VECKOMATSEDEL

Tjingeling,
Här kommer veckomatsedeln för er som önskar tips på vad ni ska äta nästa vecka.

.

Måndag Vegetarisk tacos
Tisdag Hemmagjorda fiskpinnar
Onsdag Pannbiffar med potatismos
Torsdag Krämig carbonara med bacon & kyckling
Fredag: Fläskfilegratäng med gorgonzola 

Det här behöver du till 4-5 portioner:

6 portioner potatismos
2 äggulor
2 putsade fläskfilé
salt och peppar

Gorgonzolasås :
2 msk Smör
100 gram god gorgonzolaost
1 liten finhackad sharlottenlök
4 dl creme fraiche
1/2- 1 dl grädde
1 msk konc. köttfond
salt och peppar

Toppa med klippt fin persilja

Gör så här:
Ställ ugnen på 250 grader. Rör ihop potatismoset med äggulorna Spritsa moset runt omkring på en ugnsfastform och gratinera i ugnen tills den fått vacker färg. Under tiden skär du cm-tjocka bitar av fläskfilen och bryner klart i smör. På stekspadet gör du sedan såsen, fräs löken mjuk i smöret – men den ska inte få färg. Häll över vätska och låt sjuda. Sila bort löken och rör ner creme fraiche, och fond och smula ner osten och låt puttra i fem minuter smaka av med salt och peppar. Lägg upp köttet i mitten på fatet med spritsat gyllene mos, ringla över såsen och dekorera med persilja.

* * * * * * *

Något gott till kaffet : Kolapaj med lingon 

Det här behöver du till botten:
125 gram smör
2 1/2 dl vetemjöl
3 msk strösocker
1 ägg
2 msk vatten

Kolafyllning:
3 dl vispgrädde
1 dl socker
1 1/2 dl ljus sirap

Garnering: 
1 1/2 dl lingon

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Mät upp ingredienser till botten och nyp ihop till en deg. Tryck ut i en rund form, cirka 25-27 cm.
Nagga med en gaffel och grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter, eller tills den fått lite färg.
Under tiden mäter du upp ingredienserna till kolafyllningen, och låter den sjuda upp till 118-120 grader,
det tar cirka 20 minuter. Ta ut formen och häll i kolafyllningen , toppa med lingon och låt svalna innan servering.

Gott att ha lite lättvispad grädde till.

 

0
Prenumerera
Notis om
3 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
5 månader sedan

Tack för tips 😊 ja ibland känns det som man gör samma mat hela tiden 😊

jennysmatblogg
Reply to  Therese Carlsson
5 månader sedan

<3

Anna
5 månader sedan

Fläskfilégratängen ser väldigt god ut, men tyvärr är inte gorgonzola en favorit här hemma. Har du tips på någon annan sås man kan ha istället?
Tack för fina mattips!

Nästa inlägg

Brunchens dag

3
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x