VECKOMATSEDEL

Gomorron raringar,
Då kickar vi igång veckomatsedeln igen efter semestern.

Måndag: Omelett med topping
Tisdag : Nomis Laxlasagne
Onsdag: Kioskkorv med räksallad
Torsdag Gratäng med pasta & kyckling

Fredag Grillad Pizza

Här har ni receptet nedan. 

Till två stora pizzor ( tunna ) 
25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl special

Egen tomatsås :
1 burk med tomatkross
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
1 nypa socker

Fyllningsförslag :
ost, mozzarella, skinka, lök, feffaroni, oliver, stekt kyckling, bacon, kebab, oxfile, fläskfile, kronärtskocka, paprika o.sv.

Toppa med en god bea, eller kebabsås.
rör ihop alla ingredienser ovan och låt stå kallt ett par timmar innan servering.

Gör så här:

Smula jästen i en bunke och värm upp vattnet till fingervarmt, rör ut jästen med lite av vattnet – rör tills all jäst har löst sig. Blanda ner resten av ingredienerna och blanda ner så mycket mjöl som behövs för att degen ska släppa runt kanterna och bli smidig. Arbeta gärna degen med maskin eller visp med krokar. Låt jäsa i 45 – 60 minuter, baka sedan ut på plåtar, lägg lite olja på botten så blir den lättare att baka ut och krispigare när den gräddas.

Under tiden kokar du tomatsåsen. Rör ner samtliga ingredienser, och låt sjuda i 10 minuter , smaka av för ev med socker / kryddor. Sedan kan du lägga på goda fyllningar men börja med tomatsåsen och sedan osten, och de valfria fyllningarna. Pizzan blir bäst om man har osten direkt efter tomatsåsen. Annars finns risk att den blir sladdrig och vattning.  Lägg pizzastenen eller plåten på grillen, tills pizzan fått fin färg.

* * * * * * * * * *. * *

Något gott till kaffet: Cheesecake extra allt

Det här behöver du till en rund form 25 cm :
200 gram riven mjölkchoklad
1/2 paket med digestiv
30- 50 gram smör3 äggvitor
3 äggulor
1 dl socker
300 gram phialdelphiaost
1 msk vaniljsocker
4 dl grädde

Tryffel : 
200 gram mjölkchoklad
1/2 dl vispgrädde
3 msk smörTopping: Valfritt godis + choklad

Gör så här:
 Börja med botten till cheesecaken, ungefär halva digestivpaketet lite drygt. Banka eller mixa det till smulor.För att slippa disk är det smidigast att lägga kexen i en påse och banka med en brödkavel. Smält sedan smöret och rör ihop med kexen som du sedan plattar ut i en rund springform med avtagbara kanter.  Ställ denna svalt medan du börja med själva cheesecaken. Riv chokladen smått och ta fram tre olika skålar, dela gula och äggvita i olika skålar. Rör ihop socker, vaniljsocker och philadelphiaosten med äggulorna. Börja med att vispa äggvitan till ett hårt skum. Du ska kunna hålla skålen upp och ner när de är klara. Vispa sedan grädden fluffig så att den bildar toppar.  Sedan vänder du ner äggulesmeten i äggvitan och chokladen ner i grädden och vänder ner allt i en och samma skål som grädden. Vänd upp smeten i formen & ställin i frysen. Nu kan du starta med att göra den mjuka choklad tryfflen: Sjud upp grädden och smöret, bryt ner chokladen och ta bort från värmen, rör tills allt har smält och tills du fått en blank chokladtryffel.  Låt svalna något innan du lägger över den. Skulle du få någon smet över kan man göra små portionscheesecakes i mindre muffinsformar eller liknande.
Låt stå i frysen i minst 5 timmar, ta fram en tjugo minuter innan det är fika.

Toppa med godiset precis innan servering.

9
Prenumerera
Notis om

2 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
1 år sedan

Hej, håller med den person som klaga på din stavning, tycker du borde korrekturläsa eller nyttja ett stavningsprogram, här ovanför syns ett antal stavningsfel och det tycker jag är synd. Hoppas dina böcker är korrekturlästa och rättade

Håkan
Reply to  Berry
1 år sedan

Sluta att gnälla om stavfel och njut av en människa som älskar att laga mat och dessutom dela med sig.

Nästa inlägg

HÖSTTIPS

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x