Den fantastiska nyhetern kan ju inte missat nĂ„gon đ
Att Prins Daniel och Kronprinsessan Victoria har fÄtt en liten prinsessa nu tidigt imorse. Ett stort grattis till de nyblivna förÀldrarna!
Och medan radion pratade om den nyfödda prinsessan sÄ Ät vi vÄr frukost i vanlig ordning,
Idag blev det knÀckebröd med ost och  ett stort glas apelsinjuice ( med massa is i ) och en kopp kaffe.
Det ni kan vara med och tÀvla om denna gÄngen Àr dessa  nyheter frÄn Ballerina.
Chokladfyllda cookies i tvÄ olika smaker.
VĂ€ldigt goda, om ni frĂ„gar mig đ
Â
Â
Denna gÄngen sÄ tÀvlar vi direkt hÀr pÄ bloggen. Och allt du behöver göra Àr att lÀmna en kommentar i kommentarsfÀltet.
SÄ Àr du med och tÀvlar om ett stort Ballerinapaket pÄ 4 paket, tvÄ av varje smak!
Det Àr viktigt att du lÀmnar en korrekt mailadress, sÄ jag kan maila till er som har vunnit.
Och pÄ Söndag kommer vinnarna utses !
Â
Jag lottar ut 10 stycken paket med 4 ballerinaförpackningar i varje.
Hoppas ni fÄtt en fin start pÄ denna onsdag. Jag vaknade tidigt, och har  hunnit med att Àta frukost och ett par koppar kaffe.
Det har töat massor hĂ€r i vĂ€xjö, sĂ„ det Ă€r mycket snöslask lĂ€ngst gator och promenader. Och Molly och jag var ute pĂ„ en liten morgonpromenad innan frukosten- och hon bara avskyr nĂ€r det regnar och Ă€r blött pĂ„ vĂ€gen – sĂ„ hon vĂ€grade att gĂ„ bland alla vattenpölar. En riktigt liten bestĂ€md hund vi har minsann đ
Sedan bakade ju Thelma och hennes kompis Tindra chokladbakelser i mÄndags.
Dessa tĂ€nkte jag skriva om nu.Â
Gör sÄ hÀr:
StÀll ugnen pÄ 200 grader
SmÀlt smöret och lÄt svalna. StÀll ut formarna pÄ en plÄt.
Vispa Àgg och socker pösigt. TillsÀtt de övriga torra ingredienserna ( som du blandat innan).
Blanda sist ner  smöret. Fördela sedan i formarna – fyll dem ca 3 / 4 .
GrÀdda dem i mitten pÄ ugnen i ca 10- 13  minuter.
LÄt svalna pÄ galler
Spritsa sedan grÀdde och dekorera dem nÀr de svalnat.
Sportlovsvecka – och dĂ„ brukar lĂ€ttlagade middagstips vara extra uppskattat.
Ungsbakad choritzo & körsbÀrstomater och potatismos.
Det hÀr behöver du:
5- 6 st Choritzokorv
1/2 dl  creme fraiche
1/2 dl bostongurka –
eller om man sÄ önskar Àr det gott att byta upt bostongurkan mot en god lagrad ost.
Salt och peppar
Toppa med riven ost
KörsbÀrstomater + olivolja och flingsalt
Potatismoset :
10 â 12 potatisar medelstora (mjölig sort )
3 dl grÀddmjölk 50 /50
150 gram smör
salt och vitpeppar
Lite riven muskotnöt
Gör sÄ hÀr:Skala och koka potatisen. StÀll ugnen pÄ 225 grader. SkÀr ett snitt över korven, rör ihop fyllningen.
Fyll korven och strö över rikligt med ost och  lÀgg i en form. LÀgg Àven dit körsbÀrstomaterna, och ringla över olivolja och lite flingsalt över tomaterna.
StÀll in i ugnen och gratinera i ca 20 minuter eller tills tomaterna och korven blivit klara
Och gör potatismoset sÄ hÀr:Skala och koka potatisen i mindre bitar.NÀr den Àr mjuk ( 15- 20 minuter ) sÄ hÀller du av vattnet och mosar med en potatispress,eller med hjÀlp av en elvisp. VÀrm upp grÀddmjölken och smöret och rör sedan ner detta i potatismoset och rör om tills det blivit fluffigt. Smaka av med salt, peppar och lite riven muskot.
Hej hej , MĂ„ndag och första dagen pĂ„ sportlovet idag- och vi har lite snö kvar. HĂ„ller tummarna och hoppas att resten av snön kan fĂ„ stanna sportlovet ut.   IgĂ„r fanns det inte nĂ„gon tid till att sitta framför datorn. Och inte hade jag nĂ„gon dator heller för den delen, för den lĂ„nade Jacob och hans kompis för de skulle spela dataspel igĂ„rkvĂ€ll đ Och Ă€ven Thelma har kompis kvar frĂ„n igĂ„r , och idag hjĂ€lpte tjejerna mig att baka – sĂ„ medan jag gjorde semlor , sĂ„ bakade de helt jĂ€ttefina chokladbakelser. Dessa ska bloggas om sĂ„ fort jag hinner ocksĂ„…
Nu kommer receptet pÄ semlorna! Och först tyckte jag att de blev lite platta i formen.
Men efter att ha lagt i fyllningen och spritsat grÀdde sÄ blev de helt okej.
Annars var detta recepetet jag prövade toppen,
de blev lÀtta, luftiga och med mycket smak.
Det hÀr behöver du till degen:
50 gram jÀst till söta degar
175 gram smör
5 dl standardmjölk
2 dl strösocker
1 nypa salt
2 tsk stött kardemumma
Max:  1 1/2 liter vetemjöl special
Fyllning :
Mandelmassa + nÄgra msk grÀdde
( den ska bli smidig – inte rinning )
8 dl vispad grÀdde ( + ev. vaniljsocker )
Vill man kan man pensla bullarna med Àgg innan ugnen!
Gör sÄ hÀr:
Smula jÀsten i en bunke och tillsÀtt kardemumman.
SmÀlt smöret i en kastrull, hÀll i mjölken och vÀrm upp till 37 grader.
Rör ner lite vĂ€tska bland jĂ€sten – och rör om tills det löst sig helt – vĂ€nd ner resten av vĂ€tskan.
Blanda i socker, salt och tillsÀtt lite av mjölet i taget under knÄdning.
TillsÀtt sÄ mycket mjölet att degen slÀpper och blir smidig.
Arbeta degen i 15 minuter ( GÀrna i en degblandare / matberedare )
LÄt jÀsa till dubbelstorlek i ca 30- 40  minuter.
Baka ut pÄ mjölat bord och dela degen i 2 delar.
Varje del blir ca tio bullar var. Baka ut och lÀgg pÄ en bakplÄt med bakplÄtspapper.
lÄt jÀsa i ytterligare 50- 60 minuter ( till dubbel storlek )
GrÀdda sedan i ugnen i ca 10 minuter pÄ 225 grader , eller tills de Àr gyllene .
LÄt svalna pÄ galler. Vispa under tiden grÀdden. Vill man att grÀdden ska bli med söt,
SÄ vispa med nÄgra msk socker eller vaniljsocker.  SkÀr lock pÄ bullarna.
Rör ihop mandelmassan med lite grÀdde. Och klicka ut mandelmassefyllningen i bullarna.
Spritsa ut grÀdden och lÀgg pÄ locken.
Pudra florsocker över …. Sedan Ă€r det klart att servera!
 NĂ„….. hur ska ni göra imorgon (semmeldagen) ?!
Köper ni semlor , eller ska ni baka sjÀlva?
SĂ„ mycket fina tapeter det finns, det kommer bli vĂ€ldigt svĂ„rt att vĂ€lja. Mestadels vill vi ha vitt pĂ„ vĂ€ggarna , men nĂ„gra fina fondvĂ€ggar piggar alltid upp. Och en som vi hittade och gillade var denna. Den gĂ„r i vitt och med stora blĂ„a lantliga blommor i mönstret. Tapeten : âAshfield Floralâ frĂ„n Ralph Lauren, och inspiration frĂ„nhusochhem.se
Â
Och i morgon ska jag Äka ner till fluggerfÀrg och lÄna tapetkataloger.
BorÄstapeters boheme och falsterbo tycker jag har fina kollektioner.
Har ni tips pĂ„ fina tapeter sĂ„ tipsa mig gĂ€rna đ
Jag startade denna söndag med en kopp kaffe framför datorn.
Det Àr verkligen perfekt att kunna sitta hemma och bli inspirerad bland alla fina inredningssidor / shoppar som finns.
Blandannat hittade jag detta till köket- alltsammans frÄn Ählens.
Ett vitt snyggt durkslag.
Dags att byta ut vÄrat hÀr hemma nu tror jag bestÀmt
Fint upplÀggningsfat
En saltkvarn i helvitt
 En krispigt vit termomugg.
Och sÄ fick jag syn pÄ denna vÀckarklockan ocksÄ,
verkligen ursöt
Nu :  dags för frukost, sedan ska vi leta efter fina tapeter đ
Vilken god frukost vi Ät imorse! Jacob hade nÀmligen bakat scones igen , och sÄ blev det  fÀrskpressad juice till detta som bÄde Àr gott och nyttigt.  Och nu efter denna stadiga frukosten sÄ ska vi ta och packa ut oss i det hÀrliga vintervÀdret!
Kaffe, fÀrskpressad juice och nybakade scones.
En god start pÄ en lördag!
Gör sÄ hÀr:
StÀll ugnen pÄ 225 grader.
Rör i hop de torra ingredienserna först.
Rör sedan i mjölk , och tÀrna ner smöret och arbeta till en deg.
Fördela sedan till 5- 6 olika bullar och lÀgg pÄ en klÀdd plÄt och skÀr ett kryss pÄ toppen.
Strö över frön eller kÀrnor och grÀdda tills bullarna fÄtt fin fÀrg.
Febern Ă€r borta hĂ€r hemma…jippi…. men bĂ„de Nomi och jag hostar och har ont i halsen. SĂ„ nu hoppas vi pĂ„ att vi Ă€r pĂ„ bĂ€ttringsvĂ€gen iallafall. Det Ă€r mĂ„nga som Ă€r sjuka, tycker var och varannan Ă€r förkyld eller har influensa. H oppas att du klarat dig undan alla förkylningar och att du haft en fin vecka!
Nu startar vi helgen med en god pizza!
För till middag idag sÄ blev det just hemmagjord pizza,
det var lĂ€nge sedan vi gjorde det – sĂ„ jag har nĂ€stan glömt hur gott (!!)  det Ă€r.
Till fyllning blev det tomatsÄs, rökt skinka, (massa) ost , jalapenos och vitlökssÄs.
Detta rÀcker till tvÄ plÄtar.
Pizzadegen :
25 gram jÀst
2 1/2 dl vatten
2 msk olja
1/2 tsk salt
7- 8 dl vetemjöl
Gör sÄ hÀr:
Smula jÀsten i en bunke, vÀrm upp vattnet till 37 grader.
hÀll i lite av vattnet och rör om tills jÀsten har löst sig. HÀll i resten av vÀtskan/ oljan och salt och rör om.
Arbeta sedan i mjölet, antingen för hand eller i maskin.
Ta sÄ mycket mjöl tills degen blivit fin och smidig och slÀpper frÄn kanterna.
LÄt jÀsa under bakhandduk i ca 40- 60 minuter, degen ska bli dubbelt sÄ stor.
Baka sedan ut degen pÄ mjölat bakbord.
Baka ut pÄ plÄt  och lÀgg pÄ valfri fyllning.
GrÀdda sedan i ugnen i ca 225 grader i 10- 15 minuter.
Den godaste fyllningen till pizza tycker jag Àr stekt kyckling med banan & curry och massa ost,
eller stekt kyckling med gröna oliver och massa ost.
Har du inte bestÀmt vad du ska laga för middag till helgen Àn ?
DÄ kan ni ju alltid kika förbihÀr dÀr jag Àr med och tipsar om en god och
relativt lÀttlagad trerÀtters meny till helgen.
SjÀlv har jag ocksÄ fÄtt feber, hosta och kÀnner mig allmÀnt trött.
SÄ jag tÀnkte sÀtta mig med en kopp rykande varm choklad
och fortsÀtta att lÀsa min bok.