Daimgodis

daim

Du behöver
2 dl grädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker

Garnering : 200 gram mjölkchoklad

Gör så här :
Koka upp grädde, socker,och sirap i en storbottnad kastrull.
Det ska sjuda fram tills det klarar ”kulprovet” (D.v.s att du kyler ner ca en tsk av den kokande kolan i ett glas med kallt vatten,
och denna går att forma till en kula )
För  jag vill inte att godiset ska bli jättehårt – utan föredrar att  det bara blir segt.
Och då drar du bort kastrullen från plattan.
Beroende på hur tjock du vill ha kolan så väljer du mindre / större form att hälla ut kolan på.
Lägg ett bakplåtspapper i botten-  för att underlätta när du ska ta upp kolan och skära den i bitar.
Smält mjölkchokladen över vattenbad och bred den sedan över kolan .

Låt svalna lite innan du skär i lagom bitar. Men den ska inte hunnit bli kall!
Detta daimgodis är nästan onödigt gott !!

3

10 responses to “Daimgodis

  1. Sara skriver:

    Hej!

    Hur många grader skall kolan hålla när man tar bort den från plattan, är det 120 grader?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Jag gjorde kulprovet. Grader beror på hur seg/ hård du vill ha Kolan.

  2. Evelina skriver:

    Det här ska jag verkligen testa! Det verkade både vara enkelt att göra och vara riktigt gott! 🙂

  3. Tanja skriver:

    Hej tänkte fråga hur stor form hade du skulle vilja göra i samma storlek.

    1. Jenny Warsen skriver:

      Det är en gratängform cirka 20 * 30 cm

  4. Tanja skriver:

    Går det bra att frysa ? Eller ska de förvaras i kylen?

    1. Emma skriver:

      Jag frös min daim/kola, inga problem. Men ta gärna fram den nån minut innan bjudning. Smakar bäst då tycker jag.

  5. Linda skriver:

    urgoda! Älskar din blogg och dina recept!
    kram Linda

  6. Marie skriver:

    Hej jag undrar om man vill ha kolan hård hur länge ska den koka?
    Tack för en enormt bra blogg

    1. Jenny Warsen skriver:

      Gör kultestet, När du droppar ner några droppar av den kokande smeten i kallt vatten såkommer du märka hur hård kolan blir när den stelnar. 🙂
      Lcyak till

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *