Veckomatsedel

Godmorgon där ute, 
Hoppas ni sovit gott. Jag startar upp dagen med en tidig veckomatsedel för er som vill hinna med att handla innan veckan drar igång.

Varsågoda, hoppas ni hittar något som ni gillar.

Måndag: Vegetarisk lufsa
Tisdag: Torsk i currysås
Onsdag: Smördegsinbakad kassler 
Torsdag Baconburgare med svampfyllning
Fredag Kycklingköttbullar med potatispure

kyckling

Det här behöver du för att laga kycklingköttbullar :

500 gram kycklingfärs
1/2 dl mjölk
1/2 dl ströbröd
1/2 tsk salt
1/2 tsk paprika krydda
En bit mild ost alt. mozzarella
Smör till stekning

Såsen/ skyn:
steksky
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk konc. kycklingfond
1 msk kinesisk soya
salt & peppar
ev. redning

Serveras med potatispure :
Mjölig potatis
en skvätt varm mjölk
och en rejäl klick smör
salt & vitpeppar

Gör så här:
Häll upp mjölk & ströbörd i en skål och låt svälla några minuter. Rör sen ihop alla ingredienser till kycklingköttbullarna och ställ kallt i tio minuter. Skala potatisen och koka de i saltat vatten. Tärna upp osteni små tärningar. Ställ ugnen på 100 grader och börja sedan forma kycklingbullar av smeten, först platta till med tummen och fyll med en osttärning. Det kan vara kladdigt men doppa händerna i kallt vatten emellanåt. Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör och stek köttbullarna gyllene bruna. sänk värmen något och lägg ett lock över och bryn dem tills de är genomstekta. Ta upp och lägg dem på en ugnsform medan du Vispa ur stekpannan med vatten, och låt sjuda upp Sila sedan skyn ner i en kastrull. Och låt sjuda upp med fond, soya salt & peppar. Vänd ner grädden och red ev. av med lite maizena.
Under tiden häller du av vattnet på de färdiga potatisarna , tillsätt smör & skvätt mjölk ( pröva dig fram till lagom konsistens ) jag brukar använda en tomatkross istället för elvisp. Smaka sedan av puren med salt & vitpeppar.

Servera genast med lingon och inlagd gurka & en krispig sallad

* * * * * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet, och då tipsar jag om fudge. Fudge är något man kan göra alltid, och inte bara till jul tycker jag.
 Fudge med salta mandlar

fudge

Du behöver till cirka 25-30 bitar :
3 dl grädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
180 gram med chokladen ”salta mandlar”
Strössel, daimkulor eller liknande

Bra att ha: kökstermometer

Gör så här:
Klä en form cirka 15*15 med bakplåtspapper. Mät upp grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp till 120 grader. Ta bort från plattan, bryt och vänd sedan ner chokladen och smöret i den heta smeten och rör tills smeten är jämn och blank. Vänd upp fudgesmeten i formen och strössla över chokladkulorna. Ställ sedan kallt i några timmar.

Skär sedan lagom stora munsbitar med en vass kniv.

 

2

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *