VECKOMATSEDEL

Måndag : Kyckling- & nudelsallad
Tisdag: Laxlåda med duschessepotatis
Onsdag : Pannkaksmuffins med sylt
Torsdag : Öländsk Lufsa
Fredag: Krämig potatisgratäng med oxfilé & hemslungad bea

Potatisgratängen är svårt att ge i exakta mått. Men vi skivade potatisen tunt med mandolin. Kokte den mjuk i hälften grädde, och hälften mjölk. Smakade av den med kalvfond, salt & peppar. Slängde upp den i en ugnsform och rev över ost och swish in i ugnen på 250 grader tills den blivit gratinerad. 

Till detta serverade vi en mör och god oxfilé. Rödvinsåsen hittar ni här

Det här behöver du till bearnaisesås: 
150 gram smör 
2 schalottenlökar 
2 msk vitvinsvinäger
4 vit pepparkorn
3 msk vatten
2 äggulor 
1/2 msk torkad dragon 
1 nypa salt 

Så här gjorde vi bea:n: 
Skala och hacka schalottenlöken så fint du kan. Krossa vitpepparkorn i en mortel. Koka upp vitvinsvinäger, vatten, krossade vitpepparkorn och schalottenlök i en kastrull tills det kokat ner till hälften. Sätt åt sidan att svalna. Smält smör i en kastrull på låg värme. Låt stå smält vid sidan och svalna till runt 40-50 grader. Smöret får inte vara för varmt när du blandar det med äggen då spricker bearnaisen direkt. Värm vatten i en bredbottnad panna eller kastrull till vattenbad. Börja med låg värme runt 50 grader. Sila över vinägern i en liten såskastrull. Tillsätt äggulorna till vinägern. Vispa ihop. Sätt kastrullen eller bunken med äggulorna och vinägerblandningen i vattenbadet. Vispa äggulorna fluffiga för hand eller med elvisp ca 30 sekunder. Obs börja med låg värme – blir det för varmt då koagulerar äggen och såsen spricker direkt. Droppa i smöret under kraftig vispning. Tillsätt smöret lite i taget under vispning. Obs börja med låg värme som sagt annars spricker såsen. Tillsätt salt och dragon.  
När du vispat i allt smör med äggen så fortsätt vispa och öka värmen försiktigt på vattenbadet så kommer såsen att börja tjockna. Vispa och värm såsen till en majonnäs-liknande konsistens. Det kan ta några minuter. Obs chansa ej och värm för länge – den ska ej bli för varm (över 60 grader) då spricker såsen då äggen koagulerar. 
Smaka av Bearnaisesåsen med salt och vitpeppar samt ev. mer dragon.

* * * * * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: SnickersglassFotograf Ulrica Pousett

Den karamelliserade mjölken är alltså färdigkokt sötad kondenserad mjölk.

Det här hade jag i min glass:
5 dl vispgrädde
1 burk med kondenserad sötad mjölk
300 gram med jordnötssmör
2 nävar salta jordnötter
1 burk med karamelliserad mjölk + ett par msk ovispad grädde
chokladströssel

Gör så här:
Vispa grädden så att den bildar toppar, vänd ner jordnötssmöret och vispa till jämn smet, vänd ner den sötade kondenserade mjölken och vänd om tills du har en klumpfri smet. Blanda upp den karamelliserade mjölken med lite ovispad grädde, för att få den lite lösare i konsistens. Ta fram en form och varva smet med jordnötter och karamelliserad mjölk ( kolasås), smeten  och toppa sedan ytan med jordnötter, strössel och ringla över kolasås. Plasta och ställ in i frysen i minst 4-5 timmar innan servering.

Ta fram en stund innan fikat.

2
Prenumerera
Notis om

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

30 % REA PÅ REDAN NEDSATTA PRISER

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x