Panerad torsk med kokt potatis & kall dillsås

Hej hej,

Då vart det onsdag igen, halva veckan har redan gått. Jag som nyss tyckte att det var måndag ju. Idag ska Nomi ta hem tre kompisar från skolan, det är roligt när de har mycket kompisar. Och igår fick jag besök av min mormor, mamma och mammas svärmor. Jag hade lovat att ta med dem en tur till loppisen här i stan (Erikshjälpen) som bara har öppet vissa dagar i veckan. Och jag fyndade en hel del, och det gjorde även de. Jag köpte fint gammalt blått porslin både till vitrinskåpet och till stugan. Sen hann vi även med en liten lunch innan de skulle hemåt. Till middag lagade jag Jacobs favoriträtt : smörstekt panerad torsk med kokt potatis. Och så provade jag en ”ny” sås till. Minns ni skolans dillsås, den kalla som de serverade till all fisk? Jag gillade den jättemycket och har googlat runt, så detta är en blandning av alla recept som jag hittat. Och den smakade faktiskt precis som skolans- mums.


Skolans sås dill

Det här behöver du :

En torskfile per person
1 tallrik med mjöl
1 tallrik med 2 lättvispade ägg
2 dl ströbröd – 1 tsk salt

Dillsåsen för 4-5 personer : 
5 dl gräddfil
3 msk majonäs
4 msk bostongurka
4 msk fryst dill
1/2 msk pressad citronsaft
1 nypa socker
salt

Serveras med kokt potatis

Gör så här: 
Börja med såsen, rör ihop alla ingredienser och ställ den kallt fram till servering.
Rör först ihop såsen och låt stå kallt i ett par timmar innan servering.   Skala och koka potatisen.  Ta fram tre tallrikar, en för mjöl, en för ströbröd+ salt,  och en för äggen ( vispa dem innan ) Sedan kan du ta fram filerna och lägga dem i mjöl, doppa bägge  sidorna. Sedan väder du dem i äggen , och sist i ströbrödet.  Stek dem sedan klara i rikligt med smör på stekplåten. Några minuter på varje sida.

Kall sås fisk skola

1

17 responses to “Panerad torsk med kokt potatis & kall dillsås

  1. Linda skriver:

    Det här ska jag prova 🙂 Låter gott. Vi äter för lite fisk hemma hos oss.

  2. Linda skriver:

    Hej! Jag minns att vi hade en god sås till panerad fisk i skolan för ca 6-7 år sedan. Den var lite ljusrosa. Har du något liknande recept eller vet du alls vilken sås jag talar om? Tacksam för svar! 🙂

    1. Karolina skriver:

      Jag har också letat efter recept på den såsen, testat några men har inte alls vart samma sak 🙁

      1. jennysmatblogg skriver:

        Hoppas du gillar detta då 🙂

  3. Pingback: Billig matsedel
  4. Erika skriver:

    Skolans är godare, ingen slår den enligt mig. Men den här var närmast av recept jag provat hittills, älskar den!

  5. Ellen skriver:

    Har tips på en jättegod dragonsås. Som passar till kyckling och stekt kött.

    2dl mjölk
    3dl matlagningsgrädde
    1burk crémefrech
    1-2 st hönsbuljong
    2tsk torkad dragon
    Lite torkad persilja, salt, vitpeppar
    Smör
    Mjöl

    Börja med att smälta smör i en kastrull och vispa ner ca 2 msk mjöl .
    Ha i mjölk och grädde och låt koka upp och låt puttra i 5 min. Sedan har du i crémefrech , dragon, salt, peppar, persilja , hönsbuljong. Ha i mer mjölk om den blir för tjock

  6. Linda skriver:

    Gott Jenny! Min dotter på snart 2 år mumsade i sig. 🙂
    Hade sparat ner detta recept och fick nu äntligen chans att laga det.

  7. Maria skriver:

    Istället för socker i såsen använd äppeljuicekoncentrat. Mängd efter smak. ?Sedan ska det vara ”riktig” majonäs och inte kända märkens på tub eller glasburk med den mystisk bismak. Be att få köpa över disk, i charken.

  8. Mikaela skriver:

    Gräddfi (5 dl)l och ev. lite majonnäs (1 msk), bostongurka (5-6 msk), ättika (1-2 tsk), salt och peppar.
    Exakt hur mycket av varje är svårt att säga eftersom att jag höftar lite ich smakar av.
    Den är iallafall precis som skolans!

  9. Bintan skriver:

    Alltså den blev verkligen jätte god! Som jag undrat hur man får till denna smarriga sås. Tack!

  10. Helena skriver:

    En supergod fisksås är Trysundasås.
    2 dl Creme fraiche, 2 dl grädde, 1 dl gräslök, 1 dl dill, 1 fiskbuljongtärning. Koka ihop till det blir krämigt. Krydda med lite citronpeppar.
    Godaste fisksåsen som finns.

  11. Marie skriver:

    Mycket gott, blev populärt här hemma! ?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *