ÖLANDS NATIONALRÄTT

I dag står jag i köket och lagar mat på prick hela dagen.
Kikar förbi er bara medan maten tillagar sig själv i ugnen.

Dagens middagstips från mig till er: 


Fotograf: Ulrica Pousette och recept kommer från min senaste bok ” Snabbt, gott & billigt”

Det här behöver du :
12 stora potatisar ( fast sort )
5 dl gräddmjölk 50 % – 50 % ( grädde & mjölk )
3 dl vetemjöl
1 ägg
salt och peppar
500 gram rimmat sidfläsk /alt.  bacon

Gör så här : 

Ställ ugnen på 200-225 grader,  Smörj och mjöla en ugnsform ( jag hade den djupa ugnsformen till ugnen )
Grovriv den råa potatisen i en bunke. Vispa ihop mjölk, mjöl och ägg till en smet i en annan bunke, salta och peppra ner i smeten, men tänk på att även fläsket / baconet är ganska salt. Blanda sedan detta med potatisen.  Öppna fläsket och fördela ut både i botten & toppen på potatiskakan.  Och bred ut dem över potatiskakan. In i ugnen och grädda i cirka en timme – beroende på hur tjock lufsan är.

Servera med lingon och kanske lite ovispad grädde.

 

1

9 responses to “ÖLANDS NATIONALRÄTT

 1. Therese Carlsson skriver:

  Vad gott =) saknar Öland så mycket men kul att läsa din blogg och få fina recept som påminner mig om Öland =)

 2. Sofie skriver:

  Så gott det ser ut. När kommer svaren på frågestunden? Ingen brådska, undrade bara 🙂 Ha en fin dag!

  1. jennysmatblogg skriver:

   Längre ner på sidan 🙂
   Många var snarlika, så jag buntade ihop dem.

 3. Mia skriver:

  Ser jättefint ut! All mat som kan lagas i gartäng är väldigt uppskattad av alla här hemma men främst mig som står vid spisen. Gott med riven potatis i kan jag tänka. Föredrar du någon speciell sort?

  1. jennysmatblogg skriver:

   Fast sort 🙂

   1. Mia skriver:

    Tack! 😘

 4. Natalie skriver:

  Åh Lufsa är så gott

 5. Malin skriver:

  Lufsa om det nu är det…… åt jag på Öland i en jättemysig Mölla som låg upp mot Löttorpshållet, Sandvikskvarn, om jag inte minns fel. Sååååå gott, visste inte riktigt vad det var jag åt, trodde att det var mer ägg.

 6. Lotta Alsterklev skriver:

  Älskade Lufsa! Det vattnas i munnen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *