Chili och köttfärsröra

 

Det här behöver du :

1 kilo köttfärs
olivolja

1 finhackad gullök
2 röda finhackade chilifrukter
2 finhackade vitlökar
2 burkar krossade tomater
2 msk Oxfond
1 skvätt chilisås / eller om man vill ha mildare smak ketchup
salt & peppar

Har man hemma så är det även gott att ha i : Rivna morötter och fina små champinjoner

Gör så här:

Värm upp olivolja i en stekpanna, och rör ner den hackade chilin, löken och vitlöken i pannan.
Bryn lite glansig och rör sedan ner köttfärsen. Bryn tills färsen är genomstekt.
Rör ner tomatkross, fond, chilisås och smaka av med salt och peppar. Låt sjuda under tiden som du kokar pastan.

Serveras med en rejäl klick creme fraiche och en timjankvist

Serveras genast!

0
Kommentera

Valborgsmässoafton

 

Kikar förbi en liten stund för att önska er en riktigt trevlig och framförallt en riktigt solig valborgsmässoafton !
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Här blir det såklart grillat idag, säkert som hos många andra 🙂
Eller vad står på eran Valborgsmeny ?

 
 
 
 
 
 

 

 

Och den planerade efterrätten blir den här :

 

Dessa små goda portionscheesecakes tycker jag verkligen är perfekta –
man slipper att tina upp hela cheesecaken varje gång man vill ha en liten bit. Man tar bara fram så många som går åt  🙂
 
 Men nu är det dags att göra frukost,
vi tänkte baka lite
ostscones, det är ju bara så himla gott. 
 
 
 
 
 
    

På åteerseende – Hej så länge !

0
Kommentera

Härlig Italiensk mat och liiiite glass

Ja, mycket god Italiensk mat blev det.
Dock hade jag inte med mig kameran överallt, så hann ju inte få fina bilder på all mat 🙂
Som tillexempel den riktigt goda stenugnsbakde pizzan som vi åt innan vi åkte hem, tyvärr hade jag inte med mig kameran till restaurangen. Men den var riktigt RIKTIGT god, en  perfekt pizza , lagom botten och perfekt med ost.

Här kommer iallafall ett litet urval avde andra goda maträtterna   :

 

Men det som vi faktiskt åt mest av det var den ljuvligt goda glassen.
Den italienska glassen kan mycket väl vara den godaste glassen i världen 😀

Mycket glass blev det . . . .

Smultronglassen var såå god! 🙂

Detta var en av favoriterna 

Och denna

Barnens favorit glass , en turkos glass

Ja, glassen var helt fantastiskt god 🙂
Inte heller här så lyckades jag fota all glass , men ganska många av dem hamnade på bild

0
Kommentera

Tillbaka från Sicilien

Hej och så roligt att läsa ikapp alla fina kommentarer,
tyvärr så fanns det inte tid att sitta framför någon dator på semestern.
Hemresan gick bra, förutom en timmes försening vid start.
Så när vi landat så körde vi och hämtade hem lilla Molly från
världens bästa hundvakt 🙂  

Jag har nu även försökt besvara frågorna som ni haft bland kommentarerna.
Har jag missat någon så fråga gärna igen 🙂

Annars så har vår resa har verkligen varit jättebra, Sicilien var bara så helt otroligt vackert, precis som jag hade förväntat mig.
Och jag vill särskilt tacka Christina för tipset om att åka till Cefalú,
denna charmiga medeltidsinspirerade staden var ett av våra bästa stopp på hela resan.

Nu ska vi  ut och promenera en långrunda med Molly.
Så Vi hörs snart igen….
Jag har ju massa fler fina bilder att visa er av vackra Sicilien 😀

0
Kommentera

Tobleronemousse

För 4- 6 portioner:
2oo gram toblerone
2 ägg
3 dl grädde
1 msk flytande honung
50- 100  gram extra toblerone.

Färska hallon Gör så här :

Smält chokladen över vattenbad tillsammans med honungen.
Låt svalna. Under tiden vispar du grädde fluffig. Ta fram en annan skål och vispa de 2 äggen fluffigt. Lite i taget så rör du ihop chokladen med äggen , rör hela tiden så att du blandar om till en chokladsmet. Nu så tar du lite grädde i taget och väder ner , vänd  så lite som möjligt – men endå så det blandar sig.

 finhacka ner en toblerone ner i moussen och blanda i hop

Och sedan häller du upp i fina portionsskålar och låter stå kallt i kylskåp i minst 2 timmar.

Servera den fluffiga moussen med färska hallon.

1
9 kommentarer

Godast söndagssteken

Jag fick ett smaksatt salt av min syster för ett tag sedan som hon  varmt rekommenderade.
och nu var det dags att testa detta, till denna picknickbog-steken.

Och för att få den godaste steken, sänk temperaturen på ugnen och låt steken stå längre i ugnen.
Det gjorde vi när vi lagade denna goda Picknickbogen

 

Lägg picknickbogen i marinad kvällen innan

Marinad :
1 dl soya
1 dl olivolja
Salt ( jag valde smaksatt salt med karl-Johans svamp – smak )
4 sorters peppar- ganska mycket.

Rör ihop samtliga ingredienser till marinaden och häll upp i en fryspåse,
lägg ner den putsade picknickbogen där och gnugga in marinaden och ställ sedan i kylskåp över natten.

Ställ ugnen på 100-120 grader, och lägg upp bogen med marinad i en ugnssäker form.
Sätt i en termometer i köttet och ställ in i ugnen.
När köttet närmar sig en temperatur på 80 grader, så är det klart. Cirka fyra timmar senare.

Gör en sky på stekskyn som blir av köttet. Ungefärliga mått
Steksky
5 dl vatten
1 1/2 dl grädde
en skvätt kalv fond
1 /4 – 1/2 dl soya
Salt (smaksatt med karl- johansvamp)
4 sorters pepparkorn ( malda)
Mjölredning ( 1/2 – 1 dl vatten med 1-2 msk mjöl )

Gör så här:
Häll upp stekskyn i en varm stekpanna, rör ner vatten, grädde,
och soya. Låt sjuda upp. Rör ner kalvfond, salt och peppar och rör sedan ner en mjölredning
Låt detta sjuda upp och små puttra en tjugo minuter innan det är dags att servera.

Servera med kokt potatis och kokta grönsaker,
såå gott!!

0
1 kommentar

Syltsnitt med glasyr – Wienerstänger

Hej igen,
kom just på att jag glömt att skriva om syltsnitten jag bakade häromdagen. Och även dessa är en riktigt klassiker, och jättegoda
Min mamma bakade ofta dessa till fikat när vi var små, och de gick åt som smör i solsken 🙂

Goda och lättbakade

Iallafall, receptet har jag  lånat från kakboken : ” Sju sorters kakor ” där de kallas Wienerstänger.

Det här behöver du till ca 60 stycken småbröd :

250 gram smör
1 1/2 dl socker
2 ägg
6 dl vetemjöl
1/2 tsk hjorthornsalt

Fyllning:
3-4 msk fast sylt ( jag gjorde gjorde med hallon & blåbär )

Glasyr
2 dl florsocker
1 1/2 – 2 msk vatten

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 – 200 grader
Rör matfett och socker. tillsätt äggen, ett i taget, och mjölet blandat med hjorthornsaltet.
Arbeta till en smidig deg.
Dela degen på 4 och forma ca 40 cm långa längder.
Lägg dem på en plåt , med bakplåtspapper.
Gör en fördjupning och full med sylt.
Grädda mitt i ugnen i ca 12- 15 minuter.
Blanda sedan ingredineserna till glasyren. Och bred detta på de varma längderna.
Skär sedan snitt medan de är varma.

Klara att servera.

0
2 kommentarer

Ostfyllda köttbullar

Yeeej  – det verkar  bli en riktigt fin och solig dag även idag 🙂
Och det är ju så varmt nu att man nästa ser hur hela trädgården blir grönare & grönare för varje dag  – måste gilla våren, den är ju så ljuvligt fin. Nu väntar vi finbesök från öland, lillasyster med småttingar kommer och stannar ett par dagar. Vad det blir till middag har jag inte bestämt än ( kanske grill… vi får se )  däremot har jag bakat en liten fika tills de kommer, ska visa er senare vad det blev.

Vår gårdagens – blir dagens middagstips: Ostfyllda köttbullar.

Detta är minst lika gott som det låter. Och det är en av barnens favorit köttbullar här hemma,  serveras med kokt potatis & brunsås. Husmanskost när den är som godast.

köttbullar recept

Vi är ju en rätt stor familj – så vi brukar göra på 2 kilo ( då gör vi hälften av köttbullarna i ugnen på 225 grader i 10- 15 minuter )
Smidigt att frysa in sedan.

Till köttbullarna behöver du :
Smör att steka i
1 kilo köttfärs ( blandfärs eller nötfärs )
2 msk oxfond
salt och peppar
3 stycken Mozzarellabollar

Till såsen :
Steksky från köttbullarna
4 dl vatten
1 dl grädde
2 msk oxfond
1 msk  kinesisk soya
salt och peppar
1 tsk rödvinbärsgele
maizena

Servera med kokt potatis, inlagd gurka och lingon.

Gör så här :
Ställ ugnen på 100 grader. Och skala och koka potatisen i saltat vatten. Rör ihop ingredienserna till köttbullarna – )gärna ett par timmar innan de ska stekas ) och låt stå kallt fram tills dess. Ta fram mozzarellabollarna och dela varje boll till cirka 15- 20 bitar.   Ta en bit av köttfärsen och platta ut i handflatan och rulla sedan in mozzarellabitarna i köttbullarna.

IMG_8835-001

Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör och stek sedan köttbullarna tills de är genomstekta. Lägg upp dem på en ugnsfastform och ställ in i dem i ugnen. Dags för att börja med såsen. Häll i vatten i stekpannan och vispa ur all steksky, häll i grädde,soya och  fond och låt sjuda ett par minuter. Sila sedan såsen och häll tillbaka den i den rena stekpannan, och låt sjuda upp igen. Smaka av såsen med salt och peppar, och vinbärsgelen. Önskar ni en tjockare sky red av den med maizena ( eller färskost är också gott  ) önskar ni en mörkare sås droppa ner ett par droppa soyakulör i såsen.

Klart att serveras.

0
4 kommentarer

Kokbok

Ja, denna fina kokboken trillade ner i brevlådan för någon vecka sedan.
Jättefina bilder och trevliga och enkla recept 🙂

Tack Sara, jag tycker boken är jättefin!
Och ett stooort Lycka till nu.

Och så blir det ett par bilder på Nomi och Molly från idag. 
”Bästa kompisar ”


Kanske kan det bero på att Molly tror att Nomi har godis,
för hon sitter så fint sååå  🙂

Ja, det var allt för idag nu ska jag förbereda med middagen för imorgon,
 och vi hörs mer då 🙂

Trevlig kväll till Er

0
Kommentera

Frukostscones med fetaost

Godmorgon allihopa 🙂
Om Ni inte har hunnit med att äta frukost än så vill jag tipsa om de här goda sconesen som jag bakade igår till frukosten…

Varma ostsmakande scones. Toppad med goda krispiga pumpakärnor


Ljuvligt goda …

Du behöver till 6 stora muffins :
100 – 150 gram god Fetaost
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
50 gram smör
1 dl mjölk / filmjölk
( Gott att ha lite färsk timjan i sconesdegen )

Toppa med pumpakärnor.

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Blanda mjöl och bakpulver, och tärna ner smöret i detta. Blanda ihop detta till en grynig massa, och rör ner filmjölken samtidigt som degen arbetas.
Rör om tills allt har blandat sig, rör sist ner den smulade fetaosten.
Sedan lägger du upp degen ( som är ganska kletig ) i muffinsformar ( sätt gärna muffinsformarna i ett muffinsjärn, för att muffinsen inte ska flyta upp. )
Toppa med pumpakärnor.
Grädda i 10-13 minuter, eller tills muffinsen blivit gyllene bruna.Servera genast med smör, ost och lite marmelad.  
0
Kommentera