Värmande fisksoppa med kräftor & citronaioli

Hej där hemma,
Hoppas allt är bra, och att julhelgen varit härlig. Och nu efter all god julmat så längtar ni säkert efter lite nyttigare mat.
Denna urgoda fisksoppa måste ni då prova! Mumma.

IMG_3270

Det här behöver du :

1 gul lök
1 msk olivolja
4 msk hummerfond
1 msk tomatpure
4 st morötter
4 st potatisar
8-9 dl vatten
300 gram torsk & lax
1 kruka dill
salt  +lite cayenne
140 gram kräftstjärtar

Citronailoi:
2 äggulor
1 3/4 dl rapsolja
2 tsk citronsaft + skal
1/2 pressad vitlöksklyfta
salt

Gör aiolin så här:
Detta är verkligen jätteenkelt att göra hemma. Det enda som kan gå fel är om ägg och olja har olika temperatur.
Så ta gärna fram äggen en timme innan, lägg äggulorna i en skål, och ta fram en elvisp. Börja att vispa i skålen och droppa ner rapsoljan sakta under vispning, för att sedan övergå till att hälla en jämn stråle ner i bunken medan du vispar. Aiolin kommer bli fluffig och fin, pressa sedan ner citonsaften, ( mer eller mindre beror på hur syrlig du vill ha den.) Riv ner cirka halva av det gula skalet på citonen, ner i aiolin. Pressa ner en halv vitlök och smaka av med salt. Ställ kallt fram till servering.

Gör så här : 
Skala och hacka lök, potatis och morötter i småbitar.
Hetta upp en kastrull och fräs rotfrukter + purjolök en liten stund , häll ner tomatpure, dill, fond och vatten. Låt sjuda upp till potatisen är mjuk. Skär lagom små bitar av torsken och vänd ner, låt sjuda i 5- 7 minunter eller tills fisken är genomkokt. Och smaka av med lite salt, fiskkrydda och lite cayenne. Ta bort från spisen och vänd i kräftstjärtarna.

Serveras genast.

IMG_3256

2

One response to “Värmande fisksoppa med kräftor & citronaioli

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *