Veckomatsedel

Måndag Majs- & potatissoppa 
Tisdag Värmande fisksoppa med aioli
Onsdag  Ost- & skinkpaj
Torsdag Dilljärpar med bulgurkompott
Fredag  Kycklingköttbullar med potatispure

IMG_5602

Det här behöver du 18-20 st kycklingköttbullar:
500 gram kycklingfärs
1/2 dl mjölk
1/2 dl ströbröd
1/2 tsk salt
1/2 tsk paprika krydda
Smör till stekning

Såsen/ skyn:
steksky
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk konc. kycklingfond
1 msk kinesisk soya
salt & peppar
ev. redning

Serveras med potatispure :
Mjölig potatis
en skvätt varm mjölk
och en rejäl klick smör
salt & vitpeppar

Gör så här:
Häll upp mjölk & ströbörd i en skål och låt svälla några minuter. Rör sen ihop alla ingredienser till kycklingköttbullarna och ställ kallt i tio minuter. Skala potatisen och koka de i saltat vatten. Ställ ugnen på 100 grader och börja sedan forma kycklingbullar av smeten, det kan vara kladdigt men doppa händerna i kallt vatten emellanåt. Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör och stek köttbullarna gyllene bruna. Läg på en ugnsform och in i ugnen. Vispa ur stekpannan med vatten, och låt sjuda upp Sila sedan skyn ner i en kastrull. Och låt sjuda upp med fond, soya salt & peppar. Vänd ner grädden och red ev. av med lite maizena. Lägg sedan ner köttbullarna i såsen och låt dem koka i 8- 10 minuter tills de är klara / genomstekta.
Under tiden häller du av vattnet på de färdiga potatisarna , tillsätt smör & skvätt mjölk ( pröva dig fram till lagom konsistens ) jag brukar använda en potatiskross istället för elvisp. Smaka sedan av puren med salt & vitpeppar.

Servera genast med lingon och inlagd gurka.

* * * * * * *  * * * * * *
Centerkakor
IMG_6037 (1)

Det här behöver du till 25 kakor:
175 gram smält smör
2 dl brun farinsocker
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
25 centerbitar

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader
Smält smöret, och låt svalna. Vispa smöret, socker & farinsocker med en elvisp. Vispa sedan i bägge äggen till en fin smet. Blanda mjöl, bikarbonat & vaniljsocker och rör ner i smeten/degen. Rulla till små bollar, gör en grop med tummen och fyll med en centerbit. Baka ihop till en rund boll och lägg på plåten ( jag fick kakor till tre plåtar ) Grädda i mitten på ugnen cirka 15 minuter. Ta ut och låt svalna något innan servering

 

0
Prenumerera
Notis om

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Sommarkväll i Köpingsvik

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x