VECKOMATSEDEL

Här kommer veckans matsedel,
varsågoda

.

Måndag : Morotssoppa med gräddfil
Tisdag : Västerbottenlax
Onsdag: Korvgratäng med mos
Torsdag : Raggmunkar i våffeljärnet

Fredag: Oxfilé, Potatisgratäng med hemslungad bea

Potatisgratängen är svårt att ge i exakta mått. Men vi skivade potatisen tunt med mandolin. Kokte den mjuk i hälften grädde, och hälften mjölk. Smakade av den med kalvfond, salt & peppar. Slängde upp den i en ugnsform och rev över ost och swish in i ugnen på 250 grader tills den blivit gratinerad. 

Till detta serverade vi en mör och god oxfilé. Rödvinsåsen hittar ni här

Det här behöver du till bearnaisesås: 
150 gram smör 
2 schalottenlökar 
2 msk vitvinsvinäger
4 vit pepparkorn
3 msk vatten
2 äggulor 
1/2 msk torkad dragon 
1 nypa salt 


Så här gjorde vi bea:n: 
Skala och hacka schalottenlöken så fint du kan. Krossa vitpepparkorn i en mortel. Koka upp vitvinsvinäger, vatten, krossade vitpepparkorn och schalottenlök i en kastrull tills det kokat ner till hälften. Sätt åt sidan att svalna. Smält smör i en kastrull på låg värme. Låt stå smält vid sidan och svalna till runt 40-50 grader. Smöret får inte vara för varmt när du blandar det med äggen då spricker bearnaisen direkt. Värm vatten i en bredbottnad panna eller kastrull till vattenbad. Börja med låg värme runt 50 grader. Sila över vinägern i en liten såskastrull. Tillsätt äggulorna till vinägern. Vispa ihop. Sätt kastrullen eller bunken med äggulorna och vinägerblandningen i vattenbadet. Vispa äggulorna fluffiga för hand eller med elvisp ca 30 sekunder. Obs börja med låg värme – blir det för varmt då koagulerar äggen och såsen spricker direkt. Droppa i smöret under kraftig vispning. Tillsätt smöret lite i taget under vispning. Obs börja med låg värme som sagt annars spricker såsen. Tillsätt salt och dragon.  
När du vispat i allt smör med äggen så fortsätt vispa och öka värmen försiktigt på vattenbadet så kommer såsen att börja tjockna. Vispa och värm såsen till en majonnäs-liknande konsistens. Det kan ta några minuter. Obs chansa ej och värm för länge – den ska ej bli för varm (över 60 grader) då spricker såsen då äggen koagulerar. 
Smaka av Bearnaisesåsen med salt och vitpeppar samt ev. mer dragon.

* * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: PLOPP-KLADDIS

Recept kladd kaka

Det här behöver du för att baka denna kladdiga kladdis:
Form cirka 22-24 cm
3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
2 nypa med flingsalt
2 rullar med plopp eller center

Gör din chokladiga kladdkaka så här: 
Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter. Fördela ut smeten och tryck ner en  10 – 15 ploppbitar . Ställ in i ugnen i cirka 20-30 minuter ( jag hade min ganska exakt i 25 min. ) . Den ska fortfarande vara lite lös i mitten. Ta ut den från ugnen oc fördela resten av alla plopp bitar över kakann. Och ställ in på eftervärmen i ugnen bara en minut eller så så att chokladen blir lätt att smeta ut till en topping. Ta ut och förvara svalt i minst 4 timmar eller gärna över natten.

* * * * * * * * *


8
Prenumerera
Notis om

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

KRÄKSJUKAN IN DA HOUSE

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x