Laxlåda med duschessepotatis

Fisk är något vi lagar ofta, och när jag bläddrar tillbaka ser jag på bloggen att vi äter extremt mycket lax. Inte alls speciellt mycket vit fisk faktiskt, så det ska bli ändring på det- ibland är det lätt att fastna i samma ”handla middagsmat”- mönster och tydligen har lax blivit en sådan vara som bara har plockats ner i kundvagnen och torsken har fått stanna kvar 🙂 Men iallafall tänk på att ni kan ändra alla mina recept efter smak och tycke- har ni torsk, sej eller en annan god fisk hemma byt bara ut laxen och ersätt med den. Är ni som jag – äter ni också mycket lax eller är det någon särskild fisk som ni alltid har hemma i frysen?

En riktigt god laxlåda med duschessepotatis

Det här behöver du :
4 portionsbitar lax

Till duschessepotatis
1 kilo mjölig potatis
2 äggulor
2 msk neutral olja
Salt ( ganska mkt)
& Peppar

Till såsen: 
2 dl vatten
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
2 msk hummerfond
maizena eller mjölredning
fiskkrydda ( knorr )
citronpeppar
salt och peppar

Toppa med lite handskalade räkor

Gör så här:
Koka potatisen mjuk, och ställ ugnen på 225 grader.
Lägg fisken i smord ungsform och skjutsa in i ugnen med grillfolie över.
Under tiden gör du såsen, får du vätska från fisken är det det godaste ( då byter du ut en dl vatten mot 1 dl spad) annars går det bra med hummerfonden också. Blanda i vätskorna i en kastrull och låt sjuda upp, red av till önskad tjockhet och smaka av med kryddorna och salt & peppar. Låt sjuda på svag värme.När potatisen är mjuk så vispar / rör du ihop allt till duschessepotatisen, smaka av med salt och peppar. Ganska mkt salt behövs till potatis.

När laxen varit inne en kvart så tar du ut den och spritsar / klickar moset runt omkring formen. Vispa ner såsen över fisken och ställ sedan in hela formen i mitten på ugnen
och grädda tills såen och moset fått en fin färg- cirka 15- 20 minuter eller tills laxen är klar.
Färdigt att serveras.

 

0
Prenumerera
Notis om
7 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
7 år sedan

Mmmm, samma här, äter massor med lax! gott, gott

jennysmatblogg
Reply to  Martina
7 år sedan

Visst är det gott med lax:-D

Heidi
7 år sedan

Det blir lax för det mesta när jag lagar fisk. Jag brukar skära i mitten av laxfileén och stoppa in fetaost. Det är jättegott och enkelt.

jennysmatblogg
Reply to  Heidi
7 år sedan

Mums – låter jättegott.
Någon speciellt fetaost?

Kristin
7 år sedan

Vi äter mest torsk, eller sej. Oftast steker vi den i bitar med purjo och curry för att sen låta den puttra lite. De sista 2 minutrarna med kokt ägg och färskt tomat i stora bitar. Toppar med färsk persilja. Ibland gör vi en gräddig sås av det hela genom att helt enkelt låta det koka med lite grädde. Annars är det gott att mosa potatisen i den buljongaktiga såsen. Supergott och så enkelt! Tror receptet är från rutiga kokboken. Rekommenderas varmt! 🙂

Kristin
7 år sedan

Salt och nymalen peppar har vi givetvis i också. 😉 Jag kan knappt komma på en rätt vi inte har det i.

Jennie
6 år sedan

Tack för en inspirerande blogg!!!
Här ska lagas 🙂 måste bara tipsa om att använda
Kräftost i såsen till fiskgratängen, det blir så
krämigt och gott!!
Glad Påsk

Nästa inlägg

Krämig och gräddig rabarberglass

7
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x