Veckomatsedel

Godmorgon,

Söndag it is, och så även dags för veckomatsedel.
Roligt att ni uppskattar den.

Måndag : Vegetarisk pastasås
Tisdag Dillstuvad potatis med panerad torsk
Onsdag Kasslergratäng med smak av pizza
Torsdag Kyckling Kiev
Fredag Fläskfilelåda

IMG_6007

 

Det här behöver du till en gratäng för 4 personer:
1 stor putsad fläskfile
smör
salt & peppar
1/2 bit purjolök
2 1/2 dl creme fraiche
1 1/2 dl vispgrädde
1 msk chilisås
1/2 msk kalv eller köttfond
salt & peppar
10 körsbärstomater
mozzarella

Gör så här: 

Ställ ugnen på 225 grader.  Putsa och skär filen i medaljonger och bryn bitarna klara i en stekpanna med smör, salt & peppar.
Hacka purjolöken och lägg i botten, ( vill ni ha mjukare smak så bryner ni även löken innan) lägg file bitarna över. Blanda ihop creme fraiche, vispgrädde, chilisås, fond salt & peppar.

IMG_5967

Fördela ut såsen över fläskfilen, klyfta tomaterna och skiva över några bollar mozzarella. Jag hade små bitar, annars räcker det med två stora bollar. Några varv med pepparkvarnen över gratängen och ställ in i ugnen. Grädda i mitten av ugnen i 15- 20 minuter eller tills osten har smält och bubblat.

Klart att servera.

Vi serverade med ugnsbakde rotfrukter, men den är nog även god med kokt ris.

* * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Daimglass

IMG_8990

Det här behöver du:
5 dl vispgrädde
1 burk med sötad kondenserad mjölk ( ska inte kokas)
3 dubbeldaim
1 burk med karamelliserad mjölk
Chokladströssel

Gör så här:
Vispa grädden luftig tills den bildar toppar, vänd ihop med den kondenserade mjölken.
Hacka daimen och vänd ner i skålen, vänd om med en slev tills allt har blandat sig.
Öppna burken med den karamelliserade mjölken, och rör ut med 2 msk grädde. ( För att den lättar att jobba med när den inte är så tjock) .  Varva sedan glasssmeten med kolakrämen i en form.Toppa till sist med strössel och kolakräm. Och plasta den innan du ställer in den i frysen.
Den ska stå kallt i minst 4 timmar innan servering.

Ta fram en stund innan servering, ät & njut!

2

7 responses to “Veckomatsedel

  1. Rosa skriver:

    Men jisses så god den glassen lät? Bra med glassrecept där man inte måste ha en glassmaskin. tack för det?

    1. emblas.se skriver:

      Tänkte precis samma! Daimglass <3

  2. eva a skriver:

    jenny kan du tipsa mig om bra recept till min födelsedag 65 år dam ( middag och dessert) och något till fördrinken tack på förhand

  3. Johan skriver:

    Ska prova fläskfilélådan tilll familjen. Tack för inspirationen!

  4. Linda skriver:

    Lådan var riktigt god! Och smakade faktiskt minst lika bra i matlåda sen! ☺?

  5. Marika olsson skriver:

    Vilken fin tallrik! Var kommer de ifrån?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *