Jag har sagt att jag ska höra av mig när resultatet var färdigräknat för Nomineringen, hur det nu än gick.
Och nu har resultatet från Isabellas bloggtävling avslutats och jag VANN 😯
Wiiieee
Stort tack till Er alla som har röstat, så roligt att Ni har tagit er den tiden och röstat!
Det värmer jättemycket! 🙂
Under Onsdagen så kommer recepetet på lakritsglassen.
Missa inte det om du gillar lakrits, för den var både god och enkel.
Hej,
Igår lagade jag en soppa ” tom ka gai ”, och detta blir mitt lilla tips på god soppa nu i helgen, en smakrik och riktigt god sådan.
Detta receptet blev jag inspirerad av från recept.nu, med jag gjorde några mindre ändringar.
Detta behöver du till 5- 6 port :
4 st kycklingfiléer
150 g champinjoner
3 st citrongräs (endast den vita delen)
2 st röd chili
8 dl hönsbuljong
8 dl kokosmjölk
1 msk riven färsk ingefära
5 st limeblad
250 g äggnudlar
2 msk fisksås
1/2 dl färskpressad limesaft (1-2 lime)
koriander
1 st lime i klyftor
Chili till garnering, ev
Gör så här :
Skär kycklingen i strimlor.
Dela champinjonerna om de är små eller skär dem i skivor.
Krossa citrongräsen ( endast den vita delen) och strimla dem tunt.
Kärna ur chilin och skär den i tunna skivor.
Blanda buljong och kokosmjölk i en stor kastrull.Tillsätt ingefära, citrongräs, limeblad och chili.
Koka upp och låt soppan sjuda i ca 15 minuter.
Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen.
Häll av vattnet och fördela nudlarna i stora soppskålar.
Lägg ner kycklingen i soppan och sjud tills den är genomkokt, i ca 5-8 minuter. Tillsätt champinjoner och låt sjuda i ytterligare någon minut. Blanda i fisksås och limesaft. Häll upp i soppskålarna.Hacka den färska koriandern.Strö koriander över soppan och servera direkt med limeklyftor. Om mer hetta önskas, toppa med ytterligare lite skivad chili.
Något som är mindre thailändskt är creme fraiche & ostflarn. Men just det var väldigt gott till denna soppan.
Hoppas ni haft en kanonbra dag.
För vilket fantastiskt väder det har varit, vi har varit ute heeela dagen. Helt underbart med denna sommarvärme.
Lunchen åt vi ute och så även middagen – och maten ikväll fick barnen välja, och inte så otippat blev det tacos!
Köttfärs med tacokryddor + en burk med fyllig tomatkross. Massa grönsaker, rödlök & god dip
och en massa jalapenjos.
Och nu tänkte jag stänga ner datorn för dagen.
Önskar er alla en fortsatt fin söndagskväll 🙂
Personligen så tycker jag ju att paj-degen är det godaste 🙂 Så jag gör 1 1/2 sats med pajdeg,
Och jag skrev receptet efter detta….
Sen bakar jag helst paj med färska bär, men det är svårt att få tag i fina färska bär så här års.
Så Denna pajen blev på frysta bär.
Gör så här :
Ställ ugnen på 200-225 grader.
Strö ut bären i en smord form ( 24 – 26 cm ) och pudra över potatismjöl.
Detta motverkar att bären vätskar sig när den bakas.
Tärna smöret i en bunke, mät upp mjöl och socker och rör ner med smöret.
Arbeta ihop till en smulig deg och Strö sedan ut detta över bären.
Gräddas i ugnen i ca 20-30 min ( beror på ugnen ) Men när pajen fått lite gyllene färg,
då är den färdig.
Garnering : 150- 200 gram choklad med schweizernöt
vispgrädde till servering
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smöret till smeten. Låt svalna.
Rör ihop ägg, socker, vaniljsocker, kakao, mjöl och smöret.
Bred ut i den smorda och bröade formen ( ca 24-26 cm ) , och grädda i mitten på ugnen i ca 25-30 minuter.
smält choklade över vattenbad , och bred över kladdkakan.
Låt svalna i kylskåp ca 1/2 -1 timme innan servering.
Och här kommer ett recept på pizzabaguetter, som passar perfekt att ha med sig till stranden som ett mellanmål eller fika:
Det här behöver du :
50 gram jäst
75 gram smör / olja
5 dl mjölk
1 tsk salt
13 dl vetemjöl ( alternativt lite olika blandade mjölsorter )
Fyllning :
Extra fyllig tomatpurée
oregano torkad
1 stor ask med mjukost ( skinka och ost)
4 dl riven ost.
1 finhackad röd paprika
Finhackde oliver ( för den som tycker om )
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull, och tillsätt mjölken – och värm upp till fingervarmt.
Häll lite av spadet över jästen och rör tills jästen helt har löst upp sig, och tillsätt resten av degspadet under omrörning.
Rör sedan ner nästan allt mjöl och även saltet . Spara lite mjöl till du ska baka ut.
Låt sedan degen jäsa i 30 minuter , under bakhandduk.
Dela i 2 olika delar och kavla ut degarna till 2 rektanglar.
Dela rektangeln i kvadrater ( lagom stora ) , och varje kvadrat brer du ut tomatpureé på och strör över oregano.
Bred sedan ut rikligt med mjukost och strö över ost & paprika samt oliver , innan du rullar ihop dessa kvadrater till små baguetter. Pensla med lite vatten och strö oreganokrydda över brödet.
Låt jäsa ytterligare i 30 – 40 minuter , innan du gräddar dem i 225 grader i mitten på ugnen tills de fått en gyllene färg.
Perfekt att ha som mellanmål , eller när man ska iväg på utflykt.
Eget kryddsmör är både lätt att göra, och mycket godare än det som man kan köpa färdigt i butiken.
Detta kryddsmör passar för LCHF-kost. Sist vi hade grillat så gjorde vi ett riktigt gott kryddsmör med persilja , och citronsmak.
Passar bra till kycklig.
Du behöver
250 gram mjukt smör
1 kruka med persilja
Skal / saft från en citron
Salt
Gör så här :
Ställ fram smöret i god tid , så att det hinner bli mjukt.
Tvätta citronen och riv bort det yttersta gula skalet i en skål.
Pressa ner saften, och rör ner ca en kruka med grovhackad färsk persilja.
Tärna ner smöret, och vispa i hop alltsammans med elvisp, salta under tiden.
Lägg upp på plastfolie / grillfolie, och rulla det sedan till en längd och ställ in i Kylen/ frysen.
Perfekt att ta fram sedan när det är dags att grilla.
Denna kycklingsalladen är perfekt till sommarens buffée bord 🙂
Det som bör förberedas redan kvällen innan är att rensa kycklingen och tärna ner köttet i marinaden.
Jag använde mig av 1 st färdiggrillad kyckling, men det går bra att bryna fileer också 🙂
Marinaden :
1 dl olja från ”soltorkade tomater” ( burken)
Rivet skal av en citron samt saft från 1/2 citron
salt och lite cayenne
Rör ihop och rör ner kycklingtärningarna.
låt stå över natten.
Till salladen hade jag:
salladsmix, gott med ruccola och machésallad
körsbärstomater
Fårost
soltorkade tomater
Klyftade färska fikon
Rödlök
Oliver
Lägg sedan upp salladen på ett stort vackert fat,
och bred ut alltsammans. Vänta med kycklingen tillsist, och ringla även marinaden över salladen.
Kanon till buffeén, och passar bra till en krämig potatissallad 🙂
Gör så här:
Koka upp vatten och socker, citronsaft låt sjuda en minut. Låt svalna Mixa /passera hallonen och vänd ner i sockerlagen. Vispa äggvitan i en bunke ( viktigt att det är en ren bunke) Vispa den riktigt tjock och vänd sedan ner även denna i hallonblandningen.
Rör om och ställ in i en bunke i frysen ( om du inte har glassmaskin)
Rör om då och då.