VECKOMATSEDEL

Då vart de söndag igen,
Jag har hängt med Martina vid poolen hela dagen, röd som en kräfta nu trots jag smorde mig väl.
Men men… så kan det va. Och här kommer en ny matsedel för veckan. Kommande veckan är det ju midsommar, så fredagens tips blir något till midsommarbuffen.
Hoppas ni gillar.

Måndag Pasta med pesto & sparris
Tisdag Lax med citronsås & räkor
Onsdag Panerade fläskkotletter med potatis
Torsdag Kycklinggratäng med ris
Fredag Räkcheesecake

Det här behöver du till denna räkcheesecake :
250 gram Kavring ( eller annat mörkare bröd)
100 gram smält smör

Fyllning till räktårta : 
5 gelatinblad
400 gram phialdelphiaost
3 dl creme fraiche 34 %
1 rödlök finhackad
1 burk med röd kaviar / stenbitsrom
500 gram räkor med skal
2- 3 msk finhackad färsk dill
1 – 2 msk nypressad citronsaft
salt & peppar

Dekorera med ägg räkor dill eller lite vad du tycker passar fint.

Gör din räkcheesecake så här :
Mixa brödet i mixer – det funkade lika bra med stavmixer- smält smöret i en kastrull och blanda i brödsmulorna. Rör tills det det blir lite degigt, fördela ut i en form med avtagbara kanter ( cirka 24 cm) platta till och ställ kallt. Lägg sedan gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. Under tiden rör du ihop creme fraiche, philadelphiaost, Finhacka löken ( en halv om det är en större lök ) och skala och hacka räkorna. Rör ner detta i creme fraiche smeten, och vänd sedan ner finhackad dill, citron och romen. Smaka av med salt & peppar.  Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält på svag svag värme – tills alla har smält samman. Vänd ner och rör om i smeten tills de är väl blandat.  Fyll på smeten över kavringsbotten och ställ kallt i minst fem timmar eller gärna över natten.

Precis innan servering dekorera den med räkor, ägg eller vad ni tycker om.

* * * * * * * *
Något gott till midsommar: Jordgubbstårta

Detta är en klassiker på våra midsommarfikor: 

2 stycken marängbottnar ( finns att köpa färdiga i butik)
1 liter jordgubbar
citronmeliss
4 dl vispgrädde

Lemoncurd

Gör så här :

Börja med att skära hälften ( 1/2 liter)  av jordgubbarna smått. Vispa grädden vänd ner hälften av de hackade jordgubbarna där.  När det är dags att göra tårtan, lägg en marängbotten på ett fat och varva lemoncurd med grädde.  Strö över resten av de hackade jordgubbarna.

På med maränglocket och toppa det med resten av grädden,
massa färska jordgubbar och citronmeliss

Detta är så enkelt och farligt gott!

3

2 responses to “VECKOMATSEDEL

  1. Henrik skriver:

    Har blivit bjuden på något liknande den där räkcheesecaken så detta måste provas!

  2. Men gud vilken god tårta! Enkelt är så fint, känns som det är lite av en trend i år också.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *