Biffar med fetaost

För fler enkla mat & efterrätts-tips finns jag även på
instagram: @jennysmatblogg

Detta behöver du:
Potatis

700 gram nötfärs / blandfärs
smör till stekning
2 klyftor pressad vitlök
1 ägg
2  tsk torkad oregano
150- 200 gram smulad fetaost
Salt och nymalen peppar

Sås:
2 msk smör
1/2 dl vatten
3 dl grädde
2-3 tsk kalvfond
1 msk kinesisk soja
salt och peppar
red av med maizena

Gör så här.
Skala och koka potatisen.
Häll upp samtliga ingredienser till till biffarna och rör så att det blandar sig.

Forma stora biffar av smeten, och stek i en stekpanna med rikligt med smör. Under tiden ställ ugnen på 125 grader.Och där stoppar du in biffarna, i en ugnssäkerform, allt eftersom de börjar bli färdiga. Av stekfettet efter biffarna gör du sedan såsen.
När alla biffar är färdig stekta lägger du dit en rejäl klick smör till,och vispar sedan ut med vatten och grädde. Smaksätt med kalvfond, och smaka av med salt och peppar.Tillsist så rör du ner maizena tills du får en fin konsistens.
ev. någon droppe soja, om du vill få en mörkare färg på såsen.
lägg sedan tillbaka biffarna och låt dem sjuda en stund tillsammans med såsen, på svag värme, tills potatisen är klar.


Serveras sedan med lingonsylt eller rårörda lingon

 

 

5
15 kommentarer

Fläskfile med banan och curry

Det här behöver du till 4- 5 personer :
Ris
600 gram Fläskfile
10 stycken små färska champinjoner
1 röd paprika
1 orange paprika
1 gullök
2 bananer
4- 5 dl vispgrädde
2 dl god riven ost
curry
Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader
Koka riset enligt anvisningar på förpackning.
Grovhacka paprikorna , och  lök
Putsa fläskfilen och strimla den.
Bryn den tills den är ordentligt genomstekt.
Lägg sedan fläskfile-bitarna i en ugnsfast form, och lägg paprikabitar
samt lökbitar över detta. Klyfta champinjonerna och lägg dem över paprikan.

Vispa grädden med elvisp tills den blir fluffig och fast.
Krydda sedan upp grädden med curry – efter egen smak.


Fyll sedan på med currygrädden

Och strö god ost över detta innan det ska in i ugnen , i ca 20 minuter,
eller tills paprikan har önskad konsistens.
Serveras sedan med riset, och en god grönsallad.

1
Kommentera

Gratinerad fläskfilé

Snabb & lätt gratinerad fläskfile  :

IMG_83741 (1)

.
Och till den gratinerade fläskfilen,
behöver ni för ca 5-6 portioner :
2 st  fläskfile
2 tomater
1 rödlök
1 vitlök
Mozzarella eller 2 dl riven god ost
Färsk basilka
salt och peppar
Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader ,
Putsa fläskfilen, och skär lagom stora bitar, och bryn dessa tills de är färdiga.
salta och peppra under tiden du bryner.
Lägg dem sedan i en ugnsäkerform.
Finhacka tomat, lök, och rör ihop med en pressad vitlök.  Salta och peppar!
Grovhacka ned basilika, och rör om i tomatröran och bred ut allt detta över fläskfilen.
Riv rikligt med ost över och gratinera i ugnen tills osten har fått lite fin färg.
Servera med en god potatisgratäng och en sallad.
 
 

En god fläskfile, som kan serveras med ris också.

Smaklig måltid!

0
Kommentera

Färgglada Marshmallows-klubbor

 

 

 

Du behöver till 20 klubbor :
20 Marshmallow
20 grillspett i trä
50-100  gram mjölkchoklad
Strössel i fina färger

 

Trä på Marshmallow på träspetten, häll upp strössel på ett litet fat.
Smält chokladen över ett vattenbad, doppa toppen på Marshmallowen
och försök se till att överskottet av choklad rinner av innan du doppar detta i strösslet.

 

 

Låt torka ståendes, i tillexempel ett glas

Roligt att ha att bjuda på till barnkalaset – väldigt fina.
Enkla att göra… Och det är bra!  😀

 

 

0
1 kommentar

Melvins tacossoppa

Denna soppan är perfekt att göra om man redan har fått lite tacosfärs över . Och jag tror att många familjer äter tacos på just fredagar, så idag är en perfekt dag att göra tacossoppa  🙂

Oftast så är det svårt att laga soppa hemma , som alla tycker om. Men denna soppan gillade både barn och vuxna.
Och det blev Melvins nya favoritsoppa 😀
tacosoppa
Detta behöver du :
Ca 5-6 dl tacosfärs
2 msk smör
1 finriven gullök
2 stycken morötter
4- 5 potatisar
8 dl vatten
2, 5 dl creme fraiche ( fetthalt 34 % ) ( alternativt vispgrädde )
1 grönsaksbuljong
(ev.  Maizena )
Toppa med din favorit creme fraiche
Och serveras med gott vitlöksbröd.
Gör så här: 
Skala potatis och morötter, och skiva upp dem till tunna ringar.
Värm upp tacofärsen, i en gryta tillsammans med smör och den finrivna löken.
Häll upp vätskan och creme fraiche  , och tillsätt buljongen.
Häll i potatis och morötter, och låt sedan detta sedan sjuda upp tills morötter och potatis är lagom mjukt.
Vill du ha din soppa lite krämigare i konsistensen så kan du reda den med lite maizena.
Servera med en stor klick god creme fraiche och gott varmt vitlöksbröd.
 
0
7 kommentarer

Kycklingspett med jordnötssås

Det här behöver du till 4-6 personer :
Ris
700-900 gram kyckling
sambal oelek

Jordnötssås
1/2  dl finhackade jordnötter
4 1/2  msk jordnötssmör
1 tsk sambal oelek
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 msk neutral olja
1 burk kokosmjölk ( 400 ml)
4  tsk röd currypasta
1 msk råsocker
1 msk fisksås
1 msk pressad citron- eller limesaft

Bra att ha : grillspett.Skär kycklingen i lagom stora delar, till att fördela till spätten.
Pensla dem sedan med sambal oelek, innan du grillar dem / steker dem i ugnen. Tills de är riktigt genomstekta.
Koka riset enligt anvisningar på förpackning- 

Jordnötssåsen: Mixa jordnötterna i en mixer . Skala och finhacka löken och vitlöken . Fräs lök och vitlök i olja. Häll i kokosmjölk, sambal, currypasta, socker och fisksås och sjud under omrörning i 2 minuter. Tillsätt jordnötter och jordnötssmör. Låt sjuda sakta utan lock ca 20- 30 minuter. Rör om då och då. Rör Sist ner citronsaften. Klart att serveras.

 

0
1 kommentar

Kycklinggryta med sötsursås

  

Igårkväll blev det en av Nomis favorit middagar ,
nämligen en kycklinggryta med sötsursås :

Du behöver till 5-6 portioner :
Ris
800 gram kycklingfile
6-8 ananasringar
2 dl ananas-spad
4-5 dl vatten
2 msk honung
5 msk sweet chilisås
1 msk soya ( Alltså inte soya kulör – utan vanlig soya )
3 msk chilipure / tomatpúre
1 röd paprika
2 gullök
3 morötter
(ev. lite riven färsk ingefära )
Maizena

Gör så här :
Koka riset enligt anvisningar på förpackning.
Strimla och bryn kycklingen så att den är genomstekt.
Skala och skär upp morötterna i tunna skivor, klyfta upp paprikan, löken och dela ananasen.
I en annan stekpanna häller du upp vatten, ananasspad, soya ,sweetchilisås, honung och chilipure
låt detta sjuda upp och rör sedan ner maizena, så att du får en slät och lagom tjock sås.

Häll då i alla grönsaker  och låt detta sjuda i 10 minuter- eller tills grönsakerna mjuknat upp :

Rör  sedan ner såsen /grönsakerna i kycklingen och till sist tillsätter du ananasen och ev. ingefära  –
detta ska sjuda upp tillsammans i 2- 3 minuter.

Serveras sedan grytan med ris  och en god sallad  !

1
5 kommentarer

Brieost-Inbakad kycklingfile

Hej hej,
Här ska jag, systeryster och alla småttingarna åka till äventyrsbadet ett par timmar nu. Vi har packat armpuffar, badkläder och så massa god fika i fikakorgen.
Så himla roligt , och det brukar vara lagom med folk på förmiddagarna.

Men innan dess :
Mitt middagstips som idag blir en god smördegsinbakad kycklingfile :

Detta behöver du till 4 inbakade kycklingfileer:

4 Smördeg
2 Kycklingfile
Smör
100 gram brieost
10 stycken soltorkade tomater i olja
Basilika
Salt & Peppar
Lite kallt vatten

Serveras med hemmagjord klyftpotatis.

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Dela kycklingfilen i 4 delar, och bryn den i smör och salta & peppra.
När kycklinge är genomstekt så lägger den du den på smördegen,
Skiva upp och fördela brieosten till dessa fyra.
Grovhacka soltorkad tomat och fördela, och strö sedan basilika över.

När fyllningen nu är klar så bakar du in dessa till fyra knyten, och penslar över lite kallt vatten innan du gräddar dem i mitten på ugnen i en större  ugnsfast form.

De är klara så fort de har fått vacker färg och är frasiga. ( Tänka på att vända dem en gång eller två så att de blir frasiga runt om. ) Ca 20 minuter,
kanske lite mer eller lite mindre- håll ett öga på ugnen. Och de är färdiga när de är frasiga och gyllene bruna.

Servera sedan med hemmagjord klyftpotatis och en god nyttig sallad.   🙂

0
3 kommentarer

Mjuk blåbärskaka

blåbär

Du behöver :

125 gram smör
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk grädde

Garnering :

225 gram frysta blåbär
2 msk socker

Smör och ströbröd till formen

Gör så här :
Ställ ugnen 175 grader.
Smält smöret och låt det svalna. Vispa smöret och sockret med elvisp.
Vispa sedan ner ett ägg i taget, och rör ihop de  torra ingredienserna och rör ner i smeten, avsluta med grädden.
Klicka ut smeten i formen och strö över blåbären.

Grädda i ca 40-50 minuter , eller tills kakan har fått fin färg.

Serveras med marsansås / vaniljsås

blåbär1

0
Kommentera

Kolakräm med vaniljglass & jordnötter

kolakräm

Du behöver till 5- 6 portioner
1 burk kondenserad mjölk ( sötad) – finns numera färdigkokt – karamelliserad heter den.
Salta jordnötter alt. cashewnötter
Gräddglass
2 dubbla daim
Gör så här :
Detta är ju en superenkel efterrätt. Men det som tar tid är ju att koka den kondenserade mjölken.  Då kokas hela den oöppnade burken i en stor kastrull.
Burken ska hela tiden vara täckt av vatten. Viktigt att mjölken är sötad, jag har testat att koka osötad, och den blir överhuvudtaget inte krämig alls. . . . .  så man lär sig av sina misstag ( koka kan ju förberedas redan dagen innan ) Och beroende på hur tjock du vill ha kolakrämen, så väljer du om du vill koka den i 2 1/2 timme eller 3 timmar. Jag ville ha den lite tjockare , och kokade i tre timmar. Sedan grovhacka daimen och mixa i hop snabbt med en god gräddglass och toppa med kolakräm och jordnötter.
 kolakräm2
0
Kommentera