritt )
1 1/2 dl rapsolja
1 kruka med Örter efter egen smak ( tillexempel dill, persilja eller timjan)
flingsalt och svartpeppar

Gör så här:

Skrubba och tvätta potatisen, och koka i saltat vatten.
Mät upp oljan och rör ner senapen, och de hackade örterna.
Tillsätt balsamvinäger, och honungen under omrörning, smaka av med salt och peppar.
Gillar ni lite syrlig och frisk smak, så tillsätt även en lite skvätt äppelcider vinäger.
När potatisen är färdigkokt, och något svalare kan du blanda ner den hackade salladslöken och skivade rädisorna.
Sedan rör du sist ner marinaden och rör om.
Låt stå och dra sig en 10 minuter innan servering.

Tips!!!    Även gott att smula ner en god fårost, innan servering.

 

                                                                                

1
Kommentera